Inteliltä iso askel mobiilipiireissä, tulossa ensimmäinen 5G-piiri

Matti Robinson

Inteliltä iso askel mobiilipiireissä, tulossa ensimmäinen 5G-piiri
Maailman suurimpiin piirivalmistajiin kuuluva Intel tunnetaan erityisesti tietysti tietokoneiden suorittimistaan, mutta on pitkän aikaa yrittänyt löytää jalansijan myös mobiilimarkkinoille.

Nyt tiedot kertovat, että Intelin uusi tuote saattaa tuoda amerikkalaisyhtiön entistä kovemmin kilpailemaan Samsungia, Qualcommia ja muita mobiilipiireissä vahvoja puolijohdevalmistajia vastaan. Erityisesti uusi modeemi kuitenkin haastaa verkkopiirejä valmistavat firmat, joihin lukeutuu kotimaisen Nokian lisäksi mm. edellämainittu Qualcomm sekä Ericsson ja Huawei.

Intelin ensimmäinen kaupallinen 5G-modeemi, XMM 8060, on kehitteillä, kerrotaan tiedotteessa. Samalla yhtiö kehittää myös Cat-19 LTE -piiriä, joka tunnetaan mallinimellä XMM 7660.

Luonnollisesti jälkimmäinen on tarkoitettu nykyaikaisenkaltaisiin älypuhelimiin tarjoten maksiminopeudet aina 1,6 gigabittiin asti, mutta vielä tärkeämpi osa tulevaisuuden mobiilimarkkinoita tulee olemaan 5G-piiri, jonka myötä Intelistä tulee yksi vakavimmin otettavista 5G-yhtiöistä.



Toki vielä 5G-modeemipiiri ei ole valmis ja lopullista myyntiaikaa joudutaan odottamaan vielä pari vuotta. Intelin mukaan ensimmäisiin kaupallisiin laitteisiin XMM 8060 saadaan todennäköisesti 2019 puolivälin tienoilla.

Intel suunnittelee myös muita XMM 8000 -sarjan modeemeja, joilla on tarkoitus vallata 5G-toteutukset mobiililaitteiden lisäksi mm. tietokoneissa ja ajoneuvoissa.

Vaikka ensimmäisiä 5G-laitteita odotetaan jo 2019 puolella, niin todennäköisesti teknologian varsinainen kaupallistuminen tapahtuu vasta 2020-luvulla. Siihen asti joudutaan "tyytymään" yli gigabittiin yltäviin LTE-modeemeihin, kuten XMM 7060, joka saapuu markkinoille ensi vuonna.






Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.