EU asettuu Applen puolelle? Qualcommille luetaan tänään syntilista

Manu Pitkänen

EU asettuu Applen puolelle? Qualcommille luetaan tänään syntilista
EU:n kilpailuviranomainen aikoo syyttää yhdysvaltalaista puolijohdejätti Qualcommia määräävän markkina-aseman hyväksikäytöstä, kertoo Financial Times. Tapaus liittyy Qualcommin toimintatapoihin, joilla se houkutteli Applen käyttämään ainoastaan Qualcommin matkapuhelinpiirejä iPhoneissa ja iPadeissä.

Menettelyn ansiosta Apple ei voinut esimerkiksi osittaa iPhonien ja iPadien matkapuhelinpiiritilauksia Qualcommin ja Intelin välille, vaan Qualcomm käytännössä pelasi Intelin pois markkinoilta maksamalla Applelle yksinoikeussopimuksesta. Financial Timesin mukaan viranomaiset kertovat syytöksistä tänään, keskiviikkona 24. tammikuuta. Kilpailuviranomaisten näkemyksen mukaan Qualcomm on toimillaan estänyt innovointia ja esti vapaata kilpailua vuosien 2011–2016 välisenä aikana.

Financial Times arvioi, että EU:n viranomaisten näkemys saattaa antaa kaivattua tukea Applen syytöksille muilla markkinoilla, joissa Apple ja Qualcomm ovat päätyneet riitelemään oikeuteen saakka. EU on tutkinut Qualcommin toimintaa vuoden 2015 kesästä lähtien.Qualcommiin liittyvät oikeusjutut ja tutkinnat ovat laskeneet yhtiön osakekurssia. Puolijohdesuunnittelija Broadcom näki tilanteessa iskun paikan ja teki Qualcommista hiljattain 130 miljardin dollarin ostotarjouksen.

Parhaat kännykkätarjoukset

Sony Xperia 5 III – hinta laskenut -44%

Sony Xperia 5 III
449 € Teleoutlet
798 € Gigantti
820 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 797 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Sony Xperia 1 III – hinta laskenut -38%

Sony Xperia 1 III
649 € Teleoutlet
899 € Hobby Hall
1047 € Gigantti

Alin hinta viikko sitten: 1047 €

Sony Xperia 10 III – hinta laskenut -37%

Sony Xperia 10 III
249 € Teleoutlet
398 € Gigantti
449 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 397 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.