App Store täyttää 10 vuotta – Näin se muutti mediaa

Manu Pitkänen

App Store täyttää 10 vuotta – Näin se muutti mediaa
Heinäkuun 10. päivänä tulee kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun Apple esitteli 500 ohjelman voimin iPhonelle suunnitellun sovelluskaupan. App Store on sittemmin laajentunut iPadille ja samaa sovellusjakelumallia on alettu hyödyntää muissakin laitetyypeissä, kuten tietokoneissa, älykelloissa ja medialaitteissa.

Keskitetystä ohjelmajakelumallista on tullut niin arkipäiväistä, että sen on nähty olevan jopa kilpailija perinteiselle Internetille, jossa sisältöä on kaikkialla hajallaan ja kaikkien saatavilla, eikä kukaan moderoi sen tarkemmin sisältöä. App Store ja muut sovelluskaupat muuttavat tätä olennaisesti sitomalla sovelluskaupan laitteiden käyttöjärjestelmään ja estämällä ekosysteemien välillä liikkumisen.

App Storesta on tullut markkinana jättimäinen bisnes. Web-suunittelijoiden lisäksi yrittäjät ja yritykset tarvitsevat sovelluskehitysosaamista, koska sovellukset on tehokkaampi tapa sitouttaa käyttäjiä kuin verkkosivut. Media-alaa on alkanut hallita mobile first -ajattelu, jossa pääasiallinen julkaisukanava on mobiili, eivät tietokoneet. Uusi ilmiö on myös älypuhelimien mukanaan tuoma liikkuvuus – televisiota voi katsella suoratoistona missä vain, esimerkiksi työmatkalla.Vaikka Nokia joutui nöyrtymään Applelle, niin Suomesta on lähtenyt maailmalle paljon menestyneitä sovelluksia, joiden suosio on nojautunut iOS-ekosysteemiin. Ehkä paras esimerkki on miljardeja vuosien saatossa takonut Supercell.

Sovelluskaupat ovat osaltaan muuttaneet sovelluskehitystä siihen suuntaan, että alalla on muutaman ison sijaan lukuisa joukko pieniä ja hyvin toimeentulevia yrityksiä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme C31 – hinta laskenut -48%

Realme C31
107 € CDON
230 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 203 €

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 94 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -45%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
116 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1149 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.