WhatsApp testaa uutta toimintoa – Varoittaa etukäteen vaarallisista linkeistä

Manu Pitkänen

WhatsApp testaa uutta toimintoa – Varoittaa etukäteen vaarallisista linkeistä
Väkirikkaat kehitysmaat, etupäässä Intia, ovat lisänneet painetta WhatsAppia kohtaan, jotta tämä laittaisi stopin pikaviestipalvelun kautta leviäville huhuille, väärille tiedoille ja valeuutisille. Viime viikolla Intian tietotekniikka- ja elektroniikka-asioista vastaava ministeriö totesi, että se on valmis oikeustoimiin, mikäli WhatsApp ei suostu tarjoamaan mahdollisuutta jäljittää valheellisten tietojen lähdettä.

WhatsApp on suhtautunut tietojen jäljitykseen nihkeästi, koska palvelun kehityksen kulmakivi on alusta lähtien ollut yksityisyyden turvaaminen. Mikäli viestien jäljitettävyys mahdollistettaisiin, se tarkoittaisi samalla palvelussa käytössä olevan end-to-end-salauksen purkamista. Salauksen takia WhatsApp ei näe palvelun kautta lähetettyjä viestejä, vaan ainoastaan lähettäjä ja vastaanottaja voivat lukea niitä.

Facebookin omistama yhtiö haluaa kuitenkin taistella aktiivisesti valheellista tietoa ja haitallisia linkkejä vastaan. Tämän vuoksi WhatsApp testaa parhaillaan uutta toimintoa, jossa sovellus analysoi vastaanotetun linkin luotettavuutta. Mikäli analyysin mukaan lähetetty linkki on huijauslinkki (se on naamioitu näyttämään jonkin tunnetun palvelun URL-osoitteelta, uutiskuvassa on w:n sijaan pisteellinen ẉ-kirjain), niin WhatsApp varoittaa tästä linkin viereen ilmestyvällä punaisella Suspicious link -hälytysmerkillä.WhatsApp taistelee tällaisia IDN-homografiahyökkäyksiä vastaan tavalla, joka ei riko palvelun end-to-end-salausta. Toisin sanoen linkkien analysointi tapahtuu kunkin käyttäjän puhelimessa.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
500 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Samsung Galaxy M12 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy M12
213 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.