Kurkkaa nettisensuurin taakse – Uusi palvelu julkaistiin Androidille ja iOS:lle

1
Manu Pitkänen

Kurkkaa nettisensuurin taakse – Uusi palvelu julkaistiin Androidille ja iOS:lle
Tämän vuoden aprillipäivänä julkaistu 1.1.1.1-palvelu on lanseerattu mobiilisovelluksena. Cloudflaren DNS-palvelu on saatavilla sovellusmuodossa iOS:lle ja Androidille. Syitä palvelun käytölle on useita, mutta yksityisyys ja sensuurin kiertäminen ovat ehkä ne kaikkein tärkeimmät.

Cloudflaren DNS-palveluun siirtymisen ansiosta käyttämäsi teleoperaattori ei pysty tietämään millä verkkosivuilla vierailet, koska DNS-liikenne kulkee 1.1.1.1-osoitteen kautta. Operaattorin logeihin ei siis jää jälkiä missä osoitteessa olet milloinkin vierailut ja toisaalta saat muodostettua yhteyden niillekin verkkosivuille, joihin pääsy on estetty.

Parhaimmillaan Cloudflaren tarjoama palvelu on myös nopeampi kuin operaattoreiden omat DNS-palvelut, joten sivuille yhdistäminenkin tapahtuu nopeammin.

Ohjeet 1.1.1.1-palveluun siirtymiseen tietokoneella löytyvät täältä.

Uusimmat puhelimet

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

1

Lainaus:

Cloudflaren DNS-palveluun siirtymisen ansiosta käyttämäsi teleoperaattori ei pysty tietämään millä verkkosivuilla vierailet, koska DNS-liikenne kulkee 1.1.1.1-osoitteen kautta. Operaattorin logeihin ei siis jää jälkiä missä osoitteessa olet milloinkin vierailut ja toisaalta saat muodostettua yhteyden niillekin verkkosivuille, joihin pääsy on estetty.


Siis onko tämä DNS palvelu, vai VPN palvelu ?
Jos kyse vain nimikyselyistä, niin riippuu ihan operaattorista seuraako teleoperaattori niitä (ja lain paikallinen säädäntö asettaa rajoja), uutisessa puhutaain pystymisestä niin DNS kyselyt ei kerro missä vierailee, vaan ne latailut voi selvittää tarkemmin muusta liikenteestä. Uutinen ei kertonut miten tämä ohjelma suojaa ne DNS kyselyt, vai suojaako lainkaan.

Jos operaattori on estänyt pääsyn jonnekkin, niin jos esto perustuu vain siihen että jossain operaattorin DNS palvelussa ei ole jotain tietoja, niin esto vähän liioitteleva, silloin kyse enemmänkin ettei ohjaa (Suomessa ehkä käytetty joissain kevyissä viranomaisilta tulleissa esto toiveissa).
Jos palvelu on vain DNS palvelu, niin tuskin laajamittaista apua esim ns sijainti estoille, joka ehkä suurimpia tarpeita kiertää palveluun pääsy estoja.

Suomessa varmaan teleoperaattoreiden logeja enemmän ärsyttää esim Googlen nimipalvelin, jota taasen Googleen kysköksissä oleva tuotteet käyttävät enemmän tai vähemmän, riippumatta verkon tai käyttäjän yleisesti DNS asetuksista, uutisen perusteella tästä ohjelmasta ei ehkä noihin apua, koska puhe vain teleoperaattorista.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.