Supercellin liiketoimintamalli paineen alla – Yhdysvalloissa pelit voisivat olla kiellettyjä alle 18-vuotiailta

Manu Pitkänen

Supercellin liiketoimintamalli paineen alla – Yhdysvalloissa pelit voisivat olla kiellettyjä alle 18-vuotiailta
Missourilainen senaattori Josh Hawley on tehnyt lakialoitteen, jossa ehdotetaan mobiilipeleissä yleisesti käytettävien palkintoarkkujen (loot box) kieltämistä alle 18-vuotiailta pelaajilta. Mobiilipelien olisi siis oltava varma, että pelaaja on täyttänyt 18-vuotta, jos pelin liiketoiminta perustuu rahaa vastaan avattaviin arkkuihin.

Palkintoarkkuihin perustuvaa liiketoimintamallia on verrattu uhkapeleihin, koska arkkujen sisältö vaihtelee eikä pelaaja tiedä ennakkoon mitä hän arkun aukaisun jälkeen saa. Pelaaja siis ikään kuin ostaa arvan maksaessaan arkun avaamisesta. Belgiassa ja Alankomaissa on jo päädytty kieltämään lainsäädännöllä loot boxit, minkä seurauksena Nintendo poisti pari peliään Belgian sovelluskaupoista.

Yhdysvalloissa kuluttajansuojaan liittyvän lainsäädännön noudattamista valvova viranomainen Federal Trade Commission (FTC) on myös kertonut aikeistaan tutkia loot box -mekanismia tarkemmin. Toistaiseksi FTC ei ole kuitenkaan reagoinut millään tavalla liiketoimintamalliin.Loot box -malliin kohdistuva paine vaikuttaa Suomeenkin, sillä esimerkiksi kansainvälisesti menestynyt peliyhtiö Supercell käyttää sitä peleissään. Mekanismiin tehdyt rajoitukset voivat siis vaikuttaa olennaisesti Supercellin ja muiden suomalaisten peliyhtiöiden menestykseen.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G22 – hinta laskenut -15%

Motorola Moto G22
139 € Power
147 € CDON
148 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 162 €

Samsung Galaxy S10 – hinta laskenut -14%

Samsung Galaxy S10
299 € Telia
359 € CDON
390 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 349 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.