Apple yrittää kiistää monopoliaseman – App Store on paikka vapaalle kilpailulle

Manu Pitkänen

Apple yrittää kiistää monopoliaseman – App Store on paikka vapaalle kilpailulle
Paine App Storen erityisasemaa kohtaan kasvoi tänä keväänä, kun Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi Applen olevan osapuoli App Storen sovellusmyynnissä, jolloin sovelluksia ostavilla on mahdollisuus haastaa Apple oikeuteen. Päätös oli sivujuonne varsinaisessa oikeustapauksessa, jossa App Storen syytetään kilpailun rajoittamisesta.

Tuomion jälkeen Apple on avannut verkkosivun, jossa yhtiö yrittää puolustaa näkemyksiään ja App Storen asemaa Applen ekosysteemissä. Yhtiön näkemyksen mukaan se ei App Storen ylläpitäjänä osallistu sovellusten myyntiin kuluttajille, vaan se on liiketoimintasuhteessa sovelluskehittäjiin päin, koska heiltä yhtiö perii myös osuuden liikevaihdosta. Näin ollen se ei rajoita kilpailua, vaikka App Store onkin ainoa hyväksytty sovelluskauppa iOS-ekosysteemissä.

Apple puolustautuu muun muassa sillä, että sovelluskehittäjät voivat itse valita ohjelmien hinnan, jolloin se ei voi rajoittaa kilpailua. App Storesta ladattavista ohjelmista 84 prosenttia on täysin ilmaisia. Apple myös mahdollistaa sen oletusohjelmien kanssa kilpailevien sovellusten tarjoamisen App Storen kautta.App Storen monopoliasemaa haastava oikeusjuttu sai tuoreen tuomion myötä vihreää valoa etenemisen suhteen, mutta asian varsinainen käsittely ottaa todennäköisesti hyvin paljon aikaa.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -22%

Oppo A77 5G
286 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 367 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.