Arvostelussa Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+ arvostelu - Samsungin uusi kokemus testissä
Jami Virtanen Jami Virtanen

Sisällys

Puhelinvertailun testiin saapui Samsungin uudesta lippulaivamallista se isoimmalla näytöllä varustettu versio eli Galaxy S10+. Laite on varustettu 8 gigalla RAM-muistia sekä tallennustilaa löytyy 128 gigan edestä.

Ensituntuma

Puhelimen pakkauksen sisältöä tutkiessa tulee selväksi, että Samsung haluaa helpottaa siirtymistä sen tuotteisiin kaikilla mahdollisilla tavoilla. Paketin mukana tulee esimerkiksi USB-dongle, jonka avulla oman vanhan puhelimen saa yhdistettyä Galaxyyn ja siten vanhojen tietojen siirto uuteen puhelimeen helpottuu huomattavasti.

Tietojen siirto onnistuu myös Applen puhelimista. Esimerkiksi kuvat, muistiinpanot, tekstiviestit ja yhteystiedot siirtyvät näppärästi laitteesta toiseen. Lisäksi mukana on ominaisuus, jolla sovellukset “siirtyvät” myös laitteesta toiseen. Applen ja Samsungin laitteiden välillä sovellukset toki eivät siirry oikeasti vaan uusi puhelin lataa vastaavat sovellukset puhelimeen automaattisesti.

Puhelin osaa myös lajitella sovellukset (ja varmaan widgetitkin Android-puhelimesta siirryttäessä) osittain samoille paikoille kuin vanhassakin laitteessa. Toki ihan 100% eivät sovellukset päädy samoille paikoille kun vanhassa laitteessa, mutta järjestyksestä huomaa, että mallia on ainakin yritetty ottaa.

Ulkonäkö ja muotoilu

Galaxy S10+ on varustettu 6,4 tuuman laitteen reunasta reunaan ulottuvalla AMOLED-näytöllä. Näytön tarkkuus on 3040 x 1440. Samsungilla on muihin valmistajiin verrattuna eri tulokulma etukameran sijoittamisessa näyttöön. Muiden valmistajien suosiessa yläreunan lovea keskellä näyttöä, on Samsung taas sijoittanut etukameran oikeaan yläreunaan reikämäisesti.

S10+:ssa etukameroita on kaksi, jolloin ne vievät hieman enemmän tilaa näytöstä, mutta eivät häiritsevästi. Allekirjoittaneen silmään ratkaisu on miellyttävämmän näköinen, kuin esimerkiksi Applen puhelimissa nähty lovi.

Puhelimen takaa löytyy kolme kameraa, salama sekä sykeanturi. Kamerat ja muut ovat vaakarivissä keskellä puhelinta. Puhelimen alaosasta löytyy muiden valmistajien lippulaivamalleista poiketen 3,5 mm kuulokeliitin. Lisäksi alareunasta löytyy USB-C-latausportti sekä kaiutinreikä. Fyysisiä näppäimiä laitteesta löytyy kolme kappaletta: laitteen oikeassa reunassa virtanäppäin ja vasemmalla puolella äänenvoimakkuus- sekä Bixby-näppäin, jolle ei testin aikana ole tullut keksittyä mitään käyttöä.

Samsung on onnistunut pitämään huippumallin tyylikkään yksinkertaisena. 93,1%:sti puhelimen etupuolen täyttävä näyttö pitää huolen siitä, että puhelin on upea ilmestys heti laatikon avaamisesta lähtien.

Sormenjälki- ja kasvojentunnistus

Samsung on onnistunut upottamaan sormenjälkitunnistuksen näyttöön, joten kurkottelun takakannen tunnistimelle voi unohtaa. Sormenjälkitunnistin käyttää tunnistukseen Samsungin mukaan ultraääniteknologiaa, ja yhtiön mukaan lukitus pitäisi avautua myös märillä ja likaisilla sormilla.

Tähän mennessä tunnistuksen nopeudesta tai tarkkuudesta ei ole ollut suuremmin valittamista. Puhelin aukeaa nopeasti ja tunnistusalueelle on helppo osua katsomattakin. Lupausten mukaisesti lukitus myös aukeaa sormet märkinä tai likaisina.

Jos sormenjälkitunnistimen nopeus ei kuitenkaan miellytä, on tarjolla myös kasvojentunnistus, joka luottaa etukameroiden tuottamaan dataan. Molempien ollessa käytössä puhelin on useasti jo auennut ennen kuin sormea saa sormenjälkitunnistimelle, mutta lähtökohtaisesti kasvojentunnistus on tietoturvaltaan heikompi. Mikäli ei kuitenkaan tietoturvastaan ole enempi huolissaan, on kasvojentunnistus nopea tapa avata lukitus. Samsung on onnistunut myös hiomaan siirtymät ja animaatiot sulaviksi, joka edistää nopeuden ja sujuvuuden kokemusta.

Akku

Galaxy S10+:n sisältä löytyy 4100 mAh:n akku. Se riittää mainiosti päivän tarpeisiin ilman, että ominaisuuksista joutuisi tinkimään. Nykypäivän mittapuulla se tuntuu kuitenkin välillä riittämättömältä. Akkua kohtaan Samsungilla voisi sanoa olevan konservatiivinen suhtautuminen. Akun kesto ja sen lataus on riittävällä tasolla, mutta missään se ei yllä parhaimpaan suoritukseen, jos vertaillaan markkinoiden muihin lippulaivamalleihin.

Markkinoilta löytyy paremmalla akunkestolla olevia puhelimia ja esimerkiksi Huawei on pikalatauksen osalta edellä Samsungiin verrattuna. Esimerkiksi Huawein puhelinta vartin latauksessa pitäessä tuntuu virtaa tulevan helposti loppupäivän tarpeisiin, toisin kuin S10+ vaatii hieman pidempää latausta.

Samsungista löytyy nykypäivän vaatimusten mukaan myös langaton lataus, jonka lisäksi sillä onnistuu myös virran jakaminen. Käänteisellä langattomalla latauksella onnistuu esimerkiksi langattomien Galaxy Buds-nappikuulokkeiden lataaminen. Puhelin osaa myös, ainakin Samsungin omien kuulokkeiden kanssa, lopettaa virran jakamisen ladattavan laitteen akun täytyttyä.

Kamera

Galaxy S10+:sta löytyy edestä kaksoiskamera ja takaata kolmoiskamera. Etukameran kaksoiskamerasta löytyy kymmenen megapikselin kameran lisäksi kahdeksan megapikselin RGB-syvyyskamera. Takapuolelta taas löytyy 12 megapikselin tele- ja laajakulmakamerat sekä 16 megapikselin ultralaajakulmakamera.

Takakamerasta löytyy Dual Aperture -toiminto, jonka avulla puhelin säätää kameran aukkoa valoisuuden optimoimiseksi ennen kuvan ottamista. Se tukee tukee F1.5- ja F2.4-aukkoasetuksia. Videota puhelimella pystyy kuvaamaan UHD-tarkkuudella (3840 x 2160) sekä jopa 960 fps:n nopeudella.

Varsinaisten speksien lisäksi Samsungilta löytyy monta kikkaa kuvaamisen helpottamiseksi ja laadun parantamiseksi. Kamerasovelluksesta löytyy monta esiasennettua kuvaustilaa erilaisille kuvaustilanteille. Apua löytyy esimerkiksi niin hämärä-, selfie-, ruoka, kuin panoraamakuvaukseen. Lisäksi sovelluksesta löytyy “tilanteen optimointi”, joka antaa vinkkejä parhaiden kuvakulmien sekä asetelmien löytämiseen.

Kameraa arvioidessa kuvat kuitenkin kertovat enemmän kuin tuhat sanaa:

Muuta

Bixby-apuri

Bixbylle oma näppäin puhelimen kyljessä tuntuu yliampuvalta sen käyttöön nähden. Suomen kielen puute toki rajoittaa ainakin allekirjoittaneen kohdalla käyttöä, mutta yleisestikin Bixbystä tulee mieleen lähinnä virtuaaliapureiden Bing. Aivan turhaksi apuri ei ole kuitenkaan jäänyt, sillä Bixby Routines sovelluksen avulla oli helppo automatisoida puhelimen äänet halutuiksi tietyssä paikassa tiettyyn aikaan.

Samsung One UI

Galaxy S10+:ssa pyörii Android 9 Pie alusta alkaen, jonka päällä on Samsungin uusi One UI käyttöliittymä. Ensimmäisenä One UI:sta huomio kiinnittyy ensimmäisenä valmiiksi asennettuihin sovelluksiin, kuten muistiinpanot, laskin, kello jne. Sovellukset eivät varsinaisesti silmää hivele ja allekirjoittanut latasi nopeasti Googlen vastaavat tilalle. Samsungin sovelluksiin verrattuna Googlen sovellukset ovat huomattavasti selkeämpiä sekä tarjoavat paremmat ominaisuudet.

Sykesensori

Puhelimen takapuolelta kameroiden ja salaman vierestä löytyy sykesensori, jolla käyttäjä voi mitata pulssinsa. Sen parempaa käsitystä ei sensorin tarkkuudesta jäänyt, kuin että sykemittausten tulokset vaikuttivat mahdollisilta. Lisäksi anturilla voi mitata stressitason sekä veren happikyllästeisyyden. Jälleen mittausten tarkkuudesta ei ole sen suurempaa tietoa, mutta allekirjoittanut ei mittausten perusteella kärsi stressistä tai hapenpuutteesta.

Näytön Edge-muotoilu

Näytön Edge-muotoilu, eli näytön kaartuminen aina sivuille asti ei tunnu sopivan allekirjoittaneen käteen sitten millään. Yhden käden käytön se tekee käytännössä mahdottomaksi. Näytön toiseen reunaan peukalolla kurkottaessa koskettaa alakämmen turhauttavan usein näyttöä, jonka puhelin rekisteröi kosketukseksi. Muotoilu mahdollistaa kuitenkin tyylikkään valoefektin, joka kiertää näytön reunan ilmoituksen saapuessa.

Yhteenveto

Samsung Galaxy S10+ täyttää vaatimukset mitä lippulaivamallilta sitä hankittaessa odottaakin. Bonuksena muiden valmistajien malleihin verrattuna on 3,5 millimetrin kuulokeliitäntä. Sen tarkemmin laitteen sisuskaluja tuntematta on vaikea sanoa mistä Samsung on tinkinyt pitääkseen liitännän puhelimessaan, mutta arkipäivän käytössä sitä ei huomaa.

Kameran osalta Huawei on ollut viimeisimmän vuoden aikana kärkipaikalla valmistajien kesken, mutta uudella lippulaivallaan Samsung on myös kirinyt eroa umpeen. Viimeisimmän vuoden aikana älypuhelinten kamerassa tapahtunut kehitys on ollut kaiken kaikkiaan niin huimaa, erityisesti hämäräkuvauksessa, että uutta puhelinta testatessa kameran laatu yllättää. Niin on käynyt myös tässä tapauksessa ja kameran laatu on kovaa myös Samsungilla.

Akun osalta Samsungilta odottaisi vähän rohkeampaa otetta ja panostusta siihen puoleen. Laitteen akku kestää kyllä kokonaisen päivän pääsääntöisesti, mutta lisävirtaa jää kaipaamaan kovemman käytön päivinä. Virta ei kertaakaan päivän aikana päässyt loppumaan kesken, mutta välillä iltaa kohden joutui käyttöä himmailemaan.

Uuden teknologian tuominen lippulaivamalliin on aina riski, mutta ultraäänitunnistuksen upottaminen näyttöön on Samsungilta onnistunut veto. Sormenjälkitunnistuksen looginen paikka on puhelimen etupuolella, joten onnistunut näyttöön upottaminen on alan teknologian kehityksenkin kannalta hyvä. Tunnistus toimii luotettavasti sekä nopeasti ja sen käyttö on luontevaa.

Jos lippulaivamallin hankkiminen on harkinnassa, voi Samsung Galaxy S10+:saa suositella varauksetta. Samsung on onnistunut pysymään kehityksen kannoilla eikä laitteesta tunnu puuttuvan itsestäänselviä ominaisuuksia joita lippulaivamalliin kuuluu. Samsungiin siirtyminen on myös tehty todella helpoksi, joten jos esimerkiksi Apple-käyttäjällä on käynyt mielessä Android-ekosysteemiin siirtyminen on Galaxy S10+-malli siihen hyvä vaihtoehto.

Plussat
  • Näyttö. S10+:ssa on erittäin laadukas näyttö ja kameran poikkeava sijoittelu on onnistunut.
  • Sormenjälkitunnistus. Nopea, luotettava ja parhaalla paikalla eli näytön alla.
  • Kamera. Kameran jälki on hyvää ja sen käyttö on tehty helpoksi, joten hyviä kuvia saa pienellä vaivalla.
  • Käyttöönotto. Vanhat tiedot saa helposti mukaan Samsungiin siirtyessä. Erityisesti plussaa mukana tulevasta USB-donglesta, jolla saa jopa iOS:sta tietoja siirrettyä helposti.
Miinukset
  • Näytön Edge-muotoilu. Reunoille yltävä näyttö on kyllä tyylikäs, mutta käyttökokemus kärsii.
  • Akku. S10+:n akkuun kaipaisi vähän lisää mehua, sekä pikalataukseen kaipaisi hieman enemmän vauhtia.

Samsung Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+ tekniset tiedot

Vertaa muihin puhelimiin

Kokemuksia tästä tuotteesta? Kommentteja arvostelusta? Kerro!

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.