Venäjä pakottaa asentamaan puhelimiin venäläissovelluksia – Hyötyykö Jolla?

Manu Pitkänen

Venäjä pakottaa asentamaan puhelimiin venäläissovelluksia – Hyötyykö Jolla?
Venäjällä on tulossa ensi vuoden alussa voimaan uusi laki, joka velvoittaa laitevalmistajia lisäämään uusiin myytäviin puhelimiin, älytelevisioihin ja tietokoneisiin venäläisperäisiä sovelluksia. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain tällä viikolla.

Lainsäädännön tavoitteena on käytännössä antaa lisäpotkua kotimaisille sovelluksille ja verkkopalveluille. Laitevalmistajat saattavat sisällyttää puhtaasti liiketoiminnallisista syistä venäläisiä sovelluksia laitteisiinsa jo nyt, esimerkiksi hakukonepalvelu Yandexilla on voitu korvata monessa tilanteessa länsimaissa yleisempi Google. Lainsäädäntö antaa kuitenkin pienemmillekin palveluille enemmän mahdollisuuksia lyödä läpi kotimaan markkinoilla.

Samalla tuleva lainsäädäntö voi ajaa ulkomaalaisia palveluntarjoajia pois Venäjän markkinoilta, vaikka se ei suoranaisesti kielläkään ulkomaalaisten palveluiden lisäämistä puhelimiin, tietokoneisiin tai älytelevisioihin. Markkinoilla voi syntyä myös tapauksia, joissa venäläisen palvelun asentaminen laitteeseen ei ole lainkaan mahdollista. Tällöin laitteella ei ole asiaa Venäjän markkinoille.Suomalainen Jolla on kehittänyt ohjelmistoja läheisessä yhteistyössä venäläisyhtiöiden kanssa, joten Jolla voi hyötyä jollain tapaa uudesta laista.

Parhaat kännykkätarjoukset

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
366 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
149 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Samsung Galaxy S21 5G – hinta laskenut -29%

Motorola Moto G100 – hinta laskenut -29%

Motorola Moto G100
200 € Kärkkäinen
499 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.