Venäjä pakottaa asentamaan puhelimiin venäläissovelluksia – Hyötyykö Jolla?

Manu Pitkänen

Venäjä pakottaa asentamaan puhelimiin venäläissovelluksia – Hyötyykö Jolla?
Venäjällä on tulossa ensi vuoden alussa voimaan uusi laki, joka velvoittaa laitevalmistajia lisäämään uusiin myytäviin puhelimiin, älytelevisioihin ja tietokoneisiin venäläisperäisiä sovelluksia. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti lain tällä viikolla.

Lainsäädännön tavoitteena on käytännössä antaa lisäpotkua kotimaisille sovelluksille ja verkkopalveluille. Laitevalmistajat saattavat sisällyttää puhtaasti liiketoiminnallisista syistä venäläisiä sovelluksia laitteisiinsa jo nyt, esimerkiksi hakukonepalvelu Yandexilla on voitu korvata monessa tilanteessa länsimaissa yleisempi Google. Lainsäädäntö antaa kuitenkin pienemmillekin palveluille enemmän mahdollisuuksia lyödä läpi kotimaan markkinoilla.

Samalla tuleva lainsäädäntö voi ajaa ulkomaalaisia palveluntarjoajia pois Venäjän markkinoilta, vaikka se ei suoranaisesti kielläkään ulkomaalaisten palveluiden lisäämistä puhelimiin, tietokoneisiin tai älytelevisioihin. Markkinoilla voi syntyä myös tapauksia, joissa venäläisen palvelun asentaminen laitteeseen ei ole lainkaan mahdollista. Tällöin laitteella ei ole asiaa Venäjän markkinoille.Suomalainen Jolla on kehittänyt ohjelmistoja läheisessä yhteistyössä venäläisyhtiöiden kanssa, joten Jolla voi hyötyä jollain tapaa uudesta laista.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € CDON
230 € Proshop
230 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G72 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G72
339 € ComputerSalg
339 € CDON
340 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 404 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.