Hiilivapaan alumiinin tuotanto alkamassa – Apple osti ensimmäisen erän

Manu Pitkänen

Hiilivapaan alumiinin tuotanto alkamassa – Apple osti ensimmäisen erän
Apple on alkanut ostaa alumiinia, joka on tuotettu uudenlaisella hiilivapaalla tuotantoteknologialla. Apple on ollut mukana kaivosyhtiö Rio Tinton ja alumiinituotantoon erikoistuneen Alcoan kehitystyössä, jonka tavoitteena on kehittää hiilivapaata tuotantoa.

Apple kertoi jo vuoden 2018 keväällä, että se on mukana yhtiöiden kehitystyössä, mutta vasta nyt teknologiajätti on alkanut ostaa uudella tuotantotekniikalla valmistettua raaka-ainetta. Alcoan mukaan se on tuottanut alumiinia vaihtelevasti uutta prosessia hyödyntäen jo vuodesta 2009 lähtien Pittsburghin tuotantolaitoksella. Applelle toimitetun alumiinin tuotannosta vastaa Alcoan ja Rio Tinton yhteisyritys Elysis.

Nykyisin alumiinia sulatetaan johtamalla voimakasta sähkövirtaa hiilianodin läpi. Tämän aikana hiili alkaa palaa, jolloin syntyy huomattavia määriä hiilidioksidipäästöjä. Uudessa prosessissa hiili on korvattu keraamisella anodilla, jolloin sulatusprosessista vapautuu pääasiassa happea.Yhteisyrityksen tavoitteena on aloittaa laajamittaisempi kaupallinen tuotanto vuoteen 2024 mennessä. Prosessimuutokselle on taloudellinenkin motiivi, sillä sen kustannustaso on alhaisempi kuin perinteisemmässä menetelmässä.


Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -40%

Oppo A77 5G
149 € DNA
199 € Proshop
249 € Verkkokauppa.com

Alin hinta viikko sitten: 249 €

Nokia XR20 – hinta laskenut -40%

Nokia XR20
174 € Kärkkäinen
350 € Proshop
368 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 289 €

Nokia G10 – hinta laskenut -30%

Nokia G10
106 € Hobby Hall
150 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 151 €

Honor X7 – hinta laskenut -29%

Honor X7
70 € Kärkkäinen
129 € DNA
182 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 97 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.