Google kehittänyt oman prosessorin – Tulee Pixel-puhelimiin ja Chrome-kannettaviin

Manu Pitkänen

Google kehittänyt oman prosessorin – Tulee Pixel-puhelimiin ja Chrome-kannettaviin
Älypuhelinmerkki toisensa jälkeen on siirtynyt käyttämään puhelimissaan talon sisällä kehitettyjä prosessoreita. Esimerkiksi Apple on jo vuosia käyttänyt iPhoneissa A-sarjan piirejä, kun taas Samsung luottaa lippulaivapuhelimissaan tietyillä markkina-alueilla Exynos-prosessoreihin. Huaweilla on taas oma HiSilicon-tytäryhtiö, jonka piirejä yhtiö luonnollisesti hyödyntää.

Ei siis ole lainkaan hämmästyttävää, että myös Google on päättänyt korvata puhelimissaan Qualcommin kehittämät Snapdragon-prosessorit omilla piireillä. Verkkojulkaisu Axiosin mukaan Google onkin tehnyt tärkeän läpimurron piirien kehityksessä ja tulevissa Pixel-puhelimissa tullaan käyttämään jatkossa näitä suorittimia. Whitechapel-koodinimen saanutta piiriä on kehitetty yhteistyössä Samsungin kanssa eli piiri tullaan valmistamaan Samsungin 5 nanometrin prosessilla.

Whitechapel on kahdeksanytiminen prosessori, johon on tietysti lisätty rautatason optimointeja tekoälylaskentaa varten. Aivan kaikki osa-alueet järjestelmäpiirissä tuskin on Googlen omaa käsialaa, vaan yhtiö on monelta osin todennäköisesti joutunut turvautumaan geneerisiin piireihin. Esimerkiksi grafiikkaprosessori voi olla ulkoa ostettua.Pixel-puhelimien lisäksi Google käyttänee Whitechapel-prosessoria tulevissa Chrome OS -kannettavissa.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Samsung Galaxy Note20 Ultra – hinta laskenut -38%

Samsung Galaxy Note20 Ultra
599 € Teleoutlet
945 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 966 €

Xiaomi Redmi 9A – hinta laskenut -28%

Xiaomi Redmi 9A
69 € Power
97 € Hobby Hall
103 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 95 €

Motorola Defy (2021) – hinta laskenut -21%

Motorola Defy (2021)
232 € CDON
329 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 293 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.