Tutkimus: älypuhelimien määrä yhä kasvussa - 96 prosentilla 16-74-vuotiaista on jo älypuhelin

Janne Yli-Korhonen

Tutkimus: älypuhelimien määrä yhä kasvussa - 96 prosentilla 16-74-vuotiaista on jo älypuhelin
DNA:n Nepa-tutkimuslaitoksella maaliskuun lopulla teettämästä Digitaaliset elämäntavat -kyselytutkimuksesta selviää, että 16-74-vuotiaista suomalaisista 96 prosenttia omistaa älypuhelimen. Vastaavasti edellisvuonna 92 prosenttia vastanneista käytti älypuhelinta.

"Suosion ymmärtää hyvin, sillä onhan älypuhelimesta tullut suomalaisille varsinainen yleistyökalu. Kaikenlaisen yhteydenpidon lisäksi sillä hoituu niin tiedonhaku, työnteko ja asioiden hoitaminen kuin valokuvaus, viihde, pelaaminen ja muut harrastukset. Suomessa älypuhelimen tehokäyttö on vieläpä erityisen mutkatonta ja edullista, koska meillä on huokea rajaton data, joka varmistaa, että laskullakaan ei ole yllätyksiä", pohtii DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Kyselyn mukaan 84 prosenttia sanoo käyttävänsä kartta- ja reittipalveluita puhelimella tai tabletilla. Isonäyttöisiä laitteita käytetään paljon videoiden katseluun, sillä 71 prosenttia kertoo katsovansa puhelimella tai tabletilla Youtube-videoita ja 56 prosenttia katselee Yle Areenaa. Lähes puolet vastanneista kertoo käyttävänsä askelmittaria tai unta seuraavia sovelluksia puhelimella. Muita suosittuja käyttökohteita ovat mobiilipelaaminen (30 %), valokuvien ja videoiden käsittely (26 %) ja kirjojen lukeminen (25%)."Nuoret ja nuoret aikuiset käyttävät päivittäin muita enemmän esimerkiksi YouTubea, Instagramia, Snapchatiä ja TikTokia. joten on luonnollista, että myös kuvien ja videoiden käsittelyyn tarkoitetut sovellukset, kuten Picsart ja Facetune kiinnostavat heitä. Kaikista vastaajista tällaisia sovelluksia käytti 26 prosenttia, nuorista 48 prosenttia", toteaa Kamtsan.

Vaikka puhelinta käytetäänkin moniin asioihin, monet kertovat myös rajoittaneensa puhelimen parissa vietettyä aikaa. 16-24-vuotiaista näin on tehnyt jopa 30 prosenttia. Lisäksi 41 prosenttia kertoo laittavansa puhelimen äänettömälle ainakin osaksi päivää ja 26 prosenttia pitää puhelinta aina äänettömällä.

DNA:n Digitaaliset elämäntavat -kyselyn mukaan valtaosa 16-74-vuotiaista suomalaisista on tottunut hoitamaan asioitaan digitaalisesti. Lähes kaikki vastaajat ovat hoitaneet pankkiasioita netissä (98 %), myös valtion verkkopalveluissa asioiminen (97 %) ja veroasioiden hoitaminen (87%) on siirtynyt digipalveluihin.

Suomalaiset uskovat myös tulevaisuudessa lisäävänsä digitaalisten palveluiden käyttöä. Esimerkiksi digitaalisen tunnistautumisen uskotaan yleistyvän - 75 prosenttia arvelee käyttävänsä mobiilivarmennetta sähköisen kirjautumisen tapana seuraavien kahden vuoden aikana. 65 prosenttia arvelee maksavansa mobiilisti seuraavien kahden vuoden aikana, esimerkiksi Apple Payn tai MobilePayn kaltaisilla sovelluksilla.

Korona-aika on lisännyt monien videopuhelupalveluiden suosiota, mutta silti vain 2 prosenttia vastanneista kertoo hoitavansa puhelut videopuheluna, kun taas perinteistä luuri korvalla tapaa käyttää 79 prosenttia vastanneista.

Kyselyn vastaajamäärä oli 1036.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A16 – hinta laskenut -39%

Oppo A16
79 € DNA
229 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Samsung Galaxy Note20 Ultra – hinta laskenut -38%

Samsung Galaxy Note20 Ultra
599 € Teleoutlet
945 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 966 €

Xiaomi Redmi 9A – hinta laskenut -28%

Xiaomi Redmi 9A
69 € Power
97 € Hobby Hall
103 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 95 €

Motorola Defy (2021) – hinta laskenut -21%

Motorola Defy (2021)
232 € CDON
329 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 293 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.