Saitko kaveriltasi oudon WhatsApp-viestin? Älä noudata tai menetät WhatsApp-tilisi

Petteri Pyyny

Saitko kaveriltasi oudon WhatsApp-viestin? Älä noudata tai menetät WhatsApp-tilisi
Saitko WhhatsAppissa ihan oikealta kaveriltasi hieman erikoisen viestin? Kyseessä on leviävä huijaus, jossa voit menettää WhatsApp-tilisi pysyvästi.

Suomessa ja maailmalla leviää nyt WhatsApp-tilejä kaappaava vedätys, jossa pyritään kaappaamaan käyttäjien WhatsApp-tilejä pysyvästi pahantahtoiseen käyttöön.

Käytännössä homma toimii näin:

Aivan aluksi homma käynnistyy sillä, että joku yhteystiedoissasi oleva ystäväsi on jo langennut ansaan ja menettänyt tilinsä hallinnan. Sinä et tätä voi tietää.

Seuraavaksi saat WhatsAppilta tekstiviestin, jossa on kuusinumeroinen varmennekoodi. Heti tuon viestin perään saat ystävältäsi WhatsAppissa viestin, jossa hän kertoo oman varmennekoodinsa lähteneen vahingossa sinulle. Ja hän pyytää sinua välittämään itselleen tuon kuusinumeroisen varmennekoodin.

Älä missään nimessä lähetä koodia kenellekään!

Kenenkään varmennekoodi ei voi "vahingossa" päätyä väärään numeroon.

Mitä taustalla tapahtuu? Kuten sanottua, ystäväsi on jo menettänyt WhatsApp-tilinsä hallinnan. Jos luovutat tekstiviestinä saamasi varmennekoodin tälle "ystävällesi", myös sinun tilisi kaapataan välittömästi ja menetät pääsysi omaan tiliisi. Samalla, pahimmassa tapauksessa, myös koko keskusteluhistoriasi, kaikkien kontaktiesi kanssa, siirtyy kaappaajien haltuun.Asiasta varoitti mm. F-Securen Mikko Hyppönen Twitterissä:Entä jos menetin jo tilini hallinnan?

Se voi olla vielä mahdollista pelastaa, sillä tili on edelleen todennäköisesti kytketty puhelinnumeroosi. Tässä tapauksessa voit toimia WhatsAppin ohjeiden mukaan seuraavasti:
  1. Avaa WhatsApp-sovellus
  2. Nyt WhatsAppin pitäisi kysyä kuusinumeroista vahvistuskoodia.
  3. Täytä tähän se sama kuusinumeroinen vahvistuskoodi, jonka lähetit aiemmin. Jos koodi ei toimi, pyydä sovellusta lähettämään uusi koodi ja syötä se saatuasi se tekstiviestinä.
  4. WhatsApp kirjaa nyt tiliisi pääsyn saaneet muut käyttäjät ulos, eivätkä he voi enää päästä tiliisi käsiksi.


  5. Mihin huijausta käytetään?

    Huijausta voidaan käyttää useampaankin eri tarkoitukseen. Tyypillisimmin sillä levitetään yhteystiedoillesi roskapostia, eli linkkejä erilaisiin palveluihin, jotka hyökkääjät omistavat. Pahempi skenaario on se, että tilisi kautta on päästy käsiksi arkaluontoiseen materiaaliin, kuten vaikkapa kuviin, joiden et halua leviävän muiden käsiin - tai salasanoihisi, jos olet niitä jostain syystä keskusteluissa maininnut jollekulle.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto G34 – hinta laskenut -48%

Motorola Moto G34
99 € Power
189 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 189 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
161 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.