Poliisi: "Jos nuori käyttää tällaista sovellusta, pitää aikuisen kysyä: miksi.."

Petteri Pyyny

Poliisi: Jos nuori käyttää tällaista sovellusta, pitää aikuisen kysyä: miksi..
Paikallislehti Valkeakosken Sanomat on uutisoinut paikkakunnan huumausainerikoksista tällä viikolla ja kuvaillut miten huumekauppa on levinnyt pikkuhiljaa netin puolelle.

Lehden haastattelussa paikallinen rikoskomisario on kertonut, miten vahvasti salatut, anonyymit viestikanavat ovat muokanneet nuortenkin huumausainekauppaa.

"Poliisi on näitä juttuja tutkiessaan todennut, että nuoret käyttävät sellaisia pikaviestisovelluksia, joita joitain vuosia sitten käyttivät vain ammattirikolliset", rikoskomisario Panu Rautio sanoo haastattelussa.Yhtenä esimerkkinä tällaisesta sovelluksesta rikoskomisario mainitsee Wickr Me -pikaviestimen, joka löytyy sekä Androidille että iPhonelle. Kyseessä on vahvaa salausta ja anonymiteettiä mainostava pikaviestin, joka tukee myös katoavia viestejä.

Wickrin isona erona suosiotaan räjähdysmäisesti kasvattaneeseen Signaliin verrattuna on se, että sovellus ei vaadi lainkaan puhelinnumeroa, vaan sen voi aktivoida ilman puhelinnumeroa tai sähköpostiosoitetta. Sekä Wickr että Signal pohjautuvat avoimeen lähdekoodiin ja ovat molemmat vahvasti salattuja päästä päähän - ja tukevat mm. katoavia viestejä.

Rikoskomisario kehottaa haastattelussa vanhempia tarkistamaan aika ajoin nuorison käyttämät sovellukset. "Jos huomaatte että nuorella on [Wickr] käytössä, on syytä pysähtyä ja kysyä, miksi hänellä on se".

Vahvasti salattujen viestinten käyttö voi tietysti liittyä puhtaasti oman yksityisyyden varjeluunkin, mutta keskusteleminen omien lasten kanssa valituista sovelluksista ja niiden käyttökohteista ei varmasti ole huono asia - ainakaan, jos keskustelu käydään avoimella asenteella.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Oppo A77 5G – hinta laskenut -22%

Oppo A77 5G
286 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 367 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.