Vanha Android? Pelastus löytyy: LineageOS toi Android 11 yli 60 vanhalle puhelimelle

Petteri Pyyny

Vanha Android? Pelastus löytyy: LineageOS toi Android 11 yli 60 vanhalle puhelimelle
Jos käytössäsi on muutamankin vuoden vanha Android-laite, on hyvin todennäköistä, ettei sille ole enää tulossa uusia Android-versioita valmistajan toimesta.

Aiemmin vain kourallinen Android-valmistajia takasi edes kahden vuoden päivitykset myymilleen laitteille, mutta tilanne on onneksi parantunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Mutta vielä vaikkapa 2019 ostettu 500 euron puhelinkin saattaa olla valmistajan näkökulmasta jo laitteiden listalla, joita ei tueta.

Onneksi yhteisö on tullut tässä apuun ja epävirallinen Android-jakelu, LineageOS, tarjoaa apuaan niille käyttäjille, jotka haluavat puhelimelleen pidempää tukea.

LineageOS on täysin vapaaehtoisvoimiin pohjautuva, avoimen lähdekoodin projekti, joka kehittää Androidin avoimen lähdekoodin päälle omaa, valmistajista ja Googlesta riippumatonta versiota Androidista.

Valitettavasti monet puhelinvalmistajat lukitsevat puhelinten bootloader-osiot niin, että niihin ei voida päivittää lainkaan vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmiä. Tapa on onneksi pikkuhiljaa hiipumassa ja tukea LineageOS:n asentamiselle löytyy jo useammilta valmistajilta.Muutamia poimintoja laitemalleista, joihin uusi LineageOS 18.1 (joka siis pohjautuu Android 11 -käyttöjärjestelmään) voidaan asentaa:
  • OnePlus 3 ja OnePlus 3T (vuodelta 2016)
  • Samsung Galaxy S4
  • Sony Xperia 10

Valmistajista etenkin Huawei on valitettavasti ollut yksi niistä, jotka ovat rajoittaneet vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asentamista laitteisiinsa hyvinkin voimakkaasti.

LineageOS:n asentaminen vanhaan puhelimeen vaatii hieman askartelua, mutta projektin sivuilta löytyvät laitekohtaiset ohjeet auttavat tässä merkittävästi. Lisäksi apua löytyy myös keskustelualueiltamme.

Jos taas haluat tietää, onko puhelimellesi tulossa virallista, valmistajan julkaisemaa Android 11 -päivitystä, ylläpidämme listaa Android 11 -päivitysseurannasta.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 8 – hinta laskenut -38%

Realme 8
194 € CDON
278 € Proshop
297 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 315 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -38%

Realme 9 Pro
199 € Verkkokauppa.com
271 € Proshop
319 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 319 €

Samsung Galaxy A13 – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy A13
99 € Telia
139 € Gigantti
139 € Power

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Apple iPhone Xs Max – hinta laskenut -28%

Apple iPhone Xs Max
350 € Teleoutlet
389 € Multitronic
459 € Swappie

Alin hinta viikko sitten: 489 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.