Vanha Android? Pelastus löytyy: LineageOS toi Android 11 yli 60 vanhalle puhelimelle

Petteri Pyyny

Vanha Android? Pelastus löytyy: LineageOS toi Android 11 yli 60 vanhalle puhelimelle
Jos käytössäsi on muutamankin vuoden vanha Android-laite, on hyvin todennäköistä, ettei sille ole enää tulossa uusia Android-versioita valmistajan toimesta.

Aiemmin vain kourallinen Android-valmistajia takasi edes kahden vuoden päivitykset myymilleen laitteille, mutta tilanne on onneksi parantunut viimeisen vuoden aikana merkittävästi. Mutta vielä vaikkapa 2019 ostettu 500 euron puhelinkin saattaa olla valmistajan näkökulmasta jo laitteiden listalla, joita ei tueta.

Onneksi yhteisö on tullut tässä apuun ja epävirallinen Android-jakelu, LineageOS, tarjoaa apuaan niille käyttäjille, jotka haluavat puhelimelleen pidempää tukea.

LineageOS on täysin vapaaehtoisvoimiin pohjautuva, avoimen lähdekoodin projekti, joka kehittää Androidin avoimen lähdekoodin päälle omaa, valmistajista ja Googlesta riippumatonta versiota Androidista.

Valitettavasti monet puhelinvalmistajat lukitsevat puhelinten bootloader-osiot niin, että niihin ei voida päivittää lainkaan vaihtoehtoisia käyttöjärjestelmiä. Tapa on onneksi pikkuhiljaa hiipumassa ja tukea LineageOS:n asentamiselle löytyy jo useammilta valmistajilta.Muutamia poimintoja laitemalleista, joihin uusi LineageOS 18.1 (joka siis pohjautuu Android 11 -käyttöjärjestelmään) voidaan asentaa:
  • OnePlus 3 ja OnePlus 3T (vuodelta 2016)
  • Samsung Galaxy S4
  • Sony Xperia 10

Valmistajista etenkin Huawei on valitettavasti ollut yksi niistä, jotka ovat rajoittaneet vaihtoehtoisten käyttöjärjestelmien asentamista laitteisiinsa hyvinkin voimakkaasti.

LineageOS:n asentaminen vanhaan puhelimeen vaatii hieman askartelua, mutta projektin sivuilta löytyvät laitekohtaiset ohjeet auttavat tässä merkittävästi. Lisäksi apua löytyy myös keskustelualueiltamme.

Jos taas haluat tietää, onko puhelimellesi tulossa virallista, valmistajan julkaisemaa Android 11 -päivitystä, ylläpidämme listaa Android 11 -päivitysseurannasta.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S20 – hinta laskenut -46%

Samsung Galaxy S20
370 € Multitronic
740 € CDON
799 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 685 €

Xiaomi Mi 11i – hinta laskenut -42%

Xiaomi Mi 11i
349 € Teleoutlet
778 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Xiaomi Redmi 9A – hinta laskenut -31%

Xiaomi Redmi 9A
69 € Power
95 € Multitronic
96 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -30%

Samsung Galaxy S10e
337 € CDON
674 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 481 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.