Säästääkö tumma teema akkua? Tutkimus vastasi kysymykseen

1
Petteri Pyyny

Puhelimen tumma teema - säästääkö se oikeasti akkua? Tutkijat: parissa tapauksessa, todella paljon
Tumma teem on saapunut rytinällä sekä kännyköihin että tietokoneisiin viimeisten vuosien aikana. Sen käyttöä on perusteltu etenkin virransäästöllä, mutta onko tässä oikeasti perää? Tutkijat selvittivät asian.

Purdue Universityn tutkijat ottivat tutkimuksen kohteeksi kuusi Androidin ladatuinta sovellusta, jotka kaikki tukevat tummaa teemaa ja pistivät asian perinpohjaiseen testiin, eri tilanteissa ja eri käyttötavoilla.

Testissä testattiin Googlen Kalenteria, Google Mapsia, Google News -uutissovellusta, Googlen omaa puhelinsovellusta, YouTuben Android-sovellusta sekä Googlen Laskinta. Kyseiset sovellukset ovat esiasennettuna monissa Android-puhelimissa ja niillä on miljardeja käyttäjiä ympäri maailmaa.

Tumma teema ei säästä akkua, jos näyttö ei ole OLED

Aivan ensimmäinen ja tärkein maininta koko asian tiimoilta on se, että tumma teema ei säästä lainkaan akkua, jos puhelimen näyttö on toteutettu jollain muulla kuin OLED (tai AMOLED) -tekniikalla. Omaa puhelinta ja sen näytön tekniikkaa voi kaivaa vaikkapa puhelinten vertailuun tarkoitetusta osiostamme.

Tämä johtuu siitä, että OLED-näytöissä täysin mustana näkyvät näytön alueet ovat juurikin sitä: niiden kohdalla puhelimen näytössä ei ole lainkaan "valoja päällä", joten mitä enemmän mustaa aluetta on näytöllä, sitä vähemmän valaistuja pikseleitä OLED-näytössä täytyy olla päällä.

Jos taas näytön tekniikka on vaikkapa LCD-tekniikka, koko näyttö on aina päällä, vaikka se olisi näennäisesti täysin musta - eli LCD-näytöllä tumma teema ei säästä akkua pätkääkään.Jos näytön kirkkaus on keskitasolla, vaikutus on lähes olematon

Jos puhelimen näytön kirkkautta käyttää noin 30-40% tasolla tai käytössä on puhelimen automaattinen näytön kirkkauden säätö, ei säästöä synny juuri lainkaan.

Tutklimuksen mukaan akkua kuluu noin 3-9 prosenttia vähemmän tässä tapauksessa. Vaikka 9 prosenttia voi kuulostaa paljolta, vastaavan akun säästön saa aikaiseksi monella muulla tavalla vielä helpomminkin kuin vaihtamalla sovellusten teemat tummiksi.

Mutta toki, eroa tässä tapauksessa jo on.Näytön täydellä kirkkaudella tumma teema säästää virtaa todella paljon

Mikäli taas käytät puhelintasi siten, että näytön kirkkaus on aina täydellä teholla tai hyvin lähellä täyttä tasoa, tumman teeman vaikutus onkin jo erittäin merkittävä. Tutkijoiden mukaan näytön kirkkauden ollessa maksimissa, tumman teeman käyttö (OLED-näytöllisellä puhelimella) säästää virtaa hurjat 39 - 47 prosenttia.

Etenkin kesällä, kirkkaassa auringonpaisteessa puhelinta käytettäessä näytön kirkkaus on tyypillisesti täydellä teholla, myös automaattisen kirkkauden säädön ollessa käytössä. Laajempi tutkimus taustoittaa tutkimuksen lähtökohtia ja metodeja selkeämmin, tutkimus on luettavissa täältä.

Tietysti tummasta teemasta on myös se lisäarvo, että yöllä puhelinta selaillessa se säästää myös silmiä.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Find X5 5G – hinta laskenut -40%

Oppo Find X5 5G
299 € DNA
453 € Proshop
599 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 497 €

Oppo A78 (5G) – hinta laskenut -22%

Oppo A78 (5G)
201 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 258 €

OnePlus 10T – hinta laskenut -20%

OnePlus 10T
399 € Elisa
499 € DNA
559 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Samsung Galaxy A04s – hinta laskenut -20%

Samsung Galaxy A04s
79 € Gigantti
79 € Power
116 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
PitchBlack (vahvistamaton)

1

Käsittämätöntä, että tummaa teemaa ajetaan edelleen sähkön säästö edellä. Kyllä se minulla on enemmän silmien kannalta parempi, ollut jo vuosikymmeniä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.