EU pakottamassa iPhonen vihdoin USB-C leiriin - mutta Applelta tulossa tyly kuitti

Petteri Pyyny

EU pakottamassa iPhonen vihdoin USB-C leiriin - mutta Applelta tulossa tyly kuitti
Euuropan Unioni on vaatinut kännykkävalmistajia sopimaan yhteisestä lataisliitännästä jo vuosien ajan. Ainoastaan Apple on harannut vastaan - jo seitsemän vuoden ajan. Nyt tähän saattaa tulla lopullinen niitti uuden lainsäädännön myötä.

Me, jotka olemme tarpeeksi vanhoja muistamaan 2000-luvun alun kännykkämaailman, muistelemme silloista laturihärdelliä kauhulla. Käytännössä jokaisella valmistajalla oli käytössä oma latausliitin - ja pahimmillaan saman valmistajan eri kännyköissä oli niissäkin erilaiset, keskenään yhteensopimattomat laturit.

Suomessa Nokian ylivalta auttoi toki tässä: lähes jokaiselta kaverilta löytyi tarvittaessa lainaan nokialaiseen sopiva laturi, mutta sitten oli aina se yksi tuttu, jolla oli käytössä jokin muu malli - ja laturia ei löytynytkään.

Tuosta ajasta on otettu hurjia harppauksia parempaan suuntaan, kun ensin micro-USB:stä tuli kännyköiden latausliitinten standardi ja nyt saman aseman on napannut uudempi USB-C. Toki siirtymävaihe on aiheuttanut ongelmia sekin: ensimmäisinä USB-C -liitäntään hypänneet joutuivat taas opettelemaan hetkeksi sen, että oma laturi pitää olla aina mukana, jotta voi olla varma virran saannista vaikkapa iltaa istuttaessa.Mutta Apple on hangoitellut vastaan. Yhtiöllä on ollut käytössä aina oma, täysin suojattu ja yksinomaan Applen laitteiden käyttämä liitin: ensin leveämpi Thunderbolt ja sittemmin pienempi Lightning. Mutta Applekin on ottanut askeleita yhteensopivuuden suuntaan, etenkin tietokoneissaan, joissa se on hypännyt reippaasti USB-C -liitännän maailmaan. Mutta kännyköiden osalta samaa standardien noudattamista ei ole nähty.

Nyt EU on lyömässä pöytään lakia, joka vihdoin pakottaisi kaikki EU-alueella myytävät kännykät käyttämään standardia latausliitintä.

Mutta Applen odotetaan vastaavan tällaiseen pakottavaan lainsäädäntöön täysin omalla tyylillään: monet asiantuntijat ovat varmoja, että mikäli EU saa lainsäädännön aikaiseksi, poistaa Apple kännyköistään liitännät kokonaan.

Applen arvioidaan siis siirtyvän ennemmin täysin langattomaan lataukseen kuin alistuvan EU:n tahtoon USB-C:n osalta.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € CDON
230 € Proshop
230 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Xiaomi Poco M3 Pro 5G – hinta laskenut -17%

Xiaomi Poco M3 Pro 5G
99 € DNA
250 € Hobby Hall
282 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto G72 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G72
339 € ComputerSalg
339 € CDON
340 € ComputerSalg

Alin hinta viikko sitten: 404 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.