EU pakottamassa iPhonen vihdoin USB-C leiriin - mutta Applelta tulossa tyly kuitti

Petteri Pyyny

EU pakottamassa iPhonen vihdoin USB-C leiriin - mutta Applelta tulossa tyly kuitti
Euuropan Unioni on vaatinut kännykkävalmistajia sopimaan yhteisestä lataisliitännästä jo vuosien ajan. Ainoastaan Apple on harannut vastaan - jo seitsemän vuoden ajan. Nyt tähän saattaa tulla lopullinen niitti uuden lainsäädännön myötä.

Me, jotka olemme tarpeeksi vanhoja muistamaan 2000-luvun alun kännykkämaailman, muistelemme silloista laturihärdelliä kauhulla. Käytännössä jokaisella valmistajalla oli käytössä oma latausliitin - ja pahimmillaan saman valmistajan eri kännyköissä oli niissäkin erilaiset, keskenään yhteensopimattomat laturit.

Suomessa Nokian ylivalta auttoi toki tässä: lähes jokaiselta kaverilta löytyi tarvittaessa lainaan nokialaiseen sopiva laturi, mutta sitten oli aina se yksi tuttu, jolla oli käytössä jokin muu malli - ja laturia ei löytynytkään.

Tuosta ajasta on otettu hurjia harppauksia parempaan suuntaan, kun ensin micro-USB:stä tuli kännyköiden latausliitinten standardi ja nyt saman aseman on napannut uudempi USB-C. Toki siirtymävaihe on aiheuttanut ongelmia sekin: ensimmäisinä USB-C -liitäntään hypänneet joutuivat taas opettelemaan hetkeksi sen, että oma laturi pitää olla aina mukana, jotta voi olla varma virran saannista vaikkapa iltaa istuttaessa.Mutta Apple on hangoitellut vastaan. Yhtiöllä on ollut käytössä aina oma, täysin suojattu ja yksinomaan Applen laitteiden käyttämä liitin: ensin leveämpi Thunderbolt ja sittemmin pienempi Lightning. Mutta Applekin on ottanut askeleita yhteensopivuuden suuntaan, etenkin tietokoneissaan, joissa se on hypännyt reippaasti USB-C -liitännän maailmaan. Mutta kännyköiden osalta samaa standardien noudattamista ei ole nähty.

Nyt EU on lyömässä pöytään lakia, joka vihdoin pakottaisi kaikki EU-alueella myytävät kännykät käyttämään standardia latausliitintä.

Mutta Applen odotetaan vastaavan tällaiseen pakottavaan lainsäädäntöön täysin omalla tyylillään: monet asiantuntijat ovat varmoja, että mikäli EU saa lainsäädännön aikaiseksi, poistaa Apple kännyköistään liitännät kokonaan.

Applen arvioidaan siis siirtyvän ennemmin täysin langattomaan lataukseen kuin alistuvan EU:n tahtoon USB-C:n osalta.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -23%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 194 €

Motorola Moto G53 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G53
99 € Telia
129 € Power
161 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.