Kännyköiden seuraava askel: Tuleva iPhone tukee satelliittiverkkoa?

Petteri Pyyny

Kännyköiden seuraava askel: Tuleva iPhone tukee satelliittiverkkoa?
Kännykkämaailmassa isoja uudistuksia nähdään nykyisin varsin harvoin ja suurin osa kehitystä on vanhan viilaamista aina vain paremmaksi: latausnopeudet nousevat, tehot kasvavat, kamerat paranevat... Mutta huhujen mukaan Apple olisi nykäisemässä villin kortin taskustaan: satelliittiyhteydet.

Vaikka sinänsä satelliittiyhteyksillä varustettuja kännyköitä on ollut olemassa jo vuosikymmenten ajan, ne ovat olleet pääosin kuriositeetti: ammattilaisille tarkoitettuja laitteita, joita käytetään valtamerillä, vuoristoissa ja muissa paikoissa, joissa tavanomaista tukiasemiin pohjautuvaa kännykkäverkkoa ei ole saatavilla.

Huhut kuitenkin spekuloivat nyt sitä, että syksyllä julkaistavaan Apple iPhone 13-malliin olisi tulossa satelliittiyhteydet. Käytännössä satelliittyhteydet otettaisiin automaattisesti käyttöön, kun mitään muuta kännykkäverkkoa ei ole saatavilla.

Asiasta vinkanneen, yleisesti luotettavana vuotajana pidetyn Ming-Chi Kuon mukaan iPhone 13 käyttäisi Qualcommin X30 -piirejä, jotka tukevat satelliittiyhteyksiä. Käytännössä puhelimet yhdistyisivät matalalla kiertoradalla sijaitseviin telekommunikaatiosatelliitteihin, joita operoi Globalstar. Myös Elon Muskin yritys SpaceX on laajentanut satelliittiverkkoaan valtavalla vauhdilla, mutta ilmeisesti Apple olisi neuvottelemassa yhteistyöstä nimenomaan Globalstarin kanssa.Jonkinlaisia järjestelyjä maksujen osalta asiaan tietysti täytyy olla sovittuna ja ilmeisesti satelliittiyhteys vaatii kuitenkin sen, että tavallisella operaattorilla (eli suomalaisten tapauksessa Telia, DNA tai Elisa) olisi roaming-sopimus Globalstarin kanssa.

Suomessa satelliittiyhteyksille ei valtavasti tarvetta ole, aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta, mutta maailmalla kännykkäverkkojen peitto vaihtelee suuresti: myös Yhdysvalloissa on laajoja alueita, joissa kännykkäverkon kuuluvuus on käytännössä olematon - tai saatavilla olevia operaattoreita on vain yksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

TCL 40R – hinta laskenut -34%

TCL 40R
119 € Power

Alin hinta viikko sitten: 179 €

Nokia C12 – hinta laskenut -16%

Nokia C12
144 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 171 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € CDON
341 € Teknikproffset
399 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -12%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 338 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.