Kännyköiden seuraava askel: Tuleva iPhone tukee satelliittiverkkoa?

Petteri Pyyny

Kännyköiden seuraava askel: Tuleva iPhone tukee satelliittiverkkoa?
Kännykkämaailmassa isoja uudistuksia nähdään nykyisin varsin harvoin ja suurin osa kehitystä on vanhan viilaamista aina vain paremmaksi: latausnopeudet nousevat, tehot kasvavat, kamerat paranevat... Mutta huhujen mukaan Apple olisi nykäisemässä villin kortin taskustaan: satelliittiyhteydet.

Vaikka sinänsä satelliittiyhteyksillä varustettuja kännyköitä on ollut olemassa jo vuosikymmenten ajan, ne ovat olleet pääosin kuriositeetti: ammattilaisille tarkoitettuja laitteita, joita käytetään valtamerillä, vuoristoissa ja muissa paikoissa, joissa tavanomaista tukiasemiin pohjautuvaa kännykkäverkkoa ei ole saatavilla.

Huhut kuitenkin spekuloivat nyt sitä, että syksyllä julkaistavaan Apple iPhone 13-malliin olisi tulossa satelliittiyhteydet. Käytännössä satelliittyhteydet otettaisiin automaattisesti käyttöön, kun mitään muuta kännykkäverkkoa ei ole saatavilla.

Asiasta vinkanneen, yleisesti luotettavana vuotajana pidetyn Ming-Chi Kuon mukaan iPhone 13 käyttäisi Qualcommin X30 -piirejä, jotka tukevat satelliittiyhteyksiä. Käytännössä puhelimet yhdistyisivät matalalla kiertoradalla sijaitseviin telekommunikaatiosatelliitteihin, joita operoi Globalstar. Myös Elon Muskin yritys SpaceX on laajentanut satelliittiverkkoaan valtavalla vauhdilla, mutta ilmeisesti Apple olisi neuvottelemassa yhteistyöstä nimenomaan Globalstarin kanssa.Jonkinlaisia järjestelyjä maksujen osalta asiaan tietysti täytyy olla sovittuna ja ilmeisesti satelliittiyhteys vaatii kuitenkin sen, että tavallisella operaattorilla (eli suomalaisten tapauksessa Telia, DNA tai Elisa) olisi roaming-sopimus Globalstarin kanssa.

Suomessa satelliittiyhteyksille ei valtavasti tarvetta ole, aivan pohjoisinta Lappia lukuunottamatta, mutta maailmalla kännykkäverkkojen peitto vaihtelee suuresti: myös Yhdysvalloissa on laajoja alueita, joissa kännykkäverkon kuuluvuus on käytännössä olematon - tai saatavilla olevia operaattoreita on vain yksi.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A78 – hinta laskenut -21%

Oppo A78
218 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 276 €

Xiaomi Poco M4 5G – hinta laskenut -20%

Xiaomi Poco M4 5G
184 € CDON
228 € Hobby Hall

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Apple iPhone SE (2022) – hinta laskenut -19%

Apple iPhone SE (2022)
402 € Hobby Hall
499 € Gigantti
499 € Power

Alin hinta viikko sitten: 499 €

Motorola Moto G13 – hinta laskenut -16%

Motorola Moto G13
123 € Hobby Hall
131 € Proshop
158 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.