Googlelle 150 miljoonan euron sakot: Estää Androidin kilpailijoiden syntymistä

Petteri Pyyny

Googlelle 150 miljoonan euron sakot: Estää Androidin kilpailijoiden syntymistä
Etelä-Korean kilpailuviranomaiset ovat lätkäisseet Googlelle noin 150 miljoonan euron sakot kilpailun estämisestä. Sakot liittyvät Androidiin ja Googlen sanelemiin ehtoihin siitä, miten Androidia saa käyttää.

Google vaatii Android-valmistajia allekirjoittamaan sopimuksen, jonka pohjalta Androidia käyttävät valmistajat eivät saa luoda omia Android-pohjaisia käyttöjärjestelmiään. Lisäksi Google vaatii, että kaikissa siltä lisensoiduissa Androideissa on asennettuna tietyt Googlen sovellukset.

Käytännössä rajoituksilla Google estää sen, että vaikkapa korealainen Samsung käyttäisi puhelimissaan Androidia, jossa oletushakukoneena olisikin Microsoftin omistama Bing ja YouTuben sijaan esiasennettuna videopalveluna olisikin TikTok.

Korean kilpailuviranomainen on tutkinut Googlen toimintaa jo vuodesta 2016 lähtien. Nyt annetut sakot sisältävät myös vaatimuksen siitä, että kilpailun rajoittaminen päättyy välittömästi. Google aikoo valittaa päätöksestä.Jos Googlen valitus aikanaan hylätään, avaa se mahdollisuudet mielenkiintoisiin tilanteisiin, sekä selainten että hakukoneiden markkinalla. Nyt Google on voinut sanella vapaasti Android-valmistajille sen, mitä hakukonetta niiden myymät puhelimet käyttävät ja mikä selain laitteissa täytyy olla asennettuna. Samsung on yksi maailman suurimmista kännykkävalmistajista ja jos yhtiö voisikin jatkossa käyttää Googlen virallista Androidia, mutta muokata sitä vaikkapa oletuksena käytettävän hakukoneen osalta, saattaisi maailman hakukoneiden markkinosuuksien nykytilanne muuttua merkittävästi.

EU:ssa Androidin käyttöönoton yhteydessä on jo nyt vaatimus siitä, että kuluttajalle pitää antaa mahdollisuus valita ehdotetuista hakukoneista jokin muukin kuin Googlen hakukone. Vastaavaa vaatimusta ei kuitenkaan ole esimerkiksi selaimen osalta. Asiasta uutisoi mm. Bloomberg.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Edge 40 Neo – hinta laskenut -46%

Motorola Edge 40 Neo
179 € CDON
329 € Gigantti
329 € Power

Alin hinta viikko sitten: 328 €

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Xiaomi Poco F5 Pro – hinta laskenut -23%

Xiaomi Poco F5 Pro
596 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 773 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.