Liettua kehottaa: Älä käytä kiinalaisia kännyköitä

1
Petteri Pyyny

EU-maa: Kiinalaiset kännykät kannattaa heittää pois, välittömästi - nämä valmistajat eivät ole Kiinasta
Liettuan puolustusministeriö on antanut harvinaisen varoituksen: sen mukaan kiinalaisten yhtiöiden kännyköitä ei kannata missään tapauksessa ostaa - ja jos sellaista käyttää, kannattaa nakata puhelin menemään, välittömästi.

Taustalla on Liettuan kyberturvallisuuskeskuksen tekemä tutkimus, jossa paljastui Xiaomin uusista kännyköistä puhelimen ohjelmiston sekaan piilotettuja tarkkailuun ja sensuuriin tarkoitettuja ohjelmia.

Liettuen kyberturvallisuuskeskuksen mukaan mm. Xiaomi Mi 10T -puhelimesta löytynyt ohjelmakoodi tunnisti termit kuten "vapaa Tiibet" ja "demokratialiike" - ja sensuroi ne viesteistä, sähköposteista ja muusta puhelimella tehdystä käytöstä. Tutkimuksen mukaan ohjelmakoodi oli kytketty pois päältä Euroopassa myydyissä puhelimissa oletuksena, mutta Xiaomi pystyi halutessaan kytkemään sen takaisin käyttöön etäyhteyden avulla.Vastaavaa löydöstä tehtiin myös Huawein kännykästä. Vastaavasti OnePlussan puhelimesta sensuroivaa ohjelmakoodia ei löytynyt.

Kiinalaiset kännykkävalmistajat

Nykypäivänä on vaikea edes hahmottaa sitä, missä maassa kukin yhtiö toimii ja kuka ne lopulta omistaa.

Täysin kiinalaisia suuria kännykkävalmistajia ovat kuitenkin mm. Honor, Huawei, Xiaomi, Realme, Oppo, OnePlus sekä Motorola (jonka omistaa kiinalainen Lenovo).

Muut kuin kiinalaiset kännykkämerkit

Vaikka luonnollisesti suurin osa maailman matkapuhelimista valmistetaan Kiinassa, on yrityksen kotimaalla kuitenkin merkitystä sille, minkä maan lakien ja sääntöjen mukaan ne joutuvat toimimaan.

Sellaisia kännykkämerkkejä, jotka eivät ole kiinalaisten suorassa omistuksessa ovat mm. Sony (Japani), Asus (Taiwan), Apple (USA), Google Pixel (USA), Nokia (Suomi, myös HMD Global on suomalainen) sekä Samsung (Etelä-Korea).

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 7 4G – hinta laskenut -43%

Oppo Reno 7 4G
701 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 1229 €

Xiaomi Mi 11 Lite 5G – hinta laskenut -43%

Xiaomi Mi 11 Lite 5G
199 € Power
349 € DNA
409 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 348 €

Oppo A74 – hinta laskenut -33%

Oppo A74
362 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 544 €

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -32%

Samsung Galaxy S10e
504 € CDON
743 € Multitronic

Alin hinta viikko sitten: 742 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
Xperia (vahvistamaton)

1

Sonyllä mennään jo kolmatta puhelinta, enkä ole merkkiä vaihtamassa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.