Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Älykello ei toimi, jos ranne on tatuoitu, syynä optinen sensori

Petteri Pyyny

Älykello ei toimi, jos ranne on tatuoitu - tässä syy
Älykellon ostajalle saattaa tulla yllätyksenä se, että älykello ei toimikaan odotetulla tavalla. Taustalla saattaa olla hieman erikoisempi syy: ranteesta löytyvä tatuointi.

Mikäli ranteesta löytyy tatuointi, saattaa käydä niin, että älykellojen käyttämät optiset sensorit eivät osaa lukea ranteesta pulssia kunnolla - tai lainkaan.

Käytännössä lähes kaikki älykellot ja urheilukellot käyttävät sykkeen ja happisaturaation mittaukseen vihreää led-valoa, joka heijastetaan käyttäjän ranteeseen. Valon avulla saadaan esiin verisuonia, joista sitten pystytään lukemaan optisella sensorilla verisuonissa kulkeva syke - ja mm. veren happisaturaatio.

Jos ranne on juuri kellon kohdalta tatuoitu, eivät optiset sensorit välttämättä "näe" ihon alla olevaa verisuonten sykettä ja näin ollen eivät pysty myöskään mittaamaan sykettä. Myös tatuoinnissa käytetyn musteen tyyppi ja määrä vaikuttavat siihen, pystyykö kello havaitsemaan sykkeen.

Kannattaa huomata, että muualla olevat tatuoinnit eivät tietenkään vaikuta siihen, voiko älykello mitata sykkeen. Ainoastaan juuri kellon kohdalla, sen optisen sensorin alle jäävä ihokaistale on se, jossa tatuointeja ei kannata olla, mikäli haluaa kellon toimivan kuten pitääkin.Lähes kaikki älykellovalmistajat mainitsevat asiasta tukisivuillaan, mutta asia ei ole ilmeisesti täysin suuren yleisön tiedossa. Asiasta varoittavat sivuillaan ja käyttöehdoissaan ainakin Polar, Apple ja Garmin.

Mikäli vain toinen ranne on tatuoitu, vaihtoehtona voi olla toimia kellon käyttäminen siinä kädessä, josta tatuointeja ei löydy. Myös varsin erikoiset kikat tuntuvat toimivan ainakin osalle käyttäjistä.

Uusimmat puhelimet

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.