Telia otti Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon

Janne Yli-Korhonen

Telia otti Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon
Telia on ottanut Suomessa tuotantokäyttöön itsenäisen 5G standalone-ydinverkon ensimmäisenä operaattorina Pohjoismaissa ja yhtenä ensimmäisistä operaattoreista Euroopassa.

Päivitys 11.11. klo 10.25: Elisan lähettämän tiedon mukaan Elisa otti vastaavalla tekniikalla toteutetun itsenäisen 5G-verkon tuotantokäyttöön jo heinäkuussa 2021, ollen tällöin Pohjoismaiden ensimmäinen operaattori, joka on ottanut itsenäisen 5G-standalone verkon kaupalliseen käyttöön.

Telia kertoo, että itsenäisessä 5G-verkossa voidaan tarjota kotilaajakaistan käyttäjille yhteyttä taatulla nopeudella. Yritysasiakkaille itsenäisen 5G:n ominaisuudet, kuten viipalointi ja matala viive, tuovat uusia mahdollisuuksia privaattiverkkojen, etäohjauksen ja automaation alueilla.

Itsenäisen ydinverkon ansiosta verkkoa voidaan viipaloida, eli ensimmäistä kertaa matkaviestinnän historiassa verkossa voidaan huomioida asiakkaiden yksilöllisiä nopeuden, viiveen tai tiedonsiirron määrän vaatimuksia.Lisäksi itsenäisessä verkossa pystytään palvelemaan erittäin suurta määrää laitteita yhtä aikaa. Telian mukaan näin mobiiliverkon suorituskyky nousee samalla tasolle kiinteiden yhteyksien kanssa.

"Otamme nyt merkittävimmän edistysaskeleen 5G-verkon avaamisen jälkeen, sillä itsenäinen verkko mahdollistaa kaikki 5G:n vallankumoukselliset ominaisuudet. Luottokumppanimme Nokian kanssa tekemämme pitkäjänteisen yhteistyön ansiosta Suomi pitää mobiilimaana asemansa maailman etulinjassa", arvioi teknologiajohtaja Jari Collin, Telia Finland.Tähän asti 5G-verkko on toiminut yhdessä 4G-verkon kanssa siten, että 5G-verkon ohjaus ja osa datansiirrosta on tapahtunut 4G-verkossa. Jatkossa 5G toimii kokonaan itsenäisenä verkkona.

Telia kertoo, että virtuaalinen, ohjelmistopohjainen ja hajautettu standalone-ydinverkko otetaan vaiheittain käyttöön. Ensimmäisessä vaiheessa se on otettu käyttöön valikoiduille käyttäjille kymmenissä paikoissa ympäri Suomen.

Parhaat kännykkätarjoukset

Xiaomi 11 Lite 5G NE – hinta laskenut -33%

Xiaomi 11 Lite 5G NE
199 € Telia
299 € Gigantti
299 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Gigantti
109 € Proshop
129 € Power

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Realme C33 – hinta laskenut -22%

Realme C33
179 € Proshop
179 € ComputerSalg
179 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 230 €

Motorola Moto E32s – hinta laskenut -18%

Motorola Moto E32s
129 € CDON
134 € Proshop
154 € Dustin Home

Alin hinta viikko sitten: 157 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.