Pörssivälittäjille 1,6 miljardin sakot WhatsAppin käytöstä

Petteri Pyyny

Pörssivälittäjille 1,6 miljardin sakot WhatsAppin käytöstä
Yhdysvaltain arvopaperimarkkinoiden valvoja SEC on lätkäissyt 1,6 miljardin dollarin (noin 1,63 miljardin euron) sakot finanssialan viestintäsääntöjen rikkomisesta. Käytännössä rapsut tulivat pikaviestisovellusten, kuten WhatsAppin käytöstä.

Sakkojen syynä ei ollut sinänsä WhatsAppin tai muidenkaan pikaviestikanavien turvallisuus tai turvattomuus, vaan viestien yksityisyys. SEC vaatii, että kaikki finanssitalojen ja niiden asiakkaiden välinen kommunikaatio käydään siten, että siitä jää selvästi todennettavissa oleva jälki. Sääntöjen avulla pyritään siihen, että mahdollisissa ongelmatilanteissa SEC pystyy tarkistamaan kaiken viestiliikenteen jälkikäteen ja selvittämään, onko osakekaupoissa tai muissa liiketoimissa noudatettu finanssimarkkinoiden lainsäädäntöä.

Vakavaksi rikkomukset tekee se, että useissa finanssitaloissa nimenomaan meklareiden esimiehet olivat ohjeistaneet alaisiaan käyttämään asiakkaisiin päin viestinnässä SEC:n kieltämiä viestikanavia.

SEC ei sinänsä ota kantaa siihen, mitä viestivälineitä käytetään, mutta Yhdysvaltain arvopaperilainsäädäntö edellyttää kaiken viestiliikenteen tallettamista salatulle, yrityksen omassa hallinnassa olevalle palvelimelle. SEC:n mukaan finanssimarkkinan ytimessä on luottamut ja luottamukseen vaaditaan todennettavissa olevaa todistusaineistoa - kuten vaikkapa täydellinen historia kaikesta viestiliikenteestä finanssitalon ja sen asiakkaiden välillä.Computerworldin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan WhatsAppin, Signalin ja muiden pikaviestinten käyttö voi johtua osittain laiskuudesta - ovathan samat viestikanavat aktiivisesti käytössä omassa arjessakin. Mutta osittain kuluttajakäyttöön tarkoitettujen viestikanavien käyttö on myös tapa piilotella tietoja, jotka lain mukaan kuuluisivat SEC:n käyttöön.

Sakot langetettiin yhteensä 16 eri finanssialan yhtiölle.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S20 – hinta laskenut -46%

Samsung Galaxy S20
370 € Multitronic
740 € CDON
799 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 685 €

Xiaomi Mi 11i – hinta laskenut -42%

Xiaomi Mi 11i
349 € Teleoutlet
778 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Xiaomi Redmi 9A – hinta laskenut -31%

Xiaomi Redmi 9A
69 € Power
95 € Multitronic
96 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global) – hinta laskenut -30%

Xiaomi Redmi Note 11S 5G (global)
139 € Power
199 € Kärkkäinen
199 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 198 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.