Tutkimus: Nopein mobiiliverkko Suomessa 12/2022

Petteri Pyyny

Tuoreimmat luvut julki: Tällä operaattorilla on Suomen nopein mobiilinetti - ja tällä luotettavin
Verkkoyhteyksien laatua seuraava tutkimusyhtiö Opensignal on julkaissut jälleen Suomen mobiiliverkkojen tuoreimmat tilastot. Tutkimus seuraa yli 100 miljoonan mobiilinettiä käyttävän laitteen tietoja maailmanlaajuisesti. Yhtiön datan pohjalta voidaan sanoa yleisesti, että Suomessa mobiiliyhteydet ovat erinomaisella tasolla - ja rajoittamattomala datalla varustettuina kenties maailman halvimpia.

Opensignalin tutkimus arvottaa mobiiliverkkojen eri ominaisuuksia ja luo niistä kaikista omat tilastonsa.

Opensignalin tulokset Suomen mobiiliverkkojen latausnopeuksille (download) 12/2022


Kun tuloksissa otetaan huomioon kaikkien eri verkkojen kaikki eri sukupolvet, nopeimmat latausnopeudet saavutetaan Suomessa DNA:n verkossa, joka päihittää kilpailijat varsin ylivoimaisesti.

Opensignalin tulokset Suomen mobiiliverkkojen lähetysnopeuksille (upload) 12/2022


Lähetettävän datan (upload) osalta, kaikissa verkoissa (3G, 4G, 5G) voittaja jälleen DNA selvällä erolla muihin kilpailijoihinsa nähden.

Mutta kun tutkitaan vain ja ainoastaan 5G-yhteyksiä, tilanne muuttuu hieman:

5G-verkkojen download-nopeudet Suomessa


Pelkästään 5G-verkkoihin keskityttäessä DNA voittaa nimellisesti, mutta Opensignal huomauttaa tässä yhteydessä, että vaihteluvälistä johtuen ykkössija jaetaan tässä kategoriassa DNA:n ja Elisan kesken, sillä niiden 5G-verkot ovat käytännössä yhtä nopeita latausnopeuksiltaan.

5G-verkkojen upload-nopeudet Suomessa


Mutta 5G-verkossa lähetettävän datan eli upload-nopeuden osalta DNA vie kisan helposti nimiinsä ja tässä Elisa puolestaan jää vertailujoukon hännille.

Mielenkiintoinen mittari on myös Opensignalin consistency-mittari eli tietynlainen verkon johdonmukaisuus tai yleinen luotettavuus. Opensignal rakentaa tämän mittarin useista osista: lukuun vaikuttaa latausnopeuksien lisäksi myös verkon pätkiminen, "lagi" ja tiedonsiirrossa ilmenneet virheet.

Olemme käsitelleet verkon lägiä eli "pingiä" eli latenssia artikkelissamme, jossa arvioitiin, miten nopea netti tarvitaan pelaamiseen.

Tilasto siitä, mikä mobiiliverkko on Suomessa vakain


Opensignalin johdonmukaisuus -lukemalla mitattuna kärkeen nouseekin Telia. Yhtiö ei loista siirtonopeuksissa, mutta tietyntyyppinen datan varmuus vaikuttaisi Opensignalin tutkimuksen pohjalta olevan Telian vahvuus.

Tutkimuksen otanta koski elokuun 2022 ja lokakuun 2022 välisenä aikana kerättyä suomalaiskäyttäjien aineistoa ja siihen voi tarkemmin tutustua täällä.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.