iPhone sallimassa sovellusten lataamisen App Storen ulkopuolelta

Petteri Pyyny

Helvetti jäätyi? iPhone tukemaan muita sovelluskauppoja - lisäksi muutkin kuin Apple Pay -maksutavat käyttöön, muut selaimet sallitaan, AirTag avoimeksi...
Euroopan Unionin kova koura on muuttamassa Applen tiukasti varjeleman ekosysteemin täysin päälaelleen jo lähivuosina. Huhujen mukaan iOS 17 -käyttöjärjestelmän julkaisun yhteydessä käytännössä kaikkein tarkimmin vaalitut Applen kuristusotteessa pitämät osa-alueet iPhoneista avattaisiin lähes vaapaaseen käyttöön.

Tärkein ja merkittävin muutos olisi se, että Apple sallisi myös muualta kuin sen omasta App Storesta ladattujen sovellusten asentamisen iPhonelle ja iPadille. Käytännössä muutos mahdollistaisi sen, että suurimmat pelikehittäjät ja sovelluskehittäjät voisivat ohittaa Applen sovelluskaupan kokonaan ja neuvoisivat asiakkaitaan lataamaan ja asentamaan pelit ja sovellukset suoraan omilta sivuiltaan.

Suurimmilla sovelluskehittäjillä on tähän todella iso intressi, sillä Apple nappaa itselleen kaikesta sovelluskaupan kautta tehdystä rahaliikenteestä muhkean 30 prosentin "Apple-veron". Kyseinen maksu on jossain määrin jopa absurdi, sillä jos vaikkapa asiakas lataa itselleen Spotifyn App Storesta ja ryhtyy maksamaan siitä, Apple tulee nappaamaan Spotifyn kuukausimaksuista itselleen siivun täältä iäisyyteen - niin kauan kuin käyttäjä ylipäätään Spotifysta maksaa. Myös ilmaiseksi ladattavien pelien lisäosista ja erilaisista kolikoista ja lahjapaketeista tilitetään aivan samalla tavalla Applelle siivu. Sama koskee tietysti kaikkea muutakin: maksullisesta Tinder-jäsenyydestä heilahtaa siivu Applelle, samoin vaikkapa kohutusta Twitter Blue -tilauksesta.Lisäksi Apple kieltää kategorisesti tietyntyyppiset sovellukset kokonaan palvelussaan. Sovelluskehittäjät, joiden sovelluksia Apple ei ole sallinut lainkaan App Storessaan, saisivat vihdoin pääsyn myös omenamaailmaan.

Huhutut muutokset eivät rajoitu kuitenkaan tähän. Sovellusten vapaan asentamisen lisäksi Applen huhutaan avaavan myös useita iOS-käyttöjärjestelmän lukittuja osia.

Selaimet saapuvat iPhonelle

Harva taitaa edes ymmärtää sitä, että iPhonelle on saatavilla oikeasti vain yksi verkkoselain: Applen oma Safari.

Toki, iPhonelle voi asentaa Chromen tai vaikkapa Edgen. Mutta ne eivät oikeasti ole omia selaimiaan, sillä Apple kieltää kaikkien muiden selainten varsinaisen selainmoottorin käytön iPhonella. Eli Chrome, Edge, Firefox ja kaikki muutkin "vaihtoehtoiset" selaimet ovat oikeasti vain kuoria, jotka käyttävät taustalla Safarin selainta sivujen näyttämiseen. Eli minkäänlaista kilpailua siitä, mikä on iPhonella parhaiten sivut näyttävä selain ei edes ole, koska oikeasti selaimia on tarjolla vain yksi.

Jos huhut pitävät paikkansa, siirtyvät todennäköisesti kaikki selainvalmistajat hyvinkin nopealla aikataululla käyttämään omia selainmoottoreitaan - kuten ne käyttävät nyt kaikilla muilla käyttöjärjestelmillä.

NFC ja AirTag auki

Yksi mielenkiintoisimmista huhuista on se, että Apple saattaisi avata myös NFC-lähimaksut muiden sovelluskehittäjien käyttöön. Nythän yhtiö on ollut uskomattoman mustasukkainen NFC:n käytöstä laitteissaan ja käytännössä vain Apple Payn kautta on voitu käyttää NFC:tä maksutapahtumiin tai etukortteihin.

NFC:n avaaminen vapaaseen käyttöön mahdollistaisi erilaiset lähiluettavat etukortit, joiden omistaja ei jostain syystä halua tuoda niitä osaksi Apple Payta.

Mielenkiintoisia ulottuvuuksia toisi myös valtavan suosittujen AirTag -tunnisteiden avaaminen sovelluskehittäjien käsiin. AirTagit ja niistä muodostuva, iOS-laitteiden jäljittämä verkosto on käytännössä ainutlaatuinen maailmassa. Ja AirTag on yksinkertaisuudessaan sellainen konsepti, jonka päälle propellihattuisilla kehittäjillä voisi olla paljonkin uusia ideoita.


Taustalla EU:n DMA-lainsäädäntö

Muutosten taustalla ei ole tietenkään Applen yhteistyöhalukkuus, vaan pakko. Euroopan Unioni on viime vuosien aikana saattanut voimaan useita digitaalista elämäämme koskettavaa lainsäädäntöä. Useimmissa tapauksissa ne pyrkivät suitsimaan teknologiajättien valtaa ja antamaan kuluttajalle edes osan oikeuksista takaisin.

Niin tässäkin tapauksessa. Vaatimukset alustojen avoimuudesta juontavat juurensa Digital Markets Act -lakiin, joka tulee voimaan asteittain, siten että sen ensimmäiset vaatimukset tulevat voimaan jo kesällä 2023.

Aiheesta ensimmäisenä uutisoineen Bloombergin mukaan (maksumuuri) osa iPhoneen tulevista muutoksista saattaa koskea vain ja ainostaan Eurooppaa. Eli voi hyvinkin olla niin, että ainoastaan eurooppalaiset käyttäjät voivat asentaa puhelimeensa sovelluksia App Storen ulkopuolelta tulevaisuudessa.

Jo aiemmin EU onnistui lainsäädännöllään pakottamaan Applen vaihtamaan latausliittimekseen tulevissa iPhoneissa USB-C:n.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
141 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Gigantti
79 € Power
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A14 (4G) – hinta laskenut -33%

Samsung Galaxy A14 (4G)
89 € Power
132 € BIGBOX.FI
153 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 132 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -23%

Motorola Moto G24
114 € BIGBOX.FI
142 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 146 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.