Mobiilimaksaminen ohitti käteisen Suomessa

Petteri Pyyny

Suomen ruokakaupoissa mobiilimaksaminen on nyt yleisempää kuin käteisellä maksaminen
Kaikkia suomalaisia pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja rahoitusalan toimijoita edustava Finanssiala ry on julkaissut tilastonsa vuoden 2022 tavoistamme käyttää rahaa.

Viime vuonna mobiilimaksaminen ohitti ensimmäistä kertaa käteisellä maksamisen päivittäistavarakaupassa. Tutkimuksen mukaan 7 prosenttia kansalaisista ilmoittaa mobiilimaksamisen yleisimmäksi maksutavakseen. Samaan aikaan käteisen rahan käyttö on jatkuvasti harvinaistumassa ja yleisimmäksi maksutavakseen sen ilmoitti vain 6 prosenttia väestöstä.

Mobiilimaksamiseen lasketaan mukaan puhelimeen kytketyt pankkikortit, jolloin puhelinta voi käyttää mm. samalla tavalla ruokakaupassa kuin lähimaksulla varustettua pankkikorttia. Ylivoimaisesti yleisintä mobiilimaksaminen oli iPhoneen kytkettyä korttia käyttäen, Apple Payn avulla. Viisi prosenttia vastaajista kertoi Apple Pay -mobiilimaksamisen olevan yleisin maksutapansa.

Google Paylla on vielä paljon kirittävää, vaikka Android Suomessa onkin yleisin mobiilikäyttöjärjestelmä: tutkimuksen mukaan reilu prosentti kuluttajista maksaa yleisimmin Google Payn avulla. Kolmanneksi suosituin mobiilmaksutapa oli MobilePay ja neljänneksi yleisin Siirto.Vielä keväällä 2021 tehdyssä vastaavassa tutkimuksessa mobiilimaksamisen nimesi tärkeimmäksi maksutavakseen vain 1% vastaajista, joten kasvu on ollut varsin reipasta puolentoista vuoden aikana.

Mobiili jyrää myös laskujen maksussa: mobiili- tai verkkopankkia käyttävistä asiakkaista 58% kertoo maksavansa laskut puhelimellaan. Tietokoneella laskut maksaa enää 35% käyttäjistä ja tablettia laskujen maksuun käyttää 7% vastaajista. Ainoastaan 65-79 -vuotiaiden ikäryhmä käytti tietokonetta useammin laskujen maksuun kuin kännykkää. Naisista tietokonetta laskujen maksuun (tavallisimmin) käyttää enää 27%, miehillä suosio on 43%.

Tutkimuksen tulokset löytyvät Finanssialan sivuilta (PDF).

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno 5 Lite – hinta laskenut -46%

Oppo Reno 5 Lite
334 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 613 €

Samsung Galaxy S20 – hinta laskenut -46%

Samsung Galaxy S20
370 € Multitronic
685 € CDON
799 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 680 €

Realme X50 5G – hinta laskenut -36%

Realme X50 5G
339 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 527 €

Oppo Reno 8 Lite 5G – hinta laskenut -34%

Oppo Reno 8 Lite 5G
328 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 496 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.