Snapdragon 8 Gen 3 parantaa selvästi laitteilla toimivaa tekoälyä

Janne Yli-Korhonen

Snapdragon 8 Gen 3 parantaa selvästi laitteilla toimivaa tekoälyä
Qualcomm julkisti Snapdragon 8 Gen 3 -piirin eli seuraavan sukupolven tehopiirin Android-lippulaivapuhelimiin.

4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri hyödyntää 1+5+2-kokoonpanoa. Yksi tehokkain ydin toimii jopa 3,3 gigahertsin taajuudella. Viisi muuta tehoydintä toimivat jopa 3,2 Ghz:n taajuudella ja kaksi säästöydintä pyörivät 2.3 GHz:n nopeudella.

Edeltäjään eli Snapdragon 8 Gen 2 -piiriin verratessa Qualcomm lupaa jopa 30 prosenttia parempaa suorituskykyä ja se on 20 prosenttia energiatehokkaampi.

Grafiikan osalta luvataan 25 prosentin parannus sekä suorituskykyyn että energiatehokkuuteen.

Merkittävin parannus on toteutettu tekoälyyn. Qualcomm Hexagon NPU on Snapdragon 8 Gen 3:ssa jopa 98 prosenttia nopeampi.

Tämän ansiosta tekoäly toimii suoraan laitteessa tehokkaammin. Stable Diffusionilla Snapdragon 8 Gen 3 voi luoda kuvia jopa sekunnissa, kun edeltäjällä siihen kuluu noin 15 sekuntia.Laitteessa toimiva tekoäly voi myös esimerkiksi laajentaa kuvia eli kuvaa voi loitontaa ja kuvan ympärillä oleva tyhjä tila täytetään tekoälyn tuotoksella. Videoista voi puolestaan poistaa esimerkiksi taustalla olevia ihmisiä.

Snapdragon 8 Gen 3 -piirillä varustettuja puhelimia on luvassa pian.Samalla Qualcomm julkisti Snapdragon Summit -tapahtumassaan Snapdragon X Elite -järjestelmäpiirin ja Snapdragon Seamless -teknologian.

Näistä jälkimmäinen on tekniikka, jonka avulla eri käyttöjärjestelmiä käyttävät Android-, Windows- ja Snapdragon-laitteet voivat löytää toisensa ja jakaa tietoja toimiakseen yhtenä yhtenäisenä järjestelmänä.

Esimerkiksi hiiri ja näppäimistö toimivat saumattomasti esimerkiksi tietokoneen, puhelimen ja tabletin välillä. Snapdragon Seamlessin avulla esimerkiksi tiedostoja voi raahata ja pudottaa tietokoneelta puhelimelle.

Snapdragon Seamlessia tukevat Snapdragon 8 Gen 3 ja Snapdragon X Elite. Tekniikkaa tullaan hyödyntämään eri laitteissa jo tämän vuoden aikana muun muassa Microsoftin, Androidin, Xiaomin, Honorin ja Lenovon toimesta.

Snapdragon X Elite on tietokoneisiin tarkoitettu tehokas piiri, jota laitevalmistajat tulevat hyödyntämään laitteissaan vuoden 2024 puolivälissä.

4 nanometrin prosessilla valmistettu piiri päihittää Qualcommin mukaan Applen M2 -piirin.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor X7a – hinta laskenut -42%

Honor X7a
69 € DNA
142 € BIGBOX.FI
229 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Moto E14 – hinta laskenut -34%

Motorola Moto E14
79 € Power
119 € Gigantti
119 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Motorola Edge 50 Fusion – hinta laskenut -21%

Motorola Edge 50 Fusion
339 € Proshop
339 € Power
417 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 431 €

Motorola Moto G24 – hinta laskenut -20%

Motorola Moto G24
115 € BIGBOX.FI
143 € CDON
169 € Power

Alin hinta viikko sitten: 143 €

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.