Sonera ei tuo Skype-maksua Suomeen, ainakaan vielä

3
Teemu Laitila

Sonera ei tuo Skype-maksua Suomeen, ainakaan vielä
Soneralla ei tällä hetkellä ole suunnitelmia tuoda Espanjassa ja Ruotsissa käyttöön otettavaa erillistä VoIP-laskutusta Suomeen, kertoo yhtiön viestintäjohtaja Timo Saxén. Silti hinnoittelun painopistettä on tulevaisuudessa tarkoitus siirtää enemmän yksittäisiin palveluihin kaikenkattavien pakettien sijaan.

Vaikka yhtiön osavuosikatsauksessa toimitusjohtaja Lars Nyberg peräänkuulutti datakäytön kasvun vastaavuutta myös hinnoittelun kanssa, Saxénin mukaan kyse ei välttämättä ole suoraviivaisista hinnankorotuksista.

"Tiedonsiirtopalveluista veloitetaan vähemmän bulkkina ja enemmän käytettyjen palveluiden mukaan. Kyse on siis siitä, miten yhä suuremman osan investoinneista vievän tiedonsiirtokapasiteetin kustannukset heijastuvat tiedonsiirtopalveluiden hinnoittelussa.", Saxén selittää.

Soneran suunnitelmat mobiililaitteiden VoIP-palveluiden erillishinnoittelusta muutamissa maissa kuuluvat siis uuteen bisnesmalliin, jossa dataliittymistäkin veloitetaan niillä käytettyjen palveluiden perusteella eikä suoranaisesti siirretyn datamäärän mukaan. Ruotsissa ja Espanjassa VoIP-tuki on tarkoitus tuoda erillisenä lisämaksullisena ominaisuutena datapakettien yhteyteen.



Taustalla on ajatus, että asiakas voi punnita tarpeensa esimerkiksi Skype-puheluille ja säästää paketin hinnassa. "Asiakas voi valita tarpeensa mukaan, jolloin tiedonsiirron kustannukset myös kohdistuvat reilummin käytön mukaan", kertoo Saxén.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (3)

MoZar
MoZar

1

Onko tämä laillista? Eikö se riko vapaan internetin periaatteita, että jonkin protokollan käytöstä pitää maksaa erikseen?

Ihme touhua.. En usko VoIP:n olevan se joka eniten mobiiliverkkoja kuormittaa. Silti siitä pitäisi maksaa erikseen.

Vastaa
dRD
dRD

3

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Mozar:

Onko tämä laillista? Eikö se riko vapaan internetin periaatteita, että jonkin protokollan käytöstä pitää maksaa erikseen?

Suomessa ei kai käsittääkseni ole kirjattu lakiin säädöstä net neutralitysta, eli siitä, että kaikkea dataa pitäisi kohdella tasavertaisesti. Eli ei, TeliaSonera ei riko lakia tuossa, mutta liikkuu kyllä sellaisella alueella, että uskoisin EU:n gonahtavan tuohon aika nopeastikin jotain -- tiedä vaikka värkättäisiin EU:n kattava lainsäädäntö tuon tueksi.

Aiempi ehdotus EU-laajuiseksi net neutralityksi kaatui vuosi sitten, mutta silloin huolena olikin lähinnä datan siirtäminen eri nopeudella/prioriteetilla eri lähteistä. Nyt TS meinaa lätkäistä tietylle datalle hintalapun, joka varmasti tuleekin aiheuttamaan ihan uudenlaista vipinää EU:ssa :-)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.