Uusi iPhone tukee Suomessa vain "muka-4G:tä"?

12
Matti Robinson

Uusi iPhone tukee Suomessa vain muka-4G:tä?
Apple on juuri julkistanut uusimman älypuhelimensa. Odotetusti iPhone 5 -nimeä kantava laite on päivitetty taas uusimmalla tekniikalla, mutta aivan kaikkea sekään ei sisällä.

Muun muassa kaksi kertaa edeltäjää nopeamman suorittimen ja suuremman näytön lisäksi uusi iPhone 5 tukee huippunopeita LTE-yhteyksiä. Valitettavasti LTE-verkkojen tuki ei mitä ilmeisimmin ulotu Suomeen, sillä käytössä olevat 4G-taajuudet ovat erit kuin rapakon takana.

Euroopan osalta LTE-yhteyksiä mainostettiin ainoastaan Britteihin ja Saksaan. Muusta Euroopasta mainittiin vain "sellainen dual carrier -verkko". Ainakin Briteissä LTE-verkkoa ylläpitävä Everything Everywhere tosin käyttää osittain samoja taajuuksia kuin operaattorit Suomessa, joten mahdollista on, että LTE-yhteyksistä päästään nauttimaan Suomessakin.

Sopivasti ennen tämänpäiväistä iPhone-julkistusta Samsung julkaisi tutkimustuloksia suomalaisten 4G-tuntemuksesta. Applelle siruja toimittava Samsung olikin huolissaan kuluttajien puolesta, sillä näitä voidaan huijata 4G:n suhteen. Suomessakin 4G-termiä on käytetty hitaammasta DC-HSDPA-tekniikasta, jota myös uusi iPhone tukee.



Mikäli Applen uutustuote ei tue uusinta verkkoteknologiaa kotimaassa, tullee Samsung paukuttelemaan henkseleitään oikeilla 4G-laitteilla, joista se kertoi hiljattain.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo A77 5G – hinta laskenut -34%

Oppo A77 5G
99 € DNA
149 € Telia
199 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 149 €

Motorola Edge 30 Neo – hinta laskenut -23%

Motorola Edge 30 Neo
199 € Proshop
217 € RDE.FI
260 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 282 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -20%

Oppo A38 (4G)
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI
139 € Euronics

Alin hinta viikko sitten: 124 €

Xiaomi 13 – hinta laskenut -17%

Xiaomi 13
499 € Elisa
725 € RDE.FI
949 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 599 €

Kommentit (12)

Anonyymi käyttäjä
pekkapuupää (vahvistamaton)

1

Eikä ole kuin Applen sana prosessorin nopeudesta. Mutta onneksi he eivät koskaan huijaa ketään

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
tinyzi (vahvistamaton)

4

Telstra tuki 1800MHz, EE tuki UK 1800MHz LTE,.. tiesittekö että DNAn LTE verkko on juurikin 1800MHz.

Vastaa
mniskane
mniskane

7

@6 Wikipediasta: "Teleoperaattoreiden painostuksessa ITU kuitenkin höllensi määritelmää. Joulukuussa 2010 se ilmoitti, että myös LTE, WiMax ja 3G-verkkoon perustuva dual carrier UMTS (= kaksi rinnakkain käytössä olevaa 3G-yhteyttä) luetaan 4G määritelmän piiriin."

Vastaa
tonttila
tonttila

8

Ja ko yhteyttä markkinoidaan 50 megaisena ja pienellä lukee vaihteluväli 0,4-jotain... Kusetusta. Siis operaattoreilta. Täysin harhaanjohtavaa mainontaa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JesseKristian (vahvistamaton)

9

@ 6, 7 & 8

Eikä asiaa helpota se, että jokaisen operaattorin oli pakko hypätä tuohon kelkkaan, että kutsutaan DC:tä 4G:ksi, koska keskimääräiselle ostajakunnalle on turha selittää DC:n ja LTE:n eroja, jos kilpailija markkinoi 4G:tä ja itse vain 3G:tä. Todellinen ongelma piilee kyllä ITU:ssa ja sen kyvyttömyydessä säännellä operaattoreita.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
JesseKristian (vahvistamaton)

11

@10

Tietysti vähän operaattorista ja laitteistakin kiinni, mutta voin kokemuksesta kertoa että omalla kohdalla ainakin jäi ADSL selkeästi kakkoseksi - niin hinnan kuin nopeudenkin osalta. Itellä käytössä WLAN-verkkoa luova Sierran 4G-vastaanotin ja nimeltä mainitsemattoman operaattorin 50M 4G-yhteys, yht 25,80e/kk. Vertaa huvikseen Soneran 8M ADSL joka toimii kuutta megaa ja maksaa mansikoita.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.