Apple patentoi elintoimintoja valvovat kuulokkeet

1
Juha Tuppi

Apple patentoi elintoimintoja valvovat kuulokkeet
Applen tiedetään panostaneen viime aikoina käyttäjien terveyteen liittyviin projekteihin, ja yhtiön tuorein patentti vaikuttaakin käsittelevän yhtä kehityksen mahdollisista lopputuotteista.

Apple Insider raportoi tänään Applen hankkineen patentin käyttäjän elintoimintoja valvoville kuulokkeille. Patentin otsikon mukaan kuulokkeet on tarkoitettu urheilukäyttöön, ja ne kykenevät seuraamaan esimerkiksi käyttäjän kehon lämpötilaa, sykettä ja hikoilua. Lisäksi kuulokkeissa olevat liikesensorit mahdollistavat pään liikkeiden hyödyntämisen kuulokkeisiin kytketyn laitteen ohjaamiseen.



Biometrisen datan lisäksi laitteen on mahdollista seurata urheilusuoritukseen liittyvää tietoa, kuten matkaa, nopeutta ja suorituksen kestoa. Patentissa myös mainitaan laitteen hyödyntäminen "psykologisena" sensorina, mikä voi tarkoittaa sitä, että se laatisi keräämänsä biometrisen datan pohjalta myös arvion käyttäjän mielentilasta.

Lisäksi patentissa kuvataan laitteen voivan olla joko langallinen tai langaton. Jälkimmäisessä vaihtoehdossa se tullee hyödyntämään Bluetoothia yhteyksien luomiseen. Patentin kuvamateriaalia on nähtävissä lisää Apple Insider -sivustolla.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -43%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 85 €

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Kommentit (1)

Anonyymi käyttäjä
Ademeion (vahvistamaton)

1

Patentti vaikuttaa pikaisella tarkastelulla aivan triviaalilta. Kehon lämpötilaa, hikoilua, sykettä ja monia muita asioita on osattu mitata korvasta, iholta ja lukuisista muista paikoista jo iät ajat. Liiketunnistuksen toteuttaminen kehoon liitettävällä laitteella on sekin vanha juttu. Näyttää olevan jälleen yksi roskapatentti lisää pitkään listaan (ellei minulta jäänyt jotain huomaamatta).

Kun patenttitoimistojen rahoitus Yhdysvalloissa ja monessa muussa maassa on riippuvainen myönnettyjen patettien määrästä, on jälki tällaista. Applen kaltaiset röyhkeät ja rahakkaat yritykset (asia ei kuitenkaan koske vain Applea) hyötyvät tästä, sillä niillä on varaa hakea massoittain patentteja toisin kuin pienemmillä yrityksillä, joilla ei varaa edes lähteä oikeusjuttuihin kumoamaan selvästi kelvottomia pantetteja. Terve yrittäminen kärsii, samoin kuin kuluttajat, joille jää vähemmän valinnan varaa ja kalliimpia tuotteita kestämättömin perustein myönnettyjen patenttien eli kaupallisten yksinoikeuksien johdosta.

Patentin myöntäminen on syytä jättää todellisille keksinnöille, ei vanhojen keksintöjen triviaaleille käyttösovelluksille. Tämä on patenttijärjestelmän alkuperäinen idea, ja edelleen ainoa kestävä olemassaolon oikeutus ja peruste.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.