Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina

1
Puhelinvertailu

Nokian huippukameralla varustettua vanhaa Lumiaa käytettiin DNA:n sekvensointiin mikroskooppina
Useimmat suomalaisista muistavat varmasti menneiden vuosien Lumia-älypuhelimista erityisesti hurjalla kameralla varustetun Lumia 1020 -mallin. Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin kamerasensorilla varustettu älypuhelin tarjosi aikaansa nähden valtaisan loikan kuvanlaadussa ja erityisesti megapikseleissä.

Vielä nykyisinkin Lumia 1020 – tai jopa sitä edeltävä 808 PureView – on varsin käypä kamerana, vaikka käyttöjärjestelmänsä osalta onkin jäänyt kilpailusta pois. Sen kamera on jopa niin hyvä, että tiedemiesten tutkimuksissa sitä on käytetty jopa DNA:n sekvensoinnissa edullisena mikroskooppina.

1/1,5 tuuman kennolla varustettu kamera tuottaa 4:3-kuvasuhteella 7152 x 5368 -pikeselin kuvia, joiden kokonaisresoluutio on noin 38 megapikseliä. Lisälaitteen avulla polttoväliksi saatiin 6,86 milliä ja tarkennuskertoimeksi saatiin ~2,6X.

Los Angelesissä sijaitsevan Kalifornian yliopiston sekä ruotsalaisten Uppsalan ja Tuhkolman yliopistojen välisessä yhteistyössä kehitettiin 3D-tulostettava ja kyseiseeen puhelimeen asennettava lisälaite, jonka kustannus oli vain noin 500 dollaria. Tämä mahdollisti Lumia 1020 käytön mikroskooppina, jossa tavallisesti olisi tarvinnut jopa kymmenien tuhansien välineistön.



Tämän avulla esimerkiksi lääkärikeskuksissa näytteitä voidaan tarkastella suoraan ilman, että niitä lähetetään arvokkaita laitteita sisältäviin laboratorioihin. Lumia 1020 -kamerasta tehty mikroskooppi ja siihen perustuva DNA-sekvensointialgoritmi pystyvät erottamaan syöpäsoluja tavallisten solujen seasta.

Tutkimuksessa puhelimen kuvat otettiin oletussovelluksella eli Nokia Pro Camillä, mutta kuvia varsin näyte valaistiin eri laser-diodeilla, joilla saatiin esille erot solujen välillä. Kuvat tallennettiin samoilla asetuksilla ja hyväksikäyttäen sovelluksen DNG-raakaformaattia.

Vastaavanlaista teknologiaa kehitetään myös käytettäväksi muissa älypuhelimissa.

Tutkimus on julkaistu Nature-tiedelehdessä ja siitä kertoi muun muassa BBC.



Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Puhelinvertailun Nopeat

"Nopeat" ovat nopeita löytöjä Internetin syövereistä, jotka ovat meidän mielestämme jollain tavalla kiinnostavia, hauskoja tai ajankohtaisia. Ne eivät kuitenkaan ole (välttämättïä) merkittäviä aiheeltaan tai eivät sovi tyypilliseen uutistuotantoomme aiheensa puolesta, joten emme kirjoittaneet aiheesta pidempïä uutista, vaan julkaisemme löydöksemme nopeana video-, kuva- tai linkkivirtana.

Parhaat kännykkätarjoukset

Motorola Moto E22 – hinta laskenut -44%

Motorola Moto E22
49 € Power
59 € DNA
79 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 86 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Oppo A38 (4G) – hinta laskenut -30%

Oppo A38 (4G)
69 € DNA
99 € Veikon Kone
125 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 99 €

Samsung Galaxy S23 Ultra – hinta laskenut -28%

Samsung Galaxy S23 Ultra
777 € CDON
1087 € RDE.FI
1217 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 1086 €

Kommentit (1)

1lu
1lu

1

"Nokian 808 PureView'n hirviömäisellä 41 megapikselin kamerasensorilla varustettu älypuhelin..."

1020:n ja 808:n kennoilla ei ole juuri muuta yhteistä kuin 41 megapikseliä ja PureView-tekniikka. Täysin eri kennot kyseessä.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.