Ensimmäinen iPhone-mato tuo ruudulle laulajan 80-luvulta

3
Markus Lehtiniitty

Ensimmäinen iPhone-mato tuo ruudulle laulajan 80-luvulta
Applen iPhone-puhelimelle on ilmestynyt ensimmäinen mato. Tuore ikee-nimellä tunnettu mato "rickrollaa" iPhonen, joka ainakin tähän astisissa versioissa tarkoittaa iPhonen taustakuvan vaihtumista 80-luvulta tutun Rick Astleyn kuvaan, jonka päällä on teksti "ikee is never going to give up". Taustakuvan vaihtamisen ohella nyt esiin tullut mato pyrkii aktiivisesti leviämään eteenpäin etsien muita haavoittuuvudelle alttiita iPhoneja.

"Rickrollaus" on internetistä laajemminkin tuttu ilmiö, jossa yleensä kerrotaan linkitettävän johonkin mielenkiintoiseen, mutta linkki johtaakin Rick Astleyn Never Gonna Give You Up -videoon.

Ensimmäisen iPhone-madon takana on australialainen nuorukainen nimeltään Ashley Towns, nimimerkiltään ikex. Hän on kertonut tarkoituksekseen pilailun kavereidensa kustannuksella sekä, että ei olisi ikinä uskonut madon leviävän näin. Madosta on toistaiseksi havaittu neljä erillistä varianttia, joista tuorein D-versio yrittää piilottautua Cydia-sovelluksen hakemistoon. Madosta lienee odotettavissa uusia versioita, sillä sen lähdekoodi on julkaistu vapaasti internetissä.



Mato pystyy tarttumaan vain käyttäjien suojauksista avaamiin ("jailbreak") iPhoneihin, joihin on asennettu SSH-ohjelma, jonka vakiosalasanaa ("alpine") ei ole muutettu. Kyseessä on siis vastaava aukko, joka oli esillä hiljattain myös hyökkääjän Hollannissa lähettämien iPhonen turvattomuudesta kertoneiden viestien takana. Tuore mato itse asiassa tukkii aukon asennettuaan sulkemalla SSH-palvelun.

Vaikka toistaiseksi edellä mainittua aukkoa, tai paremminkin käyttäjien tietämättömyydestä tai huolimattomuudesta johtuvaa heikkoutta, on hyödynnetty melko harmittomasti, niin kyseessä on kuitenkin vakava asia, sillä ilkeämpien hyökkäysten ilmaantuminen ei välttämättä ole kuin ajan kysymys. SSH:n salasana kannattaa siis ehdottomasti vaihtaa.

Toistaiseksi matotartuntoja on raportoitu vasta Australian sisällä. Madosta on kertonut muun muassa suomalainen tietoturvayhtiö F-Secure blogissaan.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A23 5G – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A23 5G
129 € DNA
149 € Power
197 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 196 €

Kommentit (3)

Bluejack
Bluejack

1

Mä olen nauranu tälle uutiselle kokopäivän.. oli jonkun sortin kevennys päivään. en vaan saa mielikuvaa pois kun taustakuva on jumissa ruudussa.. ei puuttuis kun jotta ainoana äänenä kapulasta lähtisi ulos "Never Gonna Give You Up ..." buhaa..

Vastaa
kikuu
kikuu

2

Hehe :D Ei kyllä yhtään haittaisi, jos omaan iPhoneen tuollainen mato eksysi.


Huolestuttaa kuitenkin, että milloinkohan alkaa yleistymään nuo oikeat virukset puhelimiin?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
LokoLoko (vahvistamaton)

3

Tuohan on ihan surkea esitys, kun ei ole kuin artistin pärstä. Kyllä siihen pitää vähintään ääni saada mukaan ja mieluummin liikkuvaa kuvaa myös. Sitten voidaan sanoa, että iPhone rickrollattu :-)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.