TeliaSonera avaa LTE-verkon Turkuun ennen vuodenvaihdetta

4
Kaarlo Räihä

TeliaSonera avaa LTE-verkon Turkuun ennen vuodenvaihdetta
Suomen hyppäys nopeampiin matkaviestintäverkkoihin käynnistyy pian, sillä TeliaSonera on avaamassa oman LTE-verkkonsa kuluttajille Turussa vielä tämän vuoden aikana.

Turun lisäksi paremmista tiedonsiirtonopeuksista pääsevät nauttimaan lähiaikoina myös Helsingissä liikkuvat kuluttajat, kun LTE-verkko avataan siellä ensi vuoden alkupuolella.

Vaikka LTE-yhteensopivia matkapuhelimia ei markkinoilla ole juuri näkynyt, ovat LTE-mokkulat näkyneet jo useiden valmistajien tuotelistoilla, joten ensi vuonna operaattoreiden mokkulakilpa jatkunee LTE-mallien voimin.

Nähtäväksi jää miten Suomessa toimivat operaattorit aikovat mainostaa LTE-verkkojaan. Esim. Yhdysvalloissa operaattorit mainostavat LTE- ja WiMAX-verkkojaan 4G-termin voimin, vaikka ITU-standardointijärjestö on antamassa virallisen 4G-leiman vain LTE-Advanced- ja WirelessMAN-Advanced-standardeille.

LTE tuo kuitenkin nykyisiin 3G-verkkoihin verrattuna selviä parannuksia, sillä tiedonsiirtonopeudet kasvavat teoriassa 100/50 Mbps -tasoon. Käytännössä nopeudet ovat olleet Ruotsissa ensimmäisten verkkojen osalta 40/5 Mbps -tasolla.



Kasvaneiden tiedonsiirtonopeuksien lisäksi LTE tuo 3G-verkkoihin verrattuna pienemmät viiveet, joiden myötä pitäisi onnistua esim. verkkoräiskintöjen pelaaminen.


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Honor Magic Vs – hinta laskenut -38%

Honor Magic Vs
990 € Power
1599 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 1599 €

TCL 40R – hinta laskenut -36%

TCL 40R
179 € Power

Alin hinta viikko sitten: 279 €

Honor X6 – hinta laskenut -34%

Honor X6
79 € DNA
119 € Elisa

Alin hinta viikko sitten: 119 €

Samsung Galaxy A23 5G – hinta laskenut -34%

Samsung Galaxy A23 5G
129 € DNA
149 € Power
197 € RDE.FI

Alin hinta viikko sitten: 196 €

Kommentit (4)

eebet
eebet

1

Onko teknisesti mahdotonta yhdistää LTE-mokkula puhelimeen jossa USB OTG(+ kaiken maailman ohjelmistot ynnä muut)? Ei välttämättä käytännöllinen idea pitää sellasta mötikkää puhelimen kyljessä, mutta anyway :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
user_org (vahvistamaton)

2

1@
>Onko teknisesti mahdotonta yhdistää LTE-mokkula puhelimeen jossa
>USB OTG(...

Kyllä ja ei, softaa vaatii luuriin ja mielellään mokkulan pitäisi itse hoitaa hommat mahdollisimman pitkälle. Mokkulan pitäisi myös olla riittävän vähävirtainen.

Tasku akullinen WiFi mokkula näppärämpi vaihtoehto.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
CarpeDiem^ (vahvistamaton)

3

yllättäen tuon tuo Sonera markkinoille noilla nopeuksilla.... Muistaakseni Sonera julkaisi höpötystään datakatosta... :D
Saapa nähdä millaisia rajoituksia tulee soneran asiakkaat vielä kokemaan ... :D

Vastaa
miksuh2
miksuh2

4

@1

Kyllä sen pitäs ihan mahdollista olla, vaatisi tosin puhelimeen ajurin LTE-mokkulalle ja muutenkin tuen ulkoiselle modeemille. Jokatapauksessa periaatteesa aivan mahdollinen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.