Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Sony Ericsson XPERIA X1

16
Markus Lehtiniitty

Sony Ericsson XPERIA X1 Sony Ericsson tarjoili 11.2.2008 tuotejulkistuksissaan yhden suuren yllätyksen ja se oli tämä puhelin: XPERIA X1. Mikä sitten teki tästä niin yllättävän uutuuden? Windows Mobile. Kyseessä on Sony Ericssonin ensimmäinen Windows Mobile -käyttöjärjestelmällä varustettu laite ja yhteistyö Sony Ericssonin ja Microsoftin välillä tuli ikään kuin hieman puun takaa, siitä ei ollut kerrottu ennakkoon.

On varsin suuri juttu Sony Ericssonille ottaa käyttöön Windows Mobile -käyttöjärjestelmä. Nythän Sony Ericssonilta löytyy älypuhelimia omalla UIQ-käyttöliittymällä, joka rakentuu Symbian-käyttöjärjestelmän päälle sekä Windows Mobile -laitteita. Lisäksi tulevat vielä tietenkin kaikki ei-älypuhelimet.
XPERIA X1 asettuu Sony Ericssonin malliston huipulle. XPERIA-mallinimi on uusi mallistossa. XPERIA X1:n kerrotaan sopivan niin viihde- kuin työkäyttöön sekä premium-tason kommunikointiin. :) Lisäksi internetin käyttöä painotetaan.

Millainen XPERIA X1 sitten on? Se on suurella kolmen tuuman kosketusnäytöllä varustettu multimediapuhelin, josta löytyy myös kokonäppäimistö (QWERTY siis), joka liukuu esiin puhelimen sivusta sitä tarvittaessa. Käyttöliittymä helpoimmillaan perustuu XPERIA-paneeleille, jotka ovat työpöydän suuria kuvakkeita, joita voi painella sormilla ja näin navigoida puhelimen valikoissa. XPERIA X1:n yhden vahvuuden kerrotaan olevan monissa eri käyttövaihdoehdoissa: voi käyttää kokonäppäimistöä, kosketusnäyttöä tai tavallista nelisuuntaista navigointinäppäintä.

Mitä XPERIA X1 tarjoaa ominaisuuspuolella? Kamera on 3,2 megapikseliä tarkkuudeltaan ja automaattitarkennuskin löytyy kuten kuvausvalo. Mediasoitin löytyy luonnollisesti, kuten FM-radio, 3D-pelit, Java-tuki, stereo-Bluetooth, nettiselain, sähköposti, kaiutinpuhelin, polyfoniset soittoäänet, videopuhelut, toimistodokumenttien muokkausohjelmat, ajanhallintatyökalut, lentokonetila ja (A)GPS-paikannus.

Lyhyen etäisyyden tiedonsiirtoon löytyy Bluetooth ja WLAN. Matkapuhelinverkoista XPERIA X1 tukee GSM/GPRS/EDGE:ä taajuuksilla 850, 900, 1800 ja 1900 MHz. 3G-verkkoja tuetaan myös useammilla taajuuksilla riippuen mallista.

XPERIA X1 tukee 3G-verkoissa myös HSDPA:aa eli lataaminen onnistuu megabittivauhdilla. Mutta XPERIA X1 tukee myös HSUPA:aa, joka tarkoittaa, että myös tiedon lähettäminen onnistuu nopeasti. XPERIA X1 on yksi ensimmäisiä HSUPA:aa tukevia puhelimia.

Näyttö XPERIA X1:ssä on 65536 värin TFT-näyttö, 800x480 pikseliä ja kooltaan siis kolme tuumaa. Joku voi kysyä, miksi näytössä ei ole enempää värejä. Se johtuu siitä, että Windows Mobile ei tue kuin 65536 väriä. Sisäistä muistia on 400 megatavua, joka on laajennettavissa microSD-muistikorteilla.

Kokoa on tullut 110 x 53 x 16,7 mm ja painoa kertynyt 145 grammaa. Markkinoille XPERIA X1:ää luvataan jo vuoden 2008 toisella vuosineljänneksellä eli kyseessä on aikaväli huhti-kesäkuu.

Kokonaisuutena XPERIA X1 vaikuttaa erittäin tärkeältä lisältä Sony Ericssonin malliston huippupaikoille, se sisältää erittäin kattavan ominaisuustarjonnan kohtalaisen kompakteissa kuorissa ja suurella kosketusnäytöllä. Onkohan Sony Ericsson suunnitellut XPERIA X1:n itse vai onko kyseessä vain jonkin aasialaisen alihankintavalmistajan tekele? Se on mielenkiintoinen kysymys.

Kommentit (16)

Niko (vahvistamaton)

1

HTC:n tekemä http://www.engadget.com/2008/02/10/no-wonder-sony-ericssons-xperia-x1-is-so-good-htc-makes-it/

Vastaa
L337 (vahvistamaton)

2

Mää en ikinä hanki puhelinta jossa on windows.

Missäs ne linux puhelimet viipyy? :7

Vastaa
Miika

3

Itse asiassa Windows Mobile on aivan eri juttu kuin pöytäkoneiden Windows. Mielestäni Windows Mobile -käyttis on selvästi Symbian-alustaa edellä tällä hetkellä, ja paljon vakaampi ja selkeämpi kuin tietokone-Windows.

Vastaa
MiNopa (vahvistamaton)

4

Koska näitä saa ja mitä tulevat maksamaan? 600-800 € vois olla mun veikkaus..

Vastaa
nikor (vahvistamaton)

7

Ei tälläinen tule maksamaan yli 400€. Verottomana. Tämä tieto on fakta eikä mikään verkkokauppa.comin ilmoittama 9999€ joka on siinä vain sen vuoksi koska hinta ei ole varmistettu. Kuten siinä lukeekin.

Vastaa
nikor (vahvistamaton)

8

Niin ja muuten kyllä linux puhelimia on "jo" tullut muutama. Esimerkiksi PDA mallina, vaikka tosin ei kovin suosittuja ole ollut. Ja nokian internet tabletit ovat myös linux pohjalle tehtyjä.

Vastaa
Norkator (vahvistamaton)

9

ei taida tuo X1 tulla kesäkuun loppuunkaan mennessä... Voisi tuon kyllä ostaa jos hinta ei ole paha.

Vastaa
kemal (vahvistamaton)

10

odotan innola xperia`n sapumista! koska han sä tule markinoillä????

Vastaa
kemal (vahvistamaton)

11

odotan innola xperia`n sapumista! koska han sä tule markinoillä????

Vastaa
Marko Ilmari (vahvistamaton)

12

Kommentti viestiin:

nikor @ 28.5.2008 22:31

Ei tälläinen tule maksamaan yli 400€. Verottomana. Tämä tieto on fakta eikä mikään verkkokauppa.comin ilmoittama 9999€ joka on siinä vain sen vuoksi koska hinta ei ole varmistettu. Kuten siinä lukeekin.
---------------
Verkkokauppa.com myy nyt kyseistä laitetta hintaan 1495,90 €. Taitaa olla melko kovat verot, vai mihin tuo faktasi mahtaa oikein perustua?

Vastaa
ae2 (vahvistamaton)

15

Juu no tota keväästä asti odoteltu. Jossain luki sillo kauan sit ku puhelimesta ekaa kertaa luin et hinnaks tulis verottomana 300€

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja