Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Casiolta käynnykkänäyttö uskomattomalla resoluutiolla

13
Lauri Jämsä

Casiolta käynnykkänäyttö uskomattomalla resoluutiolla
Älypuhelimien näyttöjen suhteellisen alhainen tarkkuus on ollut pitkään ainoa rajoite, joka on estänyt muun muassa internet-sivujen kunnollisen selailun. Apple toi iPhone- ja iPod touch -laitteisiinsa erittäin toimivat zoomausominaisuudet, mutta perimmäinen ongelma on kuitenkin pysynyt. Näin ei välttämättä kohta enää ole, sillä Casio on esitellyt uutta kahden tuuman LCD-mobiilinäyttöään, joka yltää huimaan 960 x 560 pikselin resoluutioon. Asiasta kertoo Engadget.

Kahden tuuman QHD-näytön (Quarter High Definition) tarkkuus on täsmälleen neljäsosa täydestä teräväpiirtotarkkuudesta (1920 x 1080 pikseliä). Näinkin pieneen näyttöön mahdutettuna moinen natiiviresoluutio tarkoittaa pikselitiheyden olevan huimat 546 pikseliä tuumaa kohden. Näytön luvataan toistavan yhteensä 16,8 miljoonaa eri väriä.
Tällä hetkellä esimerkiksi Nokian älypuhelimet on varustettu lähes poikkeuksetta 240 x 320 pikselin näytöillä. Applen tekeleistä löytyy sen sijaan Nokian vastaaviin verrattuna tuplaresoluutioon (320 x 480 pikseliä) yltävät näytöt. Casion uusi tulokas tulee siis pesemään kaikki nykynäytöt ainakin resoluutiossa. Asia erikseen on tietysti myös se, kenen näkö riittää näkemään muutaman senttimetrin levyiseksi kutistetun internet-sivun.

Niin tai näin, lisätarkkuus on aina tervetullutta, ja harvoin siitä haittaa on. Suurempi tarkkuus asettaa kuitenkin mobiililaitteelle aivan uudet tehovaatimukset, joka puolestaan heijastunee suoraan laitteen akkukestoon ja hintaan. Laitevalmistajien ulottuville uuden näyttönsä Casio aikoo tuoda jo lähitulevaisuudessa.

Kommentit (13)

_pelle_
_pelle_

2

Totahan se on sitten kiva tihrustella... Tuleekohan siinä suurennuslasi mukana? (Saattaisi tulla tarpeeseen...) Aika herkullisen näköinen hedelmäkuva :)

Vastaa
Asiaaa (vahvistamaton)

3

No nyt on asiallista tekstiä. :P Kunhan noita sais vielä vaikkapa 2,6" kokosina ni ei menis ihan niin tihrustelusks. :)

Vastaa
Asiaaa (vahvistamaton)

4

No nyt on asiallista tekstiä. :P Kunhan noita sais vielä vaikkapa 2,6" kokosina ni ei menis ihan niin tihrusteluks. :)

Vastaa
Aunustico
Aunustico

5

Hienoa! Varmasti on monia sovellutuksia, missä tuota lisätarkkuutta tarvitaan. Tuskin ihan noissa tarkkuuksissa vielä joutuu liikaa tihrustamaan. Tai sitten liian pieniä pikseleitä pitää kompensoida jollakin muulla tavalla.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

6

Reilu 500 dpi on *todella* paljon. Erittäin hienoa että näyttötekniikka kehittyy, mutta ei sille kahden tuuman näytölle juuri nykyistä enempää saa mahtumaan, huomattavasti paremman näköisenä toki.

Vastaa
rmCowboy
rmCowboy

7

Omasta mielestäni 240x320 resoluutio on aivan riittävä 2"-3" näytöille. Itselläni on nokian n93 ja katselen paljon leffoja/sarjoja sillä, ja tekstityksen olen polttanut kiinni. Isompi resoluutio on turha tuon kokoisissa näytöissä.

Vastaa
wipe2000
wipe2000

9

546 pikseliä tuumalle kuulostaa jo hieman yliampuvalta, nykyisissä PC-näytöissä taitaa olla n. 5 pikseliä/milli eli 125 dpi, mikä sekin vaikuttaa jo aika riittävältä, vaikka kuinka läheltä koittaa tihrustaa.

Toisena verrokkina voi pitää PSP:n 4,3" / 480×272 näyttöä, joka sekin on jo melko hyvä tarkkuudeltaan. Sillä laadullahan 960 x 560 pikselin näyttö voisi hyvin olla pinta-alaltaan neljä kertaa suurempikin (eli halkaisijaltaan tuplat).

Mutta parempihan se on vähän liikaa kuin liian vähän, jos tarkkuudesta puhutaan.

En kyllä itse paljon alle 4":n näytöllä viitsisi leffoja katsella.

Vastaa
jussik (vahvistamaton)

10

Pitää muistaa, että pikseleiden lisääntyminen tarkoittaa myös raskaampaa grafiikan käsittelyä. Muistia kuluu enemmän ja tehoja vaaditaan prosessorilta. Suuremman datamäärän käsittelyn hitaus näkyy selvimmin käytettävyydessä, kun järjestelmän vasteaika laskee. Onko tällä hetkellä laitteissa tarpeeksi tehoja suuremman pikelimäärän laskemiseen?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja