Testissä Sony Ericssonin kosketusnäyttöinen G900

6
Markus Lehtiniitty

Testissä Sony Ericssonin kosketusnäyttöinen G900
Sony Ericssonin G900 puhelin perustuu Symbian-käyttöjärjestelmälle ja UIQ-käyttöliittymälle. Yhteen laitteeseen on G900:ssa yhdistetty kosketusnäyttökäyttöinen älypuhelin ja hyvillä ominaisuuksilla varustettu ns. peruspuhelin ("feature phone").

G900:n hinta tällä hetkellä markkinoilla on hieman alle 400 euroa. G900:lla on myös pikkuveli, G700, jonka hinta on 300 euron paikkeilla. G900:aan verrattuna siitä puuttuu WLAN ja kamera on tarkkuudeltaan 3,2 megapikseliä.

G900:n tekniset tiedot ovat vertailtavissa Puhelinvertailu-osiossamme. Lisäksi vertailtavissa Sony Ericssonin G700 vs. G900.

Vahvuudet ja heikkoudet lyhyesti+ hillityn tyylikäs
+ monipuoliset tekstinsyöttövaihtoehdot
+ / - kosketusnäyttö melko turha, mutta toisaalta mukava lisä
- epämukava suuntaohjain
- matkapuhelinverkon datayhteyksien heikkous (ei HSDPA:ta, ei EDGE:ä)
- melko kallis verrattuna ominaisuuksiin

Myyntipakkauksen sisältö

-puhelin
-2 stylusta
-laturi
-kuulokkeet
-USB-datakaapeli
-CD-levy
-käyttöohjeet

G900:n myyntipaketin sisältö on perinteinen. Se sisältää kaiken tarvittavan, muttei oikeastaan mitään erikoista tai ylimääräistä.

Muotoilu ja rakenneG900 on melko pienikokoinen, kun ottaa huomioon, että kyse on UIQ-älypuhelimesta, joka on varustettu myös kosketusnäytöllä. Mitat ovat 106 x 49 x 13 millimetriä ja painoa on 99 grammaa.Rakenne on melko laadukkaan tuntuinen. Suurempia natinoita ei esiinny eikä G900 tunnu tai näytä halvalta, vaikkei erikoisia materiaaleja olekaan käytetty. Kuoret ovat kauttaaltaan muovia, sivussa kiertää hopeinen reunus. Kokonaisuutena G900 on hillityn tyylikäs ulkonäöltään eikä varmasti herättäne sen suurempia tunteita.Puhelimen vasemmalta reunalta löytyy Fast Port -monitoimiliitin, johon liitetään tarvittaessa sekä laturi että datakaapeli ja muut lisävarusteet. Oikealta puolelta löytyvät kameranäppäin, lukitusnäppäin, sekä äänenvoimakkuuden säätönäppäimet. Virtanappi löytyy tutulta paikaltaan puhelimen yläkulmasta. Muistikorttipaikka (Memory Stick Micro / M2) löytyy myös puhelimen vasemmasta laidasta takakannen alta ja videopuheluissa käytettävä toinen kamera näytön yläpuolelta.


Vasemmasta alakulmasta löytyy Sony Ericssonille tyypillinen merkkivalo, joka vilkkumalla ilmoittaa esimerkiksi vastaamattomista puheluista tai saapuneista viesteistä. Tämän kaltaisen merkkivalon soisi näkevän useammissakin puhelimissa. Puhelimen vasemmasta yläkulmasta puolestaan löytyy styluksen säilytyspaikka.

Näppäimistö

G900:n numeronäppäimistön käyttö on mukavaa. Näppäimet ovat tarpeeksi suurikokoisia ja ne eivät ole aivan kiinni toisissaan. Kirjoittaminen sujuu jouhevasti.Numeronäppäinten yläpuolelta löytyy suuntanäppäin keskinäppäimen kera, takaisinpäin- ja pyyhi-näppäimet sekä pikanäppäimet muistiinpanosovellukseen sekä viesteihin. G900:n suuntanäppäin tuntuu aluksi hieman jäykältä ja ikävältä käyttää, mutta siihen tottuu ajan myötä. Muista näppäimistä ei ole muuta sanottavaa kuin, että ne toimivat juuri kuten pitääkin. G900:ssa ei ole valintanäppäimiä, joiden toiminnot vaihtelevat näytöllä näkyvän mukaisesti: G900:ssa yksinkertaisesti painetaan itse näyttöä.Mukana tulevan stylus-kynän käyttö tuntuu hieman hankalalta ja sen tulisikin olla mahdollisesti hieman pidempi.

Näyttö

G900:n näyttö on hyvä. Kokoa sillä on 2,4 tuumaa eikä sen suurempaa näyttöä tämän kokoiseen laitteeseen olisi sopinutkaan. Näytön tarkkuus on 240x320 pikseliä, se toistaa 262 144 värisävyä ja on toteutettu TFT-tekniikalla. Näytössä ei olekaan mitään erikoista lukuun ottamatta, että kyse on kosketusnäytöstä.

Näin pieniä kosketusnäyttöjä ei yleensä ole nähty ja G900:n kosketusnäytön voikin nähdä ikään kuin lisäominaisuutena, sillä puhelimen käyttö onnistuu hyvin ilman styluksen käyttöäkin. Yleensä yksi suurimmista kosketusnäytön eduista perinteisiin verrattuna on se, että sen avulla laitteeseen saadaan suurempi näyttö. Tämä ei kuitenkaan G900:n kohdalla pidä paikkaansa.


Käyttöliittymä

G900:n käyttöliittymä on siis aiemmista Sony Ericssonin älypuhelimista tuttu UIQ ja tässä tapauksessa sen kolmosversio. UIQ-käyttöliittymä toimii Symbian-käyttöjärjestelmän päällä.

G900:ssa on aiempia UIQ-puhelimia selvästi pienikokoisempi näyttö. Tämä luo ongelmia ja G900:n näyttö tuntuukin olevan liian täynnä tavaraa. Käytettävyys kärsii tämän vuoksi. Aloitusnäyttö ja päävalikko ovat hyvin selkeitä, mutta alavalikoissa ja ns. "popup-valikoissa" liika sekavuus alkaa tulla esiin.

Näytön alareunassa on tilaa kolmelle painikkeelle. Näille ei ole fyysisiä näppäimiä, joten ilman stylustakin käytettäessä näyttöä on paineltava, mutta se onnistuu hyvin sorminkin. Näyttöä voidaan useimmissa muissakin tilanteissa koskettaa sormella, mutta joissakin valikoissa virhepainalluksia esiintyy helposti objektien pienuuden vuoksi.

Käyttöliittymä on tyylikkään näköinen ja toimii melko nopeasti. Käyttöliittymään on pyritty tuomaan myös eloa pienillä efekteillä, kuten valikoiden esiinponnahtamisella. Testimme aikana G900:n ohjelmisto toimi vakaasti.Aloitusnäytön alaosassa näkyviä kuvakkeita painamalla saa esiin erilaisia toimintoja ja pikavalintoja. Näin pääsee nopeasti näkemään esimerkiksi tulevat kalenteritapahtumat, suosikkiyhteystietonsa tai saapuneiden viestien tiedot. Käyttäjä voi itse valita, mitä erilaisia toimintoja haluaa pikavalinnoiksi aloitusnäytölle.Tekstinsyöttöön G900:ssa on kolme tapaa: puhelinnäppäimistö, näytölle kynällä kirjoittaminen tai näytölle ilmestyvän täysnäppäimistön näppäily.

Muistiinpanot-sovellus

Yksi G900:n mielenkiintoisimpia osasia on sen muistiinpanosovellus. Kosketusnäytön ja styluksen ansiosta muistiinpanojen kirjottaiminen ja piirtäminen onnistuu ikään kuin tavallisella kynälle paperiselle muistilapulle. Muistiinpanosovellus on kätevä monissa tilanteissa.
Muistiinpanojen tausvariä voi muuttaa ja tekstin pyyhkiminen pois onnistuu helposti. "Kynän" väriä ei kuitenkaan voi muuttaa. Muistiinpanoja on myös mahdollista tehdä samalla sovelluksella perinteiseen puhelintyyliin eli kirjoittamalla näppäimistöllä tai vaihtoehtoisesti käyttämällä G900:n käsialantunnistusta.Muistiinpanoihin voi lisätä hälytyksiä ja niiden lähettäminen onnistuu multimediaviestinä tai Bluetoothin kautta ja niitä voi järjestellä kansioihin.

Toiminta puhelimena ja viestimenä

Puhelimena G900 toimii kuten pitääkin. Puheluiden änenlaadussa ei esiinny ongelmia ja puhelimena käyttäminen onnistuu helposti. G900:n yhteystietosovellus tarjoaa monipuoliset ominaisuudet ja erilaisia tietoja eri henkilöille voi lisätä varmasti riittävän suuren määrän.Myös viestipuolella kaikki on kunnossa. G900 tukee tuttuun tyyliin niin tekstiviestejä, multimediaviestejä kuin sähköpostejakin. Multimediaviestinä voi lähettää itse kynällä piirtämiään muistiinpanoja, josta voi olla joskus suurta hyötyä.

Yhteydet

Yhteyspuolella G900 on heikko. Siitä ei löydy nykypäivänä jo erittäin yleistä HSDPA-datayhteystukea 3G-verkoissa eikä myöskään EDGE-datayhteyksiä. 3G-verkoissakin tuetaan vain 2100 megahertsin taajuutta. Nopeampien datayhteyksien puute on todella iso nykyaikana. Kaikista tärkeimmistä kilpailijoista - ja oikeastaan kaikista uusista ylemmän hintaluokan 3G-puhelimista - HSDPA-tuki löytyy.

Sen sijaan lähiyhteyksissä G900 on asianmukaisesti varustettu. Siitä löytyy niin WLAN- kuin Bluetooth-yhteydetkin kuin myös USB-datakaapelituki.

MuistiG900:ssa on käyttäjälle vapaata sisäistä tallennusmuistia 160 megatavua. Mukana ei tule muistikorttia. Korttipaikka on Memory Stick Micro / M2 -tyyppiä, ja kortin hankinta tulee käytännössä eteen heti jos G900:aa haluaa käyttää esimerkiksi musiikin kuuntelemiseen.
RAM-muistia G900:ssa on 128 megatavua, joka riittää käyttöön erittäin hyvin. Ohjelmia voi jättää päälle monia ilman, että sillä olisi merkittävää vaikutusta toimintanopeuteen.

Selain

G900:n selain on Operan valmistama (Opera 8). Selain sovittaa sivut automaattisesti niin, että niitä ei tarvitse vierittää vaakasuunnassa. Tämä toimii kohtalaisesti.Hienoa Operan selaimessa sen tuki välilehdille. Hitaammilla mobiiliyhteyksillä välilehdistä voi olla paljon hyötyä sillä sivuja voi jättää latautumaan taka-alalle sillä välin kun selaa ja lukee jotain toista sivua. Selain toimii niin pysty- kuin vaakanäytöllä.

G900:ssa selailua rajoittaa nopeampien HSPDA- ja EDGE-datayhteyksien puute. Toisaalta, WLAN löytyy ja se auttaa alueilla, joilla se on käytettävissä. Itse selain renderöi sivut kiitettävän nopeasti.

Kamera

G900:n automaattitarkenteinen kamera on tarkkuudeltaan viisi megapikseliä. Sen yhteydestä löytyy melko kirkas LED-kuvausvalo. Linssinsuojusta ei kuitenkaan ole. Kameran kuvanlaatu on kohtalainen, muttei millään tavalla erikoinen. Oman mielipiteensä voi muodostaa muutamista alta löytyvistä esimerkkikuvista.

G900:lla otettuja kuvia (klikkaamalla suuremmaksi):


Kameraa on melko mukava käyttää. Ongelmiakin kuitenkin on ja yksi niistä on kameranäppäin, joka voisi olla parempi. Nyt sen tarjoama tuntuma on huono ja näppäintuntuman perusteella voi olla vaikea päätellä painoiko nappia kunnolla ja onko puhelin todella ottamassa kuvaa vai tapahtuuko mitään. Kameran käyttöliittymä, jota käytetään näyttöä painamalla, ajaa asiansa. 0-näppäintä-painamalla saa esiin alla näkyvän valikon, jonka kautta onnistuu eri toimintojen käyttäminen.Jos haluaa kameran tarkentavan tiettyyn kohtaan kuvassa, voi tätä kohtaa näytöllä painaa. G900:sta löytyy myös digitaalinen kuvanvakain, panoraamakuvaus ja multishot-toiminto ja tutut kuvaustila- tai efektivaihtoehdot. Videota G900 kuvaa 30 kuvan sekuntinopeudella 320x240 pikselin tarkkuudella.Kuvien katselu onnistuu Media-sovelluksen kautta. Media-sovellus on ehdottomasti yksi G900:n vahvuuksista sillä sen käyttö on mukavaa. Kuvien katselu, kuten koko Media-sovelluksen käyttö, onnistuu niin pysty- kuin vaakasuunnassa. Kuvien slideshow-esitystoiminto on myös tavallista kehittyneempi G900:ssa. Siinä saa valita neljästä eri tunnetilasta, jonka mukaan puhelin käyttää erilaista ääntä esityksen taustalla ja kuvienvaihtumisefektit ovat erilaisia.

G900:sta löytyy Sony Ericssonin paljon toitottama Photo fix -toiminto, eli automaattinen muokkaustoiminto. Alla näet esimerkin siitä, mitä Photo fix -toiminto saa aikaan. Tietenkin kuvia voi muokata myös itsenäisemmin.

Musiikki ja radio

G900:n sisältämään musiikkivalikoimaan pääsee käsiksi jo edellisessä Kamera-osiossa mainitun Media-sovelluksen kautta. Musiikkisoitin tarjoaa kaiken tarpeellisen: musiikkiin pääsee käsiksi monipuolisin vaihtoehdoin joko esittäjän, albumin, genren tai vuoden mukaan. Lisäksi siitä löytyy taajuuskorjain ja tuki albumien kansikuvien näyttämiselle.Äänenlaatu on kohtuullinen mukana tulevilla HPM-62-kuulokkeilla. Soittimesta löytyy myös nukahdustoiminto, eli sen voi jättää soimaan esimerkiksi 30 minuutiksi ja se tukee MP3-, WMA-, AAC-, AAC+- ja eAAC+-tiedostomuotoja. Sony Ericssonin useimmista puhelimista tuttu TrackID-sovellus on myös mukana. Se pyrkii tunnistamaan kappaleen lyhyestä nauhoitetusta pätkästä sitä ja usein onnistuukin siinä.

G900:ssa ei ole 3,5 mm:n standardia kuulokeliitäntää eli parempien kuulokkeiden liittämiseksi tarvitsee hankkia erillinen adapteri. G900 tukee myös stereo-Bluetooth-yhteyttä, joka käytännössä tarkoittaa tukea langattomille kuulokkeille.

G900:sta löytyy myös RDS-tuella varustettu FM-radio.

Muut sovellukset

G900:sta löytyy hyvä kalenteri, tehtävälista, herätyskello (jossa valmiina valinnat aamuherätykselle, lounaalle ja nukkumaanmenolle), Word-, Excel- ja PowerPoint-dokumenttien muokkaustyökalu (Quickoffice) ja PDF-tiedostojen lukuohjelma (PDF+), RSS-syötteiden lukija, äänitallenninsovellus, sekuntikello, ajastin, yksikkömuunnin sekä laskin.Lisäksi G900:sta löytyy esiasennettuna Sudoku-peli.G900:n kuvausvalon voi myös käynnistää. Valittavana ovat joko jatkuva päälläolo, jatkuva päälläolo minuutin ajan tai SOS-tila, jossa valo lähettää vilkkuen SOS-hätäsignaalia.Toiminta-ajat

G900:ssa on kapasiteetiltaan 960 mAh:n BST-33-akku. G900 vakuuttaa toiminta-ajoillaan. Lähes kaksiviikkoisen testirupeamamme aikana latasimme laitteen akun täyteen vain neljä kertaa ja käyttöä laitteella kuitenkin pääsääntöisesti oli melko paljon.

Sony Ericsson itse lupaa G900:lle 12 tuntia puheaikaa ja 380 tuntia valmiusaikaa.

Yhteenveto

G900 on kohtalaisen hyvä puhelin, mutta hinta on toistaiseksi liian kallis. Nopeiden datayhteyksien, varsinkin HSDPA-yhteyksien, puute on nykypäivänä suuri miinus. G900 on suunnattu enemmän hyöty- kuin viihdekäyttöön ja HSDPA-yhteyksien puute näkyy hyötykäytössä suurena heikkoutena esimerkiksi verkkoselailussa.

Lisäksi G900 jättää jollain tavalla ristiriitaisen kuvan. Toisaalta kosketusnäyttö tuntuu melko turhalta ja toisaalta ilman sitä G900 olisi melko mitään sanomaton. G900:ssa on kuitenkin ehkä yritetty tehdä liian kunnianhimoista kompromissia tavallisen puhelimen ja kosketusnäytöllä varustetun älypuhelimen välillä.

G900 maksaa noin 70 euroa enemmän kuin sen pikkuveli G700. Monille G700 voikin olla parempi valinta, jollei tarvetta WLAN:ille tai paremmalle kameralle ole.


Jos G900:sta jäi jotain kysyttävää tai lisätiedon halua, niin kyselkääpä kommenteissa!


Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Oppo Reno10 – hinta laskenut -40%

Oppo Reno10
199 € DNA
460 € CDON
610 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 329 €

Nokia X30 – hinta laskenut -15%

Nokia X30
341 € Teknikproffset
399 € Elisa
416 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 399 €

Realme C30 – hinta laskenut -14%

Realme C30
85 € BIGBOX.FI

Alin hinta viikko sitten: 98 €

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+ – hinta laskenut -13%

Xiaomi Redmi Note 13 Pro+
297 € BIGBOX.FI
410 € CDON
427 € Teknikproffset

Alin hinta viikko sitten: 342 €

Kommentit (6)

Anonyymi käyttäjä
Waltsu (vahvistamaton)

1

Ihan asialliselta näyttää. Kyllä tuon ostaisin ennemmin kuin K850:sen.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Cyka (vahvistamaton)

2

Outoa, ettei kameran kuvanlaatu ole erikoista. Oma k800 tuntuu tekevän parempia kuvia. Siitä huomaa, ettei pelkän pikselien perässä juoksemisen saavutus ole kova.

Miksiköhän näihin ei enää tehdä xenon-flash valoa?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
epävarma (vahvistamaton)

5

Mikä akku tähän käy kun en löydä sitä tietoa mistään ja akku oli rikki. Takuuta ei enää voimassa :(

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.