Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian 5800 XpressMusic ja Applen iPhone 3G ominaisuusvertailussa

55
Markus Lehtiniitty

Nokian 5800 XpressMusic ja Applen iPhone 3G ominaisuusvertailussa
Nokia julkisti viime viikolla ensimmäisen suurelle yleisölle suunnatun kosketusnäytöllisen puhelimensa, 5800 XpressMusicin. Vertailemme tässä jutussa nykyisen kosketusnäyttötrendin käynnistäneen Applen iPhone 3G -laitetta sekä Nokian tuoretta 5800 XpressMusicia niiden tarjoamien ominaisuuksien osalta.

Tässä vertailussamme on varmasti vielä puutteita, mutta niiden tilkitsemiseen voi jokainen vaikuttaa kertomalla iPhone 3G:n ja 5800 XpressMusicin eroista kommenteissa.
Suppeampaa 5800 XpressMusicin ja iPhone 3G:n vertailua voi tehdä tietenkin myös Puhelinvertailu-osiossamme. Alla olemme kuitenkin yrittäneet listata syvemmälle meneviä eroja.

NÄYTTÖ

iPhone 3G:ssä on suurempi, 3,5 tuuman näyttö. 5800:n näytön koko on 3,2 tuumaa. Näytön tarkkuus puolestaan on 5800:ssa suurempi: 360x640 pikseliä vs. 320x480 pikseliä. 5800:ssa on siis 72 000 pikseliä / tuuma, ja iPhone 3G:ssä noin 43 885 / tuuma.

Molempien näytöt on toteutettu TFT-tekniikalla ja toistavat 16,7 miljoonaa värisävyä. iPhone 3G:n näyttö on toteutettu kapasitiivisellä kosketusnäyttötekniikalla ja 5800:n resistiivisellä. Tämän vuoksi iPhone 3G tukee ns. "multi-touch"-ominaisuuksia. Toisaalta resistiivinen tekniikka mahdollistaa 5800:ssa stylus-kynän käytön sekä käytön esimerkiksi hanskat kädessä.

Molemmista löytyy sisäänrakennettu kiihtyvyysanturi, joka mahdollistaa näytön kääntymisen puhelimen asentoa vastaten joko pysty- tai vaakasuuntaan.


KÄYTTÖJÄRJESTELMÄ JA -LIITTYMÄ YLEISESTI

iPhone 3G:n käyttöjärjestelmä ei tue ohjelmien moniajoa, eli ohjelmia ei voi jättää "taustalle pyörimään". iPhoneen on myös odotettu tekstin leikkaus-, kopiointi- ja liittämistoimintoja (copy&paste) ohjelmistopäivitysten myötä, mutta toistaiseksi näitä ei iPhone 3G:stä löydy.

iPhone 3G:stä löytyy App Store, jonka kautta käyttäjä voi hankkia erittäin helposti puhelimeensa lisäsovelluksia. Nokian 5800:sta löytyy vastaavalla idealla varustettu Download-palvelu, mutta sen toimivuudesta 5800:ssa ei ole vielä tietoa. Aiemmissa S60-puhelimissa se on ollut melko heikko esitys.

5800 tukee Flashia (Flash Lite 3), jota iPhone 3G ei tue.


MUISTIN MÄÄRÄ

5800:ssa on sisäänrakennettua tallennustilamuistia vain 81 megatavua verrattuna iPhone 3G:n noin kahdeksaan tai 16 gigatavuun. Toisaalta 5800:ssa on muistikorttipaikka, jollaista ei iPhone 3G:ssä ei ole. 5800:n myyntipaketissa mukana tulee kahdeksan gigatavun kortti, joka nostaa 5800:n muistikapasiteetin edullisemman iPhone 3G -version rinnalle. 5800:n muistikorttipaikka tukee myös 16 gigatavun kortteja.


YHTEYDET

Sekä iPhone 3G että 5800 tukevat GSM-verkoissa neljää taajuutta (850/900/1800/1900 MHz). 3G-verkkojen osalta ne kuitenkin eroavat toisistaan: iPhone 3G tukee WCDMA-taajuuksia 850/1900/2100 MHz ja 5800 XpressMusicin Suomen markkinoille saapuva malli taajuuksia 900/2100 MHz. 5800:sta on myös saatavilla kaksi versiota tämän lisäksi: Amerikan markkinoille suunnattu malli taajuuksilla 850/1900 MHz ja muun muassa Kiinan markkinoille tarkoitettu malli, joka tukee pelkkiä GSM-taajuuksia.

Datayhteyksien osalta molemmat 5800 ja iPhone 3G ovat tasavertaiset. Molemmat tukevat GSM-verkoissa GPRS- ja EDGE-yhteyksiä ja 3G-verkoissa HSDPA-yhteyksiä.

Lähiyhteyksien osalta molemmat tukevat Bluetoothia ja samaa langattoman lähiverkon WLAN:in 802.11b- ja 802.11g-määrittelyjä. 5800 tukee Bluetoothin osalta useampia Bluetooth-profiileita, joista tärkein on A2DP eli ns. Bluetoothin stereotuki, joka mahdollistaa langattomien kuulokkeiden käytön.

iPhone 3G:tä ei voi käyttää modeemina eli tietokoneen kytkemiseksi internettiin toisin kuin 5800:aa.


VIESTINTÄ

iPhone 3G ei tue ääniprofiileja eikä äänivalintoja, joita 5800 tukee molempia. iPhone 3G ei myöskään tue erittäin yleisesti tuettuja multimediaviestejä (MMS). iPhone 3G:llä ei myöskään pysty lähettämään ryhmätekstiviestejä tai jatkolähettämään tekstiviestejä.

5800 tukee myös videopuheluita, joita iPhone 3G ei tue, ja sisältää myös etupuolella toisen kameran näitä varten.


KAMERA

5800:n kamerassa on 3,2 megapikseliä, iPhone 3G:n kamerassa 2 megapikseliä. 5800:n kamerasta löytyy lisäksi automaattitarkennus ja 5800:ssa on myös kuvausvalo. Näitä ei iPhone 3G:stä löydy kuten ei videokuvaustakaan, joka 5800:sta löytyy myös. iPhone 3G:stä ei myöskään löydy oikeastaan minkäänlaisia säätöjä, joilla voisi vaikuttaa kuvaan, joita 5800:sta löytyy. 5800:sta löytyy myös kuvan- ja videonmuokkaukseen sovellukset.

5800:ssa on näytön yläpuolella lisäksi toinen kamera videopuhelukäyttöön.


MUSIIKKI

Musiikkia iPhone 3G:hen voi ladata iTunesista ja 5800 tukee Windows Media DRM -suojauksella varustettujen kauppojen musiikkia.

iPhone 3G ei tue A2DP-Bluetooth-profiilia, joka mahdollistaa musiikin kuuntelun langattomia kuulokkeita hyödyntäen.

iPhone 3G:ssä ei ole radiota.


GPS-PAIKANNUS JA KARTAT

Molemmista löytyy sisäänrakennettu GPS-paikannus sekä karttaohjelma. iPhone 3G:ssä karttaohjelma on Google Maps ja Nokiassa Nokia Maps (Kartat).

iPhone 3G:n Google Maps ei toistaiseksi ainakaan tarjoa varsinaista navigointia kuten ei myöskään 5800 ilmaiseksi. Maksamalla 5800:aan kuitenkin navigointiominaisuudet saa.

Karttaohjelmat ovat alue, jotka kehittyvät pikku hiljaa ja esimerkiksi nyt huhutaan iPhonen seuraavan 2.2-ohjelmistoversion tuovan Google Mapsiin Street View -ominaisuuden, jonka avulla käyttäjä voi nähdä valokuvia suurissa kaupungeissa juuri siitä paikasta missä hän on. Street View on toistaiseksi rajoittunut kuitenkin vain maailman suurimpiin kaupunkeihin.


KOKO

5800:n mitat ovat 111 x 51,7 x 15,5 mm ja iPhone 3G:n 115,5 x 62,1 x 12,3 mm. 5800 on siis iPhone 3G:tä lyhyempi ja selvästi kapeampi. Toisaalta se on myös selvästi paksumpi.

Painoa iPhone 3G:llä on 133 grammaa ja 5800:lla 109 grammaa.


AKKU JA TOIMINTA-AJAT

5800:n akku on vapaasti käyttäjän vaihdettavissa, iPhone 3G:n akkua ei ole tarkoitettu käyttäjän itsensä vaihdettavaksi.

Apple lupaa iPhonen puheajaksi 10 tuntia GSM-verkossa ja 5 tuntia 3G-verkossa. Nokia puolestaan kertoo 5800:n puheajan olevan 8,8 tuntia GSM-verkossa ja 5 tuntia 3G-verkossa. Applen iPhone 3G valmiusajaksi ilmoitetaan 300 tuntia ja 5800:lle GSM-verkossa 406,2 tuntia ja 3G-verkossa 400 tuntia. Musiikin toistoaikaa Apple kertoo iPhone 3G:n tarjoavan 24 tuntia, Nokia puolestaan 5800:n 35 tuntia.


HINTA

Applen iPhone 3G:n kahdeksan gigatavun mallin hinta on edullisimmillaan ostettuna Minun Sonera -liittymän kanssa 429 euroa. Tähän on lisättävä kahden vuoden (24 kk) liittymän kuukausimaksut 47,76 euroa eli Apple iPhone 3G:n hinnaksi muodostuu vähintään 476,76 euroa.

Nokia ilmoitti 5800:n julkistuksen yhteydessä sen suositushinnaksi Suomessa 420 euroa. Käytännössä hinta tullee asettumaan suurimmissa nettikaupoissa noin 340-370 euroon eli yli 100 euroa iPhone 3G:tä edullisemmaksi.


SAATAVUUS

Applen iPhone 3G on jo jonkin aikaa ollut saatavilla. Suomessa se on lukittu Sonera-operaattorille, jonka liittymäsopimukseen on sitouduttava kahdeksi vuodeksi. (Lukitsemattomat iPhonet ovat sitten oma juttunsa...)

5800 tulee näillä näkymin Suomen markkinoille vasta ensi vuoden puolella.

5800:n takuu on kaksi vuotta, iPhone 3G:n yksi vuosi.


YHTEENVETO

5800 XpressMusic näyttäisi siis voittavan ominaisuuksien osalta iPhone 3G:n monilla osa-alueilla. Toisaalta, Applen iPhone 3G:n suurin vahvuus onkin juuri sen loistava käytettävyys, joka syntyy loisteliaan käyttöliittymän ja hyvän kosketusnäytön myötä. iPhone 3G myös voittaa joissain asioissa 5800:n todella suurella marginaalilla, kuten uusien lisäsovellusten asentamisen hankkimisen helppoudessa.

iPhone 3G:ssa kuitenkin on yhä monia alkeellisia puutteita, näistä suurimpina multimediaviestien ja videokuvauksen puuttuminen. Saa nähdä, miten Apple jatkossa kehittää iPhone-mallistoa: parannetaanko kameraan liittyviä ominaisuuksia seuraavan sukupolven iPhonessa?

P.S. Niin, kommenteissa saa kertoa lisäeroja, joita näiden kahden puhelimen välillä on. Päivitämme juttua niiden mukaisesti.

Kommentit (55)

Jorma (vahvistamaton)

1

"iPhone 3G tukee WCDMA-taajuuksia 850/900/2100 MHz"


Ei tue ysisatasta!

Vastaa
Johannes Haukkala (vahvistamaton)

2

"iPhone 3G:llä ei myöskään pysty lähettämään ryhmätekstiviestejä" Ei pidä paikkaansa. Usean vastaanottajan lisääminen onnistuu iPhone 3G:lla.

Vastaa
Markus Lehtiniitty

3

Jees, näppäilyvirhe sattunut. Tukee siis 850/1900/2100 MHz eli molempia "jenkkitaajuuksia" ja meidän perus-3G-taajuuttamme.

Vastaa
Tuomas

4

Kiva analyysi. Mites muuten onko takuissa eroja? Enää ei puutu kuin käyttäjätestaus. Toivottavasti uudesta Nokialaisesta tulee myös menestys.

Vastaa
Markus Lehtiniitty

5

@Johannes Haukkala:
Joutuuko tuon ryhmän kuitenkin aina muodostamaan uudestaan viestiä lähetättessä? Eli valitsemaan ne kenelle viestin lähettää, eikä saa valittua suoraan jotain ryhmää?

Vastaa
teukka (vahvistamaton)

6

Applen kamera on vitsi tuossa hintaluokassa 2008. Noksun carlzeis pystyy kuintenkin hd tasoiseen 30 fps:n videokuvaukseen ja uploadaamaan suoraan esim youtube tilille. Myös dualledit ovat rautaa jatkuvassa kuvauksessa. Valokuvauksessa ne ovat toki xenon flashiä heikommat

Applen hinnoittelusta on kuitenkin muistettava se että puhelin pitää jailbreakata jollei halua käyttää kahta vuotta ylihintaista soneran liittymää... Vaikka tänne joku kirjoittaa ettei ole kummoinen homma iso massa tuskin näin tekee..

Empä myös usko että Noksu jää katselemaan Appstoren ja Android marketin menestystä sivusta eiköhän Download palvelusta tule kohta päivitetty versio

Vastaa
Ergolius (vahvistamaton)

7

iPhone ei muistaakseni myöskään tue Javaa, mutta sillä ei niin olekkaan merkitystä loppu peleissä.

Ja itse mainitsisin kyllä noista iPhonen suurista bugeista, kuten voi ohittaa kirjautumisen yms.

Ja Xpress Musicista kannattaa myös mainita Comes With Music palvelu, eli musiikkia saa siis ladata vuodessa niin paljon kuin kerkeää. :) Ja onhan Nokialla ilmeisesti suuret suunnitelmat Ovi palveluun, joka toimisi vähän kuten iPhonen appstore.

Ja Nokialaisestahan löytyy myös TV-OUT, eli voit tökkästä luurin kiinni töllön ja näyttää vaikka porukoille juuri ottamia kuvias.

Ja pitäshän se jossakin mainita, että Noksu on suomalainen ja työllistää tuhansia ihmisiä täällä koto suomessa. ;)

Vastaa
masa (vahvistamaton)

8

En oikeen vieläkään ymmärrä tätä videopuheluiden hehkutusta. Minulla on nokia 6280 ja olen 3 vuoden aikana soittanut yhden videopuhelun testimielessä... ihan turha toiminto. Sitten nämä mms-viestit.Olen tähän mennessä lähettänyt kolme mms-viestiä kolmella eri puhelinmallilla, joissa tämä toiminto on ollut.

Vastaa
Ergolius (vahvistamaton)

9

Ja tuota Flashin puutetta kyllä korostaisin isolla K:lla, sillä esim sellainen nettisivusto ku www.youtube.com pyörittää videonsa flashin päällä, puhumattakaan tuhansista sivustoista jossa Flashi pyörii lisääntyvissä määrin.

Vastaa
Vertailu (vahvistamaton)

10

Maailmalta kuuluu huhuja että 5800 tukisi jopa 32 gigatavun muistikortteja.

Tosta musiikista ja sen maksullisuudesta vielä. Jos omistaa 1000 kpl maksettua CD levyjä ja ei ole aikomustakaan maksaa musiikista toistakertaa niin ilmeisesti molempiin pystyy ne lataamaan?

Pystyykö Nokiassa nauhoittamaan radio-ohjelmia edes jollain lisäsoftalla?

Vastaa
dzk (vahvistamaton)

11

Toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä. On henkilöitä, jotka eivät hanki omppu-puhelinta juuri sen takia, että siitä puuttuvat nämä masan mainitsemat ominaisuudet.

Takuusta sen verran, että Nokialaisessa on 2 vuotta, iPhonessa 1 vuosi. iPhonen kohdalla sellainen huomio, että mikäli laitteen purkaa, ts. jailbreakaa, sen takuu raukeaa.

Vastaa
NeoGeo (vahvistamaton)

12

@Ergolius:
Ainakin iphonen safarin asetuksista löytyy turvallisuusasetus jolla voi säätää halutessaan javascriptin päällä tai pois.

2.1 päivityksessähän tuo kirjautumisen ohitus korjattiin, jos tarkoitat sitä että pääsi hätäpuhelun kautta joihinkin toimintoihin kirjautumaan ilman salasanaa.

Vastaa
Tomppa (vahvistamaton)

13

Minusta on ollut jotenkin noloa Applelle, että MacBookilla ei pääse nettiin iPhonen avulla, vaan pitää hommata jonkun muun valmistajan kännykkä tai mokkula. Moniajon puute kolmansien osapuolien softille on myös suuri miinus.
iPhone olisi loistava laite ilman Applen pöhköjä rajoituksia.

Vastaa
Keke (vahvistamaton)

14

"iPhone olisi loistava laite ilman Applen pöhköjä rajoituksia."

Uskoisin rajoituksilla olevan myös tarkoitus. Jos iPhonesta löytyisi suoraan kaikki massavirran vaatimat ominaisuudet olisiko se enään iPhone ? saataisiinko näin toimiva kokonaisuus markkinoille yhtä nopeasti kaikkine top-hifi, top-massa juttuineen ? mahd. kiistat ja maksut muiden valmistajien kanssa ?

iPhone ei ole täydellinen mutta se on hinnallisesti laadukkaampi ja käyttäjäystävällisempi kokonaisuus kuin Nokian 5800X *(tietysti otan hieman takaisin ennenkö kyseinen puhelin on ollut kokeilussani*)

iPhonen idea on yksinkertainen. Tuodaan markkinoille laite joka kykenee tuomaan jotain uutta ja pärjää käytettävyydellään. Luodaan järjestelmästä helposti muokattava ja parannetaan ja hiotaan os ja ominaisuuksia rauhassa ja julkaistaan ne kun ne toimivat niinkuin pitääkin. Puhelimen ostanut on varmasti siinä vaiheessa uskomattoman tyytyväinen kun puhelin kehittyykin yhtääkkiä parin kuukauden päästä ostosta ja avautuu uusia ominaisuuksia joista on hyötyä + ne on tehty yksinkertaisiksi ja toimiviksi.

En muista koskaan päivittäneeni yhtään Nokian puhelinta. Eikä kyllä muistin mukaan tuttavapiiristäkään ketään löydy.

- omalta osalta ominaisuuksilla ei tee mitään jos ne ei toimi niinkuin pitää TAI jos ne ei ole loogisia TAI hyödyllisiä.
- Vastaavasti käytettävyydellä ja puhelimen toiminnallisuudella on suuri merkitys.

Puutteet jotka itseäni iPhonessa harmittaa on 1. Copy Paste 2. Flash 3. "mokkula"-toiminto. Muuta en kaipaisi tällä hetkellä lisää.

Niin harmillista kuin onkin, on iPhone markkinoilla jotain jolle jokainen puhelinvalmistaja joutuu antamaan hatun nostot ja selkään taputukset. KILPAILU ALKAKOON!! se on meidän eduksi.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

15

Kummassakaan laitteessa ei varmasti ole näyttöä joka pystyisi kymmeniin tuhansiin pisteisiin per tuuma. Oikea luku on pari kertaluokkaa pienempi. Suosittelen geometrian perusteiden kertausta.

Vastaa
ProjectX (vahvistamaton)

16

iphonen avaaminenhan on äärimmäisen yksinkertainen toiminto. Kestää noin 5min ja yksinkertainen wizardi vie sinut alusta loppuun.

Tämän jälkeen sinulla asennettavissa; "Mokkula", Videokuvaus, MMS-viestit, Copy&Paste, Vaihdettavat teemat, ja tausta-ajaja..
kyllä. Kaikki appstorenkin ohjelmat saa tausta-ajoon mutta tämä tuo esille sen miksi apple aluperin jätti ominaisuuden pois; akku kuluu nopeammin ja toiminnot hidastuvat.

Ja ne jotka pelkäävät takuunsa puolesta kannattaa muistaa että iphone on aina resetoitavissa tehdasasetuksille jolloin kaikki osiot ajetaan yli eikä mitään merkkejä vanhasta jää.

Ja toisin kuin tuossa aiemmin väitettiin, iphonessa on myös tv-ulostulo.. tosin kaapeli siihen on riistohintainen.

Vastaa
SuomiPoika (vahvistamaton)

17

Jussi @ 9.10.2008 1:03
"Kummassakaan laitteessa ei varmasti ole näyttöä joka pystyisi kymmeniin tuhansiin pisteisiin per tuuma. Oikea luku on pari kertaluokkaa pienempi. Suosittelen geometrian perusteiden kertausta."

iPhone 3G 320x480=153600 <- (jaetaan pikselit tuuma määrällä eli 3,5 saadaanjuuri oikea eli 43885 ja risat) noksun kanssa sama homma

ihme vääntöä kokoajan kaikilla

Vastaa
staffan (vahvistamaton)

18

"En muista koskaan päivittäneeni yhtään Nokian puhelinta. Eikä kyllä muistin mukaan tuttavapiiristäkään ketään löydy. "

Tämä luo ainakin minulle sen mielikuvan että Nokia testaa huolella ohjelmistot ennenkuin tunkee ne myyntiin.. ;-)

Nojoo, 3210 minkä joskus aikoinaan vuosituhannen vaihteessa omistin on ainoa nokian puhelin mitä on ikinä tarvinut käyttää päivitettänä. On noita eri malleja kuitenkin 10 vuoden aikana useampi tullu omistettua.

Vastaa
mirkku (vahvistamaton)

19

"iPhonen idea on yksinkertainen. Tuodaan markkinoille laite joka kykenee tuomaan jotain uutta ja pärjää käytettävyydellään. Luodaan järjestelmästä helposti muokattava ja parannetaan ja hiotaan os ja ominaisuuksia rauhassa ja julkaistaan ne kun ne toimivat niinkuin pitääkin. Puhelimen ostanut on varmasti siinä vaiheessa uskomattoman tyytyväinen kun puhelin kehittyykin yhtääkkiä parin kuukauden päästä ostosta ja avautuu uusia ominaisuuksia joista on hyötyä + ne on tehty yksinkertaisiksi ja toimiviksi."

tykkään itse henk.koht. nokian tavasta hioa softa valmiiksi ettei tarvi jatkuvasti juosta päivittämässä laitetta :D

Vastaa
Kaapu (vahvistamaton)

20

Nokialla nimenomaan tuota hiomista ennen julkaisua ei tapahdu. Kannattaa nyt opetella se päivittäminen.

Vastaa
Tenttu (vahvistamaton)

21

Huvittavaa, kuinka iphone-hehkuttajat ovat sitä mieltä, että keskeneräisen luurin ja bugisen softan julkaisu on vaan upeaa ja mahtavaa, koska onhan vaan niin cool kun pääsee päivittämään softaa. Ei voi muuta kuin nauraa.

Vastaa
Api (vahvistamaton)

22

kivaa kun ominaisuuksien lissäämisestä tuli taas yksi kiistelypalsta lisää. Jos joku on oikeasti käynyt tuota uutta Nokiaa näppäilemässä ja siltä pohjalta voi haukkua sen lyttyyn niin sitten saa laittaa niitä kommentteja, mutta niin kauan kun se pysyy tehtaalla, niin lopetetaanko naama punaisena kiukuttelu?

No oli sitä jotain kommentoitavaakin.
Noksu pyöriskelee tuon S60 käyttiksen päällä joka lienee melko avoin ohjelma kehittäjille. Historia on osoittanut, että takavuosien eniten myydyille Nokia-malleille on suunniteltu varmaan tuhansia ohjelmia joista osa on ilmaisia ja osa maksullisia. Näiden ongelma Apple app storeen on se, ettei näitä juuri Nokialla testata ja saatat siis ostaa jotain aivan hirveää kuraa. Useista softista kuitenkin on tarjolla myös jonkinlainen kokeiluversio. Jos 5800 alkaa myymään kuin häkä, niin eiköhän noita koodareita ala mönkimään koloistaan ja hop taas on ne kaivatuimmat lisäohjelmat tarjolla.

iPhone 3G:n videopuheluiden ja MMS viestien puute ei välttämättä kiinosta kaikkia, mutta itse olen löytänyt molemmille useita näppäriä käyttötarkoituksia. En esim jaksanut lähteä tyttökaverin mukaan kaupungille päättämään uusista laseista joten soitin sille sinne liikkeeseen videopuhelun kun ne kiinnostavimmat mallit olit valittu. Hellasärö tykkää kun sitä vähän huomoio, mutta itse ei tarvi nousta sohvalta jos käsi on just sopivasti konehuoneessa :)
Vähän vakavampi aihe oli erään asiakkaan etätoimiston muutto johon olin mennyt rakentelemaan nettiyhteydet ja verkon. Videopuhelu esimiehelle ja sai hänkin jonkun kuvan uuden toimiston ratkaisuista ja kaapeloinnista ilman 350km matkustusta.

Kyllä niitä käyttötarkoituksia keksii ja osa niistä on jopa ihan oikeasti hydyllisiä. Jos ominaisuus kuitenkin puhelimesta puuttuu, niin vähänpä sitä tulee mietittyä, että mitäpäs voisin niillä puuttuvilla ominaisuuksilla tehdä...

Vastaa
iPeter- (vahvistamaton)

23

"iPhone 3G:tä ei voi käyttää modeemina eli tietokoneen kytkemiseksi internettiin toisin kuin 5800:aa. "

Kyllä voi. On ohjelma jolla pystyy, tästä oli afterdawnissakin artikkeli.

Vastaa
Ergolius (vahvistamaton)

24

@NeoGeo: Tarkoitin Javaa, ei JavaScriptiä, kuten Java pelit. ;)

Tästä MMS ja video puheluiden hyödystä on turha alkaa vääntämään, mutta kyllä se puhelin on sitä leuhkempi mitä enemmän featureja, jos ei muuta niin +DickSize se antaa. :D

Varsinkin ne kovimmat ostajat, nuoret, ovat kiinnostuneita juuri noista ominaisuuksista. Ja siitä puheen ollen, esim. sellainen sivusto, kun www.youtube.com, mistä ei varmasti enempää tarvitse kertoa, käyttää Flashia videoiden toistamiseen. Eli kyllä tuo Flashin puute on aika paha iPhonessa.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

25

Suomipoika: Ei ehkä kannata alkaa briljeeraamaan jos ei ymmärrä mistä puhuu. Kuten ehkä tiedät on varsin yleinen tarkkuus tulostimissa 1200dpi (pistettä tuumalla). On aivan absurdia väittää että joku nykyisistä kuluttajalaitteista löytyvä näyttö pystyisi 60 kertaa parempaan tarkkuuteen.

Kyllä minäkin ymmärsin *miten* oli laskettu, minä vain satuin tietämään että se oli väärin. Sitä todellakaan lasketa noin. Jos hälyytyskellot eivät soineet liian isojen tulosten takia näkee sen helposti siitä että yksikkötarkastelu tuottaa yksiköksi neliöpikseliä/tuuma eikä pikseliä/tuuma.

Oikean tuloksen voi laskea esimerkiksi soveltamalla Pythagoraan lausetta a^2 + b^2 = c^2. Se pyöritetään muotoon c = sqrt(a^2 + b^2), jossa c on siis hypotenuusan pikselimäärä, a ja b kateettien pikselimäärät. Kun c:n jakaa hypotenuusan tuumamäärällä päästään oikeaan tulokseen.

iPhone: sqrt(320*320+480*480) / 3,5 = 164 pikseliä/tuuma
5800: sqrt(360*360+640*640) / 3,2 = 229 pikseliä / tuuma

Todellakin, ihme vääntöä koko ajan joillakin.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

26

Harvinaisen epäreilu tämänkaltainen ominaisuusvertailu laitteelle, jonka hyvyys perustuu käytettävyyteen ja käytön nopeuteen. Lisäksi hämmästelen miksi ihmeessä iPhonen kohdalla aina hintaan lasketaan kytkyliittymän kuukausimaksu, eikai Nokiakaan ilman liittymää toimi vaikka kytkyvapaa olisikin?

Itse odotin kovasti, millä Nokia koittaa nokittaa iPhonea, lanseerauksen jälkeen äänestin jaloillani ja hain kaupasta iPhonen. Nyt viikkoa myöhemmin vieläkin hämmästelen applen käyttämisen helppouden magiaa ja suru tulee puseroon kun aamuisin lähtee töihin ja pitää kommari heittää taskuun takaisin.. Puutteita toki iPhonessakin (täydellistä puhelinta ei ole eikä koskaan tulekaan), mutta ne mitä on, on sitten tehty todella upeasti.

Vastaa
Mr.T. (vahvistamaton)

27

HAHAHA miten naurettava testi! :D :D :D

Huomaa jo esiasettelusta, että tässä oli Nokian tarkoitus olla parempi riippumatta spekseistä yms. Koko systeemin lopputulos oli asetettu ja tekstit sen mukaan mietitty.

Ei pajloo iPod-ominaisuuksia hypetelty, käyttöliittymää, synccausta, ääniliittimiä, backuppeja eikä mitään.

3G ei tue moniajoa?! :D Aivan.. haluankin käyttää kalenteria ja nettiselainta SAMAAN AIKAAN! :D Voi herranpieksut sentään.. turhat prosessit taustalla kuluttaa akkua ja se on jämpti.

Aika amatöörimäinen vertailu..

Bush pressaksi - toimintamalli taas uudestaan.

Vastaa
Hmmmm (vahvistamaton)

28

"5800 tulee näillä näkymin Suomen markkinoille vasta ensi vuoden puolella."

Minun ymmärryksen mukaan Nokian ledistötiedotteesta kävi ilmi että 5800 tulee kauppojen hyllyille vielä tänä vuonna ja Comes With Music -versio ensi vuonna. Tuo on ilmoitettu epäselvästi ja on yleinen väärinkäsitys että 5800 tulisi myyntiin Suomessa vasta ensi vuonna.

Nokian lehdistötiedote:
"Nokia 5800 XpressMusic -laitteen toimitukset alkavat maailmanlaajuisesti vuoden 2008 viimeisellä neljänneksellä. Laitteen arvioitu verollinen vähittäishinta Suomessa on 420 euroa. Comes With Music -palvelulla varustettu Nokia 5800 XpressMusic tulee myyntiin Suomessa ensi vuoden aikana. Tämän laiteversion hinta ilmoitetaan myöhemmin."

Eli tuossa puhutaan eri "laiteversiosta" joka tulee sitte ensi vuonna.

Vastaa
Phiiidööör (vahvistamaton)

29

@Jussi_

Mutta noinhan se pitää tehdä se vertailu, koska meillä ei ole mitään käyttökokemuksia 5800, johon sitä iPhonen käytettävyyttä vertailla. Olkoon käytettävyysvertailu sitten joskus ihan oma artikkelinsa.

@Kaapu

Eli voidaan tässä jo todeta, että sekä Nokialla(se tietty segmentti) ja iPhonella sitä päivittelyä saa tehdä.

Vastaa
Peppi (vahvistamaton)

30

Nyt kohta kolme kuukautta iPhonea käyttäneenä yhden tärkeän seikan tähän voisi lisätä: iPhone ei ole kovin hyvä puhelin. Sen puheluominaisuudet on aika heikkoja (esim. tulevan puhelun suhteen mahdollista vain vastata tai laittaa soittajalle luuri korvaan, 3G verkossa puhelin pätkii jatkuvasti, puheluloki alkeellinen), laitteen konfigurointimahdollisuudet olemattomat, bluetooth kuulokkeen ja puhelimen väliset sompailut on autoa ajaessa lähinnä turvallisuusriski. Sen sijaan iPhone on loistava multimedialaite, jolla vielä lisäksi pääsee verkkoon sekä 3Gllä että wlanilla. iPhonen form factor on myös loistava ja laitteen käyttö antaa kicksejä. Nokialainen tulee luultavasti olemaan loistokkaampi puhelin mutta jää multimediapuolella (ja juuri lisä applicationien) suhteen kauas iPhonesta. Silti odotan todella kiinnostuneena 5800:aa seuraavana mahdollisena puhelimenani.

Vastaa
Markus Lehtiniitty

31

Lisäilin nyt juttuun pari asiaa, jotka olivat tulleet esille kommenteissa.

Vastaa
erpe (vahvistamaton)

32

@Mr.T.

Kuka pöljä nyt haluais kalenteria ja nettiselainta käyttää samaan aikaan? Mutta mietipä vaikka Fring tai Palringo. (pikaviestintäohjelmia)
Ois hyvä pitää meseä taustalla samalla tavalla kuin moni tekee tietokoneella.

Vastaa
Julle (vahvistamaton)

33

"esim. tulevan puhelun suhteen mahdollista vain vastata tai laittaa soittajalle luuri korvaan"

Peppi,

Eka painallus päälinapista hiljentää puhelun ja toka katkaisee. Äänen saa pois myös sivussa olevasta kytkimestä. Mitä muuta pitäisi tulevalle puhelulle tehdä?

Vastaa
Peppi (vahvistamaton)

34

@Julle

Nokian puhelimia käyttäneenä oon tottunut myös vaihtoehtoihin: ohjaa vastaajaan (en muista suomeksi, ruotsiksi avvisa) tai lähetä viesti (jonka on vielä voinut itse kirjoittaa valmiiksi tyyliin "kokous, soitan kohta".

Peppi

Vastaa
Phiidöör (vahvistamaton)

35

@Peppi

- Toi iPhonen 3G-yhteyskatkeilu on aika laajalti raportoitu juttu jenkeissä. Sitä ei kait ole vielä osattu paikallistaa, josko riippuu softasta vai itse laitteesta; eli ei voi olla pysyvä haitta tai sitten ei.

@erpe

Esimerkiksi: näet nettisivuilla jonkin kiinnostavan tai tärkeän tapahtuman päivämäärän, kopsaat sen kalenteriin ja sitten jatkat selailua. Tai sitten sulla on kalenterissa jokin juttu, jonka haluat lisätä jollekin sivustolle - onhan näitä.

Vastaa
Bill Gates

36

Kyllä minun iPhonessani vaan on stylus, tosin poliisit hävittivät sen takavarikoidessan :E.

Vastaa
ProjectX (vahvistamaton)

37

On otta että pikaviestiohjelmat ovat asia joka vaatisi tausta-ajoa, mutta tämä onkin iphonessa toteutettu ihan uudella tavalla. Pikaviestiohjelma jää päälle serverille eikä näin ollen jää kuluttamaan muistia ja akkua. Tulossa on myös push notifikaatiot eli serverillä pyörivä sovellus voi työntää ilmoituksia iphonellepäin.. tällähetkellä joudumme tyytyä sähköpostimuistutukseen joka sekin tosin käy väliaikaisratkaisusta.

Mielestäni tausta-ajoa vaativat ihmiset eivät ymmärrä että ei tarvita montaakaan rullaavaa sovellusta kun akunkesto tippuu dramaattisesti.

Vastaa
ProjectX (vahvistamaton)

38

Tausta-ajon puuttuminen ei myöskään tarkoita sitä että sovellus osaisi tallentaa tilaansa sulkiessa.. Eli kyllä se webbisivu pysyy sielä safarissa vaikka vastaisit puhelimeen tai kävisit kalenterissa.

Vastaa
Tuntematon käyttäjä

39

Peppi, olen pitkälti samaa mieltä iphonen puhelinominaisuuksista, mutta toisaalta hyvin yllättynyt suomalaisesta käyttäjästä joka käyttää vastaajaa. :)

Vähän turhaa on nyt spekuloida nokian kosketusmallista. Totuus paljastui kun sitä pääsee käyttämään. Pelkoni on että nokia ei ole onnistunut, jos on niin miksi tätä ei uskallettu tuoda ensin huippukategoriaan?

Vastaa
Phiidöör (vahvistamaton)

40

@ProjectX

- Totta, hyvä pointti tuo, että "tila" jää tallennettuna safariin, mutta siinä kai on omat rajoituksensakin esim. jos esim. safarissa on joku sovellus pyörimässä...?

Se on sinällään hyvä systeemi, että osa pikaviestimen tarpeista ajetaan serverillä, mutta ongelmana on tietty se, että tämä asettaa rajoituksia sille, millaista palvelua voi käyttää. Tosin tähän voi tulla muutos, jos Trillian saa Astra-systeeminsä joskus valmiiksi - sitten pitäisi saada aika kiva kirjo viestitinpalveluita iPhoneen.

Vastaa
pelarus (vahvistamaton)

42

niin, tulee kauppoihin Suomessa Q1,2,3,4 jotain 2009. Lähinnä säälittävää Nokialta. Pitäisi tulla jo jouluksi 2008!

Vastaa
Oskari Lavinto

43

On jo tilattu. 5800 nimittäin. iPOD Touch 2nd Gen löytyy jo telakasta ja sekin on toisaalta ominaisuuksiltaan rajoittuneempi kuin aikaisemmat Creativen ja iRiverin mediasoittimeni. Mutta käytettävyys sitäkin parempi.

Tämän hintaluokan puhelimissa pitäisi nykypäivänä jo olla MMS-viestit, kattavat kameratoiminnot (videokuvaus, -puhelut) eikä nojata vain käyttöliittymään ja sen käytettävyyteen. iPhone 3G on ominaisuuksiltaan todella kallis puhelin, mutta toisaalta kaikki Applen tuotteet ovat aina olleet varsin hintavia, mutta sitäkin laadukkaampia. Huonohko takuu tosin, vain vuosi. Mitäpä teet jos akku sanoutuu irti tämän jälkeen? Nokiaan saa sentään itse vaihdettua uuden akun.

Ja tämähän oli siis tosiaan speksivertailu, ei käytettävyysvertailu kuten jotkut tuntuvat kuvittelevan.

Vastaa
Hugo (vahvistamaton)

44

@jonathan

Ottamatta kantaa Nokian onnistumiseen S60-kosketussoftaan, mielestäni Nokia juurikin on uskaltanut tuoda ko. käyttiksen ensimmäisenä massamarkkinoille tarkoitettuun musiikkipuhelimeen, keskiluokan puhelimeen, joiden myyntivolyymit ovat aivan eri luokkaa kuin lähes tonnin high end-luurien. Aika harva uskaltaisi ostaa kallista puhelinta, jos on vähän epävarma käyttiksestä. Nyt puhelinta varten ei tarvitse hakea lainaa, ja ostokynnys on huomattavasti matalampi ja kohderyhmä huomattavasti suurempi.

Vastaa
Api (vahvistamaton)

46

Jepjep.
Nyt on sitten käyty 5800X proto testaamassa Helsingin Nokia Lipulaivassa (tms kauppa Aleksilla).
iPhonen kosketusnäyttö on ehdottomasti ollut parasta, mitä tähän asti on ollut ja muut valmistajat ovat olleet kosketusnäytön käytettävyydessä niin kaukana, ettei edes perävaloja näy. Nyt on kuitenkin tullut erittäin varteenotettava haastaja tällekin puolelle.
Hiplailu todellakin edelleen rajoittuu yhteen sormeen joten nipistelyt ja muut varsin kivat ominaisuudet jää Nokiasta puuttumaan, mutta muuten kosketusnäyttö on erinomainen.
Kuten mainittu puhelin oli vasta proto joten tuotantoversio saattaa olla vieläkin parempi.
tekstin syöttäminen onnistui sormin näppäilemällä suunnilleen samalla virhemarginaalilla kuin iPhonessa ja mukavana puolena tuo värähtelyominaisuus joka kertoo kun painallus on otettu vastaan.

Kovin kattavaa testiä en voinut storessa suorittaa, mutta ensituntuma oli erittäin miellyttävä. Suureksi kysymykseksi jäi Mail for Exchange. Myyjä ei oikein ollut tutustunut laitteeseen eikä osannut kommentoida MfE:n yhteensopivuutta. Ilman sitä laite jää kauas meikäläisen tarpeista, mutta mikäli se siihen saadaan, uskon laitteen astuvan osittain jopa E-sarjan tontille.

Vastaa
jesse (vahvistamaton)

47

kyllä tuo iPhonen multitouch on niinku Ladan puuratti tai silikonitissit naisella, mukava niitä on hiplata mutta ei se kyyti siitä juurikaan parane

Vastaa
lada (vahvistamaton)

49

@jesse

Se menee näin: Silikonirinnat ovat kuin jalopuuratti Ladassa: Kiva hivellä, mutta kyyti ei parane. ;)

Vastaa
iphone vinkki (vahvistamaton)

50

Jokaisessa testissä valitetaan, että turhia näppäilyjä tulee iphonessa helposti.
Vinkki:
Älä edes yritä osua juuri oikeaan näppäimeen. Laske vain sormi näppäimistölle ja valitse sen jälkeen haluttu kirjain "suurista kirjaimista" sormea liikuttelemalla.

Vastaa
Shadowboxer (vahvistamaton)

51

Ite hommasin vihoin ja viimein iPhonen 3g tos viikko sit ja sen jälkeen ollu melkein 24/7 luurissa..parii päivää meni opettelessa puhelinta,mut sit kun pääs jyvälle niin ei kyll hevillä luopuu siitä..jää kyll nokian luuri 100/0 häviölle..tottakai iphonesta löytyy muutaman miinus mut ei jaksaa ees päätä vaivaa sellaisella..innolla odotellaan uusia softia ja muuta viihdettä luurin.

Vastaa
Jurski (vahvistamaton)

52

Mokialaisen hintaan saa ilmeisesti ilmaisen liittymän, kun iPhonen hintaan on lisätty kahden vuoden minun soneran hinta, mutta mokialaisen härpäkkeen hintaan ei mitään.

Mitähän muuta tuohon mokialaiseen saa ilmatteeksi?

Muitakin törkeitä virheitä koko vertailussa, eikö enää millään ole väliä, ku tollasta roskaa joku viittii esittää netissä. Vai oliko koko vertailu joku hupailu.

Vastaa
Asiantuntija (vahvistamaton)

53

Ergolius kirjoitti:
iPhone ei muistaakseni myöskään tue Javaa, mutta sillä ei niin olekkaan merkitystä loppupeleissä.

NeoGen kirjoitti:
@Ergolius:
Ainakin iphonen safarin asetuksista löytyy turvallisuusasetus jolla voi säätää halutessaan javascriptin päällä tai pois.

Tsot, java ja javascript ovat _hieman_ eri asioita..

Vastaa
abdulkadir (vahvistamaton)

55

nokia 5800X mesaj yazý Tuþ T9 Türkçe var veya Applen iPhone 3G mesaj yazý Tuþ T9 TR Yoook

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja