Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Millaisia puhelimet ovatkaan viiden vuoden päästä?

19
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Millaisia puhelimet ovatkaan viiden vuoden päästä?
Millaisia puhelimia tulemme käyttämään viiden vuoden päästä? Minne kehitys tulee viemään meidät? Näihin kysymyksiin ei tietenkään ole mitään yksiselitteistä vastausta, sillä kukaan ei tulevaisuutta pysty ennustamaan.

Erilaisia näkemyksiä mahdollisista tulevaisuudenkuluista voidaan kuitenkin esittää. Tällä viikolla Ericsson kertoi omia näkemyksiään vuoden 2012 mobiililaitteesta. Asiasta kertoi englanniksi muun muassa Engadget Mobile -blogi. Ericssonin visiossa vuoden 2012 mobiililaitteesta löytyy 12-20 megapikselin kamera, jolla voi kuvata videoita Full HD -resoluutolla (1920x1080 pikseliä), XGA-tarkkuuden (1024x768 pikseliä) näyttö, yhden gigahertsin suoritin sekä yli 100 megabitin vauhdin tarjoavat LTE-yhteydet.
Ericssonin ehdottamat tulevaisuuden ominaisuudet ovat varsin realistisia. Nykyisin parhaimmissa kamerapuhelimissa ylletään jo 8-10 megapikseliin kameran tarkkuudessa, Japanissa markkinoille on tulossa jo 1024x480 pikselin näytöllä varustettu puhelin, suorittimissa kehitys tulee hyppäämään piakkoin Texas Instrumentsin uuden OMAP3-piirin myötä ja LTE:n kehittyminen valmiiksi vuodeksi 2012 on mahdollista. Yksi suuri haaste näiden kaikkien ominaisuuksien toteuttamiselle on ja se on akkujen kehitys. Akkujenkin tulee kehittyä muun kehityksen vauhdissa, sillä nykypäivänkin tehokkaimmat laitteet tarvitsee ladata jo joka yö.

Ericsson katsoo asiaa tiukasti alustatoimittajan roolista, jollainen Ericssonilla nykyään on. Ericssonhan ei nykyään enää valmista puhelimia, Sony Ericsson sen sijaan valmistaa. Ericsson tekee alustoja, joita se myy Sony Ericssonin lisäksi myös muille (pienille) puhelinvalmistajille. Ericssonin visiossa ei katsota tulevaisuuteen uusien ominaisuuksien osalta, vaan vain teknisen kehityksen osalta.

Mielenkiintoisempaa onkin miettiä, mitä uutta uudet tekniset aspektit mahdollistavat. Esimerkiksi LTE-yhteydet puhelimiin vihdoin niin nopeat yhteydet, että niillä voi oikeastaan tehdä mitä vaan. Puhelimilla surffailu ottaa suuren askeleen eteennpäin. Ericsson ei myöskään ennusta niin sanotusti uusia ominaisuuksia, jotka laajentavat tulevan viiden vuoden sisällä laitteiden toiminnallisuutta. Menneinä viitenä vuotena tällainen on esimerkiksi ollut GPS-paikannus, jolla on potentiaalia vielä kehittyä aivan eri tasolle nykytilastaan.

Muutenkin tulevaa kehitystä on mielenkiintoista arvioida katsomalla menneeseen. Vuonna 2002 esiteltiin ensimmäinen Nokian S60-alustaa hyödyntänyt puhelin, joka oli samalla myös Nokian ensimmäinen kamerapuhelin: 7650. 7650 oli todellinen huipputuote, joka toi käsittämättömän paljon kaikkea uutta. Tällä hetkellä elämme juuri S60:n neljännen sukupolven, S60 5th Editionin, esiinmarssia. Ensimmäinen uutta alustaa hyödyntävä laite on 5800 XpressMusic. 5800 XpressMusic edustaa jotakuinkin samanlaista hyppäystä verrattuna 7650:een, kuin mitä Ericsson ennustaa tapahtuvaksi seuraavien vuosien aikana nykytilasta.

5800 XpressMusicin merkittävimmät erot 7650:een verrattuna ovat suurempi ja kaikin tavoin muutenkin parempi näyttö, parempi kamera, GPS-paikannus sekä internet-selain. 7650:sta ei myöskään löytynyt esimerkiksi musiikkisoitinta ja muistia siinä oli ruhtinaalliset 3,6 megatavua...

Viisi vuotta on niin lyhyt aika, että kovin suuria mullistuksia emme siinä ajassa tule näkemään. Puhelimet ovat mitä luultavimmin viiden vuoden päästä koottu lähinnä metallista ja muovista eivätkä myöskään taivu kuten esimerkiksi Nokia on tulevaisuutta visioinut Morph-konseptillaan, joka esiintyy myös juttumme pääkuvana. 10 vuoden päästä tilanne voi kuitenkin olla jo aivan erilainen. Jos katsomme 10 vuotta taaksepäinkin, ei puhelimilla voinut tehdä paljon muuta kuin vain puhua sekä lähettää ja vastaanottaa tekstiviestejä.

Lopuksi täytyy todeta, että vuoteen 2012 on vain lyhyt matka. Se on jo aivan kulman takana.

Kommentit (19)

Questo (vahvistamaton)

3

Parempia ja tuskin niissä näppäimistöä on erikseen ku tulee kosketus näyttöjen aikakausi

Vastaa
TaavettiTietäjä (vahvistamaton)

4

Eninnäkin tiedoksi vain, että teinä juttunne pääkuva ei ole Morph:sta, vaan eräästä toisesta konseptimallista, joka esilteltiin Morphia ja paljon aikaisemmin. Kannattaisi ehkä hieman ottaa edes jotain selvää asioista, ennen kuin alkaa väittämään jotain.

Vastaa
pekka (vahvistamaton)

5

"...Morph-konseptillaan, joka esiintyy myös juttumme pääkuvana."
Juttunne pääkuvana on Nokian konseptipuhelin Aeon. Morph on konseptipuhelin joka on myös valmistettu jo ja löytyy New Yorkin modernin taiteen museosta.

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

7

Tuo 100Mb yhteys vuonna 2012 on täysin epärealistinen ainakin Suomessa. Siihen mennessä ei olla saatu edes 2G verkko alas, joka on tehtävä ensin, että 3G verkon kehittämiselle löytyy kunnolla rahaa. Nyt kaikki operaattorit ylläpitävät 2G ja 3G verkkoa, mikä on tyhmää ja kallista.

Yksi mahdollisuus mikä tulevaisuudessa voi olla totta, on se, että löytyy vain yksi verkko jota operaattorit kehittävät ja rakentavat yhdessä. Mutta ensin tosiaan pitää saada 2G alas ja sen jälkeen voidaan keskittyä täysin parempaan mobiililaajakaistaan.

Vastaa
Nokia (vahvistamaton)

9

"The best way to predict the future is to invent it." -Alan Kay Miettikää sitä!

Vastaa
jeppe (vahvistamaton)

10

Aika hyvin että lukijat korjaavat uutisen :D Tullaankohan uutista olleenkaan päivittämään ja korjaamaan oikeaksia? Ainakin nopealla googlettamisella lukijat olisivat oikeassa.

Vastaa
Markus Lehtiniitty

11

Kiitokset korjauksesta ja pahoitteluni. Virhe pääsi syntymään, koska jutussa piti alun perin olla kuva todellakin Morphista eikä Aeonista. Muutin sitten jostain syystä ajatuksiani tuon suhteen ja en muistanut korjata juttua. Korjasin nyt kuitenkin virheen vaihtamalla kuvan. Nyt kuvassa siis todella on Morph.

Vastaa
HaBa (vahvistamaton)

12

Realistista nopeasti täällä olevaa tulevaisuutta luulisi tuon 1 GHz suorittimen ja FULL-HD videokameran olevan, koska teknisestihän tämä lienee jo mahdollisuuksien rajoissa. Kameroiden kennothan ovat todella pieniä nykyään (laadustahan tässä on turha puhua) ja kännykkäsuorittimissa 600 MHz on saavutettu ajat sitten. Jospa esim. Intel julkaisee Atom-mobiilisuorittimestaan ytimeltään edelleen kutistetun version, on tämä 1 GHz realiteetti ja moniytimisyyskin mahdollisuuksien rajoissa. Kaikella vaan tuppaa oleman hintansa ja tämä pitänee kyseiset ominaisuudet toistaiseksi jälleenmyyjien ulottumattomissa.

Vastaa
kari (vahvistamaton)

14

Tuo tiedonsiirto nopeus ei kyllä varmastikaan ole kovin todennäköistä vielä tuolloin, ja vaikka olisi ei siihen normi kuluttajalla olisi varaa käyttää. Saataisiin nämä nopeudet edes laajakaistoihin kaikkien saataville.

Saatiinhan se iPhonekin sieltä nyt esille, joko vitsinä tai ei. Kiitos! Eiköhän sitte aleta jo kehumaan/haukkumaan sitä kilpaa? Anyone?

Vastaa
Wautsi!

16

Ehkä 15 vuodessa ei niinkään suuria mullistuksia tapahdu, joten minua kiinnostaisi tietää millaisia puhelimet ovat 50 vuoden kuluttua.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja