Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Nokian vuoden 2009 älypuhelinmallisto vuoti julkisuuteen

25
Markus Lehtiniitty

Nokian vuoden 2009 älypuhelinmallisto vuoti julkisuuteen
Tiedot Nokian vuoden 2009 älypuhelinvalikoimasta ovat vuotaneet mitä ilmeisimmin julkisuuteen. Asiasta kertoi ensimmäisena Engadget Mobile -blogi.

Kaikkiaan tietoja julkisuuteen on vuotanut lähes 20 vielä julkaisemattomasta mallista. Osasta näistä olemme kuulleet jo jotain aiemminkin, mutta suuresta osasta emme. Kaikki tiedot löytyvät jutun lopussa olevasta taulukosta. Taulukossa näkyvät ajankohdat ovat protyyppien saatavuusaikatauluja eivätkä siten tarjoa varsinaista tietoa mallien esittely- tai julkistusajankohdasta.
Lähes 20 mallin joukkoon mahtuu muutamia erittäin mielenkiintoisia tuotteita. Näitä ovat muun muassa kolme uutta kosketusnäyttöpuhelinta. IP08:sta pitäisi löytyä laajakuvainen kosketusnäyttö, QWERTY-näppäimistö, viiden megapikselin kamera sekä GPS-paikannus. Ivalo-kehitysnimellä varustettu laite seuraa IP08:a. Ivalon yhteydessä ei mainita QWERTY-näppäimistöä, mutta sen sijaan 32 gigatavun muisti. Kolmas kosketusnäyttöpuhelin, Eitri, edustaa ilmeisesti jo Nokian kosketusnäyttöpuhelinten seuraavaa sukupolvea: se saa pienen päivityksen käyttöliittymäänsä ja sisältää tuen ns. eletoiminnoille (gestures). Lisäksi Eitrin kosketusnäytön pitäisi olla haptinen, eli tarjota paremmin vastetta kosketukselle.

Erittäin mielenkiintoinen on myös S60 5th Editionilla varustettu Corolla-koodinimellinen puhelin, jossa ei ole kosketusnäyttöä. Sen sijaan siinä on kolmetuumainen VGA-tarkkuuden näyttö, kahdeksan megapikselin kamera, kahdeksan gigatavua muistia sekä puoli-QWERTY-näppäimistöä, joka tarkoittanee sitä, että samassa näppäimessä on aina kaksi kirjainta.

Tulevia E-sarjalaisia ovat kehitysnimillä Piranha, Jig, Sofie, Stella ja Terra tunnetut puhelimet. Piranha lienee E72, josta olemme aiemmin kertoneet ja Sofie E63, josta olemme myös kertoneet jo aiemmin. Jig on jenkkioperaattori AT&T:lle suunnattu versio esiin liukuvalla QWERTY-näppäimistöllä varustettu laite.

Stella on seuraaja E51-mallille, joka tuo mukanaan muun muassa kolmen megapikselin kameran sekä GPS-paikannuksen. Terra puolestaan on Stellasta eteenpäin kehitetty malli, joka sisältää myös jonkinlaisen hybridi-QWERTY-näppäimistön. Malleja, joista ei tiedetä kehitysnimen lisäksi paljoa muuta ovat Victoria, Vector, Mobile Office 09, Wheldon ja Shakira.

Surfer- ja Bruce Lee -kehitysnimen tuntevat laitteet ovat hieman mysteerejä. Prototyypit niistä on saatu valmiiksi jo vuoden 2008 alkupuolella, mutta vastaavia laitteita ei kuitenkaan ole edes nähty kuvissa vielä. Surfer vaikuttaisi olevan varustettu myös melko kattavilla ominaisuuksilla, mukaan lukien 2,6 tuuman näyttö, viiden megapikselin kamera, QWERTY-näppäimistö ja DVB-H-mobiili-TV.

N85 on saamassa seuraajan Ahtlon-kehitysnimellä tunnetusta laitteesta. Tärkeimpiä uudistuksia ovat 8-16 gigatavun muisti ja xenon-salama. Gwen ei tarjoa paljoakaan uutta, Madeleine on varustettu sivusta liukuvalla QWERTY-näppäimistöllä ja N-Gage-tuella.

Kokonaisuutena Nokialta vaikuttaisi olevan tulossa ensi vuoden aikana ihan mielenkiintoisia tuotteita, vaikka mitään aivan mullistavaa ei näiden tietojen mukaan ole tulossa. Kaikkea tietenkään eivät nämäkään tiedot kerro. On myös mahdollista, että kaikki näistäkään malleista eivät saavu ikinä kauppojen hyllyille asti. Mielenkiintoisinta vuotaneiden puhelimien ominaisuuksissa onkin ehkä huomata QWERTY-näppäimistöllä varustettujen laitteiden määrän melko suuri kasvu.

Ainakin joidenkin mainittujen mallien julkistuksia voidaan odottaa joko joulukuun 2. päivänä Nokia World -tapahtumassa tai vuoden 2009 puolella helmikuussa matkapuhelinalan megatapahtuma Mobile World Congressissa.

Tässä taulukko, josta kaikki edellämainitutkin tiedot on poimittu:

Kommentit (25)

Huoh (vahvistamaton)

4

NO NIIIIIN ja tulihan se kommentti sieltä: "Pärjääkö näistä mikään iPhonelle, TUSKINPA!"... Omenafanit haistakaa jo vittu ja oottakaa että nuo tulee ees hyllyille.

Vastaa
Huoh (vahvistamaton)

5

NO NIIIIIN ja tulihan se kommentti sieltä: "Pärjääkö näistä mikään iPhonelle, TUSKINPA!"... Omenafanit haistakaa jo vittu ja oottakaa että nuo tulee ees hyllyille.

Vastaa
Vidus (vahvistamaton)

6

Mun mielestä vitusta on puhuttu jo paljon kauemmin, kun kys. puhelimista, joten se lienee paras kaikista ? Mun on pakko myös sanoa, että en kommentoi.

Vastaa
Lupu (vahvistamaton)

8

Yritetäänpä nyt relata vähän ja jätetään myös nuo kaikkea muuta kuin Apple-fanien kirjoittamat "iPhone on niinku aina kaikkein paras kaikessa" -trollit huomiotta. Hyvä luuri, mut niin on moni Nokian (ja muidenkin valmistajien) malli. Eri laitteita eri ihmisille ja erilaisiin tarpeisiin. Me kuluttajathan tässä voitetaan, kun kilpailua riittää.

Vastaa
Aragnath (vahvistamaton)

9

iPhone on maailman huonoin puhelin. siitä puuttuu oleellisia ominaisuuksia mitä on muiden valmistajien ihan perusmalleissa. iPhonen muotoilu on suolesta ja käytettävyys nolla. en tajua miten joku voi moisesta paskasta tykätä. iPhone maksaakin miljoona ja siihen ei saa, kuin Applen omia helvetin kalliita maksullisia ohjelmia.

Vastaa
Aragnath (vahvistamaton)

10

mikä tahansa noista puhelimista voittaa iPhonen. enkä ole yksin mielipiteeni kanssa.

Vastaa
joophone (vahvistamaton)

12

iphonen käyttis + rauta 10/10

nokian ja muiden puhlimien käyttikset 0/10

10mpix kameralla et tee mitään jos sun pitää kääntää kerneli saadaksesi se käyttöön

Vastaa
lol (vahvistamaton)

13

iPhone on maailman huonoin puhelin. siitä puuttuu oleellisia ominaisuuksia mitä on muiden valmistajien ihan perusmalleissa. iPhonen muotoilu on suolesta ja käytettävyys nolla. en tajua miten joku voi moisesta paskasta tykätä. iPhone maksaakin miljoona ja siihen ei saa, kuin Applen omia helvetin kalliita maksullisia ohjelmia.


jos saat 1700 ilmaista peliä, yli 2000 erilaista sovellutusta, google earthin, parhaan nettiselaimen yms hintaan 429€ ei se omasta mielestäni maksa miljoonaa eikä ne ole Applen omia helvetin kalliita maksullisia ohjelmia

Vastaa
iPeter- (vahvistamaton)

14

Nyt on pakko änkee taas oma nokka tähän väliin ku iphonesta puhe. Siis en väitä etteikö iphone ois surkea, epäonnistunut paska? Itse omistan kyseisen luurin, se loppujen lopuks on hyvä, tyytyväisempi kuin mihkään nokiaan ikinä! Softat on oikeasti helposti ulottuvilla, softia on paljon, sillä onhan kolmannen osapuolen ohjelmat mahdollisia, mikä on erittäin hieno juttu. iPhonen muoto on erittäin hyvä ja sitä on helppo käyttää. Itteäni vituttaa siinä olevat pienet virheet, esim näppäimistö, ä ja ö on hieman hankala ja hidas käyttää, joten en yleensä käytä niitä, selaaminen on helppoa, sukeltaa ohjelmien pariin. Ainoa iphonessa oleva paska on käyttis, se on helvetin paskasti tehty, kaatuilee ja muutenkin hidas? Itse ottaisin jonku muun käyttiksen, mutta EN TODELLAKAAN symbiania! Turha alkaa tästä minun kommentista vääntää kättä, mutta taitaa iPhone olla paras tällä hetkellä markkinoilla olevista puhelimista. Niin, ja tämä iPhone ostos minulta oli ensimmäinen ja myös viimeinen tuote minkä applelta ostan.

Vastaa
abx (vahvistamaton)

15

Mielenkiintoisia malleja tulossa nokialta. Varmaan ihan käyttökelpoisia laitteita jo pikku hiljaa, kyllä se vanha koirakin oppii uusia temppuja (toivottavasti). Muistetaan nyt hyvät ihmiset että nykyajan trendi on kun puhelimista (ihan sama mikä puhelin) puhutaan, niin aina täytyy jossain, jonkun tuo iPhone tuoda esille. Toiset sitä kehuu ja toiset vastineeksi haukkuu. Kaikista hauskinta on että se menee aina offtopiciksi ja tänne alkaa tulvimaan iPhonen arvosteluja: hyviä ja huonoja. MIKSI?

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

16

@ Aragnath:

Olipa taas esimerkillinen kommentti. Paljon väitteitä, hyvin vähän perusteluja. Mitä vikaa muotoilussa on, millä perusteella käytettävyys on "nolla", missä puhelimessa käytettävyys on kymppi tai edes lähelle? Ja miten ihmeessä voit väittää kaikkien noiden listasta löytyvien puhelimien, joita et ole nähnyt saati käyttänyt, olevan parempia kuin iPhone? The force is strong with you, young Jedi, mutta pelkät speksit eivät tee puhelinta :)

Josko koittaisit sitä iPhonea edes kerran (suosittelen selainta, mailia ja musasoitinta noin alkuun) ja yrittäisit olla edes vähän objektiivinen ja muistaisit että kaikki puhelimen ostajat eivät ole täsmälleen samanlaisia mieltymyksiltään ja tarpeiltaan kuin sinä. Vaikka et testauksen jälkeenkään ymmärtäisi mitä jotkut siinä näkevät, pystyisit ainakin perustelemaan omat heittosi vähän paremmin.

On aivan totta että iPhonesta, kuten todennäköisesti aivan jokaisesta muustakin puhelimesta, puuttuu joitakin ominaisuuksia, jotka ovat tärkeitä osalle käyttäjistä, mutta eivät missään tapauksessa kaikille. Se että joitakin ominaisuuksia puuttuu ei tarkoita missään tapauksessa sitä että koko puhelin on paska *kaikkien käyttäjien näkökulmasta*, kuten ilmeisesti yrität sanoa, vain sen osan käyttäjistä joille kyseinen ominaisuus on tärkeä.

En minäkään julista kaikkia Nokian malleja paskoiksi koska niissä ei ole kunnollista musiikkisoitinta eikä selainta (oikeasti, ei ole, yhdessäkään) tai koska niistä (varsinkin S40-malleista) puuttuu "oleellisia ominaisuuksia". Osa Nokian malleista kun on erittäin hyviä puhelimia *kohderyhmälleen*. Ymmärrän myös hyvin että läheskään kaikki eivät tarvitse, tai edes halua, kunnollista selainta, musasointinta, RSS-lukijaa ja vaikka Facebook-softaa puhelimeensa.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

17

Menee kyllä pahasti itse uutisen aiheen ohi, mutta..

Olen samaa mieltä monen puolustelijan kanssa, että tällä hetkellä iPhonelle puutteistaan huolimatta ei vain ole kilpailijaa, sen verran ylivertainen laite on. Eikä ihan vähään aikaan näköpiirissä olekaan haastajia lähimainkaan - ainakaan Nokialla.

MUTTA, miksi ihmeessä pitää alkaa kaivamaan verta nenästään ja tulla nokiaa koskevaan uutiseen mesoamaan miten hyvä puhelin iPhone on?

LISÄKSI sama menee toisinpäin - Miksi iPhonea koskeviin uutisiin pitää tulla lyttäämään iPhonea, mms:n puute tai muutama megapikseli vähemmän ei tee laitteesta mitenkään huonompaa..

Tapelkaa sitten niiden uutisten yhteydessä, joissa molempia puhelimia käsitellään/vertaillaan.

Itse aiheeseen: Ei listassa pikaisesti katsoen näytä olevan E-sarjan kosketusnäyttöistä luuria, joka ainakin itselle on pieni pettymys. Imo Business-segmentti on sellainen, missä olisi tärkeää päästä lyömään kosketusnäytöllä hitiksi.

Vastaa
jpr (vahvistamaton)

18

"Itse aiheeseen: Ei listassa pikaisesti katsoen näytä olevan E-sarjan kosketusnäyttöistä luuria, joka ainakin itselle on pieni pettymys. Imo Business-segmentti on sellainen, missä olisi tärkeää päästä lyömään kosketusnäytöllä hitiksi."

Eikös toi Eitri (viimenen listalla) vois olla E-sarjan kosketusnäyttöpuhelin?

On siinä ainakin QWERTY näppis, mikä on ollut usein E-sarjalaisissas.

Vastaa
sepi (vahvistamaton)

19

Internettiin pitäis saada sellanen applefanipoju-suodatin. Vähentäis huomattavasti kaikkea älyvapaata muovilootien kehumista. Menkää sinne hopeiseen omenaan taputteleen toisianne selkään, kun olette "ainoan oikean laitteen" ostaneet. Turha tulla normaaleille ihmisille tuota tauhkaa tuputtamaan. Pahempia kuin uskovaiset olette, hävetkää!

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

20

Sepi, luitko yhtään Nokia-hurmoksellista kommenttia tästä uutisesta vai olivatko ne sinusta ihan järkeviä näkökantoja? :)

Minut varmaankin voisi lukea applefanipojuksi, kirjoitinko missään että se olisi "ainoa oikea laite" vai kirjoitinko nimenomaan päin vastoin?

Varmaankin pitää yrittää olla se joka keskeyttää näissä "erikoisolympialaisissa" :)

Vastaa
blah (vahvistamaton)

21

Ihan hyvä ettei nokia lähde mässäilemään millään turhilla kosketusnäytöillä, vaan pitää puhelimet puhelimina. Yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys on loppujen lopuksi niitä asioita joita kuluttajat hakevat. iPhone on puhelin niille jotka haluavat hifistellä ja jättää varsinaiset puhelin ominaisuudet vähemmälle.

Ja oma mielipiteeni iPhonesta muutenkin on se ettei se varsinaisesti ole puhelin, enemmänkin jonkin sortin viihdelaite. Se ei ole paras eikä ylivertaisin puhelin markkinoilla mutta kosketusnäytöllisten laitteiden puolella varsin pätevä vekotin.

Ja jos vielä annan ääneni tämän hetken parhaalle puhelimelle niin taitaapi löytyä SE:n puolelta. Ei nimittäin ole w890i voittanutta. Kyseisessä puhelimessa on vaan kaikki niin kohdillaan. Käyttis on loistava ja ennenkaikkea sulava, mp3 soittimen äänenlaatu on rautaa, akunkesto parasta markkinoilla, puhelin on jämäkkä, kestävä, kevyt, ohut, pieni, muttei liian pieni. Puhelimen laatu on suorastaan hämmästyttävää, ja se ei vain näytä mutta myös tuntuu laadukkaalta.

En ole kenekään valmistajan fanboy, puhelimessa täytyy olla vain tietyt asiat kunnossa. Mut joo mieltymyksiä on monia joten eipä siitä sen enempää..Tarpeeks jo offtopicia =P

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

22

Blah:
"Yksinkertaisuus ja helppokäyttöisyys on loppujen lopuksi niitä asioita joita kuluttajat hakevat. iPhone on puhelin niille jotka haluavat hifistellä ja jättää varsinaiset puhelin ominaisuudet vähemmälle. "

Voiko tämän nyt ymmärtää jotenkin niin, että iPhone ei olisi helppokäyttöinen, tai ei niin helppokäyttöinen kuin Noksu (tai SE)? Aika moni saattaa olla tästä eri mieltä.. Minä ainakin. Enkä myöskään näe, että iPhonessa olisi mitenkään vähemmän ominaisuuksia. Omaan E90:aan verrattuna ominaisuuksia on huomattavasti enemmän ainakin - koska niitä jaksaa käyttää helppokäyttöisyyden vuoksi. Muutenkin tunnut luokittelevan, että kosketusnäyttöiset laitteet olisivat jotenkin eri kastia. Näinhän ei ole, se on vain tapa toteuttaa asiat helpommin (koitappa vaikka käyttää tietokonetta ilman hiirtä nuolinäppäimillä)

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja