Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Varoitus kertoo myös Nokian omasta heikkoudesta

24
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Varoitus kertoo myös Nokian omasta heikkoudesta
Nokia antoi perjantaina tulosvaroituksen. Nokian mukaan puhelimia tullaan vuoden viimeisellä neljänneksellä myymään aiemmin arvioitua vähemmän. Vuoden 2009 myynnin Nokia arvioi jäävän pienemmäksi kuin kuluvan vuoden ja Nokia odottaa vuodesta muodostuvan "haastavan". Nokia vastaa heikentyneisiin näkymiin tiukalla kulukuurilla. Lisää Nokian tiedotteessa.

Nokian mukaan varoituksen takaa löytyvät syyt liittyvät pääosin yleiseen markkinatilanteeseen eivätkä Nokian omaan suoriutumiseen. Finanssikriisi on ravistellut viime aikoina maailmaa ja nyt ollaan siirtymässä maailmanlaajuiseen taantumaan, joka tulee hidastamaan kuluttajakysyntää globaalilla tasolla. Tämän ohella Nokialla on kuitenkin myös omat heikkoutensa kuten myös vahvuutensa.
Nokia on tällä hetkellä heikko korkeamman hintaluokan älypuhelimissa. Nokian uutuudet kuten N79, N85 ja N96 eivät tarjoa tarpeeksi uutta ja innostavaa. Nokia itsekin tietää tämän ja jopa myöntää, että N-sarja kaipaisi uudistamista. E-sarjan myynnin kerrotaan sujuvan hyvin. Erittäin tärkeä malli Nokialle tulee olemaan kosketusnäytöllinen 5800 XpressMusic, joka saa seuraa muista kosketusnäyttöpuhelimista ensi vuoden aikana.

Kehittyvillä markkinoilla Nokia on puolestaan erittäin vahva. Nokian edullisemman pään mallisto on hyvä ja myös Nokian muut vahvuudet korostuvat juuri kehittyvillä markkinoilla.

Nokia odottaa, että talouden heikkeneminen kautta maailman vaikuttaa enemmän kysyntään kehittyneillä markkinoilla kuin kehittyvillä markkinoilla. Tämän pitäisikin olla hyvä asia Nokialle, sillä Nokian kokonaisasemien pitäisi vahvistua kehittyvien markkinoiden painoarvon noustessa. Nokia odottaakin, että sen markkinaosuus pysyy loppuvuonna kolmannen vuosineljänneksen tasolla tai nousee sitä korkeammaksi. Mutta onko Nokia tämän kehityksen myötä vaarassa liukua yhä enemmän pelkäksi halpapuhelinvalmistajaksi, jollaisena se jo tänä päivänä ainakin Yhdysvaltain markkinoilla yleisesti nähdäänkin.

Nokian pitäisi tehdä kaikkensa, jottei se luisuisi vain halpavalmistajaksi. Tärkeintä olisi tuotevalikoiman selkeä parantaminen. Mutta onnistuuko Nokia siinä? Nokialta on viimeksi saatu markkinoille merkittävä high-end-luokan tuote melkein kaksi vuotta sitten N95:n muodossa.

Erittäin mielenkiintoista tämän suhteen on Nokian suuntautuminen kohti palveluja. Muista suurista puhelinvalmistajista yksikään ei ole lähtenyt Nokiaa vastaavalla laajuudella rakentamaan palveluliiketoimintaa. Mutta onko Nokian tie oikea? Siihen emme vielä tiedä vastausta. Aiemmin Nokian ohjelmisto-osaamista ei ole pidetty kovin vahvana, mutta Nokia onkin rakentanut palveluliiketoimintaansa yritysostojen kautta, josta suurimpana esimerkkinä on tietysti karttayhtiö NAVTEQ:in osto.

Vaikka Nokialla on kalliimmassa hintaluokassa ongelmansa, jotka ovat kärjistyneet aivan viime aikoina, on Nokian asema kokonaisuutena katsoen yhä erittäin mainio. Nokian kappalemäärin mitattuna suurimmista kilpailijoista (LG, Motorola, Samsung ja Sony Ericsson) Motorolan ja Sony Ericssonin tilanne on jo heikko ennen markkinakäännettä. Mitä niille tuleekaan tapahtumaan taantuman tullessa? Motorolan tuotevalikoima on surkea ja se ei välttämättä selviä itsenäisenä hengissä markkinakäänteestä. Sony Ericssonia ja osaltaan myös LG:tä puolestaan painaa niiden keskittyminen lähinnä kehittyneille markkinoille ja kalliimpiin puhelinmalleihin, joiden markkinat tulevat ainakin Nokian mielestä kärsimään enemmän.

Nokian toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo toteaa Nokian tiedotteessa Nokian uskovan erottuvansa kilpailijoista vuonna 2009 mittakaavaetujensa, johtavan tuotemerkkinsä, ylivoimaisen logistiikkansa, alhaisten kustannustensa sekä laajan tuotevalikoimansa ansiosta. Näin tulee luultavasti käymäänkin.

Kommentit (24)

Pertt Pyrrö (vahvistamaton)

3

Nokian "uutuudet", N85, N79 ja N96 ovat kaikki väkisin väännettyjä, ajastaan jälkeenjääneitä malleja.

On todella käsittämätöntä, ettei Nokia pysty kilpailemaa tänä päivänä älypuhelimissa...

ANTAKAA NYT HELVETISSÄ KENKÄÄ EDELLÄMAINITTUJEN KAPULOIDEN SUUNNITTELIJOILLE JA PALKATKAA UUTTA VERTA TIIMIIN.

Olen edelleen sitä mieltä, että Nokian johdossa istuu henkilöitä, jotka eivät näe huomiseen. Resursseista ei vielä pitäisi olla pulaa... ASENTEESSA KYLLÄKIN. Välillä tuntuu, että nämä pari päättäjää saavat tuplapalkkaa!!!

t. pepe

Vastaa
Saatana (vahvistamaton)

4

Katoppa törppö nokian tiekarttaa ens vuodelle.Eikä n85 ja n79 millään tavalla ole jälkeenjääneitä.

Vastaa
Mass (vahvistamaton)

5

"Aiemmin Nokian ohjelmisto-osaamista ei ole pidetty kovin vahvana"

Enkä pidä vieläkään. Mac tuki Nokialta aivan SURKEA! PC puolelle Nokia on kyllä saanut kehitystä aikaan, mutta jos Nokia:n suunnitelmat saada toimiva musiikin siirto ohjelma pc:n ja puhelimen välillä on mitä se nyt on, on asiat ainakin siinä suhteessa aivan päin mettiä! Kehittäkää edes se ohjelma lisäämään musiikkia useammasta kansiosta!!! Lisäksi käyttöliittymä on kyseisessä vehkeessä kankea! Ja mitä näihin puhelimiin tulee, juuri ostin N79 puhelimen ja ominaisuuksia vertaillessani ei tulisi mieleenkään ostaa 300€ kalliimpaa N96:sta pelkästään isomman sisäisen muistin takia! Joten Ehkä high-end osasto on väärillä teillä Nokialla

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

6

E-sarja on Nokialla todella hyvä, sekä N95 8GB, mutta muut kalliimmat puhelimet eivät oikein vakuuta. N-sarjakin tuntuu suurelta osin leluilta. Malleja on myös liikaa, samoilla spekseillä tuntuu vuosittain tulevan "uusia" tuotteita. Paljon voisi karsia ja keskittyä tekemään parempia/laadukkaampia puhelimia.

Vastaa
Jarissimo (vahvistamaton)

7

High-end laitteissa on paljon mietittävää esim. N96 tuntui jo julkaisun aikana (oliko 2/2008?) vanhentuneelta. Itsekin odottelin sitä kosketusnäyttöä, mutta pääsin tuossa hiplaamaan 5800 puhelinta sekä iPhonea pikaisesti. Tuntuma on kummassakin liian huono paljon kirjoittavalle. Kritiikki on tarkoitettu lähinnä kirjoituskäyttöön ja kirjoitustuntumaan. Siksi menen tänään kauppaan, lopetan 5800:sen odottelun ja ostan e71:sen. Se on saanut pienen testailun jälkeen vakuutumaan. Tuntuma sekä nopeus on ihmeellinen.

Haluan sanoa vielä tuosta kosketusnäytöllisestä, että sillä nokia tekee tiliä. Rakastuin luuriin vaikka se ei omaan käyttöön olekaan sopivin, eihän sitä yritystuotteeksi ole tarkoitettukaan. Kekihintaluokkaan ja viihdepuolta korostaen tuo on tuleva kuningas. Pahaa sanottavaa on vaikea keksiä, pitäessään hinnan mielessä.

Tuntuu kuin riskien otto olisi nokialla turhankin pannassa. Tai toisaalta onhan mobiilitv:n tuominen ilman kunnon verkkoa ja kokonaisten kahden kanavan takia hieman riskaabelia.. En tosin tiedä onko tuo DVB-H paremmissa kantimissa jossakin muualla?

Kuitenkin toivon nokialle lisää munaa toimintaan ja pukkailkaa vaan lisää e71:sen sekä 5800:sen tyylisiä puhelimia. Ja mieluummin toimitukset alkamaan paljon nopeammin julkaisemisesta. Tuotteet meinaavat tosiaan tuollaisella rytmillä vanheta ennen markkinoille tuloa.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

8

sinä ja sun tiekarttasi.....

samsung ja kumppanit ovat menneet Nokian ohi jo aikoja sitten älypuhelimissa.

Miksi Nokia ei tee yhtä ns lippulaivamallia niinkuin samsung ja kumppanit, jota jengi odottaa kuolaten... Siitä muodostuu Nokian image eikä siitä paljonko afrikkaan myydään 20 euron puhelimia.
En asu suomessa ja käsittääkseni suomen ulkopuolella ei odoteta Nokian "uutuuksia". Esim N96 on todella täysi floppi... suomeksi aivan pers....ä. Joku Nokian johdossa täytyy olla vastuussa tällaisista tyhmyyksistä... KENKÄÄ ja HETI!!!

osakkeenomistaja pepe

Vastaa
Saatana (vahvistamaton)

9

N96 on tottakai perseestä. Mutta myynnin kannalta minusta tulevat mallit näyttävät lupaavammilta. Kyllä tuo N95 kierrättäminen uusiomuodoissa näissä uusissa malleissa ärsyttääkin, mutta ei täää nyt niin perseestä ole.

osakkeenomistaja Saatana

Vastaa
psp (vahvistamaton)

10

olet saatanan oikeassa!

Kun Nokia alkoi keskittämään suunnittelua Intiaan... älypuhelimet alkoivat polkea paikoillaa, etenkin N-sarja. E-sarja on onnistunut yrityspuhelin!

Kirjoitin Nokialle n. 5-vuotta sitten, että lopettakaa nyt helvetissä niiden paksujen kapuloiden valmistaminen. Välillä tuntuu, että Nokia on ainoa, joka EI TIEDÄ MIKÄ MYY!!! Tänä päivänä lippulaivamallin (ei välttämättä yrityspuhelin) täytyy olla ominaisuuksiltaan huippua, kamera n. 10 Mpix, näyttö 3.8-4.0 tuumaa, muistia 32-64 GB, lopuksi... MAHDOLLISIMMAN OHUT JA TYYLIKÄS!!!

ps. pelkään, että Nokiasta tulee maailman johtava halpakännyköiden valmistaja... onneksi Samsung ja kumppanit panostavat myös älypuhelimiin.

osakkenomistaja pepe

Vastaa
Kimble (vahvistamaton)

11

psp,

Onneksi Nokia piti kuitenkin päänsä ja täydet tekniset ominaisuudet paksuissa luureissaan. Viimeisten viiden vuoden aikana markkinaosuus, liikevaihto ja -voitto ovat kohonneet aivan huikeiksi. Nokia tietää mikä myy, ja seuraa sitä.

Nokia on myös monikäyttöpuhelimissa selkeä markkinajohtaja, ja mitä netistä katselin uutuusluetteloa, ensi vuonna ei ainakaan siihen asiaan tulle muutosta.

Vastaa
admins
admins

12

Turha noilla uutisilla on ottaa kantaa puhelinmalleihin. Kyseessä on puhdasta pörssipeliä, Nokia lupaa huonoa ja kurssi käy alhaalla ja palaa ajankans takaisin. Kun tulos julistetaan, Nokian tulos yllätti ja taas kurssit nousee.

Nokia muuttaa malleja kokojan vain sen verran että ne uudistuu hiukan. Samalla mallikohtainen kustannus pysyy riittävän pienenä. Sillä tulosta tulee. Nokia kyllä seuraaa laitteiden myyntiä ja ei malleja kannata uusia niin kauan kuin myyntiä riittää. Pienemmät valmistajat joutuu uusimaan mallejaan tiehemmin jotta myyntimäärät säilyy hyvänä. Siinä tuntuu helposti että muilta tulee uusia malleja paitsi nokialta.

En kyllä usko että iphone vaikuttaa ollenkaan myyntiin. Epäilen että applen puhelimen myynti on hyytynyt kaikkein eniten.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

13

Itse olen Nokiaan aika pettynyt. Haluan kosketusnäyttöpuhelimen, mutta Nokia ei tällä hetkellä oikein vakuuta, mitä sellaisiin tulee. Siksi ostankin nyt SE Xperian. Siitä on saatavilla netistä kattavasti tietoa ja muutenkin se vaan on jotenkin iskenyt. Sen sijaan Nokia pihtaa, minkä kerkiää. Myyntiin tulostakaan ei kuulu pihaustakaan. Luulisi Nokian pystyvän vastaamaan markkinoihin hieman nopeammin, mutta jos ei onnistu, niin minkäs teet.

Markkinataloudessa on se hyvä puoli, että on helppo äänesttä rahoillaan. Nokialle ei selvästi kelpaa minun rahani, niinpä vien ne sitten jonkun toisen yrityksen tilipussiin!

Ja miksi tämä puhelin on esillä vain Nokia Flagshipissä?! On ainakin itselleni turhan korkea kynnys mennä sellaisiin paikkoihin katselemaan jotain puhelinta!

Vastaa
Saatana (vahvistamaton)

14

Miksi ei vakuuta. Et ole tutustunut tarpeeksi jos et ole löytänyt mobileburnin arvostelua 5800 mallista. Ja Nokia on täysin selkeästi ilmoittanut millon tulee myyntiin. Ja olisiko sen vuoksi näytteillä ainoastaan siellä koska se ei ole vielä myynnissä. Käytä vähän järkeä.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

15

Itse asiassa juuri eilen katsoin illalla tuon MobileBurnin videon ja kiinnostuin puhelimesta uudestaan. En aikaisemmin ollut edes tiennyt koko arvostelusta, mutta ihana Youtube vinkkasi minulle eilen asiasta. Totta kai voin tehdä arvioni vain kokemani pohjalta ja aikaisemmin ei paljoa kiinnostanut koko tökkivä puhelin. Luotin Nokiaan, että kahden vuoden munimisen jälkeen olisi esittää edes suhteellisen valmis tuote, mutta ei! Ja olen samalla myös positiivisesti yllättynyt, että tökkimistä on saatu noinkin dramaattisesti vähennettyä vielä puhelimen julkistamisen jälkeen! Ja tuo Mobileburnin arvostelu ei muuta sitä tosiasiaa, että puhelin ei ole _vieläkään_ markkinoilla!

Eikä Nokia ole todellakaan ilmoittanut selkeästi, milloin tulee markkinoille. Ainakin virallisessa tiedotteessa asiasta sanotaan vain, että tämän vuoden lopulla tulee valikoituihin maihin myyntiin ja sen jälkeen jossain vaiheessa muualle. Ja valikoidut maat tarkoittavat joidenkin uutisten mukaan muistaakseni Espanjaa, Britanniaa, Intiaa ja Venäjää (saattoi olla muitakin).

Nyt on ihan tyystin Nokiasta kiinni, ostanko 5800n vai en. Mikäli ei ole tammikuun alkupuolella sitä myynnissä, niin ostan jotain muuta. Ei kuitenkaan ole niin jumalainen puhelin, että rupeisin odottelemaan yhtään pidempään! Jos ei Nokialle raha kelpaa, niin jollekin muulle kyllä kelpaa!

Ja pyydän anteeksi, kun puhuin Pyhästä Lehmästä negatiivisesti! :P

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

16

5800 on esillä vain nokian Flagshipissä koska se ei ole vielä markkinoilla. Ei niitä prototyyppejä ihan jokaiseen puhelinkauppaan kannata jakaa, eikä edes voisi vaikka kannattaisi.

Kun laite on markkinoilla (Q1/2009) on se varmasti nähtävillä ihan samalla tavalla kuin muutkin Nokian puhelimet nykyään. Ymmärrän korkean kynnyksen flagshipiin, jos asut pääkaupunkiseudun ulkopuolella, mutta muuten siellä kannattaa ehdottomasti käydä, erittäin hyvä palvelu ja keskeinen sijainti.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

17

Eli se siis ihan varmasti tulee myyntiin Q1/2009? Saisi kyllä tulla aiemminkin. Tarvitsen kuitenkin aika pian (=parin kuukauden sisään) uuden kännykän, koska nykyien alkaa olla jo hajoamispisteessä. Valitettavasti nuo vuosineljännet ovat aika pitkiä (kolme kuukautta!). Ja julkaisupäiväähän siirretään aina eteenpäin... :(

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

18

Sellaista käsitettä kuin "ihan varmasti" ei tunneta tällaisissa asioissa. Tuo nyt oli kyseisestä kaupasta saatu varsin tuore tieto.

Tutustu vaihtoehtoihin, testaa puhelimia ja tee valintasi. Turha sitä on kuukausia kärvistellä vanhalla.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

19

"Turha sitä on kuukausia kärvistellä vanhalla."

Niinpä. Senpä takia olenkin Nokialle käärmeissäni. Haluan _ehdottomasti_ kosketusnäytöllisen puhelimen, siitä en suostu neuvottelemaan, ja Nokialla on tuo valikoima vielä sillä saralla varsin suppea. Toisaalta se ei haittaa, koska muilla valmistajilla on ihan yhtä hyviä puhelimia (joiltain osin parempiakin ja toisinpäin).

Vastaa
lake (vahvistamaton)

20

samsung omnnomnnomn ainaki on aika kamala tuttavuus kuten myös se xperia, en tiiä onko se se windows vai mikä niistä tekee sellasia ettei kauheesti innosta. HTClla on hieno se käyttöliittymä jonka kautta voi tehä jotain mutta ei läheskään kaikkea ja siihen se sitten jääki. En tajua esim miksi noista kaikista pitää tehä niin leveitä että ei oikein tukevasti istu käteen... No tuo xperia ei oo leveä mutta melkei kaikki muut. Ootellaan ny tuo 5800 ja katotaan tekiskö sillä mitää

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

21

Odottakoon ken tahtoo. Minulla on rajallisesti aikaa elämässäni, enkä aio odotella turhaan sitä, että Nokia kelpuuttaa rahani. Kuten olen jo sanonut, ottajia on muitakin! Minä olen henkilökohtaisesti kokeillut molempia (Xperiaa ja Omniaa) ja tykkään molemmista todella paljon!

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja