Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Nokian odotettu vastaisku tapahtui N97:llä ja uusilla palveluilla

28
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Nokian odotettu vastaisku tapahtui N97:llä ja uusilla palveluilla
Nokia julkisti tänään vuotuisen Nokia World -tapahtumansa ensimmäisenä päivänä QWERTY-näppäimistöllä varustetun N97-kosketusnäyttöpuhelimen, uuden version Kartat-sovelluksestaan ja Maps on Ovi -verkkopalvelun sekä Mail on Ovi -sähköpostipalvelun ja Nokia Messaging -palvelun, joka tuo sähköpostit ja pikaviestit helposti puhelimiin. Edellä on myös linkit aiempiin uutisiimme kyseisistä uutuuksista.

Tämän päivän julkistukset eivät enää tarjonneet suuria yllätyksiä: arvasimme eilen oikein kosketusnäytön ja QWERTY:n yhdistävän N97:n esittelyn ja jo aiemmin veikkasimme Nokian kertovan tänään sen karttapalvelujen laajenevan tulevaisuudessa käytettäviksi myös verkon kautta tietokoneella.
Myös toisella tapaa Nokian tämänpäiväiset julkistukset olivat hyvin odotettuja. Nokialta on odotettua vastaiskua Applelle ja Blackberry-sähköpostilaitteita valmistavalle RIM:lle jo pitkään. Tänään Nokia viimein vastasi tähän huutoon. Nokian markkinaosuus älypuhelinmarkkinoilla on aivan viime aikoina romahtanut aiemmasta yli 50 prosentista alle 40 prosenttiin. Osuuksia Nokialta ovat vieneet juuri Apple ja RIM. Nokian älypuhelinmallisto on junnannut paikoillaan eikä ole tarjonut uusia kiehtovia ominaisuuksia. Nokia ei ole johtanut alaa. Se ei ole ollut sellainen suunnannäyttäjä, joka sen olisi pitänyt olla.

Tiistai 2. joulukuuta 2008 voitiin ennakkoon nähdä jopa Nokian kohtalonhetkenä. Tänään Nokian oli ehdottomasti onnistuttava. N97:n julkistus lienee yksi Nokian ennakkoon hehkutetuimpia tuotejulkistuksia ikinä. Hehkutukseen osallistui myös Nokia itse. Tunnelma etukäteen oli hämyinen, sillä tarkkoja faktoja tulevasta ei nykytavasta poiketen tiedetty. Nokailta odotettiin jotain suurta. Mutta onnistuiko Nokia sitten lopulta vastaiskussaan?

Omasta mielestäni kyllä. Nokia täytti suuret odotukset juuri ja juuri.

Minkälainen laite Nokian tuleva lippulaivamalli N97 on? Hyvä vai huono? Onnistunut kokonaisuus vai pettymys? N97 on ehdottomasti Nokian toistaiseksi edistynein ja ominaisuusrikkain puhelinmalli tai, kuten Nokia sitä haluaa kutsua, mobiilitietokone. Toisaalta se ei tarjoa mitään mullistavaa, jota markkinoilta ei vielä löytyisi. Vastaavia kosketusnäytön ja QWERTY-näppäimistön yhdistäviä tuotteita löytyy jo niin Sony Ericssonilta, HTC:ltä kuin LG:ltäkin.

N97 jatkaa käyttöliittymänsä osalta siitä, mihin ensimmäinen S60-kosketusnäyttöpuhelin 5800 XpressMusic pääsi. Ilahduttavaa N97:ssä on S60:n kosketusnäyttöoptimoinnin jatkaminen. N97:n merkittävin uutuus on sen uusi aloitusnäyttö, johon voi liittää ohjelma- ja yhteystietopikakuvakkeiden lisäksi myös widget-sovelluksia, kuten säätietoja tai yhteisöpalveluiden tiedotuksia sekä RSS-syötteitä. Lisäksi aloitusnäytöllä näkyvät perinteisesti myös kello, profiilinvaihto sekä esimerkiksi musiikkisoittimen tiedot.

Muutenkin kuin aloitusnäytön osalta N97 vaikuttaa olevan hyvin yhdistetty internetin tarjoamiin moniin palveluihin. N97:n yhteydessä Nokia lanseraa sosiaalisen sijainnin käsitteen, joka tarkoittaa, että käyttäjällä on mahdollisuus jakaa sijaintinsa helposti kavereiden ja yhteisöpalveluiden kanssa. Tätä konseptia tullaan jatkossa Nokian mukaan kehittämään lisää.

N97:n rakenne on melko erikokoinen. Uusi rakenne tuo kuitenkin mukanaan merkittäviä etuja. Kun N97 on avattu, näyttö on noin 35 asteen kulmassa näppäimistöön nähden. Näin se on paremmassa kulmassa laitteella kirjoitettaessa sekä myös N97 pöydälle laskettaessa. Laite pysyy pöydällä hyvin pystyssä, jolloin videoiden katselu onnistuu mukavasti kallistetun näytön ansiosta. N97:ssä ei siis ole tarvetta N96:sta tutulle ns. kickstandille.

Ominaisuuksien osalta N97 on Applen iPhone 3G:tä merkittävästi kehittyneempi. iPhonen juttu ei kuitenkaan ole sen sisältämät ominaisuudet, vaan käytettävyys ja sen suhteen lopullisia arvioita ei voi vielä esittää.

Julkisuudessa N97:ää on haukuttu lähinnä sen koon ja hinnan takia.

N97:n mitat ovat 117,2 x 55,3 x 15,9 (kameran kohdalta 18,25) millimetriä verrattuna esimerkiksi iPhone 3G:n 112 x 56,9 x 12,5 millimetrin mittoihin. N97:ssä kuitenkin on 3,5 tuuman kosketusnäytön ohella myös QWERTY-näppäimistö, joten kovin paljon pienempää N97:stä ei edes olisi voinut tehdä.

N97 ei missään nimessä ole halpapuhelin. Veroton hinta-arvio on 550 euroa ja Suomen suositushinta 990 euroa. Käytännössä N97:n hinta asettunee noin 700-800 euroon, joka ei mielestäni ole paha hinta. N97 on suunnilleen samassa hintaluokassa kuin iPhone 3G ehkä nykyään olisi, jos sitä saisi varustettuna 32 gigatavun muistilla. N97:n myyntiintulo on vielä noin puolen vuoden päässä, joten Applella - kuten myös kaikilla muilla valmistajilla - on vielä aikaa tuoda omat uutuutensa markkinoille melko samoihin aikoihin.

N97 on kokonaisuutena mielestäni hyvä laite, joka onnistuu vakuuttamaan. Se ei kuitenkaan yllä välttämättä Nokian lupauksiin koko mobiilikokemuksen uudistamisesta...

Jos N97 oli Nokian vastaus Applelle, haastavat Mail on Ovi ja Nokia Messaging -palvelu sen sijaan RIM:n. Tuomalla helppokäyttöiset sähköpostiominaisuudet koko mallistoonsa Nokia laskee RIM:n tuotteiden houkuttelevuutta. Omien palvelujensa ohella Nokia rummuttaa erityisesti yrityspuolella Microsoftin Mail for Exchangea ja Lotuksen Domino Traveleria.

Karttapalveluissa Nokia on matkapuhelinvalmistajien ehdoton ykkönen. Nokian panostukset tällä saralla ovat aivan omassa luokassaan. Nokia julkisti tänään 3.0-version Kartat-sovelluksestaan ja toi kartat osaksi Ovi-verkkopalvelua. Nokian palvelukokonaisuudella onnistuu nyt esimerkiksi reitin suunnittelu verkossa ja tämän jälkeen synkronointi mobiililaitteeseen perillenavigointia varten. Tämä on selkeä etu perinteisiin navigaattorivalmistajiinkin verrattuna. Nokia näyttää saavuttaneen NAVTEQ-ostollaan karttapalveluissa merkittävän ylilyöntiaseman. Nokian mukaan Kartat-sovellusta on ladattu yli kuusi miljoonaa kertaa, jonka lisäksi se on esiasennettuna kymmenissä miljoonissa myydyissä puhelimissa.

Toistaiseksi Nokian uudet palvelut, Kartat 3.0, Maps on Ovi, Nokia Messaging ja Mail on Ovi, ovat kaikki pahasti keskeneräisiä. Tämä on kuitenkin Nokian linja nykyään. Tuotteet julkaistaan ensin beta-testiversioina ja halukkaat käyttäjät voivat osallistua niiden viimeistelyyn. Nokian palvelut ja palveluliiketoiminta kehittyvät nopeasti, mutta onko vauhti loppupeleissä kuitenkaan riittävä, sitä emme tiedä.

Palvelujen osalta on tarpeen muistaa se, että Nokia toimii niissäkin globaalilla tasolla. Maailma on hyvin erilainen täällä kuin esimerkiksi Afrikan kehitysmaissa. Maailman ihmisistä kolme neljäsosaa ei ole käyttänyt esimerkiksi sähköpostia. Kehittyvillä markkinoilla piileekin Nokian palvelubisneksen suuri potentiaali.

Nokia rummutti tänään voimakkaasti internetiä palvelujensa kautta sekä osana laitteiden toiminnallisuutta. Nyt ollaankin päästy tilanteeseen, jossa N97:n myötä palvelut alkautuvat myös integroitua entistä syvemmin osaksi laitteita ja Nokian visio laitteiden ja Ovi-palveluiden muodostomasta kokonaisuudesta alkaa pikku hiljaa valmistua.

Nokia kertoi tänään myyneensä yhteensä yli 15 miljoonaa N95-puhelinta ja, että E71 on jo yhtiön eniten myyty QWERTY-näppäimistöllä varustettu puhelin. E71 on Nokian tämän hetken älypuhelinmalliston valopilkku. Lukuun ottamatta sitä muu mallisto on heikko, josta kielii N97:n aikainen julkistus. Nokia luultavasti julkisti N97:n nyt sen vuoksi, etteivät kaikki asiakkaat karkaisi muiden valmistajien kuten Applen tai RIM:n leireihin. N97 tulee olemaan Nokian lippulaivamalli vielä pitkään, vähintään syksyyn 2009 asti. Nokian menestyksen kannalta kannattaa toivoa, etteivät kilpailijat julkaise N97:ää kehittyneempiä laitteita sitä ennen.

Nokian näkemyksen mukaan kosketusnäyttölaitteet ovat tärkeitä, mutta eivät tule tulevaisuudessakaan dominoimaan täysin markkinaa. Itse olen sitä mieltä, että N97:n esittelemä suuren kosketusnäytön ja fyysisen QWERTY-näppäimistön yhdistelmä tulee olemaan lähitulevaisuuden tie high-end-malleissa. Itse en haluaisi joutua pelkän kosketusnäytön vangiksi - tämä saattaa tosin johtua tottumuksesta pitkäaikaisena kommunikaattorikäyttäjänä.

Niin sanotuista vanhoista puhelinvalmistajista Nokia vaikuttaisi olevan kaikkein vahvimmissa asemissa. Sony Ericssonin ja Motorolan tilanne ei näytä erityisen vahvalta. Markkinoilla tulee tapahtumaan uudelleenjakoa ja myös vanhojen toimijoiden poistumisia. Mutta selviääkö vain Nokia lopulta ehkä yhdessä Samsungin kanssa ainoana vanhana puhelinvalmistajana tästä puhelinmarkkinoiden uudelleenjaosta? Nokia on panostanut perinteisistä puhelinvalmistajista ylivoimaisesti voimakkaimmin palveluliiketoimintaan. Ohjelmistoissa ja palveluissa onkin tulevaisuus, koska kaikki pystyvät jo nykyään tekemään teknisesti yhtä hyviä tuotteita.

Jollei Apple olisi reilut puolitoista vuotta sitten tullut puhelinmarkkinoille, voitaisiin Nokian nykyinen tilanne nähdä täysin erilaisena. Nyt Nokia pysyy uusista panostuksistaan huolimatta älypuhelinten ja high-end-mallien segmentissä edelleen lähinnä haastajan ja perässähiihtäjän roolissa.

Kommentit (28)

kale (vahvistamaton)

1

Vaikuttaa niin hyvältä puhelimelta että pistin jo ennakkotilaukseen Verkkokaupasta. Voipahan hyvillä mielin vaihtaa N95 tähän.

Vastaa
Sauli Lahtinen (vahvistamaton)

2

Nokialla on hyvät markkinat kehitysmaissa ja kehitysmaat jäävät auttamatta jälkeen kehityksessä.

Hauska tuo viimeinen lause,onko se nokian johdon suusta?
He kun ovat aina sanoneet omenapuhelimesta samaa.

Puolen minuutin tutkailun jälkeen tuli vain kaksi bugia vastaan lippulaivamallista.

Vastaa
Juupati juu (vahvistamaton)

3

Korjatkaapa nuita kirjotusvirheitä tuolta. Esim: "Julkisuudessa N97:ää on heikottu lähinnä sen koon ja hinnan takia. "... Heikottu.. jaa..

Mutta iha kivan olonen puhelin. Turhan hintava mielestäni. Tietenkin hinta tulee pysymään siellä 800€ kieppeillä, mikä on täällä pohjolla jo muodostunut yhdenlaiseksi standardiksi. Onkohan kyseisessä härvelissä sitä kuuluisaa multi-touch ominaisuutta tuossa ruudussa. Apple lienee ominut sen itselleen patenteilla, mutta eihän sitä ikinä tiedä.

Vastaa
Kari (vahvistamaton)

5

Mukava lukea uutinen joka antaa jotain uutta verrattuna digitodayn tietoviikon, iltiksen, hesarin ym kopiouutisointiin... jatkakaa samaan malliin!

Vastaa
sepe (vahvistamaton)

6

multi-touchia ei tulla todnäk koskaan näkemään muissa kuin Applen luureissa, kiitos patenttien..

Vastaa
sepi (vahvistamaton)

7

Eipä ne patentit sentään sitä kiellä :)

Olenpa nähnyt jo näyttöjä, missä tunnistuu koko kämmen ja sen mukaan toimii eleohjaus.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

8

"Jollei Apple olisi reilut puolitoista vuotta sitten tullut puhelinmarkkinoille"

Todellakin - jollei Apple olisi osannut luoda hypeä iPhonen ympärille, Nokiallakaan ei taatusti olisi vieläkään kunnollista kosketusnäyttöpuhelinta. Toisaalta, osaisiko ihmiset sellaista odottaakaan?

Jotenkin tuntuu, että Nokia on vähän perässähiihtäjä. Muut näyttävät suunnan ja Nokia tulee sitten 1-2 vuotta perässä. Siis nimenomaan puhelimissa. Palveluissa Nokia pysyy paremmin perässä.

"Tuomalla helppokäyttöiset sähköpostiominaisuudet koko mallistoonsa Nokia laskee RIM:n tuotteiden houkuttelevuutta."

Itse en ehkä sanoisi näinkään. Pikemminkin Nokia tuo varteenotettavan vaihtoehdon. Nykyiselläänhän Nokian puhelimet eivät ole erityisen hohdokkaita, mitä sähköpostiin tulee.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

9

sepe @ 2.12.2008 21:16

"multi-touchia ei tulla todnäk koskaan näkemään muissa kuin Applen luureissa, kiitos patenttien.."

Ei todellakaan ole näin. Esim. LG:n Prada II puhelimessa on multi-touch! Riippuu ihan näytön tekniikasta. Kapasitiivisella onnistuu, resistiivisellä ei. Ja Nokia tuntuu ihastuneen resistiivisiin näyttöihin. Luultavasti siksi, että pystyy käyttämään kynää. Kapasitiivinen näyttö ei toimi kynän kanssa.

Vastaa
Maisteri Ismo (vahvistamaton)

10

Todella lupaavan oloinen puhelin. Jos puhelimen kosketusnäyttö toimii hyvin, voisin vaihtaa mielelläni nykyisen (N82) kapulan tuohon.

Vastaa
JorT su (vahvistamaton)

11

Hemmetti! N95 oli todellinen pommi aikanaan konvergenssissä. Että älä Mikael puhu mitään perässähiihdossa. Eihän se hehkuttamasi Applekaan tehnyt vuodessa mitään muuta kuin vaihtoi metallin muoviin kuorissa ja laittoi akkua kuluttavan 3g chipin sisälle..INNOVAATIO APPLELTA???

Vastaa
JEpa (vahvistamaton)

12

Joo vois vaikka nokia tehdä kahta mallia tästä n97 puhelimesta.
Toiseen voisi laittaa sen kapasitiivisen näytön ja toiseen sen resistiivisen, niin saisi sitten kuluttaja päättää mikä itselle sopii parhaiten. Toisille on luontevampaa kynällä piirtely, kun taas toiset haluavat sitten sormin pelata. Vielä parempihan olis jos joku osais yhdistää molemmat tyylit. Nämä nyt tietenkin ovat vain tällaisia sivuseikkoja. Enemmän kiinnostaa puhelimen sujuvan ja nopean käytön taso.
Kallistuva Qwerty näppis fyysisenä on iso plussa ja helpottaa varmasti puhelimen käytöä. Ja niinkuin uutiskommentissa todettiin on palvelut etusijalla. Varmasti tulevat mallit ovat vieläkin ohuempia ja sliipatumpia kuin tämä, mutta kyllä voisin tuota jo ihan harkita seuraavaksi puhelimeksi.

Akun kestohan se on kanssa iso tekijä mikä ratkaisee. Jostain olin lukevinani että tuossa on 1500mA akku. Isohan se olisi ja toivottavasti kestää huomattavasti kauemmin "jatkuvaa" käyttöä, kuin vain yhden päivän.

Millonkohan näihin saadaan ne uudet hienot ohuemmat ja virtaa säästävät ledinäytöt?

Vastaa
Markus Lehtiniitty

13

Itse asiassa Apple julkisti yhden eniten puhelinalaa viime vuosina muuttaneen ja muuttavan asian uuden iPhone 3G:n myötä - nimittäin App Storen.

iPhone 3G:n tärkeimpiä valtteja ovatkin, että se on Apple, sen käyttö saa hymyn huulille ja App Store. Ominaisuuksien osalta iPhone ei pärjää ns. perinteisille valmistajille.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

14

JorT su @ 2.12.2008 22:21

"Eihän se hehkuttamasi Applekaan tehnyt vuodessa mitään muuta kuin vaihtoi metallin muoviin kuorissa ja laittoi akkua kuluttavan 3g chipin sisälle..INNOVAATIO APPLELTA???"

Mikäli et tiennyt, Applen innovaatio on kosketusnäytön tuominen massoille ja äärimmäisen helppokäyttöinen käyttöliittymä. Siitä nyt ei pääse yli eikä ympäri. Joo joo, iPhonessa on paljon puutteita ja ne on jopa typeriä, mutta silti. Käyttöliittymä on hyvä!

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

15

Pommi konvergenssissä? Mitäköhän tuo tarkoittaa?

Nokia on ollut selvästi perässähiihtäjä monessakin asiassa, läppäpuhelimet, ohuet puhelimet, kosketusnäytölliset puhelimet. Ja siitä käyttöliittymästä ja käyttökokemuksesta ei varmaan tarvitse edes sanoa.

iPhonen raudalle ei vuodessa tehty paljoakaan näkyvää. Osin koska ei tarvinnut, osin koska halutaan pitää iPod Touch / iPhone alusta mahdollisimman yhtenäisenä ainakin näin alkuvaiheessa, ne 10.000 softaa varmaan kertovat miksi. Rautaa kyllä parannettiin monilta osin vaikka se ei spekseissä näykään, ja tietenkin pyrittiin karsimaan kustannuksia varsin kovalla kädellä.

Softalle sitten tehtiin vaikka mitä ja kauheasti oli töitä API:en avaamisessa kehittäjille, App Storen toimintakuntoon saattamisessa ja monessa muussa asiassa jotka ovat tehneet iPhonesta sellaisen menestyksen kuin se on ollut.

Vastaa
Asiakas (vahvistamaton)

17

Minulle ainakin tuo nokia sopii paremmin kun on tuo näppäimistö, iPhonen kanssa hirveetä kirjoittaa mitään. Omistan siis jo iPhonen mutta voihan sitä käyttää molempia, mikäli liittymiä riittää työ/siviili -tyyliin

Vastaa
FM-lähetin ? (vahvistamaton)

18

Joidenkin tietojen mukaan N97 sisältää FM-lähettimen mutta itse en ole vielä löytänyt virallisista spekseistä mainintaa FM-lähettimestä.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

19

"Nokian markkinaosuus älypuhelinmarkkinoilla on aivan viime aikoina romahtanut aiemmasta yli 50 prosentista alle 40 prosenttiin. Osuuksia Nokialta ovat vieneet juuri Apple ja RIM."

Alla linkatun artikkelin graafin mukaan Nokian markkinaosuus älypuhelimissa on tippunut vuodessa noin 20%, ja se on *todella* paljon. Osuuksia on vienyt lähinnä Apple, vähän myös RIM ja Windows Mobile. Ilmeisesti myös graafista puuttuva "muut" kategoria, eli varmaankin Linux-pohjaiset ratkaisut on ollut aika merkittävä.

Ratkaisuja ongelmaan ei ole vielä esitelty kuin 5800 ja N97, joista jälkimmäinen auttaa vasta ensi kesänä. Mutta eiköhän Nokialla ole jotain takataskussa ja vaikka ei olisikaan sen kassa kyllä kestää heiluttelut.

http://www.appleinsider.com/articles/08/...one_growth.html

Vastaa
Hyvää päivää (vahvistamaton)

20

...ei kun Ei hyvää päivää... Noksu esittelee puolen vuoden kuluttua aikaisintaan kauppoihin tulevaa kännykkää. Mitä järkeä noita on julkistaa jos viikon parin ajan kestävää hypeä ei voida hyödyntää kaupassa? Veikkaan että tälle tuotteelle käy vähän sama kuin N96:lle. Julkaisussa vielä hottia kamaa, kauppoihin tullessa ei enää niin mullistavaa.

Ei Nokian varmaan kannatakaan iPhonea suoraan kopsata. Lanseerausstrategiasta sen sijaan kannattaisi ottaa oppia; kun Jobs esittelee uutta kamaa sen voi tilata heti esittelytilaisuuden jälkeen Apple Storesta. No eipä niitä tilauksia kukaan puolta vuotta odottelisikaan...

Vastaa
sepi (vahvistamaton)

21

Tarkoittaako arvon nimimerkki Hyvää päivää tämän tyylistä julkaisua:
"Apple kertoi paljon kohua herättäneen Iphone-puhelimensa julkistustilaisuudessa tammikuussa laitteen tulevan saataville Yhdysvalloissa kesäkuun aikana. Tarkkaa päivämäärää ei tuolloin kuitenkaan vielä kerrottu."

Eli julkistus tammikuussa, myyntiin kesäkuussa. Vain puolivuotta väliä :D

N97 sentään on tulossa Q1:llä, luulen mä.

Vastaa
sepi (vahvistamaton)

22

"Apple kertoi paljon kohua herättäneen Iphone-puhelimensa julkistustilaisuudessa tammikuussa laitteen tulevan saataville Yhdysvalloissa kesäkuun aikana. Tarkkaa päivämäärää ei tuolloin kuitenkaan vielä kerrottu."

Tarkoittaako nimimerkki Hyvää päivää tämän tyylin julkistamista :) Tammikuussa julkistus, kesäkuussa myyntiin...

Vastaa
Jimmy Hoffa (vahvistamaton)

23

Niin tammikuussa SANOTTIIN että iPhone tulee jenkeissä myyntiin kesäkuussa. Kun nokialla SANOTAAN että tulee myyntiin silloin ja silloin milloin mikäkin niin siihen menee vähintään vuosi. Hakkaan kyllä kirveellä betoniseinään rastin jos tämä romu on suomessa Q1 myynnissä!

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

24

Sepi, ensimmäinen iPhone oli kieltämättä poikkeus Applen normaaliin julkaisukäytäntöön, yleensä tuotteet ovat kaupoissa heti julkistuspäivänä tai viimeistään jokusen viikon kuluessa. Tietenkin myöhästymisiä tapahtuu aina silloin tällöin.

Suurin osa Applen tuotteista on muita kuin puhelimia, joten se varmaankin vaikuttaa asiaan aika tavalla. iPhone 3G oli kaupoissa reilun kuukauden kuluttua julkistamisesta. Julkistuksen yhteydessä myös sanottiin täsmälleen minä päivänä tuote tulee myyntiin. Mielestäni kuluttajan kannalta paljon parempi kuin "ennen kesälomia, ehkä".

Vastaa
mokia (vahvistamaton)

25

Haha mokia. Pitihän sen E90 puhelimen olla kanssa hieno ja hyvä...

Mitä kävi? Täynnä valmistusvirheitä.

Kaapissa seisoo nyt yks nokia e90 kommari ja viimeseks nokian puhelimeksi jäi se.

Vastaa
tee (vahvistamaton)

26

no niin! johan tässä on odotettu kaiser/tytn II vastinetta (ilkeämielinen lue: kopiota) nokialta. henkilökohtaisesti tykästyin e90 kommariin kun rakkaan htc:n vierelle viimein moisen uskalsin monista valmistusvirhe yms. kommenteista huolimatta ottaa. en ole katunut. iPhoneen en vielä näppituntumaa ole saanut mutta monista käyttäjäkommenteista päätellen painii hieman eri sarjassa kun nämä hieman enemmän monipuolisiin ominaisuuksiin perehtyneille tarkoitetut puhelimet. innolla jokatapauksessa odotan, n95 8g mielestäni oli takkuileva, n96:tta en ole käsiini saanut ja tällähetkellä luotan e90:neen senverran notta siirryin htc:n leiristä takaisin suomen toivon kannatukseen.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja