Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutiskommentti: Taistelu mobiilimaailman kartta- ja navigaatioherruudesta kiihtymässä

11
Markus Lehtiniitty

Uutiskommentti: Taistelu mobiilimaailman kartta- ja navigaatioherruudesta kiihtymässä
Vodafone ja Wayfinder tiedottivat tänään Vodafonen aikeesta ostaa ruotsalainen Wayfinder-navigointiyhtiö. Wayfinder ei ole Vodafonelle kovinkaan suuri ostos - yhtiön hinta on vain reilut parikymmentä miljoonaa euroa. Wayfinder-yhtiön päätuote on puhelimiin ladattava navigointisovellus, joka on saatavilla muun muassa S60-, UIQ- ja Windows Mobile -alustoille.

Paljon Vodafonea suuremmilla panostuksilla navigointi- ja karttaliiketoimintaansa on rakentanut Nokia. Käytännössä Nokia on rakentanut koko karttoihin perustuvan liiketoimintansa kolmella yritysostolla - gate5, NAVTEQ ja Plazes. Näistä ylivoimaisesti suurin kauppa oli NAVTEQ-karttayhtiön ostaminen lähes kuudella miljardilla eurolla.
Toinen suuri peluri Nokian ohella mobiilikarttapalvelujen alueella on Google. Googlelta ei ole aivan viime aikoina saatu merkittäviä uutisia karttojen alueella.

Sen sijaan Nokia korostaa nykyään karttoja, paikannusta, sijaintia ja navigaatiota joka käänteessä. Viime viikolla Nokia World -tapahtumassa Nokia julkisti uuden 3.0-version puhelimiensa Kartat-sovelluksesta ja karttapalvelujen laajenemisen myös verkkopalveluksi Maps on Ovin muodossa. Jatkossa Nokian mukaan kartat kehittyvät yhteistyössä käyttäjien kanssa sisältämään tiedon kaiken mahdollisen sijainnista.

Nokian johdon näkemyksessä sijantitiedolla ja kartoilla on tulevaisuudessa selkeästi nykyistä suurempi rooli. Nokia lanseerasi viime viikolla myös uuden termin "sosiaalinen sijainti", joka tarkoittaa, että puhelin jakaa jatkuvasti käyttäjänsä sijainnin suoraan tämän ystäville sekä useisiin yhteisöpalveluihin.

Nokia on ollut selkeästi muita edellä karttojen osalta. Mutta Nokian vision voi myös kyseenalaistaa: mitä jos kartoista ja paikkatiedosta ei tulekaan niin merkittävä osa tulevaisuuden maailmaa, mitä Nokia nyt ajattelee. Ja varmasti kilpailu näilläkin markkinoilla tulee jatkossa kiristymään. Nokian etu kuitenkin on, että sillä on erittäin helppo jakelukanava myymissään puhelimissaan myös karttapalveluilleen, joiden kylkeen se voi kasvattaa omat verkkopalvelunsa. Lisäksi Nokia hyötyy NAVTEQ:n omistamisesta. Toisen suuren karttayhtiön TeleAtlaksen nappasi puolestaan navigaattorivalmistaja TomTom.

P.S. Erillisten autonavigaattorien päivät voivat parin vuoden päästä olla luettuja. Jo nyt Nokia oli kolmannella neljänneksellä maailman suurin GPS-laitteiden valmistaja myyden enemmän GPS-paikannuksella varustettuja laitteita kuin markkinakakkonen ja -kolmonen TomTom ja Garmin myivät yhteensä. Jatkossa GPS-puhelinten ominaisuuksien parantuessa tarve erillisille navigaattoreille pienenee.

Kommentit (11)

suuri (vahvistamaton)

2

Nyt Nokia on siis maailman suurin matkapuhelinten, mp3-soittimien, kameroiden ja GPS-laitteiden valmistaja.

Vastaa
Mcmopo (vahvistamaton)

3

Itse en usko että nuo navigaattorit häviää kokonaan mihinkään. Sen sijaan Nokialla on ongelmana jos navigaattorit rupeaa tulemaan kiinteästi autoihin niinkuin joissain on jo.

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

4

Saapa nähdä, pistääkö Vodafone kuinka hanakasti sitten kapuloita Nokian rattaisiin. Siis gps-laitteen ja Nokian Kartat sisältävien laitteiden osalta.

Vastaa
juha (vahvistamaton)

5

Siis oikeasti? Maailman suurin navigointitoimittaja? Ei herran jestas. Kaikkihan käyttävät puhelimissa väkisin tulevia karttasoftia?

Hitto. Miten ihmeessä Afterdawn löytääkin näin mallikkaita kirjoittajia tänne kun joka kerta käytännössä itkettää näiden teksien surkeus.

Vastaa
jehu (vahvistamaton)

6

Itse näkisin mobiililaitteiden gps-ominaisuudet todella hyvinä valttikortteina jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Omasta kokemuksesta tiedän, että mm. Nokia Maps 2.0 (uusinta en ole vielä kokeillut) toimii hyvin, mutta puutteitakin on joissa voi parantaa. Mm. nopeudenvalvontatolppien lisääminen olisi hyvä, se ominaisuus on joissakin navigaattoreissa, jo mobiilipuolellakin koska sellaistakin olen testannut. Lisäksi kartoissa ja osoitteiden oikeellisuudessa on aina parannettavaa, tämä koskee kaikkia.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

7

Mitä väliä sillä on käyttääkö kaikki. Nokia on suurin navigointitoimittaja eikä se tarkoita, että se käytetyin navigointi toimittaja ainakaan aktiivisessa käytössä.

Vastaa
hmmm (vahvistamaton)

8

jeps jostakin kuulin että nää tomtommit ja garminit on tekemässä omia puhelimilla varustettuja navi laitteita ja heidänkin malleissaan monessa on jo median toisto mahdollisuudet, joten ei se nokia kovin hakusessa ole noiden paikannus juttujensa kanssa. Toinen homma on se että kun paikannus on mobiilissa laitteessa aina mukana (toisin kuin kiinteenä autossa) luo se aivan uuden tyyppisiä paikannus tapoja ja kohteita. Ennemminkin tulevat auton valmistajat olemaan ahtaalla, mobiilimpien laitteiden takia. Toisaalta haittaako sekään jos sekä autossa ja puhelimessa on paikannus ominaisuudet? Kuka sanoo et vaan yks per henkilö?

Vastaa
Ukkeli (vahvistamaton)

9

hmmm @ 9.12.2008 22:36

"Toisaalta haittaako sekään jos sekä autossa ja puhelimessa on paikannus ominaisuudet? Kuka sanoo et vaan yks per henkilö?"

Siinäpä sitä sitten ollaan, kun joutuu tappelemaan eukon ja vielä kahden eri navigaattorin kanssa, että mitä reittiä mennään. ;-D

Vastaa
Phiiidöör (vahvistamaton)

10

@Juha

Hitto. Miten ihmeessä Afterdawn löytääkin näin mallikkaita kommentoijia tänne kun joka kerta käytännössä itkettää näiden teksien surkeus.

Jep, tuo ihan läpällä. Mutta muistetaan, että afterdawn on blogi, ja että tilastot on tilastoja - varmasti voidaan tulkita, että Nokia on maailman suurin navigointipalvelujen toimittaja laskemalla mukaan kaikki puhelimet, jotka pystyvät toimittamaan niitä palveluja.

Olisi kiva vertailla Nokian(ja muidenkin puhelinten) GPS-speksejä ja ominaisuuksia GPS-laitteisiin keskittyneiden toimittajien tuotoksiin. Vaikea sanoa päältä päin, kun puhelinten GPS-siruista ei ole paljonkaan tietoa; ei muuten tänäpäivänä taida olla esim. Garminin laitteissakaan.
Mielestäni nykyinen trendi ei näytä kovinkaan valoisalta GPS-laitteisiin keskittyneille yrityksille. Varsinkin, jos esim. Garmin veloittaa esim. Oregon mallin ominaisuuksia täysin hyödyntävästä 1/5(muistaakseni) Suomen kattavasta karttapalasta rapiat 200€. Jep, tulee tarkka maastokartta ja korkeusdatakin, mutta voidaan miettiä mihin ne massat sitten laittavat rahaansa. Onko GPS-erikoislaitteiden lisäarvo riittävä, niin että niiden valmistaminen ja myyminen kannattaa?

Mitä tuossa hmmm mainitsikin, niin voi olla, että esim. Garminin nüvifone voisi olla jonkinmoinen vihje siitä, että GPS-specifien laitteille ei enää oikein olisi markkinoita peruskuluttaja -segmentissä.

Autoihin veikkaisin, että jonkinmoiset gps-laitteet tulee ja otetaan vastaan ilolla, jos jonkimoinen liikenteenohjauspalvelu kaupungin taholta tuottaa hyviä kokemuksia. Eli siis liikennetietojen seuraava askel.
Ja hitto, pistetään siihen tuo "sosiaalinen sijainti", niin eukko tiettää, mistä löytää auton, kun mies jäi parille...

Vastaa
akumanta (vahvistamaton)

11

Ninpä niin. Milloin löytyisi Nokia , jokin muu valmistaja että kartat olisi edes vuoden jälkeenpäin ajantasalla, tai uutena. Mettään menävät. Pidä kartta mukanasi.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja