Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

ABI Research: Kapasitiiviset kosketusnäytöt eivät tulevaisuuden puhelinten valtavirtaa

15
Markus Lehtiniitty

ABI Research: Kapasitiiviset kosketusnäytöt eivät tulevaisuuden puhelinten valtavirtaa
ABI Research -tutkimusyhtiön mukaan kapasitiviisella tekniikalla toteutetut kosketusnäytöt eivät tule edustamaan tulevaisuuden puhelinten valtavirtaa. Sen sijaan ABI Research uskoo resistiivisellä tekniikalla varustettujen näyttöjen suosion kasvuun.

Muun muassa Applen iPhoneissa ja ensimmäisessä Googlen Android-alustalla varustetussa puhelimessa T-Mobile G1:ssä käytetään kapasitiivista kosketusnäyttötekniikkaa. Sen sijaan esimerkiksi Nokiaa on rajusti kritisoitu resistiivisistä kosketusnäytöistä, joita se käyttää uusissa kosketusnäyttöpuhelimissaan, 5800 XpressMusicissa ja N97:ssä.
ABI Research mainitsee muutaman tärkeän perustelun väitteelleen. Sen mukaan resistiivinen kosketusnäyttötekniikka tulee yleistymään monien alustojen vanhojen vanhojen käyttöliittymärasitteiden sekä sekä käsialantunnistusmahdollisuuden ansiosta.

Monet aiemmin kosketusnäytöttömät alustat on helpompi tuoda kosketusnäyttöaikaan resistiivisellä näytöllä. Muun muassa Nokian nykyisessä S60-kosketuskäyttöliittymässä osa toiminnoista vaatii kaksi kosketusta: ensimmäinen kohdistaa toiminnan tiettyyn ja kohteeseen, jolloin voidaan käyttää toimintonäppäimiä ja vasta toinen kosketus avaa esimerkiksi jonkin valikkokohteen.

Edellistäkin merkittävämpänä ABI Research pitää käsialantunnistusmahdollisuutta, jota tarvitaan Aasian markkinoilla monenlaisten merkkien syöttämiseksi kätevästi. Käsialantunnistus vaatii kunnolla toimiakseen resistiivisellä tekniikalla toteutetun näytön.

Lisäksi resistiivistä tekniikkaa avittaa sen edullisempi hinta. ABI Researchin mukaan kapasitiiviset näytöt tulevat tietyllä tasolla yleistymään kalliimman hintaluokan puhelimissa, mutta resistiiviset näytöt tulevat olemaan vahvoja edullisemmissa hintaluokissa.

Kapasitiivisten näyttöjen etuja ovat niiden parempi käyttötuntuma sekä tuki monikosketukselle (multi-touch), joka on muun muassa Applen iPhonejen käyttöliittymän kantava voima.

ABI Researchin tutkimus

Kännyköiden hintavertailu

Kommentit (15)

teosto (vahvistamaton)

1

mjaahas mitä mahtaa tähän sanoa nyt apple fanit?
toisin sanoen applen puhelin on vanhaa tekniikkaa jo.
nyt kipinkapin kauppaan ostamaan uutta että ei haukkaa hatullista paskaa kehuessaan iphonea

Vastaa
Drizzt^^
Drizzt^^

2

Lainaus:

Muun muassa Nokian nykyisessä S60-kosketuskäyttöliittymässä osa toiminnoista vaatii kaksi kosketusta: ensimmäinen kohdistaa toiminnan tiettyyn ja kohteeseen, jolloin voidaan käyttää toimintonäppäimiä ja vasta toinen kosketus avaa esimerkiksi jonkin valikkokohteen.


Tämä kuulostaa melko epäkäytännölliseltä, miksi kuvakkeita ei voi vain klikata kerran ja se avaa tai suorittaa valitun kansion tai ohjelman, mielestäni turhaa ensin valita se.

Vastaa
aah... (vahvistamaton)

3

En nyt tarkalleen ymmärtänyt, mitä resistiivinen kosketusnäyttö eroaa kapasitiivisesta. Resistiivinen vaatii tietyissä tapauksissa useamman kosketuksen, sille on helpompi toteuttaa käsialatunnistus, on hitusen halvempi muttei kykene multi-touchiin? Siinäkö kaikki?

Vastaa
hentriz
hentriz

4

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:

En nyt tarkalleen ymmärtänyt, mitä resistiivinen kosketusnäyttö eroaa kapasitiivisesta. Resistiivinen vaatii tietyissä tapauksissa useamman kosketuksen, sille on helpompi toteuttaa käsialatunnistus, on hitusen halvempi muttei kykene multi-touchiin? Siinäkö kaikki?


Näin itse käsitin, enkä keksi itse mitään lisää.

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:

mjaahas mitä mahtaa tähän sanoa nyt apple fanit?
toisin sanoen applen puhelin on vanhaa tekniikkaa jo.
nyt kipinkapin kauppaan ostamaan uutta että ei haukkaa hatullista paskaa kehuessaan iphonea


Siis hä? Apple-fani en ole enkä omista iPhonea, mutta siis kuka väittää että tuo on vanhentunutta tekniikkaa? Ei kukaan. Se vain poikkeaa valtavirrasta. Itseasiassa tälläinenkin juttu mainittiin uutisessa:
ABI Researchin mukaan kapasitiiviset näytöt tulevat tietyllä tasolla yleistymään kalliimman hintaluokan puhelimissa, mutta resistiiviset näytöt tulevat olemaan vahvoja edullisemmissa hintaluokissa.
Voi siis hyvinkin olla, että kommunikaattoreissa, N- ja E-sarjan huippumallit käyttävät tätä kapasitiivista tekniikkaa ;)

Vastaa
uuh... (vahvistamaton)

5

Resisitiivistä voi ohjata käsin sekä tikulla tai vastaavalla. ja ei ole pakko painaa kahdesti, on mahdollista toteuttaa niin että navigointi on vain yhden kosketuksen päässä(tekstissä viitataan nokiaan uusiin 5800:aan ja N97:aan, joissa tuota tuplaklikkausta käytetään.) Noissa Nokialaisissa puhelin vastaa kosketukseen värähdyksellä merkikiksi siitä, että käsky meni perille. kapasitiivinen ei reagoi takaisin, mutta tukee multitouchia. kapasitiivisessa ohjaaminen mahdoliista vain sormilla.

Vastaa
psp (vahvistamaton)

7

jos ei ole mitään sanottavaa... ei kannata yrittää sanoa mitään!!!

tosi "tollo" artikkeli!

pepe

Vastaa
ell (vahvistamaton)

8

Lyhyesti siis kapasitiivinen ei tarvitse varsinaista painallusta mutta kosketukseen tarvitaan jokin sähköä johtava esine (esim. sormi). Resistiivinen tarvitsee pienen painalluksen mutta toimii millä tahansa.
Kosketuksesta tulevalla värinällä ei ole tekemistä käytetyn tekniikan kanssa.

Vastaa
öö just (vahvistamaton)

9

voisko joku selittää nyt niinkuin 6-vuotiaalle, mitä ovat kapasitiiviset ja resisitiiviset näytöt?!! selkokieltä kiitos

Vastaa
jonkin verran asiaa tutkinut (vahvistamaton)

10

resistiivisessä paneelissa kaksi kalvoa on erillään ja sormella painetaan ne yhteen jolloin syntyy jokaisessa paneelin kohdassa uniikki vastusjako -> kosketuskohdan tarkka tunnistus. resistiiviselle paneelille yleisimmät vaihtoehdot 4-wire ja 5 wire paneelit.

kapasitiivinen tunnistus ei suoraan tarjoa multtouchia, vaan edellyttää sopivaa paneelirakennetta. fyysistä kosketusta ei varsinaisesti tarvita, riittää että paneelin välittömään läheisyyteen tuodaan sormi joka "häiritsee" kapasitanssia/kapasitanssista riippuvaa suuretta -> kosketuskohdan tunnistus.
kapasitiiviselle tunnistukselle on 3 yleistä muotoa: yksittäisistä soluista tai pysty ja vaakasuorista liuskoista koostuvat paneelit jotka molemamt mahdollistavat multi-touchin (tunnetaan myös projected capacitance) tai sitten yhdestä tasaisesta levystä tehty kalvo joka tunnistaa vain yhden pisteen kerrallaan.

sekä kapasitiiviset että resistiiviset kalvot tehdään sputteroimalla ITO kerros vaikkapa mylar-kalvon päälle.. loppuu se mutuilu :)

Vastaa
hugo (vahvistamaton)

11

No joo, ainakaan 5800:aan en ole kaipaillut multi-touchia, enemmän hyötyä on ollut tikkutuesta.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

13

Mitä hyötyä on tikkutuesta, miksi?

Miten zoomaat webbisivuja, siinä jos missä multitouchia kaipaa.

Vastaa
Puppek (vahvistamaton)

14

Tikun käyttäminen ei aiheuta sormenjälkiä. Tätä kirjoitan 5800:lla kynää käyttäen. Stylus tulee tarpeeseen tarkoissa paikoissa: nettisivua ei tarvitse zoomata jos tikulla voi "klikata" tarkasti. Aika vähän olen multitouchia kaipaillut.

Vastaa
poppah
poppah

15

Tyttöystävä piirsi mulle N97:lla tikulla kuvan, vähän epäilen ettei kapasitiivisen tarkkuus olis piisannu. Käytännön hyöty varmaan just tuolla Aasiassa, missä ei tietty asukaan kuin miljardi potentiaalista ostajaa.

@4, eikö juuri X -sarjassa julkistettu kapasitiivinen näyttö, eikä missään E tai N sarjassa???

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja