Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Vuoden 2008 puhelin: Apple iPhone 3G

64
Markus Lehtiniitty

Vuoden 2008 puhelin: Apple iPhone 3G
Elämme nyt jo vuoden 2009 toista päivää. Nyt on kuitenkin vielä sopiva katsoa hetki menneeseen ja tarkistaa viime vuoden kovimmat puhelimet.

Puhelinvertailu.com on valinnut vuoden 2008 puhelimeksi Applen iPhone 3G:n. Lisäksi tässä artikkelissa listaamme myös viime vuoden muut merkittävimmät puhelimet.
Applen iPhone 3G on mielestämme vuoden 2008 merkittävin puhelin, vaikka iPhone 3G ei alkuperäiseen iPhoneen verrattuna tuonutkaan mukanaan merkittävästi uusia ominaisuuksia. Valintakriteeriemme mukaan vuoden puhelin valitaan kuitenkin Suomen markkinoilla vuoden aikana myyntiin tulleista puhelimista. Näin ollen iPhone 3G:tä tulee katsoa kokonaan uutena tuotteena, sillä alkuperäinen iPhone ei ollut saatavilla Suomen markkinoilla. On myös täysi mahdottomuus, että kaikki olisivat yksimielisiä vuoden merkittävimmän puhelimen tittelistä. iPhone 3G:n valinta on meidän mielipiteemme ja jokaisella on mahdollisuus esittää oma kantansa kommenteissa.

Perusteluja iPhone 3G:n valinnan takana:

1) App Store. Alkuperäiseen iPhoneen verrattuna iPhone 3G toi rautapuolella ominaisuuksina lisää ainoastaan 3G-yhteydet ja GPS-paikannuksen. iPhone 3G:n kanssa samaan aikaan julkaistiin kuitenkin myös iPhone 2.0 -ohjelmistoversio, joka toi mukanaan App Storen. App Store on mullistanut ohjelmien jakelun puhelimiin tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta - niin Microsoft, RIM, Palm kuin Googlekin ovat jo seuranneet tai seuraamassa Applen esimerkkiä. Helppoutensa ansiosta vasta App Store on oikeastaan tuonut suurelle yleisölle ajatuksen lisäsovellusten asentamisesta puhelimeen. App Store on toistaiseksi ollut suurin juttu, mitä Apple on tuonut puhelinmarkkinoille - ei iPhone itsessään.

2) Käytettävyys. iPhone 3G ei missään nimessä ole varustettu markkinoiden kovimmalla ominaisuuskimaralla, vaan markkinoilta löytyy laumoittain muun muassa paremmilla näytöillä ja kameroilla varustettuja puhelimia, joista löytyy myös esimerkiksi sellaiset perusominaisuudet kuin videokuvaus ja multimediaviestit, joita iPhonet eivät edelleenkään tue. Apple on kuitenkin mullistanut puhelinten käytettävyyden käsitteen viimeisten kahden vuoden aikana. iPhonea on yksinkertaisesti ilo käyttää, se saa hymyn huulille. Osa helposta käytettävyydestä on tosin pistettävä myös kilpailijoita yksinkertaisemman ominaisuusvalikoiman ansioksi. Helpon käytettävyytensä ansiosta iPhone on muuttanut puhelimen käyttötapoja, muun muassa lisäten merkittävästi mobiilia verkkoselailua. Monet ominaisuudet löytyisivät myös monista muistakin puhelimista, mutta iPhonella eri ominaisuuksia oikeasti myös hyödynnetään.

3) Muutos koko puhelinmarkkinoilla. Applen ura puhelinvalmistajana käsittää toistaiseksi vasta kaksi puhelinmallia: alkuperäisen iPhonen ja päivitetyn iPhone 3G:n. Näillä kahdella mallilla Apple on viimeisen kahden vuoden aikana muuttanut puhelinmaailmaa enemmän kuin Nokia viimeisen kahden vuoden aikana noin 100 eri mallillaan. Kaikki suuret puhelinvalmistajat ovat seuranneet Applen aloittamalla kosketusnäyttöpuhelinten tiellä. Apple myös nousi myynnin arvolla mitattuna kolmannella neljänneksellä jo maailman kolmanneksi suurimmaksi puhelinvalmistajaksi, jota tuskin kukaan olisi uskonut vielä kaksi vuotta sitten. iPhone 3G on toiminut Applen nousun takuutuotteena.


Tietysti iPhone 3G:n lisäksi vuoden 2008 aikana markkinoille saapui monia muitakin erinomaisia uusia puhelinmalleja. iPhone 3G:n tärkeimpiä haastajia vuoden puhelin -valinnassa olivat Nokian E71 ja 5800 XpressMusic, Sony Ericssonin XPERIA X1 sekä Samsungin Omnia SGH-i900. Kuitenkaan yksikään edellä mainituista haastajista ei ole vaikuttanut puhelinmarkkinoihin tavalla, mitä Apple on tehnyt iPhonellaan. Tämän vuoksi vuoden puhelimen valinta oli loppujen lopuksi melko yksinkertainen tehtävä.

Nokia E71:ää on kehuttu Nokian kaikkien aikojen parhaimmaksi puhelimeksi. Ja sitä se onkin: rakenne on vankka, ominaisuusvalikoima laaja ja hinta oikea. 5800 XpressMusic puolestaan aloittaa uuden sukupolven kosketusnäyttöpuhelinten sarjan Nokialla sekä on kaikin puolin onnistunut tuote ja jopa halvemman hintansa vuoksi vahva haastaja Applen iPhone 3G:lle. Sony Ericssonin XPERIA X1 ja Samsungin Omnia SGH-i900 kuuluvat hieman korkeampaan hintaluokkaan - molemmat olivat vuoden 2008 parhaimpia tarjokkaita kyseisiltä valmistajilta.

Vuodesta 2009 tullee muodostumaan jälleen erittäin mielenkiintoinen. Nokia vyöryttää vuoden aikana lisää kosketusnäyttöpuhelimia markkinoille ja monet puhelimet alkavat saavuttaa jo ominaisuuksissa niin kovaa tasoa, että kilpailu siirtyy ennemminkin ohjelmistopuolelle. Motorola ja Sony Ericsson ovat tällä hetkellä heikkojen tuotevalikoimiensa vuoksi pahoissa vaikeuksissa ja edessä oleva vuosikaan ei vaikuta ainakaan toistaiseksi kovinkaan valoisalta näille kahdelle. Erittäin mielenkiintoista on myös nähdä, miten Apple tulee uudistamaan iPhone-mallistoaan vuoden 2009 aikana. Helppo tie uudistusten suhteen on jo kuljettu loppuun. Lähteekö Apple kenties parantamaan joitakin iPhone 3G:n ominaisuuksia, joista yhtenä suurimpana heikkoutena on kamera. Lähes varmasti voidaan sanoa myös, että iPhone-mallisto tulee laajenemaan tulevan vuoden kuluessa.

Hyvää uutta vuotta 2009 kaikille lukijoillemme!

Kommentit (64)

Jms (vahvistamaton)

2

Minusta Apple iPhone on mitätön kohupuhelin joka ei tuonut mitään uutta markkinoille kuin sen että kosketusnäyttö nousi hitiksi...
Joten minusta puhelin ei säväytä millään tavalla...
Hintakin on aivan kauhea ja ominaisuudet huonot...
Ainoastaan käyttö on iPhonessa hyvää mielestäni...
Joten ei minusta todellakaan mikään vuoden puhelin...
Siinä minun mielipiteeni... :)

Vastaa
Matti Kuusisti (vahvistamaton)

3

Hassua. Puhelinominaisuudet iphonessa ovat nimenomaan ne huonoimmat.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

4

Ehdottomasti ainoa oikea valinta vuoden puhelimeksi. Perustelut erinomaiset, harva on vielä ymmärtänyt kuinka iso juttu App Store on.

Lisäisin vielä perusteluihin selaimen, se on selain johon kaikkia mobiiliselaimia on verrattu kaksi vuotta ja tullaan vertaamaan, ainakin vielä tovi.

Vastaa
Jakke (vahvistamaton)

5

Nokian puhelimet suunnittelee insinööri insinöörille. Vähän kuin arkkitehditkin suunnittelevat taloja toisille arkkitehdeille. Turhaa hommaa. Iphone on kuluttajalle tehty puhelin, kuten kuuluu ollakin. Helppo käyttää ja toimii. Siis toimii. Se ei tarkoita sitä, että ei pääse nettiin ja kaatuilee koko ajan. Se on nokia.

Vastaa
janne!! (vahvistamaton)

6

Kannattaa tsekata seuraava video... http://www.youtube.com/watch?v=gtJ8ScsHylY

siinä vertaillaan Nokian tubea(5800) ja iphone 3gtä.... videosta näkee selvästi kuinka Nokia on mojnin paikoin huomattavasti nopeampi..Apple on vain hienosti feikannut homman näyttämään siltä että puhelin on nopea ... käyttämällä välianimaatioita joista tulee tuntu että puhelin tekee koko ajan jotain...Nokian käyttöliittymä on huomattavasti karumpi.

Puhelinominaisuudet iphonessa ovat heikot. Tämän allekirjoittavat kaikki. Vuoden medialuuri nimitys olisi parempi.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

9

Oli ihan hyvä video, odotin koko ajan että siinä olisi vertailtu kirjoittamista, browsaamista, sähköpostin lukua tai ylipäätään jotain muutakin kuin softien käynnistymisnopeutta, mutta odotukseksi jäi.

Vaikka softan käynnistysaika on ehdottomasti tärkeä osa (äly)puhelimen toimintaa, ja se on iPhonessa aivan liian hidasta, on sitäkin tärkeämpää se, mitä niillä softilla voi tehdä ja miten.

Itselleni suurimmat negatiiviset yllätykset 5800:n kanssa olivat sen näytön pienuus, etenkin kapeus ja tekstin syötön hankaluus. Ne johtuvat sekä fyysisistä ominaisuuksista että käyttöliittymäratkaisuista, ne voi nähdä tuostakin videosta jos vain osaa katsoa. :)

Vastaa
Make (vahvistamaton)

10

Pisteet afterdawnille fiksusta ja asian objektiivisesta tarkastelusta. ts. ei toimita tyyliin Tekniikan Maailma -> Nokia voittaa kaikki testit.

Vastaa
Mikko (vahvistamaton)

11

Tänä päivänä kun jokainen uusi kosketusnäyttöpuhelin on iphonen tappaja, mutta silti hypeä pidetään yllä. Ei näköjään ollut afterdawnillakaan munaa tehdä omaa valintaa.

parempia vaihtoehtoja vuoden puhelimeksi:
Innov8
E71
XPERIA X1

Vastaa
Tonza (vahvistamaton)

12

Ainoastaan markkinointi ja apple logo tekivät iphonesta suositun. Jos jokin muu valmistaja olisi tehnyt samanlaisen ei sitä olisi pidetty isona juttuna.

Vastaa
Nokiator (vahvistamaton)

13

En ymmärrä enkä halua ymmärtää sanaakaan teknisistä ominaisuuksista, sillä olen tavallinen puhelimen käyttäjä, joka tahtoo puhelimeltaan helposti omaksuttavaa käyttöliittymää ja pomminvarmaa toimintaa. IPhone on tässä mestari.

On todella vaikea välillä ymmärtää suomalaista insinööri/kimiräikkös-mentaliteettia, jossa suututaan kilpailijan paremmuudesta ja ollaan kovasti todistelemassa Nokian puhelinten paremmuutta suhteessa mihin tahansa.

Kovasti vielä äskettäin puhuttiin IPhonesta "jonain niche-puhelimena, jolla ei ole markkinoita." Ihmeen epäloogista päättelyä.

Jos Nokia ratsastaa sadoilla malleillaan, jotka ovat rumia ja käsittämättömiä käyttää (kuten vitsikäs Nokia 5800 Express Music), niin vaikea uskoa pitkällä aikatähtäimellä yhtiön kehitykseen.

Vastaa
PistePistePiste (vahvistamaton)

14

""Minusta Apple iPhone on mitätön kohupuhelin joka ei tuonut mitään uutta markkinoille kuin sen että kosketusnäyttö nousi hitiksi...
Joten minusta puhelin ei säväytä millään tavalla...
Hintakin on aivan kauhea ja ominaisuudet huonot...
Ainoastaan käyttö on iPhonessa hyvää mielestäni...
Joten ei minusta todellakaan mikään vuoden puhelin...
Siinä minun mielipiteeni... :)""

Saisko vielä muutaman pisteen? >:(

Mun mielestä iPhone 3G on oikeasti puhelin, mikä on voittonsa ansainnut. Helppokäyttöisyys ja erilaisten ohjelmien ja toimintojen yhteensopivuus on jotain sellaista, mitä en ole ikinä muilta valmistajilta nähnyt. Itse en kyseistä luuria omista, mutta kokeillut olen sen verran, että jonkinlaista tuntumaa on.

Vastaa
koti (vahvistamaton)

15

samaa mieltä puhelinvertailun kanssa. kiitos hyvästä artikkelista

Vastaa
lol (vahvistamaton)

16

applevihaajat eli nokiafanit lukekaa artikkeli kunnolla niin ei tarvitse tulla ruikuttamaan kuinka pelkkää hypetystä iPhone on muka ollut.

Vastaa
Joker_ (vahvistamaton)

17

Lainaus:

applevihaajat eli nokiafanit

Jea, elämän kaksi vaihtoehtoa. Mistä mahtaa johtua, että juuri Apple-fanboyt hakevat aina väkisin tällaista vastakkainasettelua aina jonkin tietyn firman kanssa... Apple vs. Microsoft, Apple vs. Nokia.

Vastaa
Appleboy (vahvistamaton)

18

Eikös appstore ole ainoa tapa saada ohjelmistoja asennettua tuohon puhelimeen?

Eli oma sovellus on työn ja tuskan takana saada asennettua luuriin ?

Vastaa
MInna (vahvistamaton)

19

Jokainen vähänkään asiaan perehtynyt tietää, että Nokian kompastuskivi on onneton ja raskas käyttöjärjestelmä ja se ei tule muuttumaan vaikka puhelimeen laitettaisiin 15 kosketusnäyttöä. Iphonen käyttöjärjestelmä on kevyt ja siksi se on kaikin tavoin ylivoimainen. Vaikka uusiin Nokioihin kopioidaan tietoisesti kaikki mahdollinen iPhonesta, sitä tärkeintä ei ymmärretä tai pystytä kopiomaan, eli käyttis.

Vastaa
ASDdd (vahvistamaton)

21

eipä mikään yllätys... Ei toi iphone mikään hyvä ole.

Vastaa
Mass (vahvistamaton)

22

"Minusta Apple iPhone on mitätön kohupuhelin joka ei tuonut mitään uutta markkinoille kuin sen että kosketusnäyttö nousi hitiksi...
Joten minusta puhelin ei säväytä millään tavalla...
Hintakin on aivan kauhea ja ominaisuudet huonot...
Ainoastaan käyttö on iPhonessa hyvää mielestäni...
Joten ei minusta todellakaan mikään vuoden puhelin...
Siinä minun mielipiteeni... :)"


Eikös tuo käytettävyys ole tuotteessa kuin tuotteessa se tärkein asia? Itselläni Nokia N79 ja käytettävyys on todella järkyttävän kauheaa!! Eipä tee mieli käyttää puhelimen "loistavaa" 5mpix kameraa tai jotain fucking multimedia viestejä. Eihän kukaan haluaisi ajaa mersua, jos se rämisi ajettaessa.

Onnistunut valinta Puhelinvertailu.com:lta.

Vastaa
Mass (vahvistamaton)

23

"Minusta Apple iPhone on mitätön kohupuhelin joka ei tuonut mitään uutta markkinoille kuin sen että kosketusnäyttö nousi hitiksi...
Joten minusta puhelin ei säväytä millään tavalla...
Hintakin on aivan kauhea ja ominaisuudet huonot...
Ainoastaan käyttö on iPhonessa hyvää mielestäni...
Joten ei minusta todellakaan mikään vuoden puhelin...
Siinä minun mielipiteeni... :)"


Eikös tuo käytettävyys ole tuotteessa kuin tuotteessa se tärkein asia? Itselläni Nokia N79 ja käytettävyys on todella järkyttävän kauheaa!! Eipä tee mieli käyttää puhelimen "loistavaa" 5mpix kameraa tai jotain fucking multimedia viestejä. Eihän kukaan haluaisi ajaa mersua, jos se rämisi ajettaessa.

Onnistunut valinta Puhelinvertailu.com:lta.

Vastaa
apple (vahvistamaton)

24

"App Store on mullistanut ohjelmien jakelun puhelimiin tarjoten ennennäkemätöntä helppoutta - niin Microsoft, RIM, Palm kuin Googlekin ovat jo kopioineet tai kopioimassa Applen App Storea ja iPhonea."

Harva se päivä tulee uusia iPhone kopioita markkinoille. Omniat ja ties mitkä voisivat yrittää kehittää jotain uutta ja jättää kopioinnin sikseen.

Vastaa
easton94
easton94

25

iPhonessa on tosiaan mainitsemisen (ja palkitsemisen) arvoinen käyttöliittymä ja käytettävyys. Ja mitä nyt tuossa kaverin kapulaa räpläsin, kaikki myös toimii. Tottakai vuoden puhelimeksi valitaan semmoinen kapula joka soveltuu myös väestölle joka ei osaa oppia käyttämään vaikeaa käyttöliittymää. Ja kapula jossa on edes jotkin nykypuhelimeen kuuluvista ominaisuuksista (WLAN, Kamera jne...). Eikä siinä mitään vikaa olekaan.

Itse omistan Nokia N82, jossa on joidenkin mielestä vaikea käyttis, mutta osaan sitä siitä huolimatta todella hyvin käyttää. Mielestäni koko vuoden puhelin hössötys pitäisi lopettaa ja tehdä omat vuoden puhelin äänestykset erilaisille käyttäjille. Kuten vuoden puhelin "hardcore" käyttäjälle (puhelinta kovasti käyttävä ja ottaa siihen paljon erilaisia ohjelmia jne...), vuoden puhelin lapselle (esim. 7-11v. lapselle joka tarvitsee puhelinta soitteluun ja satunnaiseen musiikin kuunteluun. En usko että 7-vuotias tarvitsee viiden megapikselin kameralla varustettua puhelinta) ja joitain muita "luokkia". Idea voi kuulostaa ja olla hölmö, mutta kertoisi enemmän minkälaiselle käyttäjälle puhelin sopii tai on soveltuva.

Oma mielipiteeni iPhonesta on, että se sopii nuoremmillekkin omaksuttavan käyttöliittymänsä ja toimivuudensa ansiosta, mutta uskon että kaikki ominaisuudet eivät ehkä miellytä enemmän puhelinta käyttäviä, esim. puhelimella kuvaavia.

Kirjoitin muuten tämänkin kapulalla ;)

Vastaa
hemmetti (vahvistamaton)

26

Noh, eihän tämä nyt kuitenkaan iPhonea parempi ole... Mikä lie räpellys.

Vastaa
erpe (vahvistamaton)

27

Tonza:Ainoastaan markkinointi ja apple logo tekivät iphonesta suositun. Jos jokin muu valmistaja olisi tehnyt samanlaisen ei sitä olisi pidetty isona juttuna.

Olen osittain samaa mieltä, mutta kyllä tuo AppStore on todella hieno juttu. Siksi aionkin ostaa iPod touchin. Mutta puhelin on edelleen Nokia. :)

Vastaa
kohta entinen iphonen omistaja (vahvistamaton)

28

Itselläni on ollut sekä alkuperäinen iPhone että 3g-malli. Alun innostuksen jälkeen puhelin on tuntunut aivan tavalliselta puhelimelta kaikkinen rajoitteineen.
Tällä hetkellä on suunnitelmissa paluu nokiaan, todennäköisesti n97 tulee olemaan seuraava puhelin. Siinä vaikuttaisi olevan kaikki kohdallaan.

Vastaa
kartsa@ (vahvistamaton)

29

"Harva se päivä tulee uusia iPhone kopioita markkinoille. Omniat ja ties mitkä voisivat yrittää kehittää jotain uutta ja jättää kopioinnin sikseen."

Omnia ei kopioi. Omniassa on valtavasti enemmän jos vaikka mitä ja jollaista iPhonessa ei ole tai tule koskaan olemaankaan.

iPhone on laitteena peruspuhelin, mitään erikoista en siitä löydä. Uutinen kertoi iPhonen olevan markkinoiden "ensimmäinen" kosketusnäytöllinen puhelin. Väärää tietoa, esim. Sony-Ericssonilla oli jo vuosia sitten kosketusnäytölliset P900 ja siitä seurannut P900i malli.

Mielestäni yhden operaattorin kytkyyn sidottua mallia ei saisi nimetä missään nimessä vuoden puhelimeksi!

Vastaa
Lars (vahvistamaton)

30

Applen ja Nokian selaimessa on sama ydin, eli kenenköhän selainta sitä nyt sitten vertaillaan muihin...

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

31

Mielestäni on todella häpeällistä että vuoden puhelimeksi valitaan malli jonka saadakseen pitää tehdä kahden vuoden kytky sopimus tietyn operaattorin kanssa. Kaupan päälle saa vielä sim-lukituksen ettei taatusti voi käyttää kännyä muilla liittymillä.

Tietysti jos tämä sivusto haluaa kannattaa ostamis mallia jossa kännykän ostaessaan pitää sitoutua pariksi vuodeksi tiettyyn operaattoriin niin tehköön sitten vaikka tälläisen valinnan.

Itse en lähtisi kannattamaan mistään hinnasta näin törkeää myynti mallia...

Vastaa
Make (vahvistamaton)

32

iPhone on aivan perseestä siinä on vähempi toimintoja, rumempi, hitaampi kuin nokia 5800 miks vitussa iPhone sai ton tittelin.

Ja toiselksi miks vitussa jokku hintit matkii muitten nimiä tuolla ylempänä joku hinttari on käyttäny mun nimee.

Vastaa
jamppa (vahvistamaton)

34

ylihintainen merkkipaska. siinä ei ole edes kunnon ominaisuuksia, teknisesti taikka softallisesti. viikon käytin ja se riitti.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

35

Lars: Ihan totta, molemmat käyttävät WebKit:a, mutta pelkällä ytimellä ei surffata, S60:n selain (sekä versioissa 3 että 4) on ihan erilainen käyttää verrattuna Safariin, koita.

Kartsa: En löytänyt artikkelista tuollaista mainintaa, ja totta kosketusnäytöllisiä puhelimia on ollut vaikka kuinka paljon, jopa Nokialla.

Mutta on varsin selvää että iPhone oli syy kosketusnäyttöjen renesanssiin. Se oli käsittääkseni ensimmäinen kuluttajakännykkä (protot on sitten erikseen), jossa oli multitouch ja sitä oli tarkoitus käyttää sormin, ilman mitään stylus/optinenhiiri/wtf systeemiä. Kumpaakaan juttua ei Apple tietenkään keksinyt, mutta viilasi aika toimiviksi.

Omniaa en ole käyttänyt, mutta ainakin pari videoesittelyä katsoneena se vaikuttaa aika skitsofreniseltä yhdistelmältä Samsungin omaa kosketussoftaa ja windows mobilen ihmeellisiä stylus/optinen hiiri käyttöliittymiä. Tietenkin jos ei joudu käyttämään molempia se ei ole ongelma.

Vastaa
kytky (vahvistamaton)

36

Valitaanko iphone nyt kahtena vuotena peräkkäin, kun on sitoutunut operaattoriin?

Olisitte edes valinnut jonkun oikeasti hyvän puhelimen: Omnia, E71, Innov8.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

37

Yllättävä mutta täysin oikeutettu päätös. Nostan hattua, että kyetään valitsemaan vuoden parhaimmaksi puhelin, joka ei loista megapikseleillään tms paperilla ilmaistavalla spekseillä vaan on ymmärretty, että hyvyys voi olla jossain muuallakin (aika moni täälläkään ei tätä näemmä ole ymmärtänyt, vaan jo pelkän puhelimen hypen vuoksi sitä dissaa). Ja suurimmat täälläkin mainitut miinukset eivät suoranaisesti ole iPhonen vika: (sopimustekstejä tuntematta) Sonera kaiketi voisi myydä kytkyttömiä luureja halutessaan - mutta miksi haluaisi? Ja tämä ei ole iPhonen vika. Toisekseen Windowsin iTunes on aika kökkö, näin ei ole Macin puolella, eikä sekään tee iPhonesta sen huonompaa puhelimena. Itsekin pääsin tästä tuskasta eroon kertaheitolla käyttämällä Exchangea. Suoraan en kyllä allekirjoita myöskään iPhonen huonoutta puhelimena, mitään huonoa sanottavaa ei ole, vaan soittaminen osoitekirjassa olevalle henkilölle on jopa paikoin nokialaisia yms helpompaa. Mutta puhelin ansaitsee mitalinsa tänä vuonna, kun tuli ensimmäistä kertaa Suomessa myyntiin. Jos ensi vuonna jatketaan versioiden välillä yhtä köykäistä päivityspolitiikkaa, niin ensi vuoden pokaali menee jo muualle.

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

39

Nyt se on valittu sitten mutta jotain on pielessä kun edes vuoden "puhelimen" kunnia ei herätä ostohaluja?

Mutta hauska nähdä että lumivyöryn aloitti juuri Apple ja näemme jatkossa kuluttajina parempia palveluita jotka on suoraan integroitu puhelimiin... ilman liian montaa rahastavaa välikättä.

Parin vuoden papukaijamerkki siitä...

Vastaa
Hector (vahvistamaton)

40

Itse olen hankkinut iPhonen tässä kuukausi takaperin, ja todella olen tykännyt tästä erittäin KÄYTTÄJÄYSTÄVÄLLISESTÄ mallista.

Viimeiset 10 vuotta olenkin Nokian ahkera käyttäjä ollut, ja olen edelleenkin, ja toivonkin kovasti, että Nokialta tulee nyt tänä alkavana vuonna jotain todella menestyvää, ainakin minun silmissäni, että taas pääsisin käyttämään Nokiaa.

Mutta se nyt on vain niin, että kyllä iPhone ansaitsi vuoden 2008 tittelin. Monet ovat vain niin kaavoihinsa kangistuneita, kun aina pitäisi olla Nokiaa, sitä suomalaista kapulaa. Itse pääsin tästä ringistä irti, ja olenkin nyt iPhonen tyytyväinen käyttäjä, harva onkaan siihen tyytymätön, kunhan vain on ensin ostanut sen. Ilman täyttä omistusta sille helposti sanookin, että surkeahan tuo on, mutta kun sitä päivittäisessä rutiinissa pääsee käyttämään, huomaa sen lukuisat edut. Mikään täydellinen puhelinhan se ei todellakaan ole, mutta lukuisineen virheineen se on silti ainakin uskoakseni yksi parhaista puhelimista ellei paras.

Yksi parhaista asioista mihin olen OmenaLuurin uutena käyttäjänä ihastunut on todellakin tuo iTunes + Apple Store. Täytyy vain toivoa, että Nokia tajuaa antaa sille kunnolla mätkytystä lähiaikoina. Vaikka Nokiallahan ei ole mtn. syytä ainakaan tässä vaiheessa ruveta Applea erityisemmin haastamaan, sillä onhan tuo iPhone Nokialle vain pyöristysvirhe kokonaistuloissa.

Tosin toivon myös Applelle tänä vuonna hyvää menestystä, ja toivonkin, että lähtee urakalla korjailemaan iPhonen pieniä, mutta merkityksellisiä vikoja. Pitkälti useat vioista ovat tosin korjattavissa Jailbreakin avulla, ja miksei muutenkin erilaisilla Apple Storesta saatavilla softilla. Mutta olisi tietysti parempi, että puhelin olisi jo paketista ottaessa niin valmis kuin vain voi olla.

Ei tämän enempää tästä tällä kertaa. Applen tiimille kuitenkin kuuluvat kiitokset kuluneesta vuodesta, jotta voimme pitää kädessämme tuota kaunokaista. :)

Vastaa
pena (vahvistamaton)

41

Tuliko virhe otsikkoon?
Eikö sen pitäisi mennäkkin näin?

Vuoden 2008 kosketusnäyttö: Apple Iphone 3G

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

42

@37 Apple on tarkoituksella niin suomeen kuin suureen osaan muitakin maita tulleet myymään puhelinta sillä periaatteella että tehdään sopimus yhden operaattorin kanssa ja annetaan niille yksinoikeus myyntiin...

Tällöin varmasti on selvää että kännykkä tulee myyntiin sim-lukittuna ja kytky sopimuksella jos se on kyseisessä maassa mahdollista.

Tämä teidän ihannoima apple on siis halunnut päättää että suomessa vain soneran käyttäjä voi ostaa ja käyttää puhelinta.

Kun iPhone on näin selkeästi applen toimesta annettu yhdelle operaattorille kytkyllä myytäväksi kännyksi YKSINOIKEUDELLA niin miten ihmeessä te ette tajua kuka on syyllinen tähän tilanteeseen?

Edelleenkin on häpeällistä antaa tunnustusta kännykälle joka päättää mitä operaattoria sen ostaneet käyttävät!

Vastaa
Harri Hietanen (vahvistamaton)

43

kommentti kosketusnäyttöisiä puhelimia on ollut esim.sonyericssonilla jo vuosia mutta apple markkinointi oli todella iskevää ja niin kuin eräs kommentin lähettäjä viestissään kertoi niin jos muu merkki olisi mainostanut niin se ei olisi niin kova juttu .mutta sellaiset kun multimediaviestit ym eivät onnistu on suurin ongelma. kun ne toimivat kaikissa muissa halpis malleissa.mutta uskon että jossain vaiheessa asia on korjattu.ja uskon että apple tulos tulee romahtamaan rajusti kun esim. nokia saa toimivat kosk.näyttöiset puhelimet markkinoille.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

44

@jartar Se kuka tuotetta myy ei vähennä tuotteen laatua.

@Harri Hietanen: Miksi muut eivät tee samanlaisia irtiottoja vallitsevasta tilanteesta kuin Apple teki iPhonellaan ja markkinoi sitä kunnolla? Vai yritätkö sanoa että Apple teki vain "tavallisen kännykän" ja sai kuluttajat ostamaan pelkällä markkinoinnilla?

Jos Sony Ericsson olisi tehnyt iPhonen ja markkinoinut sitä "hei, tämä on todella hyvä, ihan eri juttu kuin mitä olemme tähän asti tehneet" olisi sitä ihan varmasti kuunneltu ihan samalla tavalla kuin Applea. Se ei vaan tehnyt, ei tehnyt nokiakaan vaikka kosketusnäytöllinen malli oli ollut ja lakkautettu jo monta vuotta aiemmin.

Markkinoinnilla saadaan kuluttajat kiinnostumaan tuotteesta, jotta heidät saa ostamaan on tuotteen vaikuttettava testissä ainakin lähes yhtä hyvältä kuin mitä markkinointi on antanut ymmärtää. Pelkällä markkinoinnilla ei siis lennetä pitkälle.

Yksikään iPhonea edeltänyt kosketusnäyttöpuhelin ei ollut kuin iPhone (stylus, single touch, käytettävyys), Tämän tajusivat kaikki matkapuhelinvalmistajat viimeistään vuoden 2007 kesäkuussa ja alkoivat kilpailevien mallien kehittämisen. Nokialla asia tietääkseni ymmärrettiin jo hieman aiemmin.

Vastaa
wfgg (vahvistamaton)

45

Nokialaiset on vetänyt käsittämättömän herneen nenään kun markkinoille tuli puun takaa paremmalla käyttölogiikalla varustettu puhelin. Itse kumartanut Nokiaa niin kauan kun ne on puhelimia tehnyt mutta nyt kelkka kääntyi todennäköisesti lopullisesti omenan suuntaan. Ja yrittäkää hyvät ihmiset ymmärtää että tämä on vasta puhelimen ensimmäinen eikä viimeinen versio.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

47

Jartar: Tiedän kyllä Applen toimintaperiaatteen antaa puhelimen myynti yksinoikeudella valitsemalleen operaattorille. MUTTA kuten olemme monista keski-euroopan maista nähneet, moni operaattori myös (on joutunut?) myy operaattorivapaata puhelinta. Miksei siis myös Sonera toimisi näin? Tällöin en siis näe suoraan syyn yksinoikeudella myymisestä olevan Applen vaan enemmänkin operaattorin. Luonnollisesti en itsekään kauheasti pidä tästä riistämisestä, mutta ei se minusta itse puhelinta ole yhtään huonommaksi tehnyt.

En myöskään ihan 100% allekirjoita väitettä Applen markkinoinnin hyvyydestä. Suomessa varsinkaan mainontaa ei kauheasti ole näkynyt (ja imo surkeaa sekin) tai ei se ole poikennut kilpailevista merkeistä. Harva tavis (tai harrastajakaan) jaksaa seurata Jobsin puheita edes keynoteissa. Omasta mielestä siis suosio perustuu pitkälti siihen, että ihmiset tietävät mitä saavat: käyttölogiikka on tuttua maceista tai joku kertoo, että nyt voitkin saada ipodiisi myös puhelimen ja pääset toisesta laitteesta eroon. Harva puhelimen ostettuaan on katunut ostostaan.

Koskaan Applen tuotteet eivät myöskään ole raudaltaan ollut sitä viimeisintä mallia, jolloin nämä puolesta ja vastaan keskustelut pääsevät valloilleen. Aina kuitenkin käyttäjät ovat olleet tyytyväisiä kun laitteet toimivat.

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

48

@44 Eli sinäkin pidät ihan hyväksyttävänä toimintana että kännykkään kuuluu tietty operaattori kylkiäisenä.

Ja jos kännykkään ostaessa joutuu sitoutumaan tiettyyn operaattoriin niin aika paljonhan se sitä huonontaa.

@46 Älä jauha paskaa. Soneraa ei missään nimessä tästä voi syyttää. Apple on halunnut antaa sille monopoliaseman ja tottakai se sitä käyttää silloin hyväkseen.

Jos apple olisi halunnut että tälläistä tilannetta ei synny niin iphonea olisi saatavilla kaikilta operaattoreilta. Erittäin yksinkertaista.

Eli syytetään sitä ketä kuuluukin eli applea!

Vastaa
ProjectX (vahvistamaton)

49

No olihan tää nyt selkeästi ainut vaihtoehto. Vastalauseet tulee lähinnä niiltä joita periaatteesta ärsyttää koko kohu.

Vastaa
Jussi (vahvistamaton)

50

Jartar: Pidän sitä ihan hyväksyttävänä. Onko se järkevää myynnin maksimoimiseksi on sitten toinen juttu. Vaikea sanoa kun en tunne sopimuksen sisältöä ja Applen valmistuskapasiteettia.

Ja ei, operaattori ei tee *laitteesta* huonompaa, samalla tavalla kuin Pirkka-tuotteiden laatuun ei vaikuta se että niitä saa vain K-kaupoista. Ostopäätökseen se voi tietenkin vaikuttaa.

Syyllisyydestä, eiköhän "vikaa" ole vähän sekä Applessa että Sonerassa yhdessä ne ovat tälläiseen sopimukseen päässeet ja ehdoista sopineet.

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

51

49@jussi

Ai että känny ei ole huono jos se ei toimi muuta kuin soneran liittymällä ja sen saa vain siten että joutuu tekemään kahden vuoden kytkyn.

Mielestäni känny joka toimii kaikilla liittymillä eikä vaadi sitoutumista yhteen operaattoriin kahdeksi vuodeksi kuulostaa aika paljon paremmalta...

Ja edelleenkin. Applen taktiikka on se että tehdään YHDEN operaattorin kanssa sopimus joka ainostaan saa myydä iPhonea.
Tämä johtaa väkisinkin kytkysopimuksiin ja SIM-lukituksiin mikä on 100% varmuudella applella tiedossa.

Edelleenkin. Jos apple miettisi enemmän kuluttajia eikä oman voiton maksimointia niin kännyä saisi kaikilta operaattoreilta ja mieluusti vielä ihan normaaleista kaupoista.

Tällöin kuluttaja voisi käyttää kännyä sillä liittymällä mitä haluaakin.

Edelleenkin, on häpeä että kännykkä joka toimii VAIN soneran liittymällä valittiin vuoden puhelimeksi.

ps. Niin ja jos ostan pirkan pizzan niin voin lämmittää sen millä tahansa mikrolla :)

Vastaa
Tapsa (vahvistamaton)

52

Niin, miksiköhän se alkuperäinen iPhone ei Suomeen tullut myyntiin? Ainiin, Suomen laki kieltää perus NMT-puhelimien kytkykaupat.

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

53

Jarjar:n kanssa lienee turha väitellä, kun näyttää olevan aika syvät negaatiot applea vastaan. Applen politiikka ehkä on peri-amerikkalainen kytkysopimus yhden operaattorin kanssa, mutta mielestäni ainakin (edelleen niitä sopimuspapereita tuntematta) keski-eurooppalaiseen mallin mukaisesti pitäisi olla mahdollisuus myydä puhelinta korkeammalla hinnalla (esim 8gb:tä 600e hintaan, joka on selvästi yli nykyisen hinnan + kuukausimaksujen) operaattorivapaasti. Sonera siis ainakin hyötyisi enemmän, mutta miksi siis ei tee näin? Ei liene applen vika tai tee iPhonesta yhtään sen huonompaa.

Lisäksi tähdennetään nyt vielä, että iPhoneahan pystyy käyttämään millä tahansa konsernin sim-korteilla. Esim, jos työnantaja käyttää Soneraa. Myös kaikki TF:n kortit toimivat, joten jos sonera oikein nyppii, niin TF:n kortti vain sisään ja puhelinta pääsee käyttämään ihan kilpailukykyisillä hinnoilla.

Tapsa: tarkoittanet siis perus gsm-puhelimia (ilman 3G:tä)

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

54

52@_Jussi

Ei hyvää päivää. Jos joku arvostelee applen myyntimallia niin sitten on jo automaattisesti apple vihaaja.

Vaikka mitä esimerkkejä annetaan tai kerrotaan faktaa selvista huonouksista niin niiltä vaan ummistetaan silmät. Ei tällä fanaamisella ole mitään rajaa.

Eikö nyt kuitenkin Jussi_ ole niin että apple olisi voinut halutessaan tuoda myyntiin suomeen iPhone kännyjä ilman kytkysopimuksia ja rajoituksia?

Ja eikö todellakaan kännystä tee huonompaa se että se EI TOIMI esim. Saunalahden tai Elisan korteilla?

Niin ja jos esim. se työnantaja ei käytä soneraa tai vaikka käyttäisi niin mitenkäs jos ei ole firman kännyä?

Huoh...

Vastaa
Jussi_ (vahvistamaton)

55

Jarjar: Ei tietenkään laitetta kritisoimalla ole automaattisesti vihaaja. Jos kykenisit krisoimaan asiallisesti, niin eihän siinä pahaa olekaan, mutta jos sitä harjoittaa provokatiivisesti negatiiviseen sävyyn niin se on vihaamista. Et ehkä ajatellut, että kaikkia ei haittaa samat asiat kuin sinua ja nämä eivät automaattisesti tee puhelimesta maailman paskinta. Itse pystyn näiden heikkouksien kanssa elämään ja vastaavasti puhelimen edut tekevät siitä mielestäni vuoden parhaan puhelimen (otsikon mukaisesti). Ymmärrän tietysti, että se ei silti kaikille sovi, mutta ei sitä tarvitse ääreisnegatiivisesti yleistäen toitottaa.

Toki Apple olisi voinut tuoda laajamittaiseen levittämiseen, mutta kuten jo mainitsin, yritys vain toimii pitkälti oman kulttuurinsa mukaisesti, joka täällä pohjolassa kuulostaa vähän hölmöltä. Mutta puhelimesta se ei sen huonompaa tee, kaikille se ei vain silloin ole mahdollista hankkia.

Ja jos ei ole firman kännykkää, niin edelleen Tele Finlandin kortit toimivat moitteetta.

Huoh....

Vastaa
HEHE (vahvistamaton)

56

HEHe, kivat tappelut saatiin taas iPhone fanipoikien ja muitten välillä.

Vastaa
alppen (vahvistamaton)

57

Miks ihmeessä Nokia 5800Xpress Musica ei ollut voittaja, sehän jo vertailussakin todettiin täysin ylivoimaiseksi ;'D. Tai sitten ei.

Omasta mielestäni oikea valinta. Hyviä puhelimia on tullut, joissakin paremmat specsit yms, mutta 'vuoden puhelin' ei ole sama asia kuin 'vuoden suurimmalla mpx:limäärällä varustettu kamerakännykkä', 'vuoden nopeimmalla videokuvauksella varustettu videokamerakännykkä' tai 'vuoden FullHD:in kännykännäyttä'.

'Vuoden puhelin' on vuoden puhelin - ilmiönä, munnissä, käytettävyydessä - kaikessa.

Vastaa
jartar (vahvistamaton)

58

Jos tele finlandin kortit toimivat niin ei se poista toimimattomuutta esim. saunalahdelta tai elisalta.

Se että amerikassa on tietty kulttuuri ei tee applen suomen/euroopan toiminnasta yhtään hyväksyttävämpää...

Monia tuskin haittaa sitoutuminen yhteen operaattoriin tai soneran liittymä mutta kun vuoden puhelinta valitaan niin pitäisi miettiä vähän laajemmin kuin oman mieltymysten perusteella.

Otsikonkin voisi muuttaa että vuoden puhelin Soneran tai sen verkon käyttäjille.

Muille kyseinen känny soveltuu parhaiten verkon painoksi...

Vastaa
VÄÄRIN!!!

59

5800 ois pitäny voittaa sin on 3 näppylöö ja phonesa vaa n 1 >;(>;(>;(>;(>;(>;(>;(>;(>;(>;(>;(>;(

Vastaa
Jepjep (vahvistamaton)

60

Mulla ainakin toimii iPhone kaikillla sim- korteilla. Ja sonerakytkytkin saa toimimaan jos niin haluaa. Lisäksi
Multa lähtee mms-viestit, on videokamera ja puhelin toimii läppärin modeemina. Yli kymmenen vuoden nokialaisten (ja sitä ennen pioneeria, motorolaa ym. Ja nmt-kamaa) käytön jälkeen iPhone vie pisteet siinä että se on jouhevakäyttöisempi kuin mikään muu. Käyttökokemus on mukavampi kuin missään muussa luurissa.

Ai niin, se että puhelimessa on nuo ominaisuudet johtuu siitä, että jailbreakkasin sen. Vei n. 10minuuttia ja vaatii käyttäjältä vain ohjeiden seuraamista. Se, että kaikki kortit toimii, johtuu siitä että puhelin on italiantuliainen, eli siinä ei ole simlukitusta. Se, että soneran myymässä mallissa se on, ei ole puhelimen huonoutta, vaan Applen ja Soneran keskinäisen sopimuksen syytä.

Vastaa
@jepjep (vahvistamaton)

61

ja vuoden vaihteesta lähtien on puhelimen kytkyn voinut purkaa noin 20sekunnin prosessilla ladattavalla softalla iPhoneen

Vastaa
2mass (vahvistamaton)

62

Oikea valinta puhelinvertailulta.
Iphone 3G on yksinkertainen, riittävän tehokas, käyttäjäystävällinen ja skaalautuva (appstore / jailbreak) mahtava tuotos pisteet applelle.

Miksi nokia ei voittanut testiä, no siksi että nokian esittämät mallit vuodelle 2008 olivat sitä samaa sontaa mitä aiemminkin eli symbian shittiä. Nokia 5800xm on ihan kiva naapurin pikku pekan puhelin mutta pekkakin käyttäisi mielummin iphonea :) 5800 suurimpana ongelmana on kosketusnäyttö ja sen koko, seuraavana käyttöliittymä, sitten palvelu (download ja muut höpöpalvelut kuten ovi ps. mobile me ei myöskään sytytä minua) ja kermana kakun päälle epäkelpo ja buginen softa nimeltä nokia pc suite.

miksi nokia e71 ei voittanut testiä. e71 ei voittanut testiä koska se ei herätä intohimoja suuntaan eikä toiseen, tyypillinen insinööripuhelin jonka heikkoutena ovat mm vikaherkkyys eli usein nokialla lainassa (huollossa) e71 on paperilla toimiva konsepti mutta paperitiikeriksi se kuitenkin jää osittain samoista syistä mitä listasin aiempaan 5800xm puhelimeen.

N96 pyh ei uutta auringon alla ja se näkyy todellakin myynnissä. oulussa liikkeemme kautta myyty hurjat 2 kpl.

no tämä tästä.

sitten applen markkinointiin mikä on aivan mahtava ja über asia.
kun apple antaa operaattorille X mahdollisuuden myydä eksklusiivisesti puhelinta apple saavuttaa seuraavat asiat :

1) puhelin pysyy elossa puskaradion ja tämän kaltaisten palveluiden kautta. vai jaksaako muka joku keskustella nokian N96 enää (huomiotalous)

2) puhelin pysyy eksklusiivisessa hinta / palvelu kokonaisuudessa, mikä tarkoittaa sitä että puhelimen hinta ei laske hintakilpailun kautta. (apple saa : tuotteen joka mielletään high-end tuotteena / tuotteena joka on eksklusiivinen ja jota ei löydy ihan jokaisen pertin taskusta.

ja mitä ihmeellistä siis on iphonessa?

iPhone tekee viimein sen mikä olisi pitänyt tapahtua jo aiemmin eli puhelimen joka on suunniteltu nettiä ajatellen ei puhelimen jolla voi käyttää nettiä(nokia).Apple ymmärtää sen mitä nokia ei eli internetin integrointi puhelimeen on kehittyneiden markkinoiden elinehto, ja toiseksi tämä integrointi tulee toteuttaa siten ettei käyttäjän tarvi turhaa miettiä miten sitä nettiä pääsee käyttämään. Valitettavasti sokea (nokia) kuvittelee vielä että kännykkä on terminaali joka syrjäyttää pc:t yms romppeet ylivertaisuudellaan. Apple tietää paremmin eli on suunniteltava laite jolla voidaan helposti ja vaivattomasti olla yhteydessä tietokoneeseen ja ohjata siellä olevia ohjelmia (wifi) , on tärkeää antaa käyttäjälleen rinnastus jo opittuun käyttöliittymään (pc/mac) ja hyödyntää tätä tuotteen suunnittelussa. tämän on siis hoksannut myös google ja Ms.

että niin.

Vastaa
zapaduu
zapaduu

63

Voi tsiisus...
Seuraavaksi joudun varmasti vaihtamaan nikonin jarkkarini valkokuoriseen i-cameraan.. Vanha mummokin osaa kayttaa .. Tupla hinta vastaaviin verrokkeihin verrattuna
ei haittaa!!!!
Omenalla on voimaa!!!

Vastaa
Jimmy Hoffa (vahvistamaton)

64

No onhan se selvää että E71 olisi tuon tunnustuksen ansainnut eikä iPhone 3G! Jopa niin selvä asia, että ymmärtää ilman ns. Nokia-lasejakin tuon asian.. Ei ehkä mullistanut matkapuhelin-alaa, mutta sentään toimii todellisena työkaluna ilman sen suurempia lisä-ohjelmia ja mediapuolikin on kyllä kunnossa. Oikeestaan ainut miinus on 3,5mm kuulokeplugin puuttuminen, eikä sekään silti mikään kynnyskysymys.. Kytkyvapaana saatavilla SUOMESSAKIN ja hinta kohdallaan, niinkun jutussa jo mainittiinkin. S60 on saatu kerrankin toimimaan nopeasti ja ainakin oma yksilö vielä vakaakin. Muistin suuruuden saa aika pitkälti itse päättää ja jos kortti tulee täyteen, niin laittaa toisen tilalle, eikä vie reissussakaan liikaa tilaa microSD. Kukaan tuskin montaa iPhonea viitsii ostaa jos muisti loppuu.. Akkukesto aivan loistava, hyvä OIKEA qwerty-näppis jne.. iPhone 3G:n akun kestosta olen kuullut/lukenut kaikkea muuta paitsi hyvää.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja