Maailman suurin tietokonevalmistaja: Nokia

32
Markus Lehtiniitty

Maailman suurin tietokonevalmistaja: Nokia
Nokia on ottanut maailman suurimman tietokonevalmistajan kruunun itselleen. Tähän johtopäätökseen päätyy Tomi T. Ahonen laskelmiensa perusteella blogiinsa kirjoittamassa artikkelissaan.

Ahonen on laskelmiensa pohjaksi parhaansa mukaan yrittänyt kerätä tiedot älypuhelinten, PDA-laitteiden sekä perinteisten tietokoneiden kokonaismyynnistä vuoden ajanjaksolla ajalla lokakuusta 2007 syyskuuhun 2008. Näiden lukujen perusteella Nokia on nyt myös maailman suurin tietokonevalmistaja.

Ahosen eri markkinatutkimusyhtiöiden ja yhtiöiden itsensä ilmoittamien lukujen perusteella edellä mainitulla ajanjaksolla myytiin yhteensä 465,5 miljoonaa laitetta, jotka voidaan mieltää tietokoneiksi. Nokia myi ajanjaksolla 64,1 miljoonaa älypuhelinta, joiden avulla se kohoaa 13,8 prosentin osuudella maailman suurimmaksi tietokonevalmistajaksi. Perässä seuraavat pääasiassa perinteisiä tietokoneita valmistavat HP 11,9 ja Dell 9,4 prosentin osuuksillaan.Kokonaismyyntiä arvioidessa Ahonen joutui tekemään muutamia oletuksia, mutta niillä ei ollut vaikutusta Nokian saavuttamaan ykkösasemaan.

Kyseenalaista kuitenkin on, voidaanko Nokian valmistamat älypuhelimet määritellä tietokoneiksi. Ahonen käyttää blogikirjoituksessaan tämän asian pohdintaan paljon aikaa. Loppujen lopuksi älypuhelimillakin voi tehdä ja tehdään kuitenkin pitkälti samoja asioita kuin perinteisillä tietokoneillakin, joten tällä perusteella niitä tulee pitää tietokoneina. Esimerkkejä samankaltaisista käyttötarkoituksista ovat muun muassa surffailu internetissä sekä sähköpostikäyttö. Näin ollen Nokia voidaan nyt julkistaa myös maailman suurimmaksi tietokonevalmistajaksi. Jo aiemmin Nokia on kahminut itselleen muun muassa maailman suurimman kameravalmistajan sekä musiikkisoitinvalmistajan tittelit.

Juttumme kuvana on Nokian N97, joka on Nokian kehittynein puhelin, tietokone tai miksi sitä ikinä haluakaan kutsua. Tärkeässä osassa N97:ssä ovat juuri erilaiset internetpalvelut ja se on toistaiseksi paras esimerkkilaite Nokialta puhelinten muuttumisesta enemmän ja enemmän tietokoneiksi.

Parhaat kännykkätarjoukset

Samsung Galaxy S10e – hinta laskenut -29%

Samsung Galaxy S10e
499 € CDON
669 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 701 €

Motorola Moto E22i – hinta laskenut -23%

Motorola Moto E22i
99 € Power
115 € Proshop
129 € Lenovo

Alin hinta viikko sitten: 129 €

Nokia X20 – hinta laskenut -23%

Nokia X20
231 € Kärkkäinen
299 € Elisa
299 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 299 €

Realme 9 Pro – hinta laskenut -23%

Realme 9 Pro
169 € Elisa
319 € Verkkokauppa.com
319 € DNA

Alin hinta viikko sitten: 219 €

Kommentit (32)

Anonyymi käyttäjä
näinkö on (vahvistamaton)

1

Samalla periaatteella Nokia varmaankin myy myös eniten tietokoneiden näppäimistöjä?

Vastaa
hentriz
hentriz

4

Nokiahan alkaat taas valmistamaan langattomia modeemeja. Markkiinoille pitäisi tulla tämän vuoden aikana, joten koskas siinä saadaan ohitettu ykkösvalmistaja? Oletan sen olevan Taiwanilainen Huawei...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Iso (vahvistamaton)

6

Nokia on nyt siis maailman suurin matkapuhelinten, navigaattoreiden, mp3-soittimien, kameroiden ja tietokoneiden valmistaja. Mikä ala seuraavaksi?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Piraatti (vahvistamaton)

7

Enpä kutsuis Nokian vehkeitä tietokoneiks edes huumorilla...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jooo (vahvistamaton)

8

ei tainnu kuitenkaa olla maailman suurin telkkareiden valmistaja?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
anonyymi (vahvistamaton)

9

Enpä kutsuis Nokian vehkeitä tietokoneiks edes huumorilla...

ihan kun omasta suusta tullutta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
öklypökly (vahvistamaton)

10

Älypuhelimien suorittimissa on enemmän potkua kuin 90-luvun lopun tietokoneissa. Niissä on tekstin- ja kuvankäsittelyä, taulukkolaskentaa ja lisäksi nettiselain ja sähköposti. Miten niin eivät olisi tietokoneita?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Diaz (vahvistamaton)

11

Nimenomaan. Kyllä mielestäni älypuhelinten kokoonsa ja lämmöntuottoonsa nähden tajuttoman tehokkaat prosessorit ja muutenkin hyvin paljon tietokonetta muistuttava rakenne ja toiminnallisuus sallivat niitä kutsuttavan tietokoneiksi.

Voidaanhan sitä sitten tietysti lajitella erikseen koko käsite. Esimerkiksi PDA:t, miniläppärit (joka tosin itsessään on hieman sekava käsite), läppärit ja pöytätietokoneet.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
minä itte (vahvistamaton)

12

heh, vai ei nokialaiset ole tietokoneita, verrataampa hieman tietokoneeseen, joka oli apollossa, jolla käytiin 1. kerta kuussa, siinä oli muistia 56 Kb , maassa olevassa valvontakeskuksessa melkein yhtä paljon, kuin nokialaisessa.......siitä miettimään tietokoneen määrittelyä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo (vahvistamaton)

13

Näyttää toi N97 aikamoiselta tietokoneelta.

Yhteyksilläkin hakkaa mennen tullen isoveljensä. Ton saa vielä kiinni isoon ulkoiseen näyttöön jos sellaista joskus tarvitsee...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joker_ (vahvistamaton)

14

Lainaus:

Enpä kutsuis Nokian vehkeitä tietokoneiks edes huumorilla...

Tämäkin intellektuelli näkemys taitaa perustua johonkin syvälliseen tutkimukseen asiasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jehu (vahvistamaton)

15

E90 kommunikaattori kilpailee myös kokonsa puolesta miniläppäreiden kanssa :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hihi (vahvistamaton)

16

Research, news and user comments sponsored by Nokia ;)

Joko Afterdawn Oy on saanut tarpeeksi vapaaehtoisia rakentamaan saittia t-paita palkalla..?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Kommarimies (vahvistamaton)

17

jehu @ 6.1.2009 18:37

E90 kommunikaattori kilpailee myös kokonsa puolesta miniläppäreiden kanssa :) <-- Totta!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
hihi (vahvistamaton)

18

Research, news and user comments sponsored by Nokia ;)

Joko Afterdawn Oy on saanut tarpeeksi vapaaehtoisia rakentamaan saittia t-paita palkalla..?

Vastaa
hentriz
hentriz

19

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:

E90 kommunikaattori kilpailee myös kokonsa puolesta miniläppäreiden kanssa :)


:-)
Juu, melkein... Vaikkakin tehot sitten "hieman" huonommat. Miniläppäri + esim. Nokia E50 on minusta kätevämpi ratkaisu kuin pelkkä E90. Aika turhaa onkin sitten kantaa E90 ja miniläppäriä.

Mutta tosiaan, kyllähän noita nokian älypuhelimia voisi alkaa sanoa jo pienimuotoisiksi tietokoneiksi. Ainiin, kyllähän Wikipediankin mukaan laskimet, pelikonsollit ja matkapuhelimet ovat tietokoneita.
Eri asia onkin sitten nämä Nokian 1xxx- ja 2xxx-sarjat :-P

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Wikipedia:

Tietokone on laite, joka käsittelee numeeris-loogista tietoa ohjelmointinsa mukaisesti. Arkikielessä tietokoneella tarkoitetaan yleensä yleiskäyttöistä laitetta, joka on tarkoitettu suorittamaan monenlaisia tietojenkäsittelytehtäviä. Myös esimerkiksi pelikonsolit, matkapuhelimet ja taskulaskimet ovat perusluonteeltaan tietokoneita, vaikka erikoistuneiden käyttötarkoitustensa takia niitä ei sellaisiksi yleensä kutsuta.


Vastaa
Anonyymi käyttäjä
insinööri (vahvistamaton)

20

Minulla tulee Nokian S60-puhelimista hyvinkin mieleen Windows 3.x- tai Windows 95 -tietokone, kun moniajo tökkii, laite jumittelee ja pakkobuuttaukset ovat arkipäivää.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ville (vahvistamaton)

23

Sitten kun nokioihin pystyy liittämään lisälaitteita, pidän niitäå astetta enemmän tietokoneita. Olen pitkään ihmetellyt, kun noihin kännyköihin integroidaan vaikka mitä, muttei tajuta tehdä esim. standardin omaista (usb-paikkaa, tjsp), johon saisi liitettyä lisälaitteita. Esim. lisäsalama, parempi kameramoduuli, äänikortti, hiiri, muita kontrollointisysteemejä, jne.

Ehkä Bluetooth on tarkoitettu sellaiseksi, mutta eipä siihenkään mitään kunnon liitännäisiä ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Phiidöör (vahvistamaton)

24

@Ville:

Tällä hetkellä bluetoothin yli saa ainakin näppiksen ja tulostimen. Tuo kameramoduuli ajatus on aika mielenkiintoinen, eli periaatteessa tarkoitat, että kännykkä toimisi massamuistina ja jatkokäsittelykoneena jollekin erilliselle kameralle?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Ville (vahvistamaton)

25

Käytännössä juu. Tai tarkemmin ajateltuna juurikin noin. Esim. tuossa kuvan luurissakin alkaa olla jo sen verran muistia, niin miksei? Kännykät onb kuitenkin nykyään integroinnin ihmeitä. Rautatasolla paljon enemmän ominaisuuksia kun perus markettimikrossa. Kuitenkin se laajennettavuus on varsin rajallista.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
speos (vahvistamaton)

26

Te vertaatte kännykkää tietokoneeseen, mutta ette tietokonetta kännykkään... Ja tämä on myös 'tutkimuksen' heikoin lenkki.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Phiidööör (vahvistamaton)

28

@speos:
Tuossa näkemyksessä nyt ei ole mitään järkeä, sillä tutkimuksessa verrataan kännykkään tietokoneen teoreettiseen käsitteeseen eikä pöydällä olevaan fyysiseen laitteeseen, jota tietokoneeksi myös kutsutaan. Nopeasti vertailu toisinpäin: tietokone ei ole kännykkä. Sitten mitä?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
minäitse-etkäsinä (vahvistamaton)

29

Eikös älypuhelimet voida määritellä tietokoneiksi? n95:ssä on 2 prosessoria, välimuisti, massamuisti, ohjelmisto, ohjelmat, netti, näppäimistö, jne... samat löytyy kyllä koneistakin. onhan miniläppäritkin tietokoneita, samoin kuten pda:t, vaikkei niiden nimi olekaan suoraan tietokone. macciä ei lasketa, koska kaikkihan sen tietää ettei se mikään tietokone ole.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Puppek (vahvistamaton)

31

@Ville
Olisi kätevä, jos omaan 5800:saan saisi pienen microusb-usb adapterin, johon voisi tökätä muistitikun. Alkaa noita flash-muisteja olla kohta se puolitusinaa, mutta puhelimessa on vain vakio 8GB-kortti. Pitäiskö pistää Nokialle ideaa menemään? :)

Tiedättekö, voiko puhelimen mini/microusbi antaa virtaa ulospäin, vaikka tuota muistitikkua varten?

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.