Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Uutuuskolmikko erittäin tärkeä Nokialle

12
Markus Lehtiniitty

Uutuuskolmikko erittäin tärkeä Nokialle
Nokia julkisti tänään kolme uutta puhelinta: 2700 classicin, 6303 classicin ja 6700 classicin. Kaikkien henkinen esi-isä on erittäin suosittu Nokia 6300, jonka elinkaarta on aiemmin pidennetty 6300i- ja 6301-mallein.

6300-puhelinta on myyty Nokian mukaan parin vuoden aikana yli 40 miljoonaa kappaletta eli kahden vuoden ajan 6300 on siis ollut erittäin tärkeä osa Nokian puhelinportfoliota. Joulukuussa 2008 Nokia kertoi pääomamarkkinapäivätapahtumassaan 6300:n olleen Nokian eniten liikevaihtoa tuottanut puhelin. Uudet mallit pyrkivät jatkamaan tätä menestystarinaa parantamalla jokainen omalla tavallaan verrattuna 6300:aan.
Nokia ei tällä hetkellä pysty kunnolla kilpailemaan puhelinvalmistajien lippulaivamallien välisessä kamppailussa. Nokian high-end-tuotteista uupuu parhaillaan se tietty henki, jota löytyy esimerkiksi Applen iPhonesta tai Palmin Prestä. Nokia ei ole ominaisuuksissa perässä, mutta käyttöliittymän ja yleisesti käyttömukavuuden osalta Nokia on tippunut huippumallien osalta kelkasta. Edellä mainitun vuoksi onkin erittäin tärkeää, että Nokia vahvistaa asemaansa siellä, missä se voi sen tehdä. Nokian asema keskihintaisissa puhelimissa on tällä hetkellä melko vahva ja uudet mallit pitävät tätä kehitystä yllä. Ne iskevät kolmeen eri hintaluokkaan: halpamalleihin sekä ala- ja yläkeskihintaluokkaan. Kaikkiin markkinasegmentteihin uutuudet pystyvät myös tuomaan jotakin uutta mukanaan.

Uudet mallit ovat vahvoja kokonaisuuksia ja lehdistökuvista päätellen myös niiden muotoilu on kunnossa, mikä lupailee niille varsin mukavaa suosiota. Nokia itse on ladannut odotuksia erityisesti 6700 classicille, josta se odottaa yhtä parhaiten myyvistä puhelimista vuoden 2009 aikana. Tämä olisi taloudellisesti erittäin tärkeää Nokialle. Lisäksi keskihintaisilla ja halvoilla puhelimilla Nokia on valmiina odottamaan kuluttajia, joiden odotetaan käyttävän aiempaa vähemmän rahaa puhelimiin tänä vuonna maailmanlaajuisesti heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi. Monet Nokian tärkeät kilpailijat eivät pysty tällaiseen joustavuuteen mallistonsa osalta.

Jokainen uusista malleista tarjoaa varsin loistavat ominaisuudet hintaansa nähden. 6700 classicista löytyvät HSPA-yhteydet niin latauksen kuin lähetyksen osalta, viiden megapikselin kamera, tuki neljälle GSM-taajuudelle ja kolmelle 3G-taajuudelle, kiihtyvyysanturi, GPS-paikannus ja Nokia Kartat -sovellus - ja kaikki melko edulliseen hintaan 235 euroa ilman veroja. Suomen verollinen suositushinta tosin on 385 euroa. 6700 classic on erittäin hyvännäköinen ja ohut (11 millimetriä) sileine kuorineen ja metallinäppäimistöineen.

6303 classic on puolestaan suora seuraaja 6300:lle. Se parantaa hieman 6300:n ominaisuuksia esimerkiksi 3,2 megapikselin kameralla ja vie nämä ominaisuudet aiempaa halvempaan hintaluokkaan. Hintaa 6303 classicilla tulee olemaan 135 euroa ilman veroja - Suomessa verojen kanssa suositushinnaksi on alustavasti ilmoitettu 190 euroa. Myös 6303 classicista löytyy 6700:n tapaan Nokia Kartat -sovellus, vaikka GPS-paikannusta 6303:ssa ei olekaan. Sekä 6700 classic että 6303 classic sisältävät myös Nokian WebKit-selainmoottorin pohjautuvan aiemmin S60-puhelimista tutun internetselaimen sekä Flash Lite 3 -tuen, mikä mahdollistaa esimerkiksi YouTube-videoiden katselun.

2700 classic on taas selvästi halvin uusista malleista: 65 euroa ilman veroja, suositushinta Suomessa verojen kera 95 euroa. 2700 classic tarjoaakin suorastaan loistavaa vastinetta rahalle sillä sen ominaisuuksiin kuuluvat muun muassa kahden megapikselin kamera, kaksituumainen QVGA-tarkkuuden (240x320 pikseliä) näyttö, FM-radio RDS-tuella, microSD-muistikorttipaikka, Bluetooth ja mediasoitin. Monet edellä mainituista ominaisuuksista ovat tähän asti olleet melkoisia erikoisuuksia tämän hintaluokan puhelimissa.

Merkittävää ja tärkeää uusissa puhelimissa on myös Nokian internetpalveluiden laajentuminen uusiin hintaluokkiin. Nokia Kartat löytyy sekä 6700 classicista että 6303 classicista, ja lisäksi koko kolmikon kerrotaan tukevan Nokian kuvienjakopalvelu Share on Ovia. 6700 classicin mukana toimitetaan 30 päivän kokeilulisenssi Kartat-sovelluksen navigointitoimintoihin.

Nokialla on käsissään jälleen kolme mainiota uutta puhelinta, jotka tulevat menestymään ja joiden menestys tulee olemaan erittäin tärkeää Nokialle.

Kommentit (12)

wadeeh (vahvistamaton)

1

Kyllä jonku noista vois ostaa ku on tuo puhelimen vaihto aika ajallinen

Vastaa
Makko (vahvistamaton)

2

Puhu Markus mielummin mallistosta, tuo protfolio kulostaa typerälle.

Vastaa
Makko (vahvistamaton)

3

Puhu Markus mielummin mallistosta, tuo portfolio kulostaa typerälle.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

4

olipa melkoisen negatiivinen plöräys nokiaa vastaan. jos nyt kuitenkin kerrattaisiin jotain tosiasioita.

nokian älypuhelimia myydään kuitenkin edelleen neljä kertaa enemmän kuin applen vastaavia, ja myyntimäärä pysyi jokseenkin muuttumattomana q3-q4, kun taas apple putosi kolmanneksen. tuosta voisi päätellä että nimenomaan iphonesta puuttuu se "tietty henki".

segmentillä joihin nämä luurit tulevat, nokian asema ei ole vain "melko vahva", vaan täysin murskaava. kilpailijoita tippuu kyydistä pois niin että kolisee. käytännössä yksikään toinen valmistaja ei ollut voitollinen viime kvartaallilla ja se tarkoittaa sitä että ne joutuvat vetäytymään joko jostain segmenteistä tai markkina-alueista kokonaan. nokia sen kun tuo uusia malleja kuluttajia houkuttelemaan joka segmenttiin.

eiköhän myös älyluuripuolelle n- ja e-sarjohin ole odotettavissa uudistuksia mwc:ssä ensi kuussa, muuten näitä julkaisuja oltaisiin ehkä säästetty sinne.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

5

Kyllä, Nokia myy enemmän älypuhelimia kuin Apple.

Toisaalta taas Nokian älypuhelimia on markkinoilla kymmeniä erilaisia, Applen yhtä vastaan. Tämä yhdistettynä softakauppaan ja moderniin kehitysympäristöön tekee Applen puhelimesta aika paljon kiinnostavamman softakehittäjien kannalta. Esimerkiksi vertailu n-gagen (softaplatform, ei rauta) ja iPhonen välillä on murskaava.

Kaiken lisäksi samat softat toimivat myös iPod touchissa (tietyin rajoituksin), mikä lisää kiinnostavuutta entisestään.

Palm Pre ei ole vielä markkinoilla, eli myi äärettömästi vähemmän kuin Nokian älypuhelimet, mutta sen käyttöliittymä on raikas tuulahdus uusia ideoita. Niin hienosti toteutettuna että ihan oikeasti harmittaa että Nokialta ei ole sellaista näkynyt edes visiota esittelevissä videoissa, joilla ei tarvitsisi olla mitään tekemistä todellisuuden kanssa.

Tuleeko Palm Pre:sta menestys, onko se oikeasti niin hyvä mitä esimerkit antavat ymmärtää jää nähtäväksi, sitä artikkelissa mainittua "henkeä" ei mielestäni löydä myyntimääristä, ja ylipäätään (kappalemääräinen) myynti on aika heikko mittari, varsinkin kun puhutaan high-end tuotteista.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

6

pointti ei oikeastaan ollut siinä myykö joku enemmän vai vähemmän ja kuinka paljon enemmän. pointti oli siinä että iphonen myyntimäärä laski kolmanneksen kvartaalilta toiselle kun taas nokian älypuhelin myyntimäärä pysyi samana. ei toi kiinnostuksesta imartelevia viesti.

jos nokian älypuhelinten myyntimäärä olisi laskenut yhtä paljon kuin applen, puhuttaisiin täydestä katastrofista. kun iphonen myynti romahtaa niin keksitään kaikennäköisiä seliselejä.

kun tuossa yllä nyt kuitenkin lukee "kommentoi uutista" eikä "kommentoi mielipidettä" niin yritetään pitää keskustelu faktoissa, jooko?

se että jossain luurissa on "henkeä" on sinun oma mielipiteesi, jota tosielämän faktat nyt vain eivät tue. tai sitten se henki on pihisemässä kuplasta pahasti.

nokia julkistaa kolme luuria jotka näyttävät hyvältä, ovat hyvän hintaisia sisältämiinsä ominaisuuksiin nähden ja tulevat todennäköisesti myymään erittäin hyvin, niin tästä sitten väännetään "uutinen" jossa lähinnä (3/4) haukutaan yhtiötä erittäin subjektiivisin argumentein.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

7

Vaikka kvartaalitalous on trendikästä ei pelkästään siinä kannata elää, iPhonen myynti kasvoi edellisvuodesta 88%, ei kuulosta kuplalta, ainakaan ihan vielä. Mutta sitten artikkeliin ja Nokiaan.

Nokialle samanlainen myynnin lasku neljännesten välillä olisikin aikamoinen katastrofi, varsinkin kun samanaikaisesti sen markkinaosuus älypuhelimissa tippui huomattavasti verrattuna edellisvuoteen. Nokiaan pätevät vähän eri säännöt, koska se myy lähes pelkästään puhelimia, sillä on paljon malleja (jotka osaltaan tasoittavat myynnin syklisyyttä) ja tekee tulosta pitkälti volyymimallien kautta. Tämän päivän high end kun on ensi vuoden low end.

Olen hyvin yllättynyt jos olet oikeasti sitä mieltä että kolme neljäsosaa uutisesta haukkui Nokiaa. Olen täysin eri mieltä. Ainoa negatiivinen kommentti löytyy kolmannesta kappaleesta ja se on erittäin perusteltu.

Nokian high-end mallisto on käyttöliittymän ja käyttömukavuuden osalta muutamaa kilpailijaa perässä. Tämä on niin fakta kuin käyttöliittymät ylipäätään voivat olla. Miksi Nokiasta ei saa sanoa negatiivisia asioita silloin kun on aihetta? Ei kai se nyt mikään Kekkonen ole.

Muualta uutisesta löytyviä lainauksia: "vahvoja kokonaisuuksia", "varsin loistavat ominaisuudet", "erittäin hyvännäköinen", "suorastaan loistavaa vastinetta rahalle" ja "kolme mainiota uutta puhelinta, jotka tulevat menestymään" on hyvin vaikea tulkita negatiivisiksi, hyvin subjektiivisia argumentteja ne toki ovat.

Vastaa
mikko (vahvistamaton)

8

kvartaalivertailu voi joskus olla harhaanjohtavaa, mutta kun viime vuonna q3 ja q4 myytiin käytänössä saman verran kännyköitä, on se tällä kertaa aivan paikallaan. iphonen kohdalla paljon parempi vertailukohta kuin viime vuoden myyntiluvut, joihin vertailussa nyt ei ole mitään järkeä, aiemminhan puhelinta myytiin vain yhdellä markkinalla ja sielläkin käteismaksuosuus on tullut huimasti alas, mikä vaikuttaa luotosta pitävien jenkkien ostoskäyttäytymiseen huimasti.

ja tämähän on nimenomaan keskustelu kännyköistä, mitä ihmettä tähän kannattaa sekoittaa sitä että apple tekee jotain muuta? apple tekee jotain muuta niin on ihan ok jos sen kännykkämyynti menee kvartaaleittain 6m, 4m, 2m, 0m?? ei muuten ole.

iphone myi hypen perusteella yhden kvartaalin ajan hyvin jenkeissä. se oli sitten siinä. näin faktoihin perustuen. ja faktoihin perustuen applen pitää esitellä jotain todella uutta saadakseen ostajat taas liikkeelle. tai laskea hintaa merkittävästi.

mitä tulee nokian lukuihin niin niitä puolestaan sotkee super suositun n95:n huima myynti jouluna 2007. nämä ostajathan eivät olleet ostamassa älypuhelinta viime jouluna, vaan vasta ensi jouluna. joten ensi jouluna sitten nähdään olivatko tyytyväisiä nokialaiseensa ja ostavat seuraavan mallin vai vaihtavatko johonkin näistä hypetuotteista.

Vastaa
Jonathan (vahvistamaton)

9

Yllättävää että et mitenkään kommentoinut alkuperäistä väitettäsi uutisen yltiönegatiivisuudesta.. :)

Tämä on keskustelu kännyköistä, mutta yritykset ja kännykät eivät ole olemassa tyhjiössä. Jos Nokian kännykkämyynti sakkaa, joko omasta tai maailmantaloudellisista syistä, on vaarassa 80%-90% liikevoitosta, Applella, Samsungilla, LG:lla ja monella muulla paljon vähemmän.

Kuten varmasti hyvin tiedät niin on varsin normaalia että myynti painottuu vahvasti julkistusta seuraaviin neljänneksiin ja sen jälkeen myynti tasaantuu. Tätä ilmiötä vahvistaa se että luvut ilmoitetaan "toimituksina markkinoille", jolloin ns. myyntikanavan täyttö näkyy usein vahvasti. Ja se on ihan OK, näin se toimii ja maailma on syklinen. Jos olisi useampia malleja homma olisi tasaisempaa.

iPhone ei kilpaile suoraan samalla markkinalla kuin suurin osa muista puhelimista[1], ei sillä olla edes tähtäämässä markkinajohtajuuteen, edes älypuhelimissa, vaan luomassa riittävää asiakaskuntaa. Varsin pienelläkin markkinasiivulla voi olla kannattava ja tehdä hyviä tuotteita. Tämä pätee myös kännykkämarkkinalla, kunhan valitsee sen siivun oikein. Mieti mikä sen softakaupan funktio on ja miksi iPod Touch on erottamaton osa sitä.

Ensi jouluna Nokialla todennäköisesti on jo paljon enemmän malleja jotka päälisin puolin vaikuttavat näiltä "hypetuotteilta" ja on ehkä vihdoin saatu softankin myyntikanava kuntoon. Mutta niitähän ei saa arvostella, edes sivulauseessa syystä, kun nimi on Nokia. :)

[1] Suurin osa muista kilpailee rautaspekseillä ja joutuu tyytymään pienehköön katteeseen toivoen että myynnin volyymi pelastaa. Poikkeuksiakin on, kuten HTC, joka tekee hyviä laitteita ja pärjää hyvin pienellä markkinaosuudella.

Vastaa
Thor1993
Thor1993

10

Hyvänolosia puhelimia ja hintakaan ei oo paha olis saattanu toi 6700 tulla omaan taskuun jos ei olis jouluna ostanu 5800, mutta toisaalta ei kyllä kaduta, että ostin; mahtava puhelin ;)

Vastaa
con (vahvistamaton)

11

6700 olis muuten oikein menevä, mutta miksi ihmeessä siinä on s40? Eikös Nokian 6120 julkaisemisen yhteydessä veikkaultu, että s60 rupeaa ilmestymään myös parempiin keskihintaisiin puhelimiin. s60 haluavalle ei aineskaan minun mielestä ole kovin montaa keskihintaista järkeää vaihtoehtoa, 6120 ja e51 ovat melkeistään ainoat.

Vastaa
con (vahvistamaton)

12

6700 olis muuten oikein menevä, mutta miksi ihmeessä siinä on s40? Eikös Nokian 6120 julkaisemisen yhteydessä veikkaultu, että s60 rupeaa ilmestymään myös parempiin keskihintaisiin puhelimiin. s60 haluavalle ei aineskaan minun mielestä ole kovin montaa keskihintaista järkeää vaihtoehtoa, 6120 ja e51 ovat melkeistään ainoat.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja