Applen iPhone 3.0 -päivitys tuo MMS-viestit, kopioinnin ja liittämisen sekä muuta

29
Kaarlo Räihä

Applen iPhone 3.0 -päivitys tuo MMS-viestit, kopioinnin ja liittämisen sekä muuta
Apple piti eilen tilaisuuden, jossa se esitteli yhtiön puhelimiin ja iPod touch -soittimiin tarkoitetun iPhone OS 3.0 -käyttöjärjestelmän uusia ominaisuuksia.

Yhteensä kuluttajille ja ohjelmien kehittäjille näkyviä muutoksia on noin 100 kappaletta, joista monet ovat tietyille tahoille varsin merkittäviä.

Yksi suurimmista uudistuksista on tuki MMS-multimediaviesteille. Vaikka lähes kaikkien muiden valmistajien puhelimissa MMS-tuki on löytynyt jo useiden vuosien ajan, lisää Apple tuen MMS-viesteillä vasta uuden päivityksen myötä. Valitettavasti MMS-tuki tulee toimiaan ainoastaan iPhone 3G -mallissa ja iPhone classic -malleihin MMS-tukea ei siis tule laitteistorajoitusten takia.

Toinen suuri uudistus on kopioiminen ja liittäminen, joka toimii kaikissa ohjelmissa. Täten kuluttajat voivat kopioida esim. webbisivujen tai tekstiviestiensä sisältöä sähköposteihin. Tekstin lisäksi myös kuvien kopioiminen ja liittäminen pitäisi onnistua ominaisuutta tukevissa sovelluksissa.




Muita lisäyksiä ovat mm. Mac OS X -käyttöjärjestelmästä tuttu Spotlight-hakutoiminto, jolla voi etsiä esim. kalenterimerkintöjä, sähköposteja ja osoitekirjan tietoja; vaakatasonäppäimistön tuki kaikkiin ohjelmiin (helpottaa erityisesti sähköpostien kirjoittamista); Stereo Bluetooth -tuki, joka on hyvä lisä erityisesti musiikin kuuntelussa; äänimuistio-ohjelma, jolla onnistuu erilaisten äänien nauhoittaminen jo olemassa olevien ohjelmien tapaan; Bluetoothin kautta toimiva P2P-tuki, jonka avulla lähellä olevat iPhonet voivat vaihtaa tietojaan (toimii myös verkkopelien toteuttamisessa); YouTube-sovelluksen tuki käyttäjätileille ja videoiden arvioimiselle sekä Safari-selaimen tuki HTML 5 -standardin tuomille video- ja audio-tageille, joiden myötä videoiden katselu ja audion kuuntelu helpottuu tietyillä sivustoilla.

Ohjelmien kehittäjille Apple lupaa puolestaan 1 000 uutta rajapintaa, joiden avulla kehittäjät pääsevät hyödyntämään entistä paremmin mm. puhelimen GPS-paikannusta ja Googlen karttoja. GPS-paikannuksen uuden rajapinnan avulla puhelimeen voi vihdoinkin toteuttaa reaaliaikaisia suunnistusvinkkejä antavan paikannussovelluksen. Valitettavasti lisensointiongelmien takia Apple ei tarjoa tätä ominaisuutta vakiona sen omassa paikannusohjelmassa, vaan sen toteuttaminen jää kolmansien osapuolien harteille. Lisäksi ohjelmien kehittäjät voivat sisällyttää maksullisia latauksia suoraan ohjelmiinsa, jolloin esim. lisäkenttien ostaminen omaan lempipeliin onnistuu suoraan pelistä, eikä kuluttajien tarvitse enää käydä App Storen puolella tämän takia.

Muita kehittäjille tarkoitettuja uudistuksia ovat Apple Push Notification -tuki, joka mahdollistaa erilaisten viestien lähettämisen puhelimen sovelluksiin, vaikka sovellukset eivät olisi päällä. Täten pikaviestisovellusten ikoneihin saa tarvittaessa näkymään esim. lukemattomien viestien määrän. Jatkossa kehittäjät pääsevät käsiksi myös laitteiden mediakirjastoihin, joten tulevaisuudessa ohjelmat voivat soittaa taustamusiikkia suoraan käyttäjien omista musiikkikirjastoista.

Aiemmista huhuista huolimatta iPhone OS 3.0 -päivitys ei tuo puhelimelle vakio-ominaisuuksiksi videoiden kuvaamista, taustalla ajettavia ohjelmia, Flash-tukea tai modeemitoimintoa, jonka avulla puhelimen 2G- tai 3G-yhteyden voisi jakaa WLAN-verkkoon.


iPhone OS 3.0 -päivitys tulee ladattavaksi tämän kesän aikana ja iPhone-puhelinten omistajille se on ilmainen. iPod touch -mediasoittimien omistajille päivitys maksaa 9,95 dollaria.

Parhaat kännykkätarjoukset

Apple iPhone Xs Max – hinta laskenut -28%

Realme C35 – hinta laskenut -25%

Realme C31 – hinta laskenut -24%

Realme C31
99 € Verkkokauppa.com
131 € CDON
151 € Proshop

Alin hinta viikko sitten: 131 €

Realme C21-Y – hinta laskenut -24%

Kommentit (29)

Anonyymi käyttäjä
Kepa (vahvistamaton)

1

No nyt alkaa löytyä ominaisuuksia jotka houkuttelee, tuota MMS tukea onkin odotettu.
Vielä puuttuu etupuolelta vga-kamera videopuheluihin, sitten olis lähes kaikki tarvittavat ominaisuudet:)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Smuliii (vahvistamaton)

2

Flashia niin odotettiin mutta ei.. Pitää nyt katsoa jaksaako päivittää kun lähes kympin maksaisi lähes turhasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
fani (vahvistamaton)

3

valtavan hienoa, iphonekin siirtyy 2000-luvulle ominaisuuksiensa osalta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
nobody (vahvistamaton)

4

Tosiaan alkaa löytymään ominaisuuksia, mitä itsekin on kaipaillut ja kovasti. :)

Toivottavasti Adobe ja Apple saisivat tehtyä tuon Flashin kunnolla vielä, niin avot..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
muppis (vahvistamaton)

5

Nyt tosiaan alkaa ominaisuuslista olemaan sellainen, että minunkin kiinnostus heräsi. Vielä kun tosiaan sen kameran videopuheluja varten sais, vaikka erillisenäkin, niin se olisi todella iso plus.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
masa (vahvistamaton)

6

MMS on "ihan kiva", mutta kukaan sitä ei ole käyttänyt sitten vuoden 2003. Silloinkin jokunen ihminen sitä käytti yhden kerran ja siihen se sitten jäi :D

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jere Hakala (vahvistamaton)

7

Ketä jotain videopuheluita edes puhuu :E Mä en ees kehtais :D
Mutta onhan tuo päivitys aika ihana.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jeppe74 (vahvistamaton)

8

jessus muissa puhelimissa ollut noi jo vuosia ja nyt vasta appleen :-)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jehuu (vahvistamaton)

10

Hyvät lisät tuli viimein, joiden olisi odottanut olevan jo julkaisussa. Mutta miksi ei flash, tai miksi ei voi toimia modeemina? Onko niin, ettei iPhone toimi modeemina lainkaan, edes sen dockin kautta, joka tulee mukana?

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
erpe (vahvistamaton)

12

Kyllähän se modeemina toimii, kunhan ensin jailbreikkaat ja asennat yhen softan. (En muista nimeä.) Mutta siis pitää jailbreikata, valitettavasti.

Vastaa
Tiimoo
Tiimoo

13

Toi iPhone on kyllä semmonen vehje, että siihen täytyy kaikki ladata erikseen. Kohta varmaan joku ilmottaa et puheominaisuus on hyvä ladata jostain netistä? Ei hyvä!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Patami (vahvistamaton)

15

"Valitettavasti MMS-tuki tulee toimiaan ainoastaan iPhone 3G -mallissa ja iPhone classic -malleihin MMS-tukea ei siis tule laitteistorajoitusten takia."

Oonko ainoa ketä tuo ylläoleva virke hämmentää? Siis mikä hiton laitteistorajoitus iPhonessa voi olla, ettei siihen muka saa 2000-luvun perusominaisuutta? Vaikuttaa vähän siltä, että iPhonen omistajia yritetään ajaa ostamaan iPhone 3G...

@1.
Musta siinä on ollut ne HOUKUTTELEVAT ominaisuudet alusta lähtien, mutta PERUSominaisuudet ovatkin sitten tökkineet. Ja eipä niitä näköjään vieläkään saatu. Että jee jee ja sellasta.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jonathan (vahvistamaton)

16

"Siis mikä hiton laitteistorajoitus iPhonessa voi olla, ettei siihen muka saa 2000-luvun perusominaisuutta?"

Siitä puuttuu 3G.

Flashia haluavat saavat odottaa *kauan* se ei ole tulossa. Itse en nähnyt mitään ihmeellistä julkaistuissa ominaisuuksissa, ihan kivoja pikkuparannuksia ja paras parannushan on se että mahdollistetaan parempien softien teko.

Ja onhan se todellinen harmi että uusista ominaisuuksista joutuu maksamaan, eikun öö, niinhän se tässä maailmassa yleensä toimiikin, yleensä tosin pyydetään päivittämään koko laite eikä pelkkä softa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Patami (vahvistamaton)

17

Jonathan: "Siitä puuttuu 3G."

Niin puuttuu hyvin, hyvin monesta muustakin puhelimesta, jossa MMS-tuki kuitenkin on. Tietääkseni ainakin lähes jokaisessa Nokian värinäytöllisessä puhelimessa on MMS-tuki, voisi jopa sanoa että JOKAISESSA. Ja noista vain pienessä osassa on 3G.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
minä (vahvistamaton)

18

Miten se 3G nyt multimediaviesteihin liittyy?
Itsellä jo neljäs puhelin, josta pystyy multimediaviestejä lähettämään, eikä ainoassakaan ole ollut mitään 3G:tä

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
P.V. (vahvistamaton)

19

Edelleen puhelimeen kaivattaisiin Flash-tukea, mahdollisuutta kirjoittaa tekstiviestejä myös vaakatasossa isommalla näppäimistöllä ja kunnollista navigointisoftaa (esim. TomTom).

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Joo (vahvistamaton)

20

No tämähän on vielä lisäksi vaporwarea...

Apple on tullut siihen tilanteeseen että uusia tuotteita tarvitaan kipeästi myös puhelin puolelle muuten on edessä huomattava myynnin aleneminen.

Uusimmat Mac myyntiluvut Jenkeissä ovat karua katsottavaa vaikka lasku varmaan vähän loivenee pöytäkoneiden lievän päivityksen myötä.
http://blogs.zdnet.com/hardware/?p=3980&tag=nl.e589

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jussi (vahvistamaton)

21

Tämä on "vaporwarea", jos sellaista termiä nyt voi käyttää tuotteesta, joka on tälläkin hetkellä ladattavissa Applen sivulta. Samalla tavalla Apple toimi julkistaessaan iPhonen pari vuotta sitten ja iPhone 2.0 SDK:n vuosi sitten.

Tähän väärin ymmärrettyyn seikkaan sitten liitettiin Applen arvioitu myynnin lasku USA:ssa. Sanoisinpa että aika tarkoitushakuista tulkintaa, paniikkia ei todellakaan ole firmalla, jolla ei ole velkaa, on jumalattoman iso kassa ja korkeat katteet. Apple myy muissakin maissa kuin USA:ssa. Ja kun myynti on tehnyt ennätyksiä neljännes toisensa perään jo vuosia on hyvin varaa sen hetkelliseen (firma selviäisi useita vuosia myymättä mitään) hiljenemiseenkin, mutta oikeat luvut saadaan vasta kuukauden päästä, niistä näkee paljon enemmän kuin yksittäisestä myyntiarviosta.

Vastaa
ugge
ugge

23

Muuten hankkisin mutta on vähän turhan köykänen verkon painoksi, tarvii vissiin jätesäkillinen ostaa nuita applen romuja että pysyy verkot pohjassa. macbook upposi nätisti :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

24

on tuo sillä tavalla vaporwarea että monet luvatut ominaisuudet eivät toimi vielä, ja monet muut toimivat vaillinaisesti. apple on aikaisemminkin luvannut kaikennäköistä seuraavaan versioon, mutta jättänyt sitten ihan hiljaa ominaisuudet toteuttamatta.

julkaisuun on kolmisen kuukautta aikaa, joten kiire tulee, eikä olisi oikeastaan ollenkaan yllättävää jos jokin ominaisuus olisikin sitten vasta 3.1 versiossa. tai jäisi tulematta kokonaan. niin kauan kuin kyse ei ole täysin toimivasta julkaisuversiosta niin kyse on vaporwaresta.

annettu linkki oli oikein mielenkiintoinen. itse olen ihmetellyt että applen myynti kesti laman noinkin pitkään. se että applella on kassaa eikä se mene konkkaan vaikka myynti romahtaisikin on täysin epärelevanttia. applen tuotteet ovat nykyiseen taloustilanteeseen epäkurantteja.

iphonen myyntihän näyttää myös tyssänneen ainakin usassa joulun jälkeen totaalisesti. näillä pikkuparannuksilla sitä tuskin elvytetään suuremmin.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jonathan (vahvistamaton)

25

Julkaisuun on 3-6 kuukautta aikaa, julkaisupäivää ei kerrottu. Varmasti jotain voi puuttua ja moni asia vielä muuttua, mutta kokonaisuus ei kyllä ole vaporwarea kun olen sen nähnyt ihan ajossa iPhonella. En käyttäisi kyseistä sanaa myöskään Nokian kännykkäjulkaisuista vaikka nekin tehdään huomattavasti ennen markkinoille tuloa.

Applen myyntiä arvoin kun olen nähnyt oikeat luvut, eli seuraavan osavuosikatsauksen jälkeen, ihan turha alkaa arvuuttelemaan tässä vaiheessa. Maailman tilanteesta arvellen näyttäisi siltä että myynti laskee, mutta se ei ole terveelle firmalle mikään ongelma ja muitakin markkinoita on kuin USA.

Tuo Bluetooth-linkki oli kyllä hauska, näemmä teki Apple mitä tahansa, voi joku nähdä sen valituksen arvoiseksi.. Käsittämätöntä.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
mikko (vahvistamaton)

26

nokia tuo kännykkänsä markkinoille niillä piirteillä joita se julkaistessaan esitteli. tämä on eroaa jenkkitavasta jossa piirteet ovat hyvinkin suuntaa-antavia, koskien myös appleä. sen takia näistä puhuttaessa on ihan perusteltua käyttää eri termejä.

jos nyt vaivaudut niitä lukuja katsastamaan niin pc puolella näkyy itse asiassa kasvua, vain applen käyrä sojottaa ikävästi maata kohden. siis nimenomaan applen ongelmasta on nyt kyse usan markkinoilla ja erityisesti halvempien mallien puutteesta, jotka tässä tilanteessa näyttävät vetävän. ei se ole sellainen ongelma jota kassalla korvataan.

apple ei vain ole onnistunut mallistonsa suunnittelussa. muut ovat. as simple as that.

ja applehän ei muistaakseni julkaise lukuja alueittain, joten noi linkin takana löytyvät on ne millä mennään.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jonathan (vahvistamaton)

27

Nokia voi tuoda kännykkänsä markkinoille niillä piirteillä, joita esitteli tai voi olla tuomatta. Ei se nyt mikään kiveen hakattu totuus ole, varsinkaan softan osalta, josta tässä oli kyse.

Katsoin lukuja jo aiemmin, tiedän suunnilleen miten NPD:n luvut kerätään ja mitä epävarmuustekijöitä niihin ja kaikkiin vastaaviin, liittyy. Tiedän myös mitä Apple myi vuosi sitten, silläkin on vaikutusta vuosi-vuosi vertailussa. Kannattaa vielä muistaa että Apple myy kannettavia lähes kolminkertaisesti verrattuna pöytäkoneisiin, ja kuten hyvin luvuista näkyi ei niissä notkahdus ollut mitenkään dramaattinen (ottaen huomioon kappaleen alun).

Onko Apple onnistunut vai ei näkyy vasta pidemmällä aikavälillä, se että myynti hidastuu hetkellisesti ei sitä vielä todista. Ja aina pitää muistaa että tärkeintä ei ole myynnin määrä vaan se että toiminta on voitollista pitkällä aikavälillä, katteista ja/tai laadusta tinkiminen on riskialtis keino myynnin kasvattamiseen. Apple julkaisee myyntitietoja alueittain, mutta kieltämättä tiedon granulaarisuus ei ole paras mahdollinen.

Mutta totta, Applen myyntiin USA:n taloustilanne varmasti vaikuttaa eri tavalla kuin keskimääräisen tietokonevalmistajan, se kun on positioinut itsensä eri paikkaan, tarkoituksella. Muutaman hitaamman neljänneksen (jo edellinen neljännes oli desktopeissa laskeva, oletettavasti tämäkin) takia ei kannata ylireagoida ja vetää koko strategiaa uusiksi, varsinkaan lähteä suoraan kilpailuun huonokatteisille segmenteille, jota nämä blogaajat lähes aina tuntuvat ehdottavan. Varmasti *jos* tilanne pitkittyy tulee Applekin hienosäätämään mallistoaansa.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Phiidöör (vahvistamaton)

28

@Joo

Vaporware on aika turha ja perustelematon väittämä...
Toisaalta kyynikko sanoisi, että kaikki julkaistut, mutta ei vielä saatavilla olevat, on vaporwarea...

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Jonathan (vahvistamaton)

29

@Mikko @Joo

Mitenkäs nyt suu pannaan? Apple teki historiansa parhaan neljännestuloksen (sekä liikevaihdon että voiton suhteen) jos jätetään parit jouluneljännekset laskuista.

Tietokoneiden määrällinen myynnin muutos oli maailmanlaajuisesti -3% edelliseen vuoteen verrattuna (ehkä jopa parempi kuin markkinan keskiarvo, luvut eivät vielä ole lopulliset), Amerikoissa -8% (kannattaa huomata että Retail segmentti, eli Apple Storet, on pääosin USA:ssa, jonka lasku oli vain -4%). Jotain ihan muuta kuin 17%, jota ennusteltiin tai "kymmeniä prosentteja", joista vedettiin otsikot. Ja rahaa tuli sisään USA:ssakin enemmän kuin vuosi sitten, osin kiitos kiitos että Apple myy muutakin kuin tietokoneita. Konkurssi- ja paniikkipuheet voidaan ehkä unohtaa ainakin pariksi viikoksi? :)

iPhonen myyntikään ei näemmä ole "tyssännyt USA:ssa totaalisesti" joulun jälkeen, AT&T ilmoitti aktivoineensa jouluneljänneksellä 1.9 miljoonaa iPhonea, maaliskuun neljänneksellä 1.6 miljoonaa. Maailmanlaajuisesti niitä toimitettiin noin 3.8 miljoonaa, eli arviolta 10.5% koko älypuhelinmarkkinasta (puhelimissa laskettuna, rahassa tietenkin paljon enemmän). Tuo määrä on reilut miljoona enemmän kuin Nokian 5800:aa, joka oli ensimmäisellä täydellä neljänneksellään, joka usein on se paras neljännes (jos vaan tuotantokapasiteetti riittää).

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.