Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Soneralle yhden megabitin ehto

15
Matti Vähäkainu

Soneralle yhden megabitin ehto
Valtioneuvosto on muuttanut tänään TeliaSoneran toimilupaa sisältämään nopeusehdon, jonka yritys hyväksyi haja-asutusalueen langallisen verkon purkusuunnitelmassa. Sonera on sitoutunut ehtoon, joka takaa purkualueiden asukkaille vähintään 1 megabitin langattoman laajakaistan ennen langallisen verkon purkamista.

Soneran on varmistettava samalla että GSM-matkapuhelinverkkojen kuuluvuus on moitteeton alueen asuntojen ja yritysten toimipaikkojen sisätiloissa.
Valtioneuvoston asettamat ehdot koskevat asiakkaita, joiden lankayhteys lakkautetaan purkutöiden johdosta.

Sonera käyttää langattomiin yhteyksiin Digitan 450-verkkoa, joka sai maaliskuussa ns. kolmannen kantoaallon. Uudet taajuudet mahdollistavat nyt haja-asutusalueilla 2 megabitin laajakaistayhteydet.

Valtioneuvosto velvoitti tänään myös Digita Oy:tä nostamaan matkaviestinverkon väestöpeiton 99 prosenttiin vuoden loppuun mennessä. Seuraavan vuoden loppuun mennessä väestöpeiton tulisi olla 99,9 prosenttia.

Kommentit (15)

Vinikka (vahvistamaton)

1

Tuo uutinen ei pidä paikkaansa 2 megabitin yhdeydestä.
Kyselin asiasta viime viikolla ja tässä suora lainaus vastauksesta.

Mikäli Digitalle myönnetään kolmas taajuus, olemme luvanneet tuotteistaa 2 Mbit/s olevan liittymän. Toimiluvan muutos käsitellään vielä Euroopan komission toimielimessä. Toivomme, että asiasta saadaan päätös kevään 2009 aikana.

Ja toinen on se 1 megabitin liittymä jossa on 5 gigan tiedon siirtoraja kk joka menee näin. Lainaus taas vastauksesta

Priorisointi toimii niin, että jos 5gt ylittyy, nousee prioriteetti vasta aikaisintaan kuukauden päästä. Poikkeuksena tapaukset, joissa 5gt on ylitetty myös alemman prioriteetin aikana. Silloin jakso alkaa jälleen alusta ja prioriteetin nostaminen on mahdollista vasta kuukauden päästä. Nettiyhteyden prioriteettia lasketaan lähinnä mahdollisia ruuhkatilanteita ajatellen.

Eli käytännössä vähänkin enempi nettiä käyttävä ei saa prioriteettiä normaaliin ikinä. Jolloin nopeus saattaa laskea GPRS tasolle ellei peräti mene poikki koko netti.

Ja nuo olen kysyny suoraan digitalta, koska itellä on kokemusta tuosta prioriteetin laskusta. Eli mitä opimme tästä ei olis ikinä pitäny vaihtaa adsl liittymää 450 liittymään
adsl:llässä sentään on/oli rajaton tiedonsiirto.

Vastaa
Asentaja (vahvistamaton)

2

Moni on tullut katumapäälle, kun on vaihtanut hyvin toimivan ADSL-liittymän mukana kulkevaan mokkulaan, jonka piti olla yhtä nopea.
@450 yhteydellä taas ei voi muuta kun surffata, kun 5Gt menee helposti rikki, jos suunnittelee katsovansa NettiTV:tä tms. palveluja.

Vastaa
Toimilupapäätösekspertti (vahvistamaton)

3

Uuden toimilupamuutoksen ansiosta @450-verkon rakentaminen viivästyy taas.

1) verkon valmistuminen siirtyy vuodesta 2009 vuoden 2010 loppuun. Käytännössä tarkoittaa sitä, että alueita, joiden piti alunperin olla verkossa jo vuosina 2006-2007, ja jotka 2006-muutoksessa siirrettiin vuoteen 2009, siirtyy nyt 2010-luvulle.

2) rakentamisvelvoitteessa on nähtävästi nyt ensimmäistä kertaa siirrytty venyviin väestöpeittoprosentteihin, kun aiemmissa päätöksissä oli tarkat peittoaluekartat joista erottui jopa yksittäisten tukiasemien paikat. Edes vuoden 2010 loppuun mennessä luvattu 99,9% peitto (suuntavalla ulkoantennilla 5-10 metrin korkeudella maanpinnasta), ei välttämättä vastaa aiempien päätösten 2009-vaatimuksia.

Jos ajatellaan lausetta "Valtioneuvosto velvoitti tänään myös Digita Oy:tä nostamaan matkaviestinverkon väestöpeiton 99 prosenttiin vuoden loppuun mennessä", niin siitä voi kenties saada sellaisen kuvan, että uusi toimilupapäätös jopa nopeuttaisi verkon rakentamista tai että uusi toimilupapäätös olisi jopa vaativampi kuin edelliset, vaikka se tosiasiassa on löysempi kuin edelliset ja viivästyttää verkon rakentamista.

Toki tämä ei ole mitään verrattuna vaikkapa Taloussanomien ja Digitodayn suorastaan valheellisiin uutisiin.

Vastaa
kari runk (vahvistamaton)

4

mitä helvettiä tekee megasella liittymällä jossa on 5 gigan kuukausittainen siirto rajoitus? -ei mitään.

Vastaa
asiakas (vahvistamaton)

5

"Soneran on varmistettava samalla että GSM-matkapuhelinverkkojen kuuluvuus on moitteeton alueen asuntojen ja yritysten toimipaikkojen sisätiloissa.

Valtioneuvoston asettamat ehdot koskevat asiakkaita, joiden lankayhteys lakkautetaan purkutöiden johdosta. "

Eli heillä, joilla ei ole vuosiin ollut taikka koskaan lankaliittymää ja gsm-kuuluvuus on ollut sisätiloissa surkea (=puhelu tavan mukaan menee poikki kun ei kenttä riitä), heille ei ole odotettavissa mitään parannusta. Paitsi jos ITSE ostavat jotain suunta-antenni -virityksiä.

Thanks for nothing! Ts. miksi siis maksaisin enää yhtään Tele Finlandille (=Soneralle) puheluistani...?

Vastaa
maalta savosta (vahvistamaton)

6

Sonera ja Digita= näitä kun kartat,pärjäät paremmin.
Siinä asian lyhyt oppimäärä.

Vastaa
maalta savosta (vahvistamaton)

7

Sonera ja Digita= näitä kun kartat,pärjäät paremmin.
Siinä asian lyhyt oppimäärä.

Vastaa
JiM Beam (vahvistamaton)

8

Se on vähän niinkin, että mitä sinne korpeen kannattaa tuottaa?

Linja-auto yhteyksiä? Valtio tukee!

Laajakaistaa? Valtio tukee?

Posti? Kompensoidaan muiden postimaksuissa.

YMS

JOS se olisi kannattavaa, niin kaikkihan sinne tarjoaisi ties mitä yhteyttä. Vai mitä luulettE?

Vastaa
Erkki (vahvistamaton)

9

Esim. DNA rakentaa tällä hetkellä vauhdilla UMTS900-tukiasemia ympäri Suomen, mm. Lapissa, mainittakoon Petsikon jo käytössä oleva UMTS900/HSUPA -tukiasema lähes asumattomalla alueella. Digitalla ei ole ainuttakaan uutta tukiasemaa rakenteilla koko Lapin läänin alueella.

Kyse on siitä, että Digita laiskottelee ja verkon rakentaminen viivästyy taas. Kannattaa muistaa, että Digita on saanut taajuusalueensa lahjana yhteiskunnalta eikä ole maksanut siitä senttiäkään.

Mitä tulee JiM Beamin kommenttiin, niin Suomeen ei ole kaupallisesti kannattavaa rakentaa rautateitä. Matkustan kyllä junassa silti ihan mielelläni.

Vastaa
Saksoboy (vahvistamaton)

10

Jännää... kukaa ei oo puhunut pelaajien näkökannasta eli langattoman yhteyden PING:istä joka ei oikein sovellu realiaikaiseen pelaamiseen.

Vastaa
Lada1500s
Lada1500s

11

Lainaus, alkuperäisen viestin kirjoitti Anonymous User:

Jännää... kukaa ei oo puhunut pelaajien näkökannasta eli langattoman yhteyden PING:istä joka ei oikein sovellu realiaikaiseen pelaamiseen.

Niinpä. Ja kuten arvata saattaa, oma mielipiteeni Soneran langattomuusnetteihin on se, että eivät minua koskaan tule heidän asiakaslistoillaan komeilemaan. Pelaaminen on yhtä tuskaa jo 4-6 metrin päässä tukiasemasta, mutta monta kilometriä vain väliasemien avustuksella? Ei muuten tuu kesää ei.

Vastaa
Laihakaista (vahvistamaton)

12

Se miksi tuota 5gt:n rajaa laitetaan, johtuu siitä että jos joku saa sellaisen nopeuden aikaiseksi että tuo 5gt/kk menee rikki niin saadaan se torpattua "tukkii koko kaista" -syy (tosin tuohon varmasti menee vielä vuosia)

Nykyisellä se 5gt/kk ei tule helposti koska siirtonopeus on 3-8kt/sek...

Vastaa
Vinikka (vahvistamaton)

13

Kyllä se täysiä vauhtia pelaa nytki yöllä,aamulla ja illalla viikolla, vaikka vaikka prioriteetti on laskettu. Ja sehän 5 gigaa menee nytkin 30 päivässä rikki. Mutta tuo vauhti laskee jo nyt päivällä kun on enempi käyttäjiä, vaikka niitä ei kovin hirveästi vielä tällä alueella ole. Ite otin formula viikonlopun maikkarin nettitv:stä niin 5 gigan raja oli jo 4 päivässä rikki. Ja on laskettu että alle 170 megaa päivässä jos haluaa että pysyy alle 5 gigan eli käytännössä meikäläiselläki on prioriteetti laskettuna jatkuvasti. Kun tiedonsiirto ei varmasti pysy ikinä alle 5 gigan tiedonsiirron laskuaikana eli 30 päivää. Hommahan olisi korjattu sillalailla että digita lisäisi taajuuksia muutaman lisää, mutta taitaa olla toiveissa vain.

Ja tässä on tämänhetkinen tilannne


Vastaa
kalle-k-k

14

12 ehtoa
Kansanpuhelin – lankapuhelimesta kännykkään
” Lähtökohtana selvityksessä on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matkapuhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät selvityksessä esitetyt 12 ehtoa.”
Arvionsa perusteella ministeriö päättää, mitä muutoksia teleyritysten toimilupiin, lakiin tai muihin normeihin vielä tarvitaan palvelutason varmistamiseksi. Lähtökohta on, että ennen kuin lankapuhelinpalvelun tarjonta yhdellekään asiakkaalle lopetetaan, tälle tarjotaan korvaavia matka-puhelin- ja laajakaistapalveluita, jotka täyttävät ainakin seuraavat 12 ehtoa:
Kaikissa vaatimuksissa on lipsuttu ja pahinta on ettei kukaan valvo(ei ymmärrä mitä on tapahtumassa) uskotaan sinisilmäisesti TeliaSoneran vakuutteluita: kaikki on kunnossa ja vaatimuksia noudatetaan tinkimättömästi.
1) Sisätilapeitto. Matkapuhelu onnistuu kaikissa vakituisissa normaalirakenteisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa myös rakennuksen sisätiloissa ilman käyttäjän kustannuksella hankittavia lisälaitteita. Jollei sitä voida varmistaa, teleyritys huolehtii kustannuksellaan palveluiden saatavuudesta jollakin muulla tekniikalla.
Tätäkin vaatimusta on helpotettu, kuuluvuutta vaaditaan yhdessä paikassa ulkoantennilla.
2) Verkon sähkönsaanti. Matkapuhelinverkon tukiasemien sähkönsaanti on varmistettu niin, että palvelut toimivat moitteettomasti yleisen sähkönjakeluverkon häiriötilanteissakin vähintään kolme (3) tuntia. Taajamien ulkopuo-lella olevien tukiasemien häiriöttömän toiminnan vähimmäisaika nostetaan vähintään kuuteen (6) tuntiin 1.6.2010 mennessä.
Mahdollista vain jos maaseudun tukiasemat varustetaan automaattisesti käynnistyvillä agrekaateilla.
3) Päätelaitteen sähkönsaanti. Teleyritys huolehtii siitä, että kuluttajalle tarjotaan kohtuullisella hinnalla välineitä, joilla matkaviestinten akut voidaan ladata muualta kuin yleisestä sähkönjakeluverkosta, milloin kuluttajan vakituinen asunto ei ole yleisen sähkönjakeluverkon piirissä.
Tämä ei ole ongelma jos TeliaSonera maksaa !!
4) Hätäpuhelut. Hätäpuhelut ovat mahdollisia matkapuhelinliittymästä vastaavasti kuin lankapuhelimesta.
Seuraavassa suora lainaus matkapuhelimien käyttöohjeesta:
”Tämä laite käytää kaikkien matkapuhelinten tapaan radiosignaaleja, matkapuhelinverkkoa ja yleistä puhelinverkkoa sekä käyttäjän ohjelmoimia toimintoja. Tämän vuoksi yhteyksiä ei voida taata kaikissa oloissa. Sinun ei koskaan tulisi luottaa ainoastaan langattomiin viestimiin välttämättömässä kommunikoinissa kuten hätätilanteessa.”
5) Tekstiviestihätänumero. Yhteistyössä viranomaisten kanssa koko maassa otetaan käyttöön erityisryhmille erikseen osoitettavissa oleva yhtenäinen matkapuhelinverkon 112-tekstiviestihätänumero.
Ei ole kuulunut mitään, että palvelu olisi avattu ?
6) Erityisryhmät. Teleyritykset huolehtivat, että erityisryhmille on tarjolla matkapuhelinverkon (GSM) pääte-laitteita ja palveluita, jotka ovat palvelutasoltaan vähintään yhtä hyviä kuin lankaverkon vastaavat palvelut.
Taitaa olla mahdoton tehtävä ?
7) Lopettamisilmoitus. Lankapuhelinpalvelun lopettamisesta ilmoitetaan kuluttajalle vähintään vuotta aikaisemmin.
Tätä ehtoa Sonera on noudattanut yli odotusten, jatkuvasti pukkaa kirjeitä palveluiden lopettamisesta ja uhkailuja jos et nyt lopeta palveluita jatkossa maksat kaikki kulut itse.
Toki näin on tehty tähänkin asti jopa linjat on jouduttu korjaamaan itse.
Sonera hallitsee vain laskutuksen ja aiheettomat hinnankorotukset, näin asiakkaat pakotetaan luopumaan palveluiden käytöstä. On erikoista, että yrityksellä on varaa kohdella asiakkaitaan näin törkeästi. Mikä olisi se taho joka uskaltaisi puuttua tilanteeseen? Päättäjiltä odottaisin jämäkkää suhtautumista eikä nöyristelyä, Sonera pitää meitä pilkkanaan!!
8) Muut kuin vakituiset asunnot ja toimipaikat. Muualla kuin vakituisissa asunnoissa ja yritysten toimipaikoissa asiakkaille tarjotaan lopetettavien palveluiden tilalle korvaavia puhelinpalveluita ja vähintään peruspalvelutason laajakaistayhteyksiä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin.
Viestintävirastolle tuntuu kelpaavan mikä huononnus tahansa kunhan TeliaSonera sitä vain esittää.
9) Hyvitykset. Teleyritys hyvittää kuluttajalle kuluttajaviran-omaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin laitteet ja kustannukset, jotka käyvät tarpeettomiksi lankapuhelinpalvelun tai lankapuhelinverkon kautta tarjotun laajakaista-palvelun lakatessa.
Hyvitystä on luvattu aivan parikymppiä kuittia vastaan
10) Hyvitys langattomaan laajakaistaan siirryttäessä. Tarjotessaan lakkautettavan lankaverkon laajakaistayhteyden tilalle langatonta laajakaistapalvelua teleyrityksen on hyvitettävä kuluttajaviranomaisten ja Viestintäviraston hyväksymin ehdoin lisälaitteista ja järjestelyistä kuluttajalle aiheutuvat kustannukset.
Saapa nähdä, kustannukset voivat olla yli kymmenentuhatta euroa.
Ei toimivaa saada kuitenkaan
11) Laajakaistan nopeus. Laajakaistan peruspalvelutasoksi määritellään koko maassa 1 Mbit/s.
Ei tule onnistumaan @450 tekniikalla. Oli susi jo syntyessään. Tekniikka on vanhentunutta ja
kaistaa ei ole riittävästi. Vähimmäisnopeudeksi ollaan hyväksymässä vähintään 1 megabitti sekunnissa, mitattuna lähetysverkon päästä."
Lopputulos: todellinen nopeus käyttäjällä saa käytännössä olla mitä tahansa 0 ja 1 megabitin väliltä.
12) Julkisen tuen verkot. Julkisella taloudellisella tuella rakennetut laajakaistayhteydet ylläpidetään teleyritysten tekemien sopimusten mukaisesti.
Ihmettelen millaisia henkilöitä meillä on paikallistasolla ollut asioista päättämässä, ei ole ymmärretty edes alkeellisimpia sopimusteknisiä asioita (esim. palvelun kesto olisi pitänyt vaatia vähintään 50 vuoden sopimus)

Vastaa
-Rex- (vahvistamaton)

15

@450 ja muutenkin koko suomen laihakaistapelleily on täysin kehitysmaa tasoa. Itse kyllästyin iän ikuiseen pelleilyyn, lyötiin muutaman naapurin kanssa massit sukanvarresta kiertoon ja kuidutettiin omat mökit. Hintaa tuli, mutta nyt toimii ja data liikku. Suosittelen muillekkin, vaikka kirpaisee aluksi niin myöhemmin naurattaa kun lukee mitenkä jengi rämpii näiden pa***jen kanssa.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja