N97 kaupoissa ja Puhelinvertailun käsissä

10
Matti Robinson

N97 kaupoissa ja Puhelinvertailun käsissä
Nokian uusi lippulaivamalli N97 on vihdoin laajemmalti kaupoissa. Heinäkuun 2. päivä Nokian myymälään ja Online Kauppaan myyntiin tullut N97 on nyt saapunut valtakunnallisesti myyntiin myös Nokian ulkopuolelle. Puhelinvertailu.com otti uuden luurin sieviin kätösiin ja esittelee sitä ensimmäistä kertaa tässä. Tulossa on kattavempia kokemuksia, testejä ja arvosteluja myös myöhemmin, joten pysykää kuulolla. Nyt itse laitteeseen.Puhelinvertailun ensimmäinen kappale N97-puhelinta on kahdesta värivaihtoehdosta se tummempi, eli musta. Valkoista mallia tullaan esittelemään myöhemmin. Tumman -- ja Nokian tietäen kierrätettävän - pakkauksen sisältä löytyy luonnollisesti itse puhelin, jonka lisäksi pakkauksen sisältöön kuuluvat 1500mAh Li-ion -akku, kaksiosaiset kuulokkeet, AC-adapteri, USB-to-microUSB -datakaapeli, vanhemmille Nokian latureille adapteri, erillinen stylus, mikrokuituliina, suomen- ja ruotsinkielinen opas sekä Nokia Ovi Suite -DVD-levy. Laturiadapterin avulla N97:ää voi ladata missä vain, kunhan käytössä on kumpijompi Nokian latureista.

Puhelin on pakattu järkevästi, eikä liian tiiviisti, joten puhelimen takaisinpakkaus onnistuu ilman väkivallan käyttöä. Puhelin, akku ja stylus on pakattu erillisen muovikerroksen päälle antaen hieman arvokkuutta puhelimelle, joka sitä epäilemättä kaipaa noin 650-700 euron hinnallaan. Puhelimen etupaneelin päällä on tuttu muovikalvo, jonka poisto on suositeltavaa, kun kyseessä on kosketusnäyttöpuhelin.

Puhelimen käyttöönotto on yksinkertaista:
1. Puhelin laatikosta
2. Takakansi auki (aukaisu perustuu lähinnä voimankäyttöön)
3. Sim-kortti liukuvalle alustalle ja akku paikalleen
4. Takakansi kiinni
5. Puhelin päälle

Lisäksi huomioitavaa on, että Nokian opas ei neuvo puhelimen latausta ennen käyttöönottoa -- päinvastoin. "Laitetta ei tarvitse ladata ennen käyttöönottoa. Kun akku on lähes tyhjä, toimi seuraavasti:", jonka jälkeen seuraa ohjeet lataukseen.

Kädessä puhelin tuntuu jämäkältä vaikka on pääosin rakennettu muovista. Erityisen laadukkaalta tuntuu kuitenkin QWERTY-näppäimistön esille paukauksen saattelemana tuova mekanismi. Kolmen nivelen avulla toimiva mekanismi ei mahdollista näytön kallistuksen säätämistä, mutta pikaisella testillä oletuskallistus ei voisi olla juuri parempi. Vain aika näyttää kuinka ajan hammas kohtelee mekanismia, mutta ainakin kuukauden testikäytössä ollut N97 oli edelleen priimakunnossa. Täytyykin muistaa, että itse puhelin on tehty ja kasattu Suomessa!

Puhelimestä löytyy etupaneelin Valikko-näppäimen lisäksi neljä muuta fyysistä näppäintä -- virtanäppäin, kameran suljinnäppäin sekä äänenvoimakkuuden (ja zoomin) säätimet. Etupaneelissa on näiden lisäksi kaksi kosketusherkkää näppäintä -- punainen ja vihreä luuri -- ja puhelimen sivulla jousella toimiva lukitusnäppäin.
Puhelimen etupuolen yläreunasta löytyvät kamera videopuheluille sekä etäisyys- ja valotunnistimet. Puhelimen takaosa on puolestaan omistettu 5 megapikselin kameralle ja sen vierestä löytyville kahdelle LED-salamalle. Kameraa suojaava linssinsuojus on hyvä plussa, joka puuttuu varsin monesta hyvälläkin kameralla varustetusta puhelimesta -- mukaanlukien Omnia HD. Linssinsuojuksen avaaminen ja sulkeminen avaa ja sulkee myös kamerasovelluksen. 3,5mm kuulokeliitin löytyy puhelimen yläreunasta sekä stereokaiuttimet ylä- ja alareunasta.QWERTY-näppäimistö on aiheuttanut monenlaisia reaktioita mediassa, mutta allekirjoittaneen pieniin kätösiin se soveltuu erittäin hyvin. Myöskään kolmen rivin suora sijoittelu eikä välilyönti näppäimen sijoittaminen oikeaan laitaan haitannut. Suurin huoli lienee näppäinten antava vaatimaton vaste, joka tosin haittaa ainoastaan mikäli näppäinäänet ovat nollissa.Näyttö on kirkas ja resistiivinen näyttö on kokenut huomattavia parannuksia 5800 XpressMusicin jälkeen kosketuksen tunnistuksessa. Paljon kehuja saanut widget-näkymä on loistava lisä, joka nostaa 5th Editionin arvoa huomattavasti.

Tässäpä pikainen ensikatsaus Nokian uuteen huippupuhelimeen. Puhelinvertailu.com tulee julkaisemaan lisää kattavampia testejä lähitulevaisuudessa, joten seuratkaa sivustoa ja/tai RSS-syötettä.

Nokia N97:llä otettuja kuvia ja video:


Makro:

Video:Tilaa Puhelinvertailun uutiskirje!

Lähetämme noin kerran viikossa uutiskirjeen, joka sisältää viikon ajalta tärkeimmät uutisemme.

Tilaamalla uutiskirjeemme hyväksyt sääntömme ja tietosuojakäytäntömme.

Parhaat kännykkätarjoukset

Realme 11 (5G) – hinta laskenut -30%

Realme 11 (5G)
249 € Bigbox
388 € CDON

Alin hinta viikko sitten: 353 €

Motorola Razr 40 Ultra – hinta laskenut -28%

Motorola Razr 40 Ultra
699 € Verkkokauppa.com
699 € Power
699 € Telia

Alin hinta viikko sitten: 968 €

Honor 90 Smart – hinta laskenut -28%

Honor 90 Smart
149 € Telia
189 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 206 €

Realme C33 – hinta laskenut -26%

Realme C33
103 € Bigbox
137 € Proshop
158 € Bigbox

Alin hinta viikko sitten: 139 €

Kommentit (10)

Anonyymi käyttäjä
Android. (vahvistamaton)

1

Hei, N97 näyttö on resistive ei kapasitiivinen.
Esim kapasitiivisia näyttöjä:
HTC hero, Palm Pre, iPhone, BlackBerry Storm ja G1.
Nokialla ei ole kapasitiivisia näyttöjä..

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
phd (vahvistamaton)

2

"Näyttö on kirkas ja kapasitiivinen näyttö on kokenut huomattavia parannuksia 5800 XpressMusicin jälkeen kosketuksen tunnistuksessa"

Hetkonen, eikös tuossa ole edelleen _resistiivinen_ näyttö eikä kapasitiivinen!

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
jarza (vahvistamaton)

4

mää ostin ton luurin -1 päivää siitä ku se tuli myyntiin :)

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
taapero (vahvistamaton)

6

Muistakaa sitten ottaa ne muovit siitä näytöstä kun rupeatte sitä arvostelemaan. :D

Vastaa
Mahteri
Mahteri

7

Kaupassa tänään tuota vähän testailin. Erittäin positiivinen yllätys oli tuo kosketusnäytön toiminta, kun odotin sen olevan 5800 tasoa..

Vastaa
Skull_Cro
Skull_Cro

8

Toivottavasti saadaan kunnolla arvostelua äänen ulosannin tasosta . Petyn pahasti nimittäin jos se on jtn. ei niin hyvää sillä mitä iloa 32gigan muistista jos äänet on jöötiä. Lähinnä porukat änkee musaa plus videoita, ja muutamia softia tuohon 32gigan muistiin(luultavasti). Testiä vois tehä muutamilla kuulokkeila, ja tietysti myös ihan kännykän kajareilla *vink vink*.

Vastaa
Anonyymi käyttäjä
Aapeli (vahvistamaton)

9

Taisi jutun kirjoittajalla sattua inhimillinen virhe juuri tuossa näyttötekniikassa. Kosketuksen tuntuma on näytössä nimittäin huomattavasti parempi mitä 5800ssa; sitä helposti erehtyy olettamaan kapasitiiviseksi kun vertaa vanhempiin resistiivisiin. Näyttö on mielestäni jopa parempi kuin kapasitiivinen, kun otetaan huomioon että tätä voidaan käyttää myös esim hansikkaat kädessä, mutta tuntuma on silti yhtä hyvä kuin kapasitiivisessa.

Vastaa
keskju
keskju

10

Puhelimen kaikuttimet on aivan luokattoman huonot musiikin toistoon. Huonommat kuin 5800xm. Olisivat jättäneet toisen kaiuttimen pois ja laittaneet edes yhden paremman kaiuttimen. Mun mielestä nokia 6120 classic puhelimessa oli aika kohtuullinen handsfree kaiutin musiikin toistoon. Ei kuulokkeilla toi ääni oo mitenkään luokatoman huono. Parempikin voisi olla, mutta kyl toikin on aika hyvää jo. Pitäs laitta oikeesti kunnolla hyvälaatunen äänitiedosto.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.