Uutta sivustolla

Tervetuloa takaisin!Edellisen käyntisi jälkeen Puhelinvertailuun on tullut .

Katso tapahtumat viime käyntisi jälkeen.

Kommentti: Tajuavatko puhelinanalyytikot mistään mitään?

6
Markus Lehtiniitty

Kommentti: Tajuavatko puhelinanalyytikot mistään mitään?
Uutistoimisto Bloomberg uutisoi eilen Kaufman Brosin analyytikon Shaw Wun kommenteista, joiden mukaan Nokialta olisi järkevä teko ostaa yhdysvaltalainen älypuhelinvalmistaja Palm. Suomalaisista medioista ainakin Kauppalehti, Tekniikka & Talous, Arvopaperi ja Tietoviikko uutisoivat asiasta verkossa.

Itselleni mieleen nousi lähinnä tämän jutun otsikko.
Shaw Wun perustelut, miksi Nokian kannattaisi Palm ostaa, ovat Bloombergin jutun mukaan seuraavat:

1. internetin tarjoavien puhelinten myynnin kasvattaminen
2. "strateginen järkevyys"
3. webOS-käyttöjärjestelmä, joka mahdollistaa moniajon

Palmin ainoa markkinoilla oleva puhelin on tällä hetkellä ensimmäinen webOS-alustan laite Pre. Pre on toistaiseksi myynnissä vain Yhdysvalloissa Sprint-operaattorin kautta. Virallista tietoa puhelimen myyntimääristä ei ole, mutta aiempien tietojen mukaan toukokuussa Palm ehti toimittaa 70 000 Pretä ja kesäkuussa 300 000. Nokia puolestaan myi kakkoskvartaalilla 16,9 miljoonaa älypuhelinta. Lisäksi monista Nokian yksinkertaisemmistakin puhelimista löytyy internetselain. Palmin myyntimäärillä olisi siis Nokian määriin verrattuna vain hyvin pieni kasvattava vaikutus. Palm on liian pieni myös toimiakseen merkittävänä hyppäyksenä Nokialle ongelmallisilla Pohjois-Amerikan markkinoilla.

"Strateginen järkevyys" syynä on on hieman vaikeampi tuhota, sillä se on liian epämääräinen perustelu. Mutta miten Pre sopisi Nokian strategiaan? Huonosti. Nokian strategia on standardisoida alustoja mahdollisimman pitkälle. Nokia on luopunut CDMA-puhelinten valmistuksesta. Palm on liian pieni. webOS-käyttöjärjestelmä olisi Nokialle turha. Ja ennen kaikkea, Nokian strategia nojaa Nokia-brändiin. Mitä järkeä olisi ostaa Palm? Se tuhoaisi Nokian strategian.

Kolmantena syynä Wu mainitsi webOS-käyttöjärjestelmän, joka pystyy pyörittämään useita sovelluksia samanaikaisesti. Milloinkohan ensimmäinen tähän pystyvä Nokian puhelin julkaistiin? Olisiko se ollut ensimmäinen kommunikaattori 9000 Communicator viime vuosituhannen puolelta? Nokia ei hyötyisi webOS-käyttöjärjestelmästä käytännössä yhtään mitään. Nokialla on oma Symbian-käyttöjärjestelmänsä sekä tuleva lupaus, Linuxiin perustuva maemo-alusta. webOS vain hämmentäisi asiaa. Eivät Nokian älypuhelinten ohjelmisto-ongelmat johdu osaamisen puutteesta, vaan historian tuomasta painolastista. webOS-alusta on kehitetty tyhjästä, kuten maemokin, jossa Symbian-alustaa piinavia ongelmia ei ole. Nokialla on jo oma "webOS:insa".

Miksi Nokia siis ostaisi Palmin? No, eihän Nokia sitä osta - hyviä perusteluja ostolle kun ei ole.

(Jutun otsikko on tietysti hieman kärkäs, sillä eihän Shaw Wu edusta kaikkia analyytikkoja. Tosin viime päivinä typeriä juttuja ollaan kuultu muutenkin.)

Kommentit (6)

Mikael (vahvistamaton)

1

Minusta siinä ei olisi mitään järkeä. Nokian ei kannata ottaa webOS:ssää talliinsa, koska sieltä löytyy jo Symbian ja Maemo, joilla kyllä pääsee jo periaatteessa pitkälle. Nekin rahat, jotka teoreettiseen kauppaan käytettäisiin, Nokia voisi syytää erityisesti Symbianin kehitykseen, nykyään Symbianin käyttäjäystävällisyys on lehmänp*skan luokkaa, varsinkin S60 5th editionissa. Ja toinen kehityksen tarve on innovointi. Varsinkin Nseries on täynnä toistensa kopioita. Ihmekös tuo, jos myynti vähenee, kun ei tule mitään _oikeasti_ uutta (tämä ei koske N97)! Se ei riitä, että joku nappi on vähän erilainen ja pikseleitä on muutama enemmän tai vähemmän!

Vastaa
erpe (vahvistamaton)

2

Kyllä WebOS:n hankkiminen tois ihan tarpeeks käyttäjäystävällisyyttä. Ja Nokialla ois varaa syytää usiampiki webOS-puhelin markkinoille. Kyllä siinä ois järkiä. :)

Vastaa
Joo (vahvistamaton)

3

Kommentoin asiaa jo TiVin sivulla.

Senverran on lisättävää että Kaufman Bros. ja "analyytikko" Wu ovat selvästi huolissaan asiakkaidensa rahoista ja sitäkautta omasta toimeentulostaan.

Mikään ei muuten selitä intoa julkisesti kaupata jotain yritystä milloin Dellille, Nokialle tai jollekin muulle.

http://www.tietoviikko.fi/keskustelu/?threadId=6076

Vastaa
Mikael (vahvistamaton)

4

"Kyllä WebOS:n hankkiminen tois ihan tarpeeks käyttäjäystävällisyyttä. Ja Nokialla ois varaa syytää usiampiki webOS-puhelin markkinoille. Kyllä siinä ois järkiä. :)"

Tavallaan siinä on järkeä, mutta minusta paljon järkevämpää olisi käyttää "säästyneet" (käyttämättä jääneet rahat) Symbianin kehitykseen, koska se vaan tuntuu järkevämmältä, kun Nokialla on jo osaamista ja pääomaa kiinni siinä. Tuntuisi todella oudolta, jos Nokia alkaisikin tekemään webOS laitteita. Nokiahan osti qt:nkin ihan vaan Symbiania varten! WebOS on toki käyttäjäystävällinen, mutta kyllä Symbianistakin on mahdollista saada vaikka mitä, kunhan yrittää!

Vastaa
EmDzei
EmDzei

5

Jotenkin tyypillinen näkökanta nokiakaihilasit silmillä. Oma porukka keskenään uskoo olevansa muita selkeästi parempi ja suhtautuu ylimielisesti kaikkeen talon ulkopuolella keksittyyn. Tämä asenne näkyi mm. simpukkapuhelinmalleissa ja kosketusnäytöissä.

Jos katsoo Pohjois-Amerikan Nokian myyntiä, niin siellä myy RIM ja iPhone. Palm Pre on tämän sarjan puhelin ja povattu iPhonen tappaja. Nokian kannattaisi ostaa Palm kyllä nyt ja heti.

Vastaa
inkognito
inkognito

6

Se että keskenään suomalaisilla foorumeilla haukkuu yksittäisiä analyytikkoja ei muuta mihinkään sitä tosiasiaa että Nokialla ei vain yksinkertaisesti ole yhtäkään niin mediaseksikästä luuria kuin iphone ja _oikeasti_ edes niin hyvää. Ensimmäisenä romukoppaan voisi lentää puhelinten nimeämiskäytäntö ja sitten symbian. Jälkimmäisen kehittäminen on turhaa koska se vain yksinkertaisesti on jo nimenä niin ryvettynyt että kannattaisi keskittyä siihen maemoon nyt kunnolla.

Vastaa

Kommentoi artikkelia

Pysy aiheessa ja kirjoita asiallisesti. Epäasialliset viestit voidaan poistaa tai niitä voidaan muokata toimituksen harkinnan mukaan.

Haluan ilmoituksen sähköpostitse, kun ketjuun kirjoitetaan uusi viesti.

Keskustelut

Lisää keskusteluja